ODLUKA
O UTVRĐIVANJU ENERGETSKOG BILANSA REPUBLIKE SRBIJE ZA 2017. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 110/2016)

1. Utvrđuje se Energetski bilans Republike Srbije za 2017. godinu, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

2. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

ENERGETSKI BILANS REPUBLIKE SRBIJE ZA 2017. GODINU

 

1. UVOD

Energetski bilans predstavlja dokument kojim se utvrđuju godišnji iznosi energije i energenata potrebni za uredno i sigurno snabdevanje korisnika energije (neposrednih potrošača) za 2017. godinu. Pored toga dokumentom su prikazani i podaci koji se odnose na realizaciju za 2015. godinu i procenu stanja za 2016. godinu. Ovaj dokument je izrađen na osnovu mesečnih i godišnjih podataka o proizvodnji, preradi i snabdevanju energijom i energentima u skladu sa metodologijom Međunarodne Agencije za energiju i Eurostata.

Sve veličine iskazane su u fizičkim jedinicama i to čvrsta goriva u hiljadama t, tečna goriva u milionima t, gasovita goriva u milionima m3 (svedeni metar kubni gasa), električna energija u GWh, toplotna energija u TJ i u milionima tona ekvivalentne nafte (Mtoe). Jedna tona ekvivalentne nafte iznosi 41,868 GJ ili 11,630 MWh električne energije ili dve tone kamenog uglja odnosno 5,586 t sirovog lignita. Svođenje je urađeno iz razloga što prirodni gas iz domaće proizvodnje nije istog energetskog kvaliteta, odnosno odstupa od standardnog kvaliteta prirodnog gasa koji se plasira u potrošnji.

U Tabeli 1. prikazani su faktori za konverziju jedinica energije u međunarodnoj statistici.

Svi tokovi energije posmatraju se u okviru tri sistema energije:

- Sistem primarne energije u okviru koga se daje struktura ukupno raspoložive primarne energije za potrošnju. To je domaća proizvodnja na bazi korišćenja sopstvenih resursa koji obuhvataju ugalj, sirovu naftu, prirodni gas, hidropotencijal, biomasu, biogas, energiju vetra, energiju sunca, geotermalnu energiju i neto uvoz (koji predstavlja razliku između uvoza i izvoza energenata) primarne energije, uključujući i neto uvoz električne energije;

- Sistem transformacija primarne energije u okviru koga se prikazuju energenti potrebni za procese transformacije primarne energije, te proizvodnja energije (uključujući sopstvenu potrošnju, gubitke u transformaciji, prenosu i distribuciji energije do krajnjih potrošača). Strukturu ovog nivoa čine termoelektrane, hidroelektrane, termoelektrane - toplane, elektrane na biogas, solarne elektrane, elektrane na vetar, toplane, industrijske energane, rafinerije nafte, prerada uglja, visoke peći i proizvodnja peleta i briketa;

- Sistem finalne energijeobjedinjuje potrošnju energije za neenergetske svrhe (neenergetska potrošnja) i potrošnju finalne energije u energetske svrhe. Potrošnja finalne energije u energetske svrhe iskazuje se na dva načina. Prvi način obuhvata strukturu sektora potrošnje, a to su industrija, saobraćaj i ostalo (domaćinstva, javne i komercijalne delatnosti i poljoprivreda). Drugi način obuhvata strukturu energenata: čvrsta goriva, tečna goriva, gasovita goriva, električna energija, toplotna energija, obnovljivi izvori energije (u daljem tekstu: OIE).

Za izradu Energetskog bilansa Republike Srbije za 2017. godinu korišćeni su podaci Republičkog zavoda za statistiku, Agencije za energetiku, Uprave carina, JP "Elektroprivreda Srbije" (u daljem tekstu: JP EPS), Akcionarsko društvo "Elektromreža Srbije" Beograd (u daljem tekstu: EMS AD Beograd), PD "EPS Snabdevanje", JP "Srbijagas", JP "Transnafta", "Naftne industrije Srbije" a.d. (u daljem tekstu: NIS a.d.), JP PEU "Resavica", "Železare Smederevo" d.o.o, PD "Rudnik Kovin" a.d, "Jugorosgaz" a.d, "Jugorosgaz-Transport" d.o.o, "Podzemno skladište gasa Banatski Dvor" d.o.o, industrijskih energana, distributera gasa, snabdevača prirodnim gasom, malih proizvođača električne i toplotne energije, toplana u okviru sistema daljinskog grejanja kao i evidencije koje Ministarstvo rudarstva i energetike vodi po službenoj dužnosti (registar energetskih dozvola i registar povlašćenih proizvođača električne energije).

Na osnovu dobijenih podataka i njihove obrade, ustanovljeni su pojedinačni, odnosno sektorski bilansi nafte, derivata nafte i biogoriva, prirodnog gasa, uglja, električne energije, toplotne energije i bilans OIE, te su isti objedinjeni u Tabeli 3. Zbirni energetski bilans Republike Srbije.

Prikazani podaci odnose se na teritoriju Republike Srbije bez podataka sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Tabela 1: Faktori za konverziju jedinica energije u međunarodnoj statistici

U:

Iz:

TJ

Gcal

Mtoe

MBtu

GWh

Teradžul (TJ)

1

238,8

2,388 x 10-5

947,8

0,2778

Gigakalorija (Gcal)

4,1868 x 10-3

1

10-7

3,968

1,163 x 10-3

Mtoe

4,1868 x 104

107

1

3,968 x 107

11630

Miliona Btu (MBtu)

1,0551 x 10-3

0,252

2,52 x 10-8

1

2,931 x 10-4

Gigavat sati (GWh)

3,6

860

8,6 x 10-5

3412

1

Napomena: Btu je oznaka za milion tona britanske toplotne jedinice.

2. ENERGETSKI BILANSI PO VRSTAMA ENERGENATA

2.1. Nafta, derivati nafte i biogoriva

Proizvodnja nafte i gasa u Republici Srbiji obavlja se na 63 naftnih polja sa 666 bušotina na kojima se primenjuju različite metode eksploatacije. NIS a.d. je jedina kompanija u Republici Srbiji koja se bavi istraživanjem i proizvodnjom nafte i gasa.

Prerada nafte odvija se u dve rafinerije u sastavu NIS a.d. ukupnog kapaciteta prerade 7,3 miliona t sirove nafte/godišnje u Pančevu i Novom Sadu. U njima se proizvode motorna i energetska goriva, putni i industrijski bitumeni, petrohemijske sirovine, specijalni benzini, rastvarači i drugi proizvodi na bazi nafte.

U Republici Srbiji se proizvodnja derivata nafte, tačnije tečnih naftnih gasova, osim u rafinerijama u Novom Sadu i Pančevu, obavlja i u pogonu NIS za stabilizaciju, odnosno pripremu prirodnog gasa za transport u Elemiru (propan, kao i gasni kondenzat), u pogonima u Odžacima na kojima proizvodnju obavlja Standard gas (propan i butan, kao i pentan-heksan frakcija, odnosno solvent), gde se kao sirovina za proizvodnju koristi uvozni gasni kondenzat, odnosno široka frakcija lakih ugljovodonika i u pogonima Hipol a.d. koji propan dobija kao nusproizvod u procesu prečišćavanja rafinerijskog, odnosno petrohemijskog propilena do propilena polimerne čistoće.

