UPUTSTVO

O NAČINU I POSTUPKU DAVANJA SAGLASNOSTI NA AKTA NA KOJE AGENCIJA DAJE SAGLASNOST I ROKOVIMA ZA DOSTAVLJANJE PODATAKA I DOKUMENTACIJE

1. Ovim uputstvom propisuje se način i postupak davanja saglasnosti na akta energetskih i drugih subjekata, na koja Agencija za energetiku Republike Srbije (u daljem tekstu: Agencija) saglasno svojim zakonskim ovlašćenjima, daje saglasnost i to na: pravila o radu prenosnog sistema električne energije; pravila za raspodelu prekograničnih prenosnih kapaciteta; proceduru za priključenje objekata na prenosni sistem; pravila o radu transportnog sistema prirodnog gasa; pravila o radu distributivnog sistema električne energije; pravila o radu distributivnog sistema prirodnog gasa; pravila o radu sistema za transport nafte naftovodima; pravila o radu sistema za transport derivata nafte produktovodima; pravila o radu tržišta električne energije; pravila o objavljivanju ključnih tržišnih podataka; pravila o radu sistema za skladištenje prirodnog gasa; plan razvoja prenosnog sistema električne energije, sa planom investicija; plan razvoja distributivnog sistema električne energije, sa planom investicija i planom preuzimanja mernih uređaja, merno razvodnih ormana, odnosno priključnih vodova, instalacija i opreme u merno razvodnom ormanu i drugih uređaja u objektima postojećih kupaca, odnosno proizvođača; plan razvoja sistema za transport prirodnog gasa; plan razvoja sistema za transport nafte naftovodima i derivata nafte produktovodima; program usklađenosti za obezbeđivanje nediskriminatornog ponašanja operatora distributivnog sistema električne energije koji je deo vertikalno integrisanog preduzeća, odnosno vlasnika transportnog sistema prirodnog gasa koji je deo vertikalno integrisanog preduzeća i operatora sistema koji posluje unutar vertikalno integrisanog preduzeća; akt operatora prenosnog sistema o visini naknade za izdavanje, prenošenje i prestanak važenja garancije porekla i akt operatora prenosnog, transportnog i distributivnog sistema o cenama nestandardnih usluga.

Ovim uputstvom se propisuju i rokovi za dostavljanje podataka i dokumentacije neophodne za rad Agencije.

2. Postupak za davanje saglasnosti na akta iz tačke 1. ovog uputstva, pokreće se zahtevom licenciranog energetskog subjekta, a u slučaju davanja saglasnosti na program usklađenosti za obezbeđivanje nediskriminatornog ponašanja i vlasnika transportnog sistema prirodnog gasa koji je deo vertikalno integrisanog preduzeća.

Licencirani energetski subjekt, odnosno vlasnik transportnog sistema prirodnog gasa koji je deo vertikalno integrisanog preduzeća, zahtev podnosi po pravilu, u pismenom obliku, redovnom poštom, a ako ga podnosi elektronskim putem, pod uslovima utvrđenim zakonom koji uređuje elektronski potpis.

Zahtev mora biti potpisan od strane ovlašćenog lica podnosioca zahteva.

Uz zahtev, licencirani energetski subjekt, odnosno vlasnik transportnog sistema prirodnog gasa koji je deo vertikalno integrisanog preduzeća, podnosi i akt iz tačke 1. ovog uputstva na koji se daje saglasnost (pravila, procedura, planovi, programi ili cenovnici).

Priložena pravila, procedure, planovi, programi ili cenovnici za koje se traži saglasnost, moraju biti doneti od strane ovlašćenog organa podnosioca zahteva.

3. Ako u toku postupka davanja saglasnosti na akt iz tačke 1. ovog uputstva, Agencija utvrdi da je ovaj akt potrebno menjati kako bi se isti uskladio sa propisima koji uređuju energetiku ili drugim propisima, Agencija će pozvati podnosioca zahteva da u primerenom roku koji ne može biti duži od 30 dana, izvrši neophodne izmene i dostavi ovoj Agenciji usklađeni akt.

Agencija će u roku od 30 dana od dana prijema urednog zahteva, odnosno usklađenog akta iz stava 1. ove tačke, doneti odluku o davanju saglasnosti na podneti akt licenciranog energetskog subjekta, odnosno vlasnika transportnog sistema prirodnog gasa koji je deo vertikalno integrisanog preduzeća, ako su ispunjeni svi uslovi za davanje saglasnosti propisani zakonom kojim se uređuje energetika, propisima donetim na osnovu ovog zakona i drugim relevantnim propisima.

Ukoliko u roku iz stava 1. ove tačke, podnosilac zahteva ne postupi po nalogu Agencije, niti zatraži njegovo produženje, kao i u slučaju kada podneti akt za koji se traži saglasnost, po oceni Agencije, nije moguće uskladiti sa važećim zakonskim propisima, Agencija će doneti odluku da nisu ispunjeni uslovi za davanje saglasnosti, o čemu će obavestiti podnosioca zahteva, sa obrazloženjem takve odluke.

4. Ako u toku postupka davanja saglasnosti, Agencija oceni da postoji potreba za dodatnim podacima i dokumentacijom neophodnim za donošenje pravilne odluke, Agencija će pismenim putem zatražiti od podnosioca zahteva da u roku od 8 dana od dana prijema poziva dostavi neophodnu dokumentaciju i podatke.

Podnosilac zahteva je dužan da postupi po nalogu ove Agencije u propisanom roku, a ukoliko to ne učini Agencija će postupiti po zahtevu na osnovu dokumentacije i podataka kojima raspolaže.

5. Rok iz tač. 3. i 4. ovog uputstva, može se produžiti na pismeni zahtev licenciranog energetskog subjekta, odnosno vlasnika transportnog sistema prirodnog gasa koji je deo vertikalno integrisanog preduzeća, podnet pre njegovog isteka, ili ako postoje opravdani razlozi za njegovo produženje, koje ceni Agencija u svakom konkretnom slučaju.

6. Agencija je ovlašćena da zahteva od energetskih subjekata dostavljanje podataka i dokumentacije neophodnih za rad Agencije, u roku koji ne može biti kraći od osam dana od dana prijema zahteva.

Rok iz stava 1. ove tačke može se produžiti na molbu energetskog subjekta podnesenu pre isteka roka, ako postoje opravdani razlozi za produženje.

7. Ovo uputstvo se objavljuje na internet stranici Agencije za energetiku Republike Srbije i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.