ODLUKA

O UVOĐENJU SAMODOPRINOSA ZA MESNU ZAJEDNICU DONJA TREPČA

("Sl. list grada Čačka", br. 23/2016)

Član 1

Ovom odlukom uvodi se samodoprinos radi obezbeđenja sredstava za zadovoljavanje zajedničkih potreba i interesa građana sa prebivalištem na području Mesne zajednice Donja Trepča, kao i građana koji nemaju prebivalište, a imaju nepokretnu imovinu na tom području.

Područje Mesne zajednice Donja Trepča, na kome se prikupljaju sredstva samodoprinosa, čini naseljeno mesto Donja Trepča, odnosno KO Donja Trepča u gradu Čačku, utvrđeni Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije.

1. Visina sredstava samodoprinosa

Član 2

Ukupan planiran iznos sredstava koja se prikupljaju samodoprinosom iznosi 5.000.000,00 dinara koji čini predračunsku vrednost učešća Mesne zajednice u izgradnji, odnosno rekonstrukciji i održavanju objekata i sprovođenju drugih aktivnosti predviđenih ovom odlukom.

2. Namena i dinamika utroška sredstava samodoprinosa

Član 3

Sredstva samodoprinosa koristiće se za:

1. Održavanje, pošljunčavanje i asfaltiranje puteva u Donjoj Trepči i to:

- put Perišići - Nikolići;

- put Vasiljevići;

- put Uroševići - Gornja Trepča;

- put od Paunovića do Banje Gornja Trepča; i

- put pored kuće Mićuna Bojovića,

u ukupnom iznosu od 2.500.000,00 dinara ili 50% od ukupno planiranih sredstava samodoprinosa.

2. Elektrifikaciju, rekonstrukciju i održavanje postojeće niskonaponske elektro mreže - stubova, vodova, rasvete, trafostanice i dr., u iznosu od 500.000,00 dinara (prema predračunu radova po projektu) ili 10% od ukupno planiranih sredstava samodoprinosa;

3. Izgradnju, popravku ili održavanje Doma kulture, škole, crkve, kapele i proširenje groblja u Donjoj Trepči, u iznosu od 500.000,00 dinara ili 10% od ukupno planiranih sredstava samodoprinosa;

4. Sport i fizičku kulturu (sportski klub, igralište, sportsku salu i održavanje sportskih manifestacija u kojima učestvuju predstavnici Donje Trepče), u iznosu od 1.000.000,00 dinara ili 20% od ukupno planiranih sredstava samodoprinosa;

5. Kulturu (KUD, rad Doma kulture, biblioteku i održavanje kulturnih manifestacija u kojima učestvuju predstavnici Donje Trepče), u iznosu od 250.000,00 dinara ili 5% od ukupno planiranih sredstava samodoprinosa; i

6. Obavljanje poslova utvrđenih Statutom Mesne zajednice Donja Trepča, održavanje prostorija mesne zajednice i pokriće troškova realizacije projekata samodoprinosa, u iznosu od 250.000,00 dinara ili 5% od ukupno planiranih sredstava samodoprinosa.

O realizaciji odluke o samodoprinosu staraće se Savet Mesne zajednice Donja Trepča.

Savet mesne zajednice utvrđuje redosled, vreme i prioritet finansiranja projekata iz stava 1. ovog člana u zavisnosti od priliva sredstava samodoprinosa i plana i programa realizacije projekata samodoprinosa.

3. Vreme trajanja samodoprinosa

Član 4

Samodoprinos se uvodi za period od 5 godina, počev od osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka" Odluke o uvođenju samodoprinosa za Mesnu zajednicu Donja Trepča, proglašene od strane Skupštine grada na osnovu izveštaja komisije za sprovođenje referenduma da je ta odluka doneta.