Transport derivata nafte u Republici Srbiji se obavlja železničkim, brodskim i drumskim saobraćajem. Od rafinerija do terminalskih postrojenja uglavnom se obavlja železničkim i brodskim transportom, a u razvozu, do krajnjih potrošača, drumskim. Jedini davalac usluga cevovodnog transporta u Republici Srbiji je JP "Transnafta". Delatnosti ovog javnog preduzeća su transport nafte naftovodima (aktuelna delatnost) i derivata nafte produktovodima (planirana delatnost) na celoj teritoriji Republike Srbije.

Trenutno se cevovodni transport u Republici Srbiji realizuje samo korišćenjem naftovoda od Sotina na granici sa Republikom Hrvatskom, do Rafinerije Pančeva i njegova ukupna dužina je 154,4 km. Deonica Sotin- Rafinerija Novi Sad dugačka je 63,4 km, a deonica Rafinerije Novi Sad - Rafinerija Pančevo 91 km. Ovaj naftovod je deo magistralnog Jadranskog naftovoda (JANAF), puštenog u rad 1979. godine. Infrastrukturu ovog naftovoda sačinjavaju terminal u Novom Sadu, koji je lociran uz Rafineriju nafte Novi Sad sa dva rezervoara za sirovu naftu od po 10.000 m3, dispečerskim centrom i pumpnom stanicom, merne stanice u Pančevu koja je locirana uz Rafineriju nafte Pančevo i osam blok stanica duž trase naftovoda.

Delatnost prometa nafte i derivata nafte uključujući i biogoriva, i skladištenja, karakteriše veliki broj privrednih subjekata. Do kraja 2016. godine izdato je 18 licenci za skladištenje nafte i naftnih derivata, 40 za trgovinu naftom i derivatima nafte na veliko, 487 za trgovinu derivatima nafte na malo, dve licence za trgovinu gorivima van stanica za snabdevanje prevoznih sredstava, po jedna za punjenje posuda za tečni naftni gas, komprimovani i utečnjeni prirodni gas, proizvodnju biogoriva i proizvodnju biotečnosti i dve licence za namešavanje biogoriva sa gorivima naftnog porekla.

Maloprodaja derivata nafte na teritoriji Republike Srbije se obavlja kroz razvijenu i razgranatu trgovačku mrežu od oko 1450 maloprodajnih objekata. Ovu mrežu, u kojoj je najdominantniji "NIS ", ogranak NIS a.d, čine i mreže maloprodajnih objekata velikih svetskih i regionalnih naftnih kompanija: "Lukoil-Beopetrol" a.d, "OMV Srbija", "EKO SERBIA" a.d, "Intermol" d.o.o, "Petrol", "AVIA" i domaćih preduzetnika, koju čine ili pojedinačni objekti sa robnom markom trgovca ili mali nezavisni lanci ("MB GAS OIL" d.o.o, "EURO GAS", "ELP" i dr.).

Zakonom o energetici ("Službeni glasnik RS", broj 145/14) delatnost proizvodnje derivata nafte ne obuhvata više samo procese dobijanja derivata nafte rafinerijskom preradom sirove nafte, degazolinažom ili separacijom lakih utečnjenih ugljovodonika, već i sve one tehnološke procese koji rezultiraju standardizovanim proizvodima propisanog kvaliteta. Takođe, iz postojeće delatnosti proizvodnje biogoriva izdvojena je proizvodnja biotečnosti, tako da licencirana delatnost proizvodnje biogoriva sada obuhvata procese dobijanja standardizovanih motornih goriva namenjenih za pogon prevoznih sredstava, a licencirana delatnost proizvodnje biotečnosti, procese dobijanja standardizovanih energetskih goriva bioporekla namenjenih za grejanje i hlađenje. Pravo da namešavaju biogoriva sa gorivima naftnog porekla, Zakonom o energetici su dobili energetski subjekti koji raspolažu specifičnim energetskim objektima za homogenizaciju ovih fluida i koji su pribavili licencu za obavljanje ove energetske delatnosti. Zakon na identičan način uvodi i licenciranu delatnost punjenja posuda tečnim naftnim gasovima koji se koriste za energetske namene, kao što su propan i propan-butan smeša, kao i punjenje posuda komprimovanim, odnosno utečnjenim prirodnim gasom.

U skladu sa Zakonom o energetici, proizvodnja, transport i trgovina biogorivom su energetske delatnosti.

U 2015. i 2016. godini nije registrovan uvoz biodizela.

Bilans nafte, derivata nafte i biogoriva obuhvata proizvodnju, uvoz i izvoz sirove nafte, preradu sirove nafte u rafinerijama kao i proizvodnju, uvoz, izvoz i potrošnju derivata nafte.

Proizvodnja sirove nafte se odvija u zemlji i u Angoli, ali se bilansira samo domaća proizvodnja u zemlji. U 2017. godini snabdevanje sirovom naftom i poluproizvodima za preradu u rafinerijama obezbediće se iz domaće proizvodnje u iznosu od 0,854 miliona t (24%) dok će se iz uvoza obezbediti dodatna količina sirove nafte i poluproizvoda potrebna u iznosu od 2,660 miliona t (76 % od ukupnih potreba).

Za preradu se koristi raspoloživa sirova nafta obezbeđena iz domaće proizvodnje, uvoza i zaliha, kao i komponente za preradu (poluproizvodi). U 2017. godini prerada sirove nafte i poluproizvoda planirana je u količini od 3,719 miliona t. dok je domaća proizvodnja derivata planirana u iznosu od 3,657 miliona t. U strukturi planirane proizvodnje derivata nafte najveće učešće imaće proizvodnja dizela sa 33,3%, zatim proizvodnja motornih benzina 14,1%, ulja za loženje 10,4%, tečnog naftnog gasa 5,3% i ostalih derivata 36,9%.

Imajući u vidu ukupne potrebe za naftnim derivatima u 2017. godini, kao i planiranu domaću proizvodnju naftnih derivata, nedostajuće potrebne količine naftnih derivata u iznosu od 0,9 miliona t obezbediće se iz uvoza. U 2017. godini je planiran i izvoz naftnih derivata od 0,8 miliona t. Finalna potrošnja derivata nafte u 2017. godini planirana je u količinama od 3,073 miliona t, od čega je:

- Finalna potrošnja u neenergetske svrhe u 2017. godini planirana u iznosu od 0,461 miliona t;

- Finalna potrošnja u energetske svrhe planirana u iznosu od 2,611 miliona t. U strukturi ove finalne potrošnje naftnih derivata za 2017. godinu, industrija učestvuje sa 14%, saobraćaj sa 76%, a ostali sektori sa 10%.

