ODLUKA
O OSNIVANJU GRADSKOG SAVETA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 28/2014 i 48/2016)

Član 1

Osniva se Gradski savet na bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Leskovca (u daljem tekstu: Savet za bezbednost saobraćaja), kao radno telo Gradskog veća na koordinaciju, sa trajnim zadatkom prevencije, organizovanja, izvršenja i usklađivanja poslova bezbednosti saobraćaja na putevima iz nadležnosti grada Leskovca.

Član 2

Gradski savet za bezbednost saobraćaja na putevima ima 13 članova, i to sa sledećim položajem, zanimanjem i profesionalnim odnosno društvenim interesovanjem:

1. Predstavnik civilnog društva, kao predsednik Saveta,

2. Član Gradskog veća grada Leskovca, kao zamenik predsednika Saveta,

3. Načelnik saobraćajne policije MUP-a Leskovac, kao član Saveta,

4. Načelnik Gradske uprave za finansije, kao član Saveta,

5. Načelnik Gradske uprave za urbanizam i stambeno-komunalno poslove grada Leskovca, kao član Saveta,

6. Stručni saradnik na poslovima saobraćaja Odseka za saobraćaj Gradske uprave za urbanizam i stambeno-komunalne poslove grada Leskovca, kao član Saveta,

7. Načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove grada Leskovca, kao član Saveta,

8. Načelnik Komunalne policije grada Leskovca, kao član Saveta,

9. Tehnički direktor JP Direkcije za urbanizam i izgradnju Leskovac, kao član Saveta,

10. Načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti, kao član Saveta,

11. Načelnik Školske uprave Ministarstva prosvete, kao član Saveta,

12. Predstavnik Doma zdravlja Leskovac, kao član Saveta,

13. Predstavnik za informisanje Gradske uprave za skupštinske poslove i poslove Gradskog veća, kao član Saveta.

Član 3

Gradsko veće grada Leskovca će svojim rešenjem imenovati članove Saveta.

Član 4

Savet za bezbednost saobraćaja prati neprekidno stanje bezbednosti saobraćaja na putevima i na osnovu toga pokreće inicijative za preduzimanje odgovarajućih mera i aktivnosti u skladu sa finansijskim mogućnostima sredstava Saveta, na osnovu procenta naplaćenih kazni, kao i u skladu sa finansijskim mogućnostima sredstava Grada namenjenih za održavanje putne infrastrukture.

Savet za bezbednost saobraćaja preduzima odgovarajuće mere i aktivnosti u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima i iste se predlažu Gradskom veću na usvajanje.

Savet za bezbednost saobraćaja, preko Gradskog veća, podnosi Skupštini grada Leskovca inicijative za donošenje i usvajanje strategije i godišnjeg plana bezbednosti saobraćaja na putevima u skladu sa Nacionalnom strategijom i Nacionalnim planom Vlade Srbije.

Član 5

Savet za bezbednost saobraćaja pokreće inicijative:

- za donošenje strategije bezbednosti saobraćaja na putevima,

- za donošenje izvršnog plana bezbednosti saobraćaja,

- za donošenje Programa rada u oblasti bezbednosti saobraćaja,

- za donošenje Programa trošenja sredstava usvojen od strane Gradskog veća, namenjenih za finansiranje bezbednosti saobraćaja u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, tako da se sredstva od novčanih kazni u visini od 30%, koje pripadaju budžetu lokalne samouprave i koja su namenska sredstva, koriste tako da se 50% sredstava koristi za popravljanje saobraćajne infrastrukture, a ostalih 50% sredstava su:

- sredstva za rad Saveta,

- sredstva za unapređenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja,

- sredstva za preventivno promotivnu aktivnost iz oblasti bezbednosti saobraćaja,

- sredstva za naučno istraživački rad u oblasti bezbednosti saobraćaja i

- sredstva za tehničko opremanje jedinica saobraćajne policije koje kontrolišu i regulišu saobraćaj na putevima i drugih organa nadležnih za poslove saobraćaja.

Član 6

Savet za bezbednost saobraćaja, pored inicijativa navedenih u članu 5. ove Odluke:

- pokreće inicijative za izmenu i dopunu postojećih propisa na nivou lokalne samouprave, a koje se odnose na bezbednost saobraćaja na putevima,

- razmatra predloge škola, mesnih zajednica, lokalnih institucija i građana koje se odnose na bezbednost saobraćaja na putevima i

- daje mišljenje na sve akte lokalne samouprave koji se odnose na bezbednost saobraćaja na putevima.

Član 7

Savet za bezbednost saobraćaja može formirati radne grupe za pojedine oblasti iz delokruga svog rada i nadležnosti.

Administrativne i kurirske poslove za potrebe Saveta za bezbednost obezbeđuje Gradska uprava za poslove gradske Skupštine i Gradskog veća.

Stručne i tehničke poslove za potrebe Saveta za bezbednost obezbeđuju nadležne Gradske uprave, Javna preduzeća i ustanove, kada je lokalna samouprava osnivač tih institucija.

Kod republičkih organa stručne i tehničke poslove obezbeđuje republički organi iz nadležnosti svog delokruga rada (MUP, prosveta, inspekcija).

Član 8

Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Leskovca, doneće Poslovnik o radu, u kojem će se urediti organizacija poslova, način rada i odlučivanja.

Akte Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Leskovca, kao radnog tela Gradskog veća, potpisuje predsednik Saveta, a u njegovom odsustvu zamenik predsednika.

Član 9

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Saveta za bezbednost saobraćaja ("Službeni glasnik opštine Leskovac", br. 3/2005).

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".