PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA BESPLATNO KORIŠĆENJE OBELEŽENIH PARKING MESTA NA JAVNIM OPŠTIM I POSEBNIM PARKIRALIŠTIMA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM I DRUGA LICA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 30/2015, 15/2016 i 43/2016)

Član 1

Pravilnikom o načinu i postupku ostvarivanja prava na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim i posebnim parkiralištima za osobe sa invaliditetom i druga lica (u daljem tekstu: Pravilnik) na teritoriji grada Kragujevca uređuje se pravo na besplatno korišćenje svih parking mesta na opštim i posebnim parkiralištima uz posedovanje povlašćene karte, odnosno pravo na rezervaciju parking mesta na opštim parkiralištima kod nadležne Gradske uprave u skladu sa Odlukom o javnim parkiralištima ("Sl. list grada Kragujevca", br. 18/14 - prečišćen tekst, 21/15 i 29/15).

Član 2

Ovaj pravilnik se zasniva na načelima poštovanja dostojanstva i samostalnosti osoba sa invaliditetom kroz povećanje jednakih mogućnosti pristupa pravima, uslugama i resursima, nediskriminaciji i njihovom uključivanju u sve oblasti društvenog života na ravnopravnoj osnovi.

Član 3

Osoba sa invaliditetom u smislu ovog pravilnika jeste lice sa trajnim posledicama telesnog i senzornog oštećenja ili bolesti koje se ne mogu otkloniti lečenjem ili medicinskom rehabilitacijom, koje se suočava sa socijalnim i drugim ograničenjima od uticaja na kretanje ili ima smanjene mogućnosti da pod ravnopravnim uslovima koristi posebno obeleženo parking mesto na javnim opštim i posebnim parkiralištima, kao i pravo na besplatno korišćenje svih parking mesta na opštim parkiralištima.

Član 4

Pravo na besplatno korišćenje posebno obeleženih parking mesta na javnim opštim i posebnim parkiralištima, kao i pravo na besplatno korišćenje svih parking mesta na opštim parkiralištima uz posedovanje povlašćene parking karte na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: povlašćena parking karta) mogu ostvariti kategorije osoba sa invaliditetom pod uslovom da su:

1. vojni invalidi;

2. civilni invalidi rata;

3. osobe sa gubitkom donjih ekstremiteta najmanje 30% telesnog oštećenja;

4. osobe sa gubitkom gornjih ekstremiteta najmanje 60% telesnog oštećenja;

5. trajno oštećenje donjih ekstremiteta - 70%;

6. oboljenje bubrega koje zahteva trajnu hemodijalizu;

7. gubitak vida na oba oka - 100%, odnosno smanjenje obostranog vida - 90%;

8. trajno oštećenje gornjih ekstremiteta - 70%;

9. osobe sa oštećenjem sluha - 70%.

Pravo iz stava 1. ovog člana mogu ostvariti i roditelji dece sa smetnjama u razvoju i roditelji dece obolele od autizma utvrđenim aktom Komisije nadležne za procenu potreba za pružanjem dodatne podrške detetu i učeniku.

Osobe pod tač. 1, 2, 3. i 4. dostavljaju jedan od sledećih dokaza:

- Rešenje nadležnog organa o priznatom svojstvu vojnog invalida;

- Rešenje nadležnog organa o priznatom svojstvu civilnog invalida rata;

- Rešenje komisije organa veštačenja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o vrsti i stepenu telesnog oštećenja ili gubitka ekstremiteta ili uverenje (izdato u tekućoj godini);

- Rešenje nadležnog centra za socijalni rad, nalaz, ocena i mišljenje komisije organa veštačenja o vrsti i stepenu telesnog oštećenja.