2.2. Prirodni gas

U Republici Srbiji koristi se prirodni gas sa domaćih nalazišta i uvozni gas. Najveća nalazišta prirodnog gasa smeštena su u Autonomnoj pokrajini Vojvodina. Jedina kompanija u Republici Srbiji koja se bavi istraživanjem i proizvodnjom prirodnog gasa je NIS a.d. U sastavu NIS a.d. je i Rafinerija gasa u Elemiru, čija je osnovna delatnost priprema domaćeg prirodnog gasa za transport i proizvodnju tečnog gasa i benzina.

Nedostajuće količine gasa Republika Srbija najvećim delom obezbeđuje uvozom iz Rusije na osnovu dugoročnog ugovora kao i iz drugih izvora po ostalim ugovorima.

Ceo gasovodni sistem visokog pritiska, koga čine magistralni i razvodni gasovodi i objekti na njima, osim magistralnog gasovoda MG-9, deonica Pojate -Niš, u vlasništvu je JP "Srbijagas". Navedena deonica magistralnog gasovoda MG-9 je u vlasništvu "Jugorosgaz" a.d.

Gasovodne mreže srednjeg pritiska i lokalne distributivne mreže niskog pritiska nalaze se u vlasništvu JP "Srbijagas", "Jugorosgaz" a.d, kao i 32 lokalna distributera.

Snabdevanje prirodnim gasom obavlja 67 licenciranih kompanija.

Transport prirodnog gasa za potrebe Republike Srbije, obavljaju JP "Srbijagas" i "Jugorosgaz-Transport" d.o.o. Tranzit prirodnog gasa za potrebe Bosne i Hercegovine, obavlja se u okviru JP "Srbijagas".

Skladištenje prirodnog gasa obavlja preduzeće Podzemno skladište gasa "Banatski Dvor" d.o.o. (u daljem tekstu: PSG BD) čiji su osnivači JP "Srbijagas" i "Gazprom Germania Gmbh". Skladište predstavlja porozna peščarska stena koja se prostire na oko 54 km2, na dubini od 1000 do 1200 m. Objekat PSG BD lociran je 22 km istočno od grada Zrenjanina i 44 km od glavnog gasnog razvodnog čvora u Gospođincima kod Novog Sada.

Bilans prirodnog gasa obuhvata proizvodnju prirodnog gasa, zalihe, uvoz i potrošnju.

Ukupne planirane količine prirodnog gasa u 2017. godini potrebne za potrošnju iznose 2563,091 miliona m3, što je za 4% više od procenjenih raspoloživih količina u 2016. godini u iznosu od 2475,628 miliona m3.

Potrebne količine prirodnog gasa u 2017. godini obezbediće se 19% iz domaće proizvodnje i 81% iz uvoza.

Ukupna domaća proizvodnja u 2017. godini planirana je u količini od 487,200 miliona m3, što je 6% manje od procenjene proizvodnje u 2016. godini.

Uvozom prirodnog gasa obezbediće se preostale potrebne količine u 2017. godini u iznosu od 2075,891 miliona m3, što je za 14% više od procenjenog uvoza u 2016. godini koji iznosi 1813,841 miliona m3.

Od ukupno planiranih raspoloživih količina prirodnog gasa, za proizvodnju električne i toplotne energije u 2017. godini utrošiće se 951,517 miliona m3, što je za 10% više od procenjene potrošnje u 2016. godini koja iznosi 864,665 miliona m3.

Planirana neenergetska potrošnja u iznosu od 157,658 miliona m3 je na istom nivou kao i u 2016. godini.

Planirane količine za finalnu potrošnju u energetske svrhe su gotovo iste kao i procenjene potrošnje u 2016. godini i iznose 1254,927 miliona m3. U strukturi finalne potrošnje prirodnog gasa industrija učestvuje sa 59 % (734,834 miliona m3), saobraćaj sa 1% (9,774 miliona m3), domaćinstva 20% (254,951 miliona m3), javne i komercijalne delatnosti 18% (227,55 miliona m3) i poljoprivreda 2% (27,82 miliona m3).

2.3. Ugalj

Bilans uglja obuhvata proizvodnju, preradu, uvoz, izvoz i potrošnju uglja, kao i proizvodnju i potrošnju visokopećnog gasa. Potrebne količine uglja za uredno snabdevanje kupaca u 2017. godini obezbediće se 96% iz domaće proizvodnje i 4% iz uvoza.

Proizvodnja uglja obuhvata proizvodnju kamenog uglja, mrkog uglja i lignita i to u sledećim rudnicima:

- Rudnici sa podzemnom eksploatacijom uglja (JP PEU "Resavica") u kojima se proizvodi kameni, mrki ugalj i lignit;

- Rudnici sa površinskom eksploatacijom uglja (površinski kopovi Kolubara i Kostolac) u kojima se proizvodi lignit i koji se nalaze u sastavu JP EPS;

- Rudnik sa podvodnom eksploatacijom uglja (Kovin) u kome se proizvodi lignit.

U 2017. godini planirane su proizvodnje uglja u sledećim količinama:

- Iz rudnika sa podzemnom eksploatacijom 580 hiljada t što je za 4% veća proizvodnja od procenjene proizvodnje u 2016. godini koja iznosi 556,121 hiljada t;

- Iz površinske eksploatacije u količinama od 38,188 miliona t (sa površinskih kopova Kolubara planirana je eksploatacija u iznosu od 28,855 miliona t, a sa površinskog kopa Kostolac 9,333 miliona t) što je gotovo isto kao i proizvodnja u 2016. godini koja iznosi 38,271 miliona t;

- Iz rudnika sa podvodnom eksploatacijom uglja 241,32 hiljada t što je isto kao i u 2016. godini.

U strukturi domaćih ugljeva lignit učestvuje sa 98%, a 2% se odnosi na kameni i mrki ugalj. Od ukupne domaće proizvodnje uglja, planirano je da se u 2017. godini 95% ove proizvodnje potroši za proizvodnju električne energije u termoelektranama.

Neto uvoz uglja obuhvata uvoz deficitarnih količina uglja i to na prvom mestu uvoz koksa za potrebe metalurškog kompleksa i uvoz visokokaloričnog kamenog uglja za potrebe industrije, a zatim i uvoz mrkog uglja za široku potrošnju, kao i izvoz manjih količina uglja.

Planirani uvoz uglja u 2017. godini iznosi 1,2 miliona t a planirani izvoz iznosi 0,06 miliona t i ove količine su na istom nivou kao i procenjeni uvoz i izvoz u 2016. godini.

