ODLUKA

O OSTVARIVANJU PRAVA NA POVLAŠĆEN GRADSKI PREVOZ NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 34/2016)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se pravo na povlašćen gradski prevoz na teritoriji grada Zrenjanina i određuju se korisnici prava na povlašćen gradski prevoz na teritoriji grada Zrenjanina.

Član 2

Pravo na povlašćen gradski prevoz na teritoriji grada Zrenjanina imaju sledeća lica koja imaju prebivalište na teritoriji grada Zrenjanina (u daljem tekstu: korisnici prava):

1. Deca i učenici koji pohađaju Osnovnu i srednju školu "9. maj" Zrenjanin i deca i učenici kojima se priznaje pravo na prevoz na osnovu mišljenja Interresorne komisije grada Zrenjanina, kao i pratiocima, ili ličnim pratiocima dece kojima se ovo pravo priznaje;

2. Učenici srednjih škola čije su porodice korisnici novčane socijalne pomoći Centra za socijalni rad grada Zrenjanina, kao i učenici čije se porodice na osnovu procene i potvrde Centra za socijalni rad grada Zrenjanina, trenutno nalaze u stanju socijalne potrebe;

3. Korisnici penzije žene starije od 60 godina i muškarci stariji od 65 godina, kao i žene starije od 60 godina i muškarci stariji od 65 godina koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje;

4. Korisnici invalidske penzije;

5. Osobe sa invaliditetom:

- Lica sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koja su korisnici dodatka za tuđu negu i pomoć,

- Lica sa senzornim oštećenjima (slepa, slabovida, gluva, nagluva, osobe sa autizmom)

- Lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti,

- Lica obolela od plegija,

- Lica obolela od cerebralne i dečije paralize i multipleks skleroze, kao i pratioci ovih lica;

6. Bolesnici na dijalizi i lica sa transplantiranim organima;

7. Ratni vojni invalidi, mirnodopski vojni invalidi, civilni invalidi rata i učesnici rata posle 17.08.1990. godine:

8. Dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali trideset i više puta;

9. Davaoci organa;

10. I drugi korisnici za koje nadležni organ Gradske uprave proceni da treba da ostvare pravo na povlašćen prevoz.

Član 3

Pravo na povlašćen gradski prevoz na teritoriji grada Zrenjanina ostvaruje se preko preduzeća kojem je povereno obavljanje komunalne delatnosti javnog linijskog prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Zrenjanina.

Član 4

Bliži kriterijumi za ostvarivanje prava na povlašćen prevoz, način na koji će se dokazivati svojstvo korisnika prava iz člana 2. ove odluke i nadležni organ za utvrđivanje prava propisaće se Pravilnikom.

Pravilnik iz stava 1. ovog člana donosi Gradonačelnik u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 5

Sredstva za ostvarivanje prava na povlašćen gradski prevoz na teritoriji grada Zrenjanina obezbeđuju se u budžetu grada Zrenjanina.

Član 6

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o ostvarivanju prava na besplatan gradski prevoz na teritoriji grada Zrenjanina ("Službeni list grada Zrenjanina", broj 22/11).

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".