ODLUKA

O BESPLATNOM I PREVOZU SA POPUSTOM U GRADSKOM I PRIGRADSKOM SAOBRAĆAJU

("Sl. list grada Čačka", br. 23/2016)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se pravo na besplatan i prevoz sa popustom, odnosno pravo na subvencioniranu cenu komunalne usluge prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Čačka i utvrđuju kategorije korisnika koji imaju pravo na subvencioniranu cenu komunalne usluge prevoza.

Član 2

Subvencionirana cena prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju je prevoz određenih kategorija građana u gradskom i prigradskom saobraćaju bez naknade (besplatan prevoz) ili sa naknadom.

Iznos subvencije za svaku kategoriju iz stava 1. ovog člana utvrđuje Skupština grada na predlog nadležnog organa prevoznika kome je poveren gradski i prigradski prevoz.

Troškovi subvencionirane cene prevoza nadoknađuju se iz budžeta grada Čačka.

Član 3

Pravo na subvencioniranu cenu korisnik ostvaruje u vozilima prevoznika kome je poveren javni linijski gradski i prigradski prevoz na teritoriji grada Čačka.

Bliže uslove, način i postupak ostvarivanja prava na subvencioniranu cenu i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava na subvencioniranu cenu prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju, propisuje Gradsko veće grada Čačka.

II - KORISNICI PRAVA NA BESPLATAN PREVOZ

Član 4

Korisnici prevoza ostvaruju prava na besplatan prevoz sa neograničenim ili ograničenim vremenom trajanja.

Korisnici prava na besplatan prevoz sa neograničenim vremenom trajanja

Član 5

Korisnici prava na besplatan prevoz sa neograničenim vremenom trajanja imaju pravo prevoza na neograničeni broj vožnji u dnevnom saobraćaju.

Pravo na besplatan prevoz, uz odgovarajuću legitimaciju koja se izdaje na osnovu spiska korisnika ili potvrde nadležne gradske uprave, ostvaruju korisnici pod uslovom da imaju prebivalište na teritoriji grada Čačka i to:

1) lica starija od 65 godina;

2) ratni vojni invalidi i mirnodopski vojni invalidi sa 50 - 100% invaliditeta;

3) civilni invalidi rata sa 50-100% telesnog oštećenja;

4) invalidi rada usled posledice nesreće na poslu i profesionalnog oboljenja sa 70-100% telesnog oštećenja;

5) slepa lica i njihov pratilac;

6) lica obolela od malignih bolesti;

7) invalidna lica koja primaju stalni dodatak za tuđu negu i pomoć;

8) lica obolela od paraplegije, distrofije, kvadriplegije, cerebralne i dečije paralize, multiple skleroze, gluva i nagluva lica, kao i pratioci ovih lica koja, u skladu sa aktom izabranog lekara, imaju pravo na pratioca;

9) deca i odrasli sa invaliditetom odnosno sa smetnjama u razvoju kao i pratioci za ličnu pomoć angažovani na osnovu nalaza i mišljenja Interresorne komisije grada Čačka ili na osnovu akta izabranog lekara, ukoliko je pratilac roditelj ili član porodičnog domaćinstva;

10) lica na dijalizi i sa transplantiranim organima koje koriste tuđu negu i pomoć;

11) lica obolela od hemofilije, cistične fibroze i drugih retkih bolesti;

12) dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali više od 50 puta.

Korisnici prava na besplatni prevoz sa ograničenim vremenom trajanja

Član 6

Pravo na besplatan prevoz sa ograničenim vremenom trajanja najduže do jedne godine, uz odgovarajuću legitimaciju koja se izdaje na osnovu spiska korisnika ili potvrde nadležne gradske uprave, pod uslovom da imaju prebivalište na teritoriji grada Čačka i privremeno raseljena i prognana lica, ostvaruju:

1) trudnice i porodilje do godinu dana od dana rođenja deteta;

2) učenici osnovnih škola u skladu sa zakonom;

3) deca do 18. godina života koja primaju stalnu socijalnu pomoć na osnovu rešenja nadležnog centra za socijalni rad uz potvrdu da su redovni učenici;

4) treće i svako naredno dete do 18 godina života uz potvrdu da je redovan učenik;

5) uživaoci porodične invalidnine po osnovu palog borca u oružanim akcijama posle 17. avgusta 1990. godine, i to:

(1) - deca palih boraca redovni učenici osnovnih i srednjih škola i studenti čije se studije finansiraju iz budžeta Republike;

(2) - supružnik i roditelji palih boraca koji nisu u radnom odnosu;

Član 7

Izuzetno, pravo na besplatni prevoz sa ograničenim vremenom trajanja može odobriti Gradsko veće.

III - KORISNICI PRAVA NA PREVOZ SA POPUSTOM

Član 8

Pravo na korišćenje pretplatne legitimacije sa odgovarajućom markicom za prevoz sa popustom (povlašćene kategorije putnika), ostvaruju lica pod uslovom da su stalno nastanjena na teritoriji grada Čačka, i to:

1) učenici osnovnih škola koji nisu stariji od 16 godina;

2) učenici srednjih škola ukoliko nisu stariji od 20 godina;

3) ratni vojni invalidi i mirnodopski vojni invalidi sa 20-40% invalidnosti;

4) invalidi rada usled posledica nesreće na poslu i profesionalnih oboljenja sa 50-60% telesnog oštećenja;

5) invalidi rada usled posledica bolesti sa 100% invalidnosti;

6) civilni invalidi rata sa 20-40% telesnog oštećenja;

7) dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali više od 20 puta.

Pravo na prevoz sa popustom - povlašćene kategorije pravo iz stava 1. ostvaruju kupovinom odgovarajuće mesečne ili polumesečne pretplatne markice, koja važi uz pretplatnu legitimaciju.

Član 9

Pretplatnu karticu za prevoz i odgovarajuću pretplatnu markicu izdaje prevoznik kome je poveren gradski i prigradski prevoz.

Ako prevoznik odbije izdavanje odgovarajuće elektronske kartice, podnosilac zahteva ima pravo da zahteva od prevoznika izdavanje potvrde da mu nije izdata elektronska kartica za povlašćenu vožnju sa navođenjem razloga zbog čega mu kartica nije izdata i da u daljem roku od 15 dana podnese žalbu Gradskom veću grada Čačka.

Član 10

Grad Čačak i prevoznik zaključuju ugovor o uslugama prevoza u skladu sa ovom odlukom i aktom iz člana 2. stav 2. ove odluke.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana utvrđuje se cena, rokovi i način plaćanja, način vođenja evidencije korišćenja usluga prevoza, kontrola ostvarivanja prava i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava građana na subvencioniranu cenu.

Ugovorom o poveravanju iz stava 1. može se predvideti subvencionirani iznos cene za određene kategorije korisnika koji se neće nadoknađivati vršiocu komunalne delatnosti.

Član 11

Pravo na povlašćenu vožnju se trajno gubi u slučaju zloupotreba u korišćenju vozne isprave i ostvarivanju prava na subvencioniranu vožnju (korišćenje kartice od strane drugog lica i dr. vrste zloupotrebe).

Korisnik odgovarajuće vozne isprave dužan je da odmah nakon saznanja o gubitku, krađi ili zloupotrebi isprave iz stava 1. o tome obavesti pružaoca usluge prevoza.

U slučaju iz stava 1. odgovarajuća vozna isprava se oduzima i kartica blokira.

Član 12

Kontrolu zakonitog korišćenja elektronske kartice vrše ovlašćena lica prevoznika i Grada.

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka" a primenjuje se počev od 1. januara 2017. godine.