Ukupne raspoložive količine uglja iz domaće proizvodnje uglja i neto uvoza u 2017. godini planirane su u iznosu od 7,853 Mtoe. Od ove količine najveća je potrošnja uglja za transformacije i to u iznosu od 7,779 Mtoe odnosno 99%. Potrošnja za transformacije obuhvata sledeće:

- Potrošnju za proizvodnju električne i toplotne energije u iznosu 7,011 Mtoe, a to je približno kao i procenjena potrošnja u iznosu od 7,025 Mtoe u 2016. godini;

- Potrošnju za preradu uglja u sušari u iznosu 0,207 Mtoe što je za 28% više od procenjene potrošnje u 2016. godini, dok je proizvodnja sušenog lignita u 2017. godini planirana na nivou od 550 hiljada t što je približno isto kao i proizvodnja u 2016. godini;

- Potrošnju koksa za visoke peći i proizvodnju i potrošnju visokopećnog gasa u iznosu od 0,560 Mtoe što je za 19% više od potrošnje u 2016. godini.

Finalna potrošnja uglja (uključujući sušeni lignit i visokopećni gas) u 2017. godini biće za 11% manja od procenjene potrošnje u 2016. godini i iznosiće 0,547 Mtoe. Ove količine obuhvataju potrošnju za neenergetske svrhe (0,022 Mtoe) i finalnu potrošnju u energetske svrhe (0,525 Mtoe). U strukturi finalne potrošnje za energetske svrhe industrija učestvuje sa 53%, a ostali sektori sa 47% (u okviru kojih dominira potrošnja domaćinstava sa 32%).

2.4. Električna energija

Kapaciteti za proizvodnju električne energije u Republici Srbiji za 2017. godinu obuhvataju:

- Termoelektrane (TE), snaga na pragu ovih postrojenja iznosi 4054 MW;

- Termoelektrane-toplane (TE-TO), snage 336 MW;

- Hidroelektrane (HE), snaga velikih hidroelektrana na pragu postrojenja iznosi 2919 MW, a snaga malih hidroelektrana iznosi 70 MW;

- Elektrane na vetar, snage 45 MW;

- Solarne elektrane, snage 9,55 MW;

- Ostalo od čega:

- na biogas, snage 16 MW;

- na biomasu, snage 5 MW;

- na deponijski i kanalizacioni gas, snage 1 MW;

- na prirodni gas koji proizvode električnu energiju iz visokoefikasne kombinovane proizvodnje, snage 23,3 MW;

- industrijske energane, snage 105,6 MW.

Kapaciteti za proizvodnju električne energije u Republici Srbiji za 2017. godinu su uvećani za procenu očekivanih novih kapaciteta na osnovu podataka iz Registra energetskih dozvola i Registra povlašćenih proizvođača električne energije.

Većina postrojenja za proizvodnju električne energije nalazi se u vlasništvu JP EPS.

Prenosni sistem, bez Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, čine 38 postrojenja 400/h kV/kV, 220/h kV/kV, 110/h kV/kV instalisane snage 15406,5 MVA i vodovi napona 400, 220,110 kV i manje od 110 kV, 9493,18 km dalekovoda u vlasništvu EMS AD Beograd.

Prenosni sistem EMS AD Beograd je sa susednim elektroenergetskim sistemima povezan preko 22 interkonektivna dalekovoda napona 400, 220 i 110 kV.

Proces primopredaje dalekovoda i kablova 110 kV između EMS AD Beograd i JP EPS koji treba da se uradi u skladu sa Zakonom o energetici još nije završen i preostalo je da se izvrši primopredaja kablovskih vodova 110 kV. Do izuzetnog povećanja kapaciteta postrojenja EMS AD Beograd u odnosu na 2015. godinu došlo je zbog ulaska u pogon transformatorske stanice Beograd 20 sa dva transformatora snage po 300 kV, transformatorske stanice Jagodina 4, snage 300 kV, transformatorske stanice Leskovac 2 i transformatorske stanice Obrenovac.

U vlasništvu Operatora distributivnog sistema "EPS Distribucija" d.o.o. Beograd je 34657 transformatorskih stanica ukupne instalisane snage 29247,67 MVA i 159859,8 km distributivnih vodova svih naponskih nivoa.

Bilansirana električna energija obuhvata:

- Proizvodnju električne energije u termoelektranama, termoelektranama - toplanama, hidroelektranama, industrijskim energanama, solarnim elektranama, elektranama na vetar i ostalim postrojenjima na biogas, biomasu, deponijski i kanalizacioni gas i prirodni gas koje proizvode električnu energiju iz visokoefikasne kombinovane proizvodnje;

- Uvoz i izvoz električne energije;

- Gubitke u prenosu i distribuciji;

- Potrošnju energetskog sektora u okviru kojeg je i potrošnja za pumpne akumulacije;

- Finalnu potrošnju po sektorima potrošnje.

Bruto proizvodnja električne energije u 2017. godini planira se u iznosu od 38821 GWh, što je za 2% manje u odnosu na procenjenu proizvodnju u 2016. godini koja iznosi 39570 GWh. Struktura planirane proizvodnje električne energije je sledeća:

- Termoelektrane 28489,59 GWh ili 73%;

- Termoelektrane-toplane 125,13 GWh ili manje od 1%;

- Hidroelektrane 9505,819 GWh ili 24%. U strukturi proizvodnje električne energije iz hidroelektrana, protočne učestvuju sa 84%, akumulacijske sa 6%, reverzibilne sa 8% i male hidroelektrane sa 2%;

- Elektrane na vetar, 68,093 GWh;

- Solarne elektrane, 14,780 GWh;

- Ostalo od čega:

- na biogas, 70,38 GWh,

- na biomasu, 21,45 GWh,

- na deponijski i kanalizacioni gas, 3,25 GWh - na prirodni gas koji proizvode električnu energiju iz visokoefikasne kombinovane proizvodnje, 136,26 GWh,

- industrijske energane 386,461 GWh.

Planirani uvoz (sa tranzitom) električne energije u 2017. godini iznosi 5564 GWh što je za 22% više u odnosu na procenjeni uvoz u 2016. godini koji iznosi 4572 GWh.

Izvoz (sa tranzitom) električne energije u 2017. godini iznosi 6578 GWh, što je 8% manje od procenjenog izvoza u 2016. godini koji iznosi 7141 GWh.

Potrošnja električne energije u energetskom sektoru u 2017. godini iznosi 5505,16 GWh, što je 7% više od procenjene potrošnje u 2016. godini koja iznosi 5137,46 GWh. U okviru ove potrošnje sopstvena potrošnja JP EPS iznosi 4060,10 GWh, od čega je potrošnja za pumpne akumulacije 1170 GWh, a za potrebe termoelektrana i hidroelektrana u funkciji proizvodnje 660,711 GWh.

Gubiciprenosa idistribucije u 2017. godini su planirani u iznosu od 4886 GWh, što je gotovo isto kao i procenjeni gubici u 2016. godini koji iznose 4855 GWh.

Planirane količine iz proizvodnje i uvoza će zadovoljiti potrebe potrošača za električnom energijom u Republici Srbiji.

Finalna potrošnja električne energije predstavlja bruto proizvodnju uvećanu za uvoz (sa tranzitom) i umanjenu za izvoz (sa tranzitom), potrošnju električne energije u energetskom sektoru i gubitke u prenosu i distribuciji.