4. Obveznici i osnovica samodoprinosa

Član 5

Samodoprinos se uvodi u novcu iz izvora i po stopama:

1) zaposleni na zarade (plate) po stopi 2%;

2) zemljoradnici, vlasnici ili korisnici zemljišta na katastarski prihod (prihod od poljoprivrede i šumarstva) po stopi od 50%;

3) lica koja obavljaju zanatske i druge privredne delatnosti i profesionalne i druge neprivredne delatnosti (intelektualne i druge usluge), koji se zadužuju porezom na prihod od samostalne delatnosti, na oporezivu dobit po stopi od 1%;

4) lica koja obavljaju zanatske i druge privredne delatnosti i profesionalne i druge neprivredne delatnosti (intelektualne i druge usluge), a koji se zadužuju porezom u paušalnom iznosu, po stopi od 1% od paušalnog iznosa na koji se utvrđuje paušalni iznos poreza;

5) vlasnici ili korisnici nepokretnosti 0,10% na prihod od nepokretnosti (po osnovu izdavanja u zakup i sl.);

6) vlasnici nepokretne imovine 0,10% na osnovicu na koju se obračunava porez na nepokretnu imovinu.

Osnovicu samodoprinosa iz prethodnog stava čine:

- neto zarade (plate) zaposlenih (zarade za obavljeni rad i vreme provedeno na radu i druga primanja po osnovu radnog odnosa, osim poreza i doprinosa koji se plaćaju iz zarade i naknada troškova zaposlenog u vezi sa radom koji se u skladu sa zakonom ne smatraju zaradom),

- prihodi od poljoprivrede i šumarstva,

- prihodi od samostalne delatnosti;

- prihod od nepokretnosti, na koje se plaća porez na dohodak građana u skladu sa zakonom koji uređuje porez na dohodak građana,

- vrednost nepokretne imovine na koju se obračunava porez na imovinu u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na imovinu.

Penzioneri mogu dobrovoljno uplaćivati samodoprinos na osnovu pisane izjave. Stopa samodoprinosa iznosi 1% na penzije ostvarene u zemlji i inostranstvu.

Član 6

Obveznici samodoprinosa su građani koji imaju izborno pravo i prebivalište na području Mesne zajednice Donja Trepča, a građani koji nemaju prebivalište i izborno pravo na području Mesne zajednice Donja Trepča, a na tom području imaju nepokretnu imovinu čije se korišćenje poboljšava sredstvima samodoprinosa, obveznici su samo po osnovu vrednosti i prihoda od te imovine.

5. Obračun, naplata i evidentiranje samodoprinosa

Član 7

Poslove obračuna i naplate samodoprinosa vrši isplatilac primanja istovremeno sa njihovom isplatom, u skladu sa zakonom.

U slučaju kad se obračun vrši sistemom poreza po odbitku, prilikom svake isplate odgovarajućeg prihoda isplatilac vrši obračun i uplatu samodoprinosa na taj prihod.

Obračun i naplatu samodoprinosa iz ličnog primanja, odnosno prihoda na koje se plaća porez u procentu od svakog ostvarenog bruto prihoda, vrše isplatioci tih ličnih primanja, odnosno prihoda, istovremeno sa uplatom odgovarajućih poreza i doprinosa.

Član 8

Novčana sredstva samodoprinosa, koja predstavljaju lokalni javni prihod i strogo su namenskog karaktera, uplaćuju se i evidentiraju u budžetu grada za korisnika sredstava Mesnu zajednicu Donja Trepča, na račune broj:

- 840-711181843-57 za samodoprinos na zarade (plate) zaposlenih i br. 840-711184843-78 za samodoprinos na prihod od samostalne delatnosti, s pozivom na broj modela 97 i broj odobrenja: KB (kontrolni broj) - 034 - 26 (jedinstveni broj budžetskog korisnika) - PIB (poreski identifikacioni broj) uplatioca samodoprinosa na zarade (plate) i prihode od samostalne delatnosti;

- 840-711183843-71 za samodoprinos na prihod od poljoprivrede i šumarstva i 840-711185843-85 za samodoprinos na vrednost imovine, s pozivom na broj modela 97 i broj odobrenja: KB (kontrolni broj) - 034 - JMBG (jedinstveni matični broj) uplatioca fizičkog lica obveznika samodoprinosa na prihode od poljoprivrede i šumarstva i na vrednost imovine, a koji se računi vode kod Ministarstva finansija, Uprave za trezor - Filijala Čačak.

