ODLUKA

O OBAVEZI PODNOŠENJA PORESKIH PRIJAVA ZA UTVRĐIVANJE POREZA NA IMOVINU NA NEPOKRETNOSTI OBVEZNIKA KOJI NE VODI POSLOVNE KNJIGE, KOJE SE NALAZE NA TERITORIJI GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 48/2016)

Član 1

Ovom Odlukom uvodi se obaveza podnošenja poreskih prijava za utvrđivanje poreza na imovinu na nepokretnosti koje se nalaze na teritoriji grada Leskovca.

Član 2

Obveznici poreza na imovinu koji ne vode poslovne knjige, kojima je poreska obaveza za nepokretnosti koje se nalaze na teritoriji grada Leskovca, nastala do 31. decembra 2016. godine, dužni su da do 31. marta 2017. godine podnesu poreske prijave za tu imovinu, što uključuje i imovinu za koju poreska prijava nije podneta i imovinu za koju je podneta poreska prijava do 31. decembra 2016. godine.

Poreski obveznici koji ne vode poslovne knjige dužni su da svaku promenu koja nastane na imovini, a od uticaja je na visinu poreza prijave Gradskoj upravi za finansije - Odsek lokalne poreske administracije najkasnije do 31. januara poreske godine.

Poreski obveznici koji ne vode poslovne knjige dužni su da svaku promenu koja se odnosi na nastanak ili prestanak poreske obaveze podnesu poresku prijavu u roku od 30 dana od nastanka promene.

Poreske prijave iz člana 2. ove Odluke podnose se na obrascima propisanim Pravilnikom o obrascima poreskih prijava za utvrđivanje poreza na imovinu.

Član 3

Obveznici poreza na imovinu koji vode poslovne knjige i koji saglasno Zakonu o porezima na imovinu sami vrše utvrđivanje poreza na imovinu (vrše samooporezivanje) dužni su da, Gradskoj upravi za finansije - Odsek lokalne poreske administracije najkasnije do 31. marta svake godine podnesu poresku prijavu, sa utvrđenim porezom na imovinu za tu godinu i da uz istu prilože knjigovodstvene kartice za svaku nepokretnost koja je upisana u obrazac poreske prijave, odnosno prilože i procenu ovlašćenog procenjivača ako poresku osnovicu za neku od tih nepokretnosti utvrđuje metodom procene saglasno Zakonu o porezima na imovinu.

Poreski obveznici koji vode poslovne knjige dužni su da za svaku promenu koja se odnosi na nastanak ili prestanak poreske obaveze podnesu poresku prijavu u roku od 30 dana od nastanka promene.

Poreske prijave iz člana 3. ove Odluke podnose se na obrascima propisanim Pravilnikom o obrascima poreskih prijava za utvrđivanje poreza na imovinu.

Član 4

Ako poreski obveznici ne postupe u skladu sa članom 2. i 3. ove Odluke, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Član 5

Ovu Odluku objaviti u "Službenom glasniku grada Leskovca" i na internet strani zvanične prezentacije grada Leskovca.

Član 6

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca", a primenjivaće se od 01. januara 2017. godine.