Finalna potrošnja električne energije u 2017. godini planirana je u iznosu od 27406 GWh, što je za 1% više nego procenjena finalna potrošnja u 2016. godini koja iznosi 27008 GWh. U strukturi potrošnje industrija učestvuje sa 29%, saobraćaj sa 1%, domaćinstva sa 51%, javne i komercijalne delatnosti sa 18% i poljoprivreda sa 1%.

2.5. Toplotna energija

Kapaciteti za proizvodnju toplotne energije u Republici Srbiji instalisani su u:

- Toplanama u okviru sistema daljinskog grejanja koji postoji u 55 gradova/opština dok je ukupno 58 privrednih subjekata koji se bave delatnostima proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom u okviru centralizovanih sistema grejanja. Sistem gradskih toplana, čine toplotni izvori, instalisane snage oko 6548 MW i odgovarajuće distributivne mreže ukupne dužine trase oko 2100 km, sa ukupnim brojem podstanica od 23042;

- Termoelektranama (TE) i to: TE Kolubara, TE Kostolac i TE Nikola Tesla, gde se proizvedena toplotna energija koristi za grejanje Lazarevca, Obrenovca, Kostolca i Požarevca;

- Termoelektranama-toplanama (TE-TO) i to TE-TO Novi Sad, TE-TO Zrenjanin i TE-TO Sremska Mitrovica, koje se nalaze u okviru JP EPS;

- Industrijskim energanama - u sistemu industrijske energetike nalaze se toplotni izvori toplotne snage oko 6300 MW instalisani u više stotina industrijskih preduzeća. Najvećim delom se koriste za proizvodnju toplotne energije za potrebe proizvodnih procesa i grejanja radnog prostora u industrijskim preduzećima.

Za proizvodnju toplotne energije u toplanama koristi se prirodni gas, ugalj, naftni derivati i biomasa. Planirana potrošnja prirodnog gasa u 2017. godini u toplanama iznosi 584,654 mil m3, uglja 180 081 tona, naftnih derivata 82 498 tona, a biomase 8158,1 tona.

U ukupnoj potrošnji toplana prirodni gas učestvuje sa 76%, naftni derivati sa 13%, ugalj sa 10% a biomasa sa manje od 1%.

Bilans toplotne energije obuhvata potrošnju energenata, proizvodnju toplotne energije u termoelektranama, termoelektranama-toplanama, toplanama i industrijskim energanama, gubitke u distribuciji kao i finalnu potrošnju po sektorima potrošnje.

Planirana je proizvodnja toplotne energije u 2017. godini od 38749 TJ, a to je za 9% više u odnosu na 2016. godinu za koju je procenjena proizvodnja u iznosu od 35568 TJ. U strukturi planirane proizvodnje, toplane učestvuju sa 62%, industrijske energane sa 30%, termoelektrane sa 6% i termoelektrane toplane sa 2%.

Planirani gubici u distribuciji od 3598,35 TJ su veći u 2017. godini od procenjenih gubitaka u 2016. godini koji iznose 3302,96 TJ.

Finalna potrošnja toplotne energije u 2017. godini planirana je u iznosu od 33124,32 TJ, što je više za 10% od potrošnje u 2016. godini koja iznosi 30179,66 TJ. U strukturi potrošnje industrija učestvuje sa 33%, a domaćinstva i ostali sektori sa 67%.

2.6. Obnovljivi izvori energije

Bilansiranje energije iz obnovljivih izvora energije obuhvata proizvodnju i potrošnju električne energije iz velikih i malih vodenih tokova, energije vetra i sunca, biogasa kao i proizvodnju i potrošnju toplotne energije iz geotermalne energije i biomase (ogrevno drvo, pelet i briket).

U 2017. godini planirano je povećanje proizvodnje primarne energije iz vetra, sunca i biogasa ali je ujedno planirano i smanjenje primarne energije iz hidroelektrana. Usled toga planirana proizvodnja primarne energije iz obnovljivih izvora energije u 2017. godini iznosi 1,884 Mtoe što je gotovo isto kao i procenjena proizvodnja u 2016. godini koja iznosi 2,006 Mtoe.

U strukturi planirane ukupne domaće proizvodnje primarne energije za 2017. godinu, obnovljivi izvori energije učestvuju sa 18 %. U ovoj strukturi najveće je učešće čvrste biomase 59%, zatim hidropotencijala 40%, dok biogas, energija vetra, sunca i geotermalna energija učestvuju sa manje od 1%.

Proizvodnja i potrošnja čvrste biomaseobuhvata proizvodnju i potrošnju ogrevnog drveta, peleta i briketa u energetske svrhe (za potrebe proizvodnje električne i toplotne energije). U okviru aktivnosti Energetske zajednice u oblasti obnovljivih izvora energije, a za potrebe definisanja ciljeva, sprovedeno je istraživanje o potrošnji biomase za sve potpisnice Ugovora o Energetskoj zajednici. Ovim istraživanjem utvrđena je proizvodnja i potrošnja biomase za 2009. i 2010. godinu. Na osnovu ovih podataka definisan je cilj u oblasti obnovljivih izvora energije koji Republika Srbija treba da ostvari u 2020. godini, a to je 27% učešća obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji energije računatoj u skladu sa članom 2 Direktive 2009/28/EZ. U okviru aktivnosti na izradi nove strategije razvoja energetike napravljene su projekcije Energetskog bilansa do 2030. godine. Iz ovih projekcija preuzeti su podaci o proizvodnji i potrošnji čvrste biomase, a za potrebe izrade ovog dokumenta. Planirana proizvodnja čvrste biomase u 2017. godini je 1,108 Mtoe. Od ove količine veoma mali iznos se troši u toplanama, svega 0,002 Mtoe što je na istom nivou kao i u 2016. godini. Planirana finalna potrošnja biomase iznosi 1,039 Mtoe. U strukturi ove potrošnje, industrija učestvuje sa 13%, domaćinstva sa 82%, a ostali sektori sa 5%. Potrošnja čvrste biomase odvija se dominantno u okviru sektora domaćinstva za potrebe zagrevanja prostorija. Upotreba ogrevnog drveta za potrebe zagrevanja karakteristika je ruralnih krajeva i obodnih delova prigradskih naselja. Po pravilu ruralni krajevi gravitiraju područjima sa visokom produkcijom drvne mase ili je pak udaljeno od ostalih izvora snabdevanja i domaćinstva su sa niskom kupovnom moći, tako da je ogrevno drvo cenovno najprihvatljivije i nema alternativu. Upotreba ogrevnog drveta u obodnim delovima prigradskih naselja zadržaće se i u narednim godinama. Ovo iz razloga niske kupovne moći stanovništva sa jedne strane i visoke cene konvencionalnih goriva (lož ulje, tečni gas, ugalj), spore izgradnje distributivne gasne mreže i skupe ugradnje gasne instalacije sa druge strane, koja je po pravilu bez olakšica i povoljnih kreditnih uslova.