O vođenju evidencije, ažuriranju spiskova obveznika, obaveštavanju isplatioca i obveznika o zavedenom samodoprinosu, sprovođenju postupka izjašnjavanja penzionera za dobrovoljno plaćanje samodoprinosa na osnovu pisane izjave, broju i promeni uplatnog računa, prilivu, naplati, utrošku sredstava samodoprinosa, prioritetima i rokovima realizacije projekata iz člana 3. ove odluke staraće se Savet Mesne zajednice Donja Trepča, u skladu sa ovom odlukom.

Naredbodavac za sredstva samodoprinosa su predsednik i zamenik predsednika Saveta Mesne zajednice.

Član 9

U pogledu načina utvrđivanja samodoprinosa, obračunavanja, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog što nije posebno propisano ovom odlukom, shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

6. Prikupljanje, korišćenje, preusmeravanje, obustava i vraćanje više naplaćenih sredstava samodoprinosa

Član 10

Sredstva samodoprinosa obračunavaju se i uplaćuju na primanja i prihode iz člana 5. ove odluke koji dospevaju do isteka roka na koji je samodoprinos uveden.

Ako se ukupan planirani iznos sredstava samodoprinosa koji se prikuplja, iz člana 2. ove odluke, ostvari pre isteka roka na koji je samodoprinos uveden, sredstva samodoprinosa prikupljaće se i dalje ako dođe do povećanja tržišne vrednosti projekata predviđenih ovom odlukom u vreme njihove realizacije, a najduže do isteka roka na koji je samodoprinos uveden.

Sredstva samodoprinosa, za namene iz člana 3. ove odluke, koriste se do njihovog utroška po konačnom obračunu.

Član 11

Ako za pojedine projekte iz člana 3. ove odluke sredstva koja se prikupljaju samodoprinosom ne budu dovoljna, a za druge projekte budu prikupljena u većem iznosu od potrebnog po obračunu, Savet Mesne zajednice može izvršiti preusmeravanje više prikupljenih sredstava u korist projekta za koji nedostaju sredstva, a najviše do vrednosti tog projekta u vreme njegove realizacije.

Član 12

Savet Mesne zajednice obustaviće odlukom dalju naplatu samodoprinosa ako se priliv sredstava samodoprinosa potreban za realizaciju svih projekata predviđenih ovom odlukom ostvari pre isteka roka na koji je samodoprinos uveden.

Odluka o obustavi dalje naplate samodoprinosa objavljuje se u "Službenom listu grada Čačka".

Član 13

Eventualno više naplaćena sredstva samodoprinosa, koja su poslednja uplaćena, vratiće se obveznicima samodoprinosa uvedenog na zarade (plate) i penzije preko isplatioca zarada (plata) i penzija, a za samodoprinos uveden na katastarski prihod, na prihod ili vrednost nepokretne imovine ili prihod od samostalne delatnosti više naplaćena sredstva vratiće se obvezniku samodoprinosa neposredno ili preko uplatioca sredstava.

7. Primanja na koja se ne plaća samodoprinos

Član 14

Samodoprinos se ne plaća na primanja koja su zakonom izuzeta od oporezivanja.

8. Nadzor

Član 15

Građani vrše nadzor nad namenskom upotrebom sredstava samodoprinosa preko Nadzornog odbora Mesne zajednice.

Savet Mesne zajednice dužan je da najmanje jedanput godišnje, a obavezno prilikom usvajanja godišnjeg finansijskog izveštaja, informiše građane Mesne zajednice na zboru građana, putem sredstava informisanja ili na oglasnoj tabli Mesne zajednice o prilivu i trošenju sredstava samodoprinosa.

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".