Osobe pod tač. 5, 6 i 7. dostavljaju jedan od sledećih dokaza:

- Rešenje komisije organa veštačenja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o vrsti i stepenu telesnog oštećenja ili uverenje (izdato u tekućoj godini);

- Rešenje nadležnog centra za socijali rad, nalaz, ocena i mišljenje komisije organa veštačenja o vrsti i stepenu telesnog oštećenja;

Osobe iz stava 2. ovog člana dostavljaju jedan od sledećih dokaza:

- Rešenje komisije organa veštačenja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o vrsti i stepenu telesnog oštećenja ili uverenje (izdato u tekućoj godini);

- Rešenje nadležnog centra za socijalni rad, nalaz, ocena i mišljenje komisije organa veštačenja o vrsti i stepenu telesnog oštećenja;

- Rešenje o kategorizaciji Gradske uprave za vanprivredu ili mišljenje Interresorne komisije;

- Pravosnažna sudska odluka o lišavanju poslovne sposobnosti;

- Rešenje organa starateljstva o stavljanju pod starateljstvo sa navodima o stepenu i vrsti smetnji u razvoju;

- Odluka nadležnog suda o produženju roditeljskog prava.

Član 5

Pravo na povlašćenu parking kartu osoba sa invaliditetom može da ostvari pod uslovom:

- da ima prebivalište na teritoriji grada Kragujevca (dokaz: lična karta, odnosno prijava prebivališta za maloletno dete);

- da je vlasnik vozila ili korisnik vozila na osnovu ugovora o finansijskom lizingu (dokaz: saobraćajna dozvola sa KG registarskim oznakama odnosno ugovor o finansijskom lizingu);

- da je vozilo registrovano na njih;

- da je vozilo registrovano sa KG registarskim oznakama;

- da dostavi fotokopiju polise osiguranja vozila.

- da nisu ostvarili pravo na povlašćenu vožnju u skladu sa Odlukom o ostvarivanju prava na povlašćenu vožnju u javnom gradskom i prigradskom prevozu putnika (dokaz: potvrda "Gradske agencije za saobraćaj" DOO Kragujevac).

Član 6

Osobe sa invaliditetom, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, kao i roditelji dece koja su korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica po osnovu rešenja nadležnog organa, mogu ostvariti pravo na povlašćenu parking kartu i ukoliko vozilo nije registrovano na njih, već na člana porodičnog domaćinstva.

Ukoliko je vlasnik vozila član uže porodice osobe sa invaliditetom (roditelj, bračni drug, vanbračni partner, dete, brat i sestra, usvojitelj, staratelj, hranitelj) kao i lice koje živi u zajedničkom domaćinstvu osobe sa invaliditetom potrebno je dostaviti i druge dokaze.

Član 7

Lica koja u skladu sa ovim pravilnikom ostvaruju pravo na povlašćenu parking kartu, dužna su da dostave i druge dokaze po oceni organa koji vodi postupak, a koji su neophodni za donošenje zakonitog i pravilnog rešenja.

Član 8

Pravo na povlašćenu parking kartu osoba sa invaliditetom može da ostvari samo za jedno vozilo.

Član 9

O pravu na povlašćenu parking kartu, odlučuje rešenjem nadležna Gradska uprava po zahtevu stranke.

Nadležna Gradska uprava odlučuje rešenjem na osnovu dostavljenih dokaza u roku od 60 dana od dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na povlašćenu parking kartu.

Nadležna Gradska uprava vodi evidenciju o donetim rešenjima.

Član 9a

Osobe sa invaliditetom i druga lica koja su ostvarila pravo na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim i posebnim parkiralištima u prethodnoj godini, novi zahtev mogu podneti najranije 30 dana pre isteka važnosti rešenja.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana pribavljaju se sledeći dokazi:

- fotokopija rešenja nadležnog organa o invalidnosti;

- za usvojitelje, staratelje, hranitelje (rešenje nadležnog Centra za socijalni rad o usvojenju, stavljanju pod starateljstvo, odnosno smeštaju deteta u hraniteljsku porodicu);

- za decu sa smetnjama u razvoju i decu obolelu od autizma (rešenje o kategorizaciji Gradske uprave za vanprivredu ili mišljenje Interresorne komisije);

- potvrda "Gradske agencije za saobraćaj" DOO Kragujevac da je osoba sa invaliditetom ostvarila/nije ostvarila pravo na povlašćenu vožnju u javnom gradskom i prigradskom prevozu putnika u tekućoj godini, a u skladu sa Odlukom o ostvarivanju prava na povlašćenu vožnju u javnom gradskom i prigradskom prevozu putnika ("Službeni list grada Kragujevca", broj: 6/3, 15/04, /06, 26/11, 6/13 i 44/14).