Neophodno je napomenuti da je u 2017. godini planirani kapacitet postrojenja na deponijski i kanalizacioni gas za proizvodnju električne energije 1MW, a postrojenja na biomasu za proizvodnju električne energije 5MW.

Bilansirana energija velikih i malih vodenih tokova, energije vetra, energije sunca i biogasa, se koristi za proizvodnju električne energije i obuhvaćena je u sklopu poglavlja o ukupnoj proizvodnji električne energije u Republici Srbiji. U 2017. godini planirano je korišćenje hidropotencijala velikih vodenih tokova u količini od 9303,279 GWh ili 0,800 Mtoe, što je za 15% manje od procenjenog u 2016. godini koji iznosi 0,923 Mtoe. Proizvodnja električne energije malih hidroelektrana u okviru sistema JP EPS, kao i malih hidroelektrana koje isporučuju električnu energiju JP EPS, u 2017. godini planirana je u iznosu od 202,54 GWh ili 0,017 Mtoe, što je 12% manje od procenjene proizvodnje u 2016. godini koja iznosi 0,020 Mtoe. Ukupna količina proizvedene električne energije iz hidroelektrana planirana je u iznosu od 0,817 Mtoe u 2017. godini uključujući i reverzibilne hidroelektrane što je i prikazano u Tabeli 3. Zbirni Energetski bilans Republike Srbije dok se u delu proizvodnje primarne energije u istoj tabeli, u skladu sa metodologijom izrade Energetskog bilansa, prikazuje podatak bez reverzibilnih elektrana koji iznosi 0,751 Mtoe za 2017. godinu.

Planirano korišćenje energije sunca u 2017. godini je 14,780 GWh što je za 8% manje u odnosu na 2016. godinu kada je iznosilo 16,053 GWh.

Planirano korišćenje biogasa u 2017. godini za proizvodnju električne i toplotne energije je 0,006 Mtoe što je za znatno više u odnosu na 2016. godinu kada je iznosilo 0,002 Mtoe.

Planirano korišćenje energije vetra u 2017. godini je 68,093 GWh što je znatno više u odnosu na 2016. godinu kada je iznosilo 19,372 GWh. Ovo uvećanje je posledica planiranog otvaranja novih vetroparkova u 2017. godini ukupne snage 25 MW.

Proizvodnju geotermalne energije prati Republički zavod za statistiku u okviru svojih statističkih istraživanja. Planirana proizvodnja u 2017. godini je na nivou procenjene u 2016. godini i iznosi 0,006 Mtoe. Količina proizvedene geotermalne energije koristi se isključivo za grejanje. Ovim podatkom nije obuhvaćeno i korišćenje geotermalne energije kroz upotrebu toplotnih pumpi.

3. UKUPNE POTREBE ZA ENERGIJOM

Ukupne potrebe za energijom Republike Srbije (bez potreba za energijom na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija) na godišnjem nivou prikazuju se u okviru zbirnog energetskog bilansa prikazanog u Tabeli 3, a na osnovu prethodno definisanih pojedinačnih bilansa za naftu, derivate nafte i biogoriva, prirodni gas, ugalj, električnu i toplotnu energiju i energiju iz obnovljivih izvora energije. Posebno u okviru zbirnog energetskog bilansa je utvrđena:

- Ukupna domaća proizvodnja primarne energije prema vrstama energenata;

- Uvoz i izvoz energije i energenata;

- Ukupno raspoloživa primarna energija za potrošnju, po vrstama energenata i izvorima snabdevanja, potrebna za sigurno, pouzdano i kvalitetno snabdevanje;

- Energenti za energetske transformacije;

- Potrošnja energetskog sektora;

- Gubici u prenosu i distribuciji;

- Neenergetska potrošnja;

- Finalna potrošnja energenata po sektorima potrošnje i po energentima.

Ukupna količina primarne energije potrebne za potrošnju u 2017. godini iznosi 15,399 Mtoe što je gotovo isto kao i procenjena ukupna količine primarne energije za potrošnju u 2016. godini koja iznosi 15,348 Mtoe. Potrebna količina primarne energije obezbediće se 69% iz domaće proizvodnje i 31% iz neto uvoza.

Domaća proizvodnja primarne energije obuhvata eksploataciju/korišćenje domaćih resursa uglja, sirove nafte, prirodnog gasa i obnovljivih izvora energije (hidropotencijal, geotermalna energija, energija vetra, solarna energija, biogas, biomasa i deponijski i kanalizacioni gas). Planirana proizvodnja primarne energije u 2017. godini iznosi 10,6599 Mtoe i manja je za 2% od procenjene proizvodnje u 2016. godini koja iznosi 10,871 Mtoe. U strukturi proizvodnje primarne energije ugalj učestvuje sa 70%, nafta sa 9%, prirodni gas sa 4%, hidropotencijal 7%, biomasa sa 10%, dok geotermalna, solarna, energija vetra, biogas i deponijski i kanalizacioni gas sa manje od 1%.

Planirani neto uvoz primarne energije u 2017. godini je u količini od 4,904 Mtoe, što je 12% više od procenjenog neto uvoza u 2016. godini koji iznosi 4,395 Mtoe. Planiranim neto uvozom obezbediće se potrebne dodatne količine sirove nafte i derivata nafte, prirodnog gasa i uglja. Najveće učešće u neto uvozu od 59% ima sirova nafta i derivati nafte, zatim prirodni gas 34% i ugalj 10%.

Od ukupno raspoložive primarne energije za potrošnju, 13,625 Mtoe ili 88% koristi se za transformacije u termoelektranama, hidroelektranama, termoelektranama, toplanama, elektranama na vetar, solarnim elektranama, industrijskim energanama, ostalim postrojenjima na biogas, biomasu, deponijski i kanalizacioni gas, rafinerijama nafte, preradi uglja, visokim pećima. Ovaj iznos je za 2% veći od utrošene primarne energije u iznosu od 13,405 Mtoe u transformacijama u 2016. godini. Kao ulazni energenti sistema transformacija najzastupljeniji je ugalj sa 57%, potom sirova nafta i poluproizvodi sa 29%, hidropotencijal sa 6%, prirodni gas sa 6%, dok derivati nafte, energija vetra, energija sunca, biogas, biomasa i deponijski i kanalizacioni gas učestvuju sa 2%.

Planirana proizvodnja iz transformacija u 2017. godini iznosi 8,6663 Mtoe što je za 4% više od proizvodnje iz transformacija u iznosu od 8,318 Mtoe u 2016. godini. U strukturi transformisanih oblika energije proizvedeni derivati nafte učestvuju sa 43% (3,758 Mtoe), električna energija sa 38% (3,271 Mtoe), toplotna energija sa 11% (0,926 Mtoe) i sušeni lignit i visokopećni gas sa 6,5% (0,560 Mtoe).

U 2017. godini planirana potrošnja energetskog sektora iznosi 0,761 Mtoe što je za 4% više od procenjene potrošnje energetskog sektora od 0,735 Mtoe u 2016. godini.

