PROGRAM
RASPODELE SREDSTAVA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA ZA 2016. GODINU

("Sl. list grada Kragujevca", br. 1/2016, 17/2016 i 43/2016)

1. Programom raspodele sredstava zdravstvenim ustanovama na teritoriji grada Kragujevca za 2016. godinu (u daljem tekstu: Program) uređuje se način raspodele sredstava za sprovođenje društvene brige za zdravlje na nivou grada, odnosno vršenje osnivačkih prava i sprovođenje društvene brige za javno zdravlje na nivou grada u ukupnom iznosu od 26.170.000,00 dinara, koja su raspoređena Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2016. godinu na razdelu 14 - Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, glava 14.2 - zdravstvo, program 12 - Primarna zdravstvena zaštita, Programska aktivnost PA 0001- Funkcionisanje ustanova primarne zdravstvene zaštite, funkcija 760 - Zdravstvo neklasifikovano na drugom mestu, ekonomska klasifikacija 464 - dotacije organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, izvor 01 - prihodi iz budžeta.

2. Sredstva navedena u tački 1. Programa raspoređuju se na sledeći način:

1) vršenje osnivačkih prava nad ustanovama čiji je osnivač Grad - iznos od 21.220.000,00 dinara od čega:

- Domu zdravlja Kragujevac - iznos do 12.220.000,00 dinara;

- Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac - iznos do 6.000.000,00 dinara;

- Zavodu za stomatologiju Kragujevac - iznos do 3.000.000,00 dinara;

2) bolja kadrovska obezbeđenost Zavoda za stomatologiju Kragujevac u interesu bolje pristupačnosti i dostupnosti u korišćenju stomatološke zdravstvene zaštite - iznos do 3.500.000,00 dinara;

3) sprovođenje društvene brige za javno zdravlje na nivou grada - iznos do 400.000,00 dinara.

4) neraspoređena sredstva - iznos od 1.050.000,00 dinara.

3. Grad Kragujevac će sa zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač zaključiti ugovore kojima će regulisati međusobna prava i obaveze u pogledu vršenja osnivačkih prava u skladu sa zakonom i Planom mreže zdravstvenih ustanova, koje podrazumevaju izgradnju, održavanje i opremanje zdravstvenih ustanova, odnosno investiciono ulaganje, investiciono-tekuće održavanje prostorija, medicinske i nemedicinske opreme i prevoznih sredstava, opreme u oblasti integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, kao i druge obaveze vezane za vršenje osnivačkih prava, u skladu sa zakonom.

Grad Kragujevac će sa Zavodom za stomatologiju Kragujevac zaključiti ugovor kojim će regulisati međusobna prava i obaveze u pogledu sufinansiranja bolje kadrovske obezbeđenosti u interesu pristupačnosti i dostupnosti u korišćenju stomatološke zdravstvene zaštite, u okviru sprovođenja društvene brige za zdravlje na nivou grada, u skladu sa zakonom.

4. Sredstva iz tačke 2. podtačka 3) Programa će se koristiti za sprovođenje društvenog delovanja, kao odgovora na zdravstvene potrebe, u cilju poboljšanja zdravlja, produženja života i poboljšanja kvaliteta života ukupnog stanovništva na teritoriji grada Kragujevca, odnosno za podsticanje, organizaciju, usmeravanje, koordiniranje nosioca i učesnika u javnom zdravlju (zdravstvene službe), u skladu sa prioritetima definisanim aktima na nivou Republike Srbije i grada Kragujevca.

Sredstva za navedene namene će se prenositi na osnovu rešenja Gradonačelnika, u skladu sa aktom Gradskog veća, a na predlog Saveta za zdravlje grada Kragujevca.

5. Sredstva iz tačke 2. podtačka 4) Programa će se koristiti za podsticanje, organizaciju, usmeravanje primarne zdravstvene zaštite, sprovođenje utvrđenih prioriteta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i za druge namene, u skladu sa zakonom i aktima organa Grada.

Sredstva za navedene namene će se prenositi na osnovu rešenja Gradonačelnika u skladu sa aktom Gradskog veća.

6. Obaveze preuzete, a neizvršene u toku 2015. godine, prenose se u 2016. godinu i izvršavaju se na teret aproprijacija odobrenih Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2016. godinu.

7. Za realizaciju ovog programa odgovorna je Gradska uprava nadležna za oblast zdravstvene zaštite.

8. Ovaj program objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".