ETIČKI KODEKS

PONAŠANJA FUNKCIONERA LOKALNE SAMOUPRAVE U ZAJEČARU

("Sl. list grada Zaječara", br. 39/2016)

 

I OPŠTA NAČELA

Član 1

Funkcioner lokalne samouprave, u smislu ovog Kodeksa, je svako izabrano, postavljeno i imenovano lice u organima i službama Grada Zaječara, u organima javnih preduzeća, ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač Grad Zaječar, (u daljem tekstu: Funkcioner).

Član 2

Predmet ovog Kodeksa je definisanje etičkih standarda ponašanja na koje se obavezuju funkcioneri u obavljanju funkcija i upoznavanje građana da imaju pravo da zahtevaju od lokalnih funkcionera ponašanje u skladu sa etičkim standardima.

Član 3

Funkcioner u obavljanju funkcije mora postupati u skladu sa zakonom, Statutom Grada i drugim gradskim propisima.

Funkcioner u obavljanju funkcije postupa isključivo u javnom interesu.

Funkcioner u obavljanju funkcije ne sme postupati u svom ličnom, privatnom ili stranačkom interesu.

Član 4

Izabrani funkcioner obavlja dužnosti u okviru prava i u skladu sa mandatom i odgovoran je svim građanima.

Izabrani funkcioner je dužan da poštuje izbornu volju građana.

Član 5

Funkcioner obavlja javnu funkciju savesno, pošteno i nepristrasno, uz otvorenost i odgovornost za svoje odluke i postupke.

Funkcioner će se angažovati u unapređenju rada lokalne samouprave.

Tokom svog mandata, funkcioner se neće ponašati na način koji bi degradirao ugled funkcije koju obavlja.

Član 6

U obavljanju funkcije, funkcioner poštuje prava svih drugih funkcionera i zaposlenih. Funkcioner će se, sa poštovanjem i bez diskriminacije odnositi prema građanima, kolegama, zaposlenima i medijima. Funkcioner neće podsticati niti pomagati druge funkcionere i zaposlene da prilikom vršenja svojih dužnosti krše načela uspostavljena ovim Kodeksom.

II STANDARDI U OBAVLJANJU FUNKCIJE

Član 7

Funkcioner neće vršiti svoje dužnosti, odnosno koristiti ovlašćenja svog položaja u cilju ostvarivanja ličnih interesa ili privatnih interesa pojedinaca i grupa.

Funkcioner će izbegavati svaki oblik ponašanja koji bi mogao da dovede do davanja prednosti privatnim interesima nad javnim, čak i ako takvo ponašanje nije formalno zabranjeno.

Član 8

Funkcioner će se pridržavati svih važećih propisa koji predviđaju obavezu davanja podataka o imovnom stanju.

Član 9

Funkcioner će poštovati zakonska ograničenja u pogledu obavljanja više javnih funkcija istovremeno.

Član 10

Funkcioner će se izuzeti iz rada organa i tela kada ti organi i tela vrše nadzor nad njegovim radom.

Funkcioner neće biti zaposlen, niti će učestvovati u radu organa i tela nad kojima vrši nadzor po službenoj dužnosti.

Član 11

Pri odlučivanju, funkcioner će razmotriti stavove građana izražene u javnoj raspravi ili kroz oblike neposrednog učešća građana u ostvarivanju lokalne samouprave.

Funkcioner pri odlučivanju neće sebi pružati bilo kakvu posrednu ili neposrednu ličnu korist, niti težiti ostvarivanju ličnih ili privatnih interesa pojedinaca ili grupa.

Član 12

Ako funkcioner ima privatni interes u stvari o kojoj raspravlja i odlučuje organ ili telo čiji je on član, dužan je da pre učešća u raspravi, a najkasnije pre početka odlučivanja, saopšti postojanje takvog privatnog interesa.

Funkcioner će se uzdržati od bilo kakve izjave ili glasanja o pitanjima u vezi s kojima ima privatni interes.

Član 13

Funkcioner neće tražiti, primiti, odnosno dozvoliti drugom licu da u njegovo ime ili u njegovu korist primi, niti da poklon, uslugu, gostoprimstvo ili bilo kakvu drugu vrstu koristi u vezi sa vršenjem funkcije, osim prigodnih i protokolarnih poklona minimalne vrednosti, u skladu sa zakonom.

Član 14

U upravljanju i korišćenju javnih sredstava i imovine Grada, funkcioner će postupati sa pažnjom dobrog domaćina.

Funkcioner će se pridržavati budžetske i finansijske discipline koja obezbeđuje ispravno upravljanje javnim prihodima, na način regulisan važećim propisima.

Funkcioner neće preduzimati ništa što bi moglo dovesti do toga da se budžetska sredstva koriste posredno ili neposredno u privatne svrhe.

Član 15

Funkcioner neće ometati primenu bilo koje, na zakonu zasnovane, mere nadzora od strane organa kontrole.

Funkcioner će se uredno pridržavati svake odluke tog organa.

Član 16

Funkcioner neće preduzimati aktivnosti prema organima, organizacijama i preduzećima nad kojima vrši nadzor, sa kojima su uspostavljeni ugovorni odnosi ili koji su osnovani za vreme njegovog mandata, kako bi sebi ili drugome obezbedio lične i profesionalne privilegije po prestanku obavljanja funkcije.

III ODNOSI SA ZAPOSLENIMA U LOKALNOJ SAMOUPRAVI

Član 17

Funkcioner će svojim ponašanjem predstavljati dobar uzor svim zaposlenima u organima i organizacijama lokalne samouprave.

Član 18

Pri zapošljavanju, raspoređivanju i unapređivanju zaposlenih, funkcioner donosi odluke zasnovane isključivo na njihovoj stručnosti i profesionalnoj sposobnosti i u skladu sa ciljevima i potrebama organa ili službe.

Član 19

Funkcioner će se sa poštovanjem odnositi prema zaposlenima i neće uticati na njih da nezakonito postupaju, niti da službeno preduzmu ili da propuste da preduzmu bilo šta čime bi se omogućila, njemu ili drugim pojedincima ili grupama, posredna ili neposredna privatna korist.

Član 20

Funkcioner će nastojati da obezbedi da se uloga i zadaci zaposlenih ostvaruju u potpunosti i podsticati motivaciju zaposlenih.

Funkcioner će preduzimati i podsticati mere i aktivnosti koje doprinose unapređenju funkcionisanja organa i službi za čiji rad je odgovoran.

Funkcioner će stvarati uslove za unapređenje svog znanja i stručnosti, kao i znanja i stručnosti zaposlenih.

IV ODNOSI SA JAVNOŠĆU

Član 21

Funkcioner će obezbediti javnost svog rada, kao i funkcionisanje organa i službi, za čiji rad je odgovoran.

Član 22

Funkcioner će podsticati sve mere koje imaju za cilj unapređenje medijskog praćenja njegovog rada i funkcionisanja organa i službi, za čiji rad je odgovoran.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 23

Gradsko veće grada Zaječara osnovaće posebnu Komisiju za praćenje primene ovog etičkog Kodeksa.

Broj članova navedene Komisije, njeni zadaci, ciljevi, način funkcionisanja i odlučivanja, kao i druga pitanja vezana za njen rad, bliže se uređuju odlukom Gradskog veća grada Zaječara.

Član 24

Funkcioneru koji prekrši odredbe ovog Kodeksa, koji utvrdi Komisija za praćenje primene etičkog Kodeksa može se izreći mera javnog objavljivanja povrede Kodeksa.

Član 25

Ovaj Kodeks stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Zaječara".