ODLUKA
O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM PREDŠKOLSKOG UZRASTA UPISANOM U PREDŠKOLSKU USTANOVU ČIJI JE OSNIVAČ DRUGO PRAVNO I FIZIČKO LICE, ZA PERIOD SEPTEMBAR 2016. GODINE - AVGUST 2017. GODINE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 53/2016 i 81/2016)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi za pružanje finansijske podrške porodici sa decom uzrasta od šest meseci do polaska u osnovnu školu (u daljem tekstu: finansijska podrška) koja su upisana u predškolsku ustanovu na teritoriji Grada Novog Sada, čiji je osnivač drugo pravno i fizičko lice (u daljem tekstu: privatna predškolska ustanova), za period septembar 2016. godine - avgust 2017. godine.

Član 2

Finansijska podrška pruža se roditelju, staratelju, hranitelju, odnosno usvojitelju (u daljem tekstu: roditelj) deteta o kome se roditelj neposredno brine, a koje ne može da se upiše od 1. septembra tekuće godine u Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo" Novi Sad (u daljem tekstu: "Radosno detinjstvo"), zbog nedovoljnih kapaciteta ove ustanove, u skladu sa finansijskim mogućnostima budžeta Grada Novog Sada.

Finansijska podrška roditelju deteta iz stava 1. ovog člana obezbeđuje se pod uslovom:

- da je državljanin Republike Srbije,

- da ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada, odnosno boravište ako je raseljeno lice sa Kosova i Metohije i

- da je podneo prijavu na konkurs za upis deteta u "Radosno detinjstvo" za radnu 2016/2017. godinu (u daljem tekstu: konkurs), koji je raspisao Upravni odbor Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" Novi Sad, 31. marta 2016. godine, da dete nije upisano u "Radosno detinjstvo" i da se u prijavi na konkurs izjasnio da daje prednost upisu deteta u privatnu predškolsku ustanovu.

Finansijska podrška roditelju deteta iz stava 1. ovog člana obezbeđuje se i za dete koje je u vreme trajanja konkursa već bilo upisano u privatnu predškolsku ustanovu, a roditelj deteta je ostvarivao pravo na finansijsku pomoć, u skladu sa Odlukom o naknadi dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno i fizičko lice ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 37/14 i 30/15), ili koje je u vreme trajanja konkursa bilo mlađe od šest meseci, ukoliko je roditelj zaposlen i svojom voljom prestao da koristi pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, odnosno, odsustva sa rada radi nege deteta.

Član 3

Zahtev za finansijsku podršku roditelj podnosi Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu (u daljem tekstu: Gradska uprava), putem Pisarnice Gradske uprave za opšte poslove i uz zahtev prilaže fotokopiju lične karte i potvrdu privatne predškolske ustanove o upisu deteta u tu ustanovu.

Za decu iz člana 2. stav 3. ove odluke, uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilaže se i potvrda za roditelje da su zaposleni ili da su redovni studenti.

Gradska uprava službenim putem pribavlja:

- potvrdu "Radosnog detinjstva" da je roditelj za dete podneo prijavu na konkurs, da se izjasnio da daje prednost upisu deteta u privatnu predškolsku ustanovu i broj bodova ostvarenih po osnovu kriterijuma iz konkursa i

- rešenje o verifikaciji privatne predškolske ustanove.

Zahtevi iz stava 1. ovog člana podnose se od dana stupanja na snagu ove odluke do 7. oktobra 2016. godine, na obrascu koji propisuje Gradska uprava.

Član 4

Gradska uprava donosi rešenje o pravu na finansijsku podršku za period od 1. septembra do 31. decembra 2016. godine, i za period od 1. januara do 31. avgusta 2017. godine.

Po žalbi protiv rešenja Gradske uprave rešava Gradsko veće Grada Novog Sada.

Član 5

Mesečni iznos finansijske podrške utvrđuje se po detetu prema vrsti boravka, i to:

- 10.000,00 dinara za celodnevni boravak uzrasta od šest meseci do tri godine, u trajanju od 11 sati dnevno,

- 8.000,00 dinara za celodnevni boravak uzrasta od tri do sedam godina, u trajanju od 11 sati dnevno,

- 3.200,00 dinara za poludnevni boravak sa užinom, u trajanju od pet sati dnevno i

- 2.800,00 dinara za poludnevni boravak bez užine, u trajanju od pet sati dnevno.

Član 6

Finansijska podrška u skladu sa ovom odlukom isplaćuje se za period od 1. septembra 2016. godine do 31. avgusta 2017. godine, u tekućem mesecu za prethodni mesec.

Gradska uprava službenim putem od privatne predškolske ustanove pribavlja:

- fakturisan iznos roditelju za mesec za koji se vrši isplata finansijske podrške, najkasnije do petog u mesecu za prethodni mesec i

- dokaz o uplati roditelja za mesec za koji je uplaćena finansijska podrška, u roku od 15 dana od dana uplate sredstava iz budžeta Grada Novog Sada.

Ukoliko je fakturisani iznos iz stava 2. alineja prva niži od iznosa utvrđenog u članu 5. ove odluke, isplaćuje se fakturisani iznos.

Član 7

Roditelj koji je ostvario finansijsku podršku na osnovu rešenja iz člana 4. ove odluke dužan je da Gradskoj upravi, u roku od tri dana, prijavi svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje ovog prava.

Roditelj koji ostvari pravo na finansijsku podršku na osnovu neistinitih ili netačnih podataka, ili neprijavljivanjem promena koje utiču na gubitak ovog prava, dužan je da naknadi štetu, u skladu sa zakonom.

Član 8

Ukoliko dete neopravdano odsustvuje duže od dva meseca, roditelju prestaje pravo na finansijsku podršku u skladu sa ovom odlukom.

Član 9

Sredstva za ostvarivanje finansijske podrške iz ove odluke obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada, za najviše 1.900 dece.

Ukoliko se u roku propisanom ovom odlukom podnesu zahtevi za finansijsku podršku za veći broj dece od predviđenog u stavu 1. ovog člana, izvršiće se rangiranje dece prema broju bodova i sačiniti jedinstvena lista.

Deca iz člana 2. stav 2. rangiraće se prema broju bodova ostvarenih na konkursu, a deca iz člana 2. stav 3. na osnovu broja bodova dobijenih primenom kriterijuma za prijem dece na konkursu u "Radosno detinjstvo".

Finansijska podrška obezbediće se za 1.900 dece prema redosledu sa jedinstvene liste.

Član 10

Sredstva za finansijsku podršku uplaćuju se roditelju posredstvom Banke Poštanska štedionica a.d. Beograd.

Član 11

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o finansijskoj podršci porodici sa decom predškolskog uzrasta upisanom u predškolsku ustanovu čiji je osnivač drugo pravno i fizičko lice, za period septembar-decembar 2016. godine

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 81/2016)

Član 6

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se od 1. januara 2017. godine.