Gubici u prenosu i distribuciji u 2017. godini planirani su u iznosu od 0,629 Mtoe a to je za 7% više od gubitaka u prenosu i distribuciji za 2016. godinu koji iznose 0,590 Mtoe.

Ukupna finalna energija raspoloživa za potrošnju planirana je u 2017. godini u iznosu od 9,047 Mtoe ili za 1,4% više od ukupne finalne energije u 2016. godini kada iznosi 8,935 Mtoe.

Ukupna finalna energija raspoloživa za potrošnju sastoji se od:

- Potrošnje finalne energije u neenergetske svrhe (potrošnja energenata kao sirovine) i

- Potrošnje finalne energije (potrošnja krajnjih korisnika) u energetske svrhe.

Potrošnja finalne energije u neenergetske svrhe u 2017. godini od 0,618 Mtoe je 1% veća od potrošnje u 2016. godini.

Potrošnja finalne energije u energetske svrhe predstavlja sumu primarne energije koja se ne koristi u transformacijama (koristi se direktno u sektorima potrošnje) i energije koja se dobija u procesima transformacija, umanjenu za potrošnju energetskog sektora, gubitke u prenosu i distribuciji energije i energenata i neenergetsku potrošnju.

Potrošnja finalne energije u energetske svrhe u 2017. godini planirana je u količini od 8,429 Mtoe, što je za 1,5% više od 2016. godine za koju je procenjen iznos od 8,320 Mtoe. U strukturi potrošnje finalne energije saobraćaj učestvuje sa 25%, industrija sa 27%, dok ostali sektori zajedno (domaćinstva, poljoprivreda i javne i komercijalne delatnosti) učestvuju sa 48%.

Porast potrošnje u 2017. godini planiran je u sektoru industrije 1%, u saobraćaju 2%, domaćinstvima 1% i 1,6% u poljoprivredi.

U strukturi potrošnje finalne energije po energentima u 2017. godini tečna goriva učestvuju sa 32%, električna energija sa 28 %, ugalj sa 6%, prirodni gas sa 12% i toplotna energija sa 9%, a geotermalna energija i biomasa zajedno sa 12%. Planirana potrošnja naftnih derivata će biti veća za 3%, električne energije za 1,5 %, toplotne energije za 10% od procenjene potrošnje u 2016. godini, dok će potrošnja uglja pasti za 11% u odnosu na potrošnju iz 2016. godine. Planirana potrošnja prirodnog gasa i biomase u 2017. godini ostaje na približno istom nivou kao i 2016. godine.

4. ZAKLJUČAK

Radi realizacije ovog energetskog bilansa i povećanja sigurnosti snabdevanja energijom i energentima neophodno je:

- Da kompanije obezbede potrebne planirane količine energije i energenata iz domaće proizvodnje i uvoza kojim će se omogućiti redovno i uredno snabdevanje u skladu sa godišnjim programima poslovanja kompanija na osnovu kojih je i ovaj energetski bilans napravljen;

- Obezbediti izvršenje svih planiranih remonta;

- Nastaviti sprovođenje aktivnosti u cilju povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije i njihovog učešća u Energetskom bilansu Republike Srbije;

- Sprovesti mere u smanjenju distributivnih gubitaka, podjednako i u distribuciji električne i toplotne energije i distribuciji gasa;

- Stvoriti zakonske uslove za sprovođenje mera i aktivnosti u oblasti energetske efikasnosti izradom svih podzakonskih akata neophodnih za potpunu primenu Zakona o efikasnom korišćenju energije ("Službeni glasnik RS", broj 25/13), a kojim će biti obuhvaćeni i proizvođači i potrošači energije, kao i uspostaviti energetski menadžment za velike i javne potrošače energije;

- Stalno praćenje rada energetskog sektora i realizacije energetskog bilansa a radi donošenja adekvatnih mera u cilju obezbeđenja sigurnog i kvalitetnog snabdevanja energijom i energentima.

U Tabeli 2. prikazani su osnovni energetski indikatori.

Tabela 2: Osnovni energetski indikatori

REPUBLIKA SRBIJA

2015.

2016.

2017.

EFIKASNOST TRANSFORMACIJA (FE/PE)

0,546

0,542

0,547

Potrošnja PE po stanovniku
(kg en/capita)

2055,44

2128,99

2138,98

Potrošnja el. energije po stanovniku (kWh/capita)

3761

3752

3807

Učešće domaćinstava u potrošnji električne energije

52

51

51

Tabela 3: Zbirni Energetski bilans Republike Srbije

REPUBLIKA SRBIJA (bez podataka za KiM)

fizičke jedinice

REALIZACIJA 2015.

PROCENA 2016.

PLAN ZA 2017.

2016/2015

2017/2016

fizičke jedinice

Mil ten

fizičke jedinice

Mil ten

fizičke jedinice

Mil ten

%

%

PROIZVODNJA PRIMARNE ENERGIJE

 