Osobe sa invaliditetom i druga lica dostavljaju i druge dokaze ukoliko su se promenile okolnosti koje su od uticaja za ostvarivanje prava na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim i posebnim parkiralištima (adresa stanovanja, vozilo za koje se izdaje nalepnica ili član zajedničkog domaćinstva za čije vozilo se izdaje nalepnica i dr.).

Član 10

Rešenje o ostvarivanju prava na povlašćenu parking kartu važi do isteka tekuće kalendarske godine.

Član 11

O pravu na žalbu protiv rešenja o ostvarivanju prava na povlašćenu parking kartu odlučuje Gradsko veće preko nadležne Gradske uprave u roku od 30 dana od dana dostavljanja.

Član 12

Pravo na rezervaciju posebno obeleženog parking mesta na opštim parkiralištima na teritoriji grada Kragujevca, mogu da ostvare osobe sa invaliditetom:

- vojni invalidi od I-V grupe koji su ostvarili pravo na ortopedski dodatak;

- civilni invalidi rata od I-V grupe koji su ostvarili pravo na ortopedski dodatak;

- vojni invalidi i civilni invalidi rata po osnovu gubitka vida na oba oka -100%, odnosno smanjenja obostranog vida-90%;

- trajno oštećenje donjih ekstremiteta najmanje 70%;

- oboljenje bubrega koje zahtevaju trajnu dijalizu;

- gubitka vida na oba oka-100%, odnosno smanjenja obostranog vida-90%;

- lični pratilac (overena izjava dva svedoka data pred nadležnim organom).

Pravo na rezervaciju posebno obeleženog parking mesta na opštim parkiralištima na teritoriji grada Kragujevca mogu ostvariti i roditelji dece sa smetnjama u razvoju i roditelji dece obolele od autizma utvrđenim aktom Komisije nadležne za procenu potreba za pružanjem dodatne podrške detetu i učeniku.

O pravu na rezervaciju odlučuje nadležna Gradska uprava.

Član 13

Na osnovu rešenja nadležne Gradske uprave, JKP "Parking servis" izdaje povlašćenu parking kartu za tekuću kalendarsku godinu.

Lice koje je ostvarilo pravo na povlašćenu parking kartu u skladu sa uslovima propisanim ovim pravilnikom u obavezi je da snosi troškove izrade povlašćene parking karte.

Član 14

Pravo ostvareno ovim pravilnikom može koristiti i lični pratilac samo u prisustvu osobe sa invaliditetom.

Član 15

Pravo na povlašćenu parking kartu u skladu sa uslovima propisanim ovim pravilnikom, može da koristi na svim posebno obeleženim parking mestima na javnim opštim parkiralištima i to vremenski neograničeno na svim opštim parkiralištima u okviru zone "I" i zone "II" naplate parkiranja, dok se u zoni "0" naplate parkiranja na opštim parkiralištima mora poštovati režim vremenskog ograničenja parkiranja od 180 minuta.

Član 16

Lice koje je ostvarilo pravo na povlašćenu parking kartu u skladu sa uslovima propisanim ovim pravilnikom istu može koristiti na posebnom parkiralištu isključivo na mestu obeleženom za osobe sa invaliditetom.

Član 17

Ako u roku važenja rešenja kojim je priznato pravo na povlašćenu parking kartu na javnim opštim i posebnim parkiralištima nastanu promene na osnovu kojih je to rešenje doneto, osoba sa invaliditetom i drugo lice dužno je da, u roku od 15 dana od dana nastale promene, Nadležnoj gradskoj upravi podnese zahtev za izmenu rešenja.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilažu se dokazi o nastalim promenama.

Član 18

Donošenjem ovog pravilnika obavezuje se Gradska uprava za komunalne i inspekcijske poslove i JKP "Parking servis" da izvrše usklađivanje Rešenja o javnim parkiralištima u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Član 19

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama
Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim i posebnim parkiralištima za osobe sa invaliditetom i druga lica

("Sl. list grada Kragujevca", br. 15/2016)

Član 2

Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta na javnim opštim i posebnim parkiralištima za osobe sa invaliditetom i druga lica

("Sl. list grada Kragujevca", br. 43/2016)

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".