PRAVILNIK

O MERILIMA I KRITERIJUMIMA ZA DODELU NOVČANIH SREDSTAVA ZA POMOĆ DECI I OMLADINI SA TERITORIJE GRADA VRANJA OBOLELOJ OD MALIGNITETA I DRUGIH TEŠKIH BOLESTI

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 39/2016)

Član 1

Pravilnikom o merilima i kriterijumima za dodelu novčanih sredstava za pomoć deci i omladini sa teritorije grada Vranja oboleloj od maligniteta i drugih teških bolesti (u daljem tekstu: Pravilnik) regulišu se oblici, kriterijumi, način i postupak pružanja pomoći u novcu deci i omladini oboleloj od maligniteta i drugih teških bolesti.

Član 2

Prava u oblasti zdravstvene zaštite i zdravstvene prevencije utvrđena ovim Pravilnikom ostvaruje korisnik. Korisnik prava je pojedinac (dete ili omladina obolela od maligniteta i drugih teških bolesti) državljanin Republike Srbije, sa prebivalištem na teritoriji grada Vranja.

Član 3

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć ima korisnik koji je u stanju potrebe za medicinskom negom, lečenjem, koji radi daljih medicinskih pregleda mora da putuje u kliniku - zdravstvenu ustanovu koja nije na teritoriji grada Vranja, kao i korisnik koji je u stanju socijalne potrebe za novčanom pomoći, koja mu je neophodna za lečenje. Staratelj korisnika može dobiti pomoć ukoliko je zbog bolesti i lečenja iste, dospeo u težak materijalni položaj, a ne može po drugom osnovu da ostvari neku vrstu socijalne pomoći.

Član 4

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć korisnik može da ostvari najviše jednom u toku jedne kalendarske godine.

Član 5

Radi finansiranja korisnika po ovom Pravilniku, otvoren je namenski račun, br: 8403878741-25.

Finansiranje korisnika po ovom Pravilniku predviđeno je iz više izvora: dobrovoljnim donacijama fizičkih i pravnih lica, pojedinaca i udruženja, međunarodnim donacijama, akcijama u cilju prikupljanja pomoći, ali i iz budžeta grada Vranja.

Član 6

Transparentnost rada i dodele sredstava po ovom Pravilniku, rad Komisije i zapisnici sa sastanaka Komisije, biće dostupni javnosti preko zvaničnog sajta grada Vranja, kao i na obrazloženi zahtev zainteresovanih lica.

Za zakonsko korišćenje sredstava, transparentnost u radu, objektivnost prilikom izbora korisnika, odgovoran je predsednik Gradskog veća grada Vranja.

Član 7

Visinu pomoći, spisak izabranih korisnika koji će dobiti pomoć, utvrđuje Komisija za dodelu novčanih sredstava deci i omladini oboleloj od maligniteta i drugih teških bolesti, u daljem tekstu Komisija.

Komisiju za dodelu novčanih sredstava deci i omladini oboleloj od maligniteta i drugih teških bolesti formira Gradsko veće grada Vranja.

Komisija ima 5 člana, a čine je doktori i predstavnici lokalne samouprave.

Član 8

Komisija na svom prvom zasedanju donosi i usvaja Pravilnik o svom radu.

Na prvoj sednici Komisija bira iz svojih redova predsednika i zamenika predsednika komisije.

Staratelj korisnika podnosi pisani zahtev Komisiji.

Član 9

Zahtev za dodelu pomoći deci i omladini oboleloj od maligniteta i drugih teških bolesti mora da sadrži sve neophodne lične podatke, adresu za prijem pošte, kompletnu medicinsku dokumentaciju kojom se potvrđuje oboljenje, kao i izjavu korisnika o odgovornosti za tačnost i valjanost podataka.

Član 10

Kriterijumi na osnovu kojih Komisija odlučuje o dodeli pomoći su:

• stepen, vrsta i težina oboljenja;

• materijalno stanje staratelja;

• socijalna ugroženost staratelja;

• porodično stanje;

• broj dece u porodici;

• uslovima u kojima korisnik živi;

• imovina kojom staratelj korisnika raspolaže;

• da li staratelj korisnika već prima neku vrstu pomoći po osnovu bolesti i u kom iznosu.

Član 11

Komisija donosi odluku većinom glasova od prisutnih članova.

Komisija vodi zapisnik o radu, koji dostavlja Gradskom veću u formi izveštaja.

Član 12

Komisija odlučuje o ispunjenosti uslova za dodelu pomoći i donosi odluku u roku od 15 dana. Ukoliko Komisija proceni da korisnik nema pravo na pomoć, zahtev se odbija rešenjem. Nezadovoljni korisnik odnosno staratelj protiv rešenja može izjaviti žalbu Gradskom veću u roku od 8 dana od dana prijema rešenja. O žalbi odlučuje Gradsko veće grada Vranja u roku od 30 dana od dana prijema žalbe.

Član 13

Svi staratelji korisnika koji ostvare pravo na pomoć su dužni da u skladu sa težinom bolesti i tokom lečenja, dostave Komisiji izveštaj o utrošenim sredstvima, potkrepljen validnim fiskalnim računima, fakturama za usluge koje su dobili, karte za prevoz.

Član 14

Staratelj korisnika prava iz ovog Pravilnika koji je na osnovu neistinitih ili netačnih podataka ostvario pravo na novčanu pomoć, dužan je da nadoknadi štetu, u skladu sa zakonom.

Član 15

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku grada Vranja.