-

10.750

-

10.871

-

10.599

101

98

Ugalj

1000 t

-

7.199

-

7.436

-

7.424

103

100

Nafta*

1000 t

1053

1.113

961

1.015

854

0.903

91

89

Gas

Mil m3

573

0.456

519

0.414

487

0.388

91

94

Hidropotencijal**

GWh

10080

0.867

10287

0.885

8730

0.751

102

85

Geotermalna energija

TJ

257

0.006

257

0.006

257

0.006

100

100

Čvrsta biomasa

1000 t

-

1.102

-

1.105

-

1.108

100

100

Biogas

Mil m3

-

0.006

-

0.007

-

0.012

124

166

Solarna energija

GWh

11.4533

0.001

16.0532

0.001

14.780

0.001

140

92

Energija vetra

GWh

0.4167

0.000

19.3722

0.002

68.093

0.006

4649

351

Deponijski i kanalizacioni gas

Mil m3

-

-

-

-

-

0.000

-

-

ZALIHE

-

-

-0.034

-

0.083

-

-0.076

-246

-92

UVOZ

-

-

5.578

-

5.800

-

6.362

104

110

Ugalj

1000 t

-

0.629

-

0.503

-

0.503

80

100

Nafta

1000 t

2889

3.012

3305

3.450

3560

3.719

115

108

Sirova nafta

1000 t

2018

2.125

2405

2.533

2660

2.802

119

111

Naftni derivati

1000 t

871

0.887

900

0.917

900

0.917

103

100

Gas

Mil m3

1740

1.385

1814

1.444

2076

1.653

104

114

Električna energija

GWh

6303

0.542

4572

0.393

5564

0.478

73

122

Biomasa

1000 t

-

0.009

-

0.009

-

0.009

100

100

IZVOZ

-

-

1.473

-

1.405

-

1.458

95

104

Ugalj

1000 t

-

0.007

-

0.013

-

0.013

178

100

Nafta

1000 t

772

0.777

706

0.711

806

0.811

91

114

Sirova nafta

1000 t

6

0.005

6

0.005

6

0.005

97

100

Naftni derivati

1000 t

766

0.772

700

0.705

800

0.806

91

114

Gas

Mil m3

0

0.000

0

0.000

0

0.000

-

-

Električna energija

GWh

7221

0.621

7141

0.614

6587

0.566

99

92

Ogrevno drvo

1000 t

-

0.067

-

0.067

-

0.067

100

100

NETO UVOZ ENERGENATA

-

-

4.105

-

4.395

-

4.904

107

112

Ugalj

1000 t

-

0.622

-

0.490

-

0.490

79

100

Nafta

1000 t

2117

2.234

2599

2.740

2754

2.907

123

106

Sirova nafta

1000 t

2012

2.119

2399

2.528

2654

2.797

119

111

Naftni derivati

1000 t

105

0.115

200

0.211

100

0.111

184

52

Gas

Mil m3

1740

1.385

1814

1.444

2076

1.653

104

114

Električna energija

GWh

-918

-0.079

-2569

-0.221

-1023

-0.088

280

40

Biomasa

1000 t

-

-0.058

-

-0.058

-

-0.058

100

100

UKUPNA PRIMARNA ENERGIJA ZA POTROŠNJU

-

-

14.797

-

15.327

-

15.399

104

100

Ugalj

1000 t

-

7.742

-

7.864

-

7.853

102

100

Nafta

1000 t

3273

3.454

3580

3.759

3555

3.762

109

0

Gas

Mil m3

2198

1.750

2476

1.971

2563

2.041

113

104

Električna energija

GWh

-918

-0.079

-2569

-0.221

-1023

-0.088

280

40

Hidropotencijal

GWh

10080

0.867

10287

0.885

8730

0.751

102

85

Geotermalna energija

TJ

257

0.006

257

0.006

257

0.006

96

100

Biomasa

1000 t

-

1.050

-

1.053

-

1.056

100

100

Biogas

Mil m3

-

0.006

-

0.007

-

0.012

124

166

Solarna energija

GWh

11.4533

0.001

16.0532

0.001

14.780

0.001

140

92

Energija vetra

GWh

0.4167

0.000

19.3722

0.002

68.093

0.006

4649

351

Deponijski i kanalizacioni gas

Mil m3

-

-

-

-

-

0.000

-

-

UVOZNA ZAVISNOST (%)

-

-

27.74

-

28.68

-

31.85

103

111

UČEŠĆE U UKUPNOJ BRUTO POTROŠNJI (%)

Ugalj

1000 t

-

52.321

-

51.308

-

50.995

98

99

Nafta

1000 t

-

23.345

-

24.527

-

24.429

105

0

Gas

Mil m3

-

11.827

-

12.859

-

13.251

109

103

Električna energija

GWh

-

-0.533

-

-1.441

-

-0.571

270

40

Hidropotencijal

GWh

-

5.858

-

5.772

-

4.876

99

84

Geotermalna energija

TJ

-

0.043

-

0.040

-

0.040

93

100

Čvrsta biomasa

1000 t

-

7.093

-

6.868

-

6.857

97

100

Biogas

Mil m3

-

0.039

-

0.047

-

0.077

120

165

Solarna energija

GWh

-

0.007

-

0.009

-

0.008

135

92

Energija vetra

GWh

-

0.000

-

0.011

-

0.038

4488

350

Deponijski i kanalizacioni gas

Mil m3

-

-

-

-

-

0.000

-

-

BRUTO PROIZVODNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE

GWh

38299

3.293

39570

3.402

38821

3.338

103

98

Termoelektrane

GWh

27133

2.333

27966

2.405

28490

2.450

103

102

Hidroelektrane***

GWh

10783

0.927

10968

0.943

9506

0.817

102

87

Termoelektrane-toplane

GWh

53

0.005

120

0.010

125

0.011

226

104

Solarne elektrane

GWh

11.45

0.001

16.05

0.001

14.78

0.001

148

115

Elektrane na vetar

GWh

0.42

0.000

19.37

0.002

68.09

0.006

96

11311

Ostalo od čega:

GWh

318

0.027

481

0.041

618

0.053

151

128

na biogas

GWh

23

0.002

30

0.003

70

0.006

131

234

na biomasu

GWh

-

-

-

-

21.45

0.002

-

-

na deponijski i kanalizacioni gas

GWh

-

-

-

-

3.25

0.000

-

-

na prirodni gas koje proizvode električnu energiju iz visokoefikasne kombinovane proizvodnje

GWh

48

0.004

88

0.008

136

0.012

182

155

industrijske energane

GWh

247

0.021

363

0.031

386

0.033

147

106

ENERGENTI ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE U TERMOELEKTRANAMA I TE-TO

-

-

6.703

-

6.832

-

6.799

102

100

Ugalj

1000 t

-

6.687

-

6.795

-

6.759

102

99

Nafta

1000 t

-

0.000

-

0.000

-

0.000

0

0

Gas

Mil m3

-

0.016

-

0.037

-

0.040

234

107

ENERGENTI ZA DRUGE TRANSFORMACIJE

-

-

6.192

-

6.573

-

6.826

106

104

Rafinerije

1000 t

-

3.530

-

3.729

-

3.873

106

104

Prerada uglja

1000 t

-

0.110

-

0.162

-

0.207

147

128

Ostalo

-

-

2.551

-

2.682

-

2.746

105

102

RAZMENA

 

-

0.000

-

0.000

-

0.000

 

 

POTROŠNJA ENERGETSKOG SEKTORA

-

-

0.754

-

0.730

-

0.761

97

104

GUBICI

-

-

0.591

-

0.590

-

0.629

100

107

POTROŠNJA FINALNE ENERGIJE (FE)

-

-

8.681

-

8.918

-

9.047

103

101

NEENERGETSKA POTROŠNJA

-

-

0.603

-

0.611

-

0.618

101

101

POTROŠNJA FINALNE ENERGIJE U ENERGETSKE SVRHE

-

-

8.078

-

8.307

-

8.429

103

101

PO SEKTORIMA

Industrija

-

-

2.138

-

2.277

-

2.309

106

101

Saobraćaj

-

-

2.035

-

2.062

-

2.109

101

102

Ostalo (domaćinstva, JKD, poljoprivreda)

-

-

3.904

-

3.968

-

4.012

102

101

PO ENERGENTIMA

Čvrsta goriva

1000 t

-

0.645

-

0.590

-

0.525

92

89

Tečna goriva

1000 t

2518.280

2.604

2553.883

2.622

2611.792

2.710

101

103

Gasovita goriva

M Stm3

934

0.744

1265

1.007

1255

0.999

135

99

Električna energija

GWh

27075

2.328

27008

2.322

27406

2.357

100

101

Toplotna energija

TJ

29989

0.716

30180

0.721

33124

0.791

101

110

OIE (geotermalna energija, biomasa)

-

 

1.041

 

1.044

 

1.048

100

100

* Domaća proizvodnja sirove nafte i poluproizvoda
** Nije uključena proizvodnja iz reverzibilne HE
*** Uključena proizvodnja iz reverzibilne HE