ODLUKA
O RASPOLAGANJU STANOVIMA GRADA ZRENJANINA NA OSNOVU PROGRAMA IZGRADNJE STANOVA ZA SOCIJALNO STANOVANJE

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 15/2015 i 34/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom detaljnije se propisuju uslovi i merila za rešavanje stambenih potreba davanjem stanova u zakup u skladu sa Uredbom o uslovima i merilima za utvrđivanje reda prvenstva zakupaca stanova izgrađenih na osnovu Programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje ("Službeni glasnik RS", br. 140/14; u daljem tekstu: Uredba), postupak davanja u zakup stanova kojima raspolaže grad Zrenjanin, uslovi utvrđivanja i naplate zakupnine, kao i druga pitanja vezana za raspolaganje stanovima izgrađenih na osnovu programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje.

Član 2

Poslovi iz člana 1. ove odluke poveravaju se "Gradskoj stambenoj agenciji" Zrenjanin (u daljem tekstu: GSA).

Član 3

Gradonačelnik grada Zrenjanina imenuje Komisiju za davanje u zakup stanova izgrađenih na osnovu Programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje (u daljem tekstu: komisija).

Komisija ima predsednika i pet članova. Svaki član Komisije i predsednik imaju zamenike koji ih zamenjuju u odsustvu. Kada sednici prisustvuje predsednik i članovi komisije, zamenik predsednika i zamenici članova komisije ne učestvuju u odlučivanju.

Komisija odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova Komisije, uključujući i predsednika. Predsednik i članovi komisije se imenuju na sledeći način:

- predsednik, 1 član i 1 zamenik imenuju se iz redova Gradske uprave za stručne poslove Skupštine, Gradonačelnika i Gradskog veća,

- zamenik predsednika, 1 član i 1 zamenik člana imenuju se iz redova zaposlenih u GSA Zrenjanin,

- 1 član i 1 zamenik imenuju se iz redova zaposlenih u Gradskoj upravi odseka za stambene poslove,

- 1 član i 1 zamenik člana imenuju se iz redova zaposlenih u Centru za socijalni rad Zrenjanin,

- 1 član (doktor) i 1 zamenik člana (doktor) imenuju se iz redova zaposlenih u Domu zdravlja Zrenjanin.

Predstavnici Republičke agencije za stanovanje su posmatrači rada Komisije.

Komisija se raspušta po konačnosti odluke o raspodeli.

Komisija donosi Poslovnik o svom radu na prvoj sednici.

Član 4

Stručne, tehničke i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja GSA i vodi vanbilansnu evidenciju gradskih stanova - stambenog fonda grada.

II KORIŠĆENJE SREDSTAVA OD ZAKUPNINA

Član 5

Visina zakupnine stanova, izgrađenih sredstvima Republike Srbije u okviru Programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje (u daljem tekstu: Program), utvrđuje se i koriste u skladu sa članom 43. Uredbe o standardima i normativima za planiranje, projektovanje, građenje i uslovima za korišćenje i održavanje stanova za socijalno stanovanje ("Službeni glasnik RS", br. 26/13, u daljem tekstu: Uredba o standardima i normativima).

Član 6

Namensko korišćenje sredstava od zakupnina iz člana 5, GSA će prikazati u sklopu godišnjeg izveštaja o svom poslovanju.

GSA ima obavezu da izveštaj iz prethodnog stava, nakon potvrđivanja od strane nadležnog Nadzornog odbora, dostavi Skupštini grada Zrenjanina na usvajanje.

GSA ima obavezu da usvojeni izveštaj iz stava 2. ovog člana dostavi Republičkoj agenciji za stanovanje.

III POSTUPAK DAVANJA U ZAKUP STANOVA ZA SOCIJALNO STANOVANJE

Član 7

Stanovi iz ovog Programa koristiće se po osnovu zakupa lica ili lica sa članovima njegovog porodičnog domaćinstva, ukoliko:

1) je svako lice i član njegovog porodičnog domaćinstva bez stana u svojini, odnosno bez stana odgovarajućeg standarda predviđenog članom 2. tačka 6. Uredbe,

2) lice ima prebivalište na teritoriji grada Zrenjanina u neprekidnom trajanju od najmanje 3 godine zaključno sa danom podnošenja prijave,

3) ostvaruje primanja u skladu sa članom 3. Uredbe,

4) je lice podnelo prijavu na konkurs GSA Zrenjanin sa dokazima o činjenicama na osnovu kojih se ocenjuje ispunjenost uslova za rešavanje stambene potrebe i redosled na listi za rešavanje stambenih potreba.

Član 8

Stanovi izgrađeni u okviru Programa daju se putem konkursa u zakup na određeno vreme, a najduže na period od 3 godine.

Odluku o raspisivanju konkursa za davanje stanova u zakup na određeno vreme donosi Nadzorni odbor GSA, na predlog Komisije.

GSA objavljuje konkurs, kojim poziva zainteresovana lica da u roku od 30 dana od dana objavljivanja konkursa podnesu prijavu i odgovarajuće dokaze.

Konkurs se objavljuje na oglasnoj tabli i sajtu grada Zrenjanina i u lokalnim sredstvima informisanja.

Rok iz stava 3. ove Odluke teče od dana objavljivanja na oglasnoj tabli GSA, uz obavezu da se u roku od 10 dana izvrši objava na način predviđen u stavu 4. ovog člana.

Pored podataka o stambenim jedinicama, konkurs posebno sadrži i napomene o pravima i obavezama lica kojima će stambeno pitanje biti rešavano po objavljenom konkursu, kao i visinu približnih troškova stanovanja (zakupnine I komunalnih troškova) za svaku stambenu jedinicu posebno.

Član 9

Prijavu na konkurs za zakup stana zainteresovano lice podnosi Komisiji na propisanom obrascu i uz prateću dokumentaciju. Zainteresovano lice je dužno da uz prijavu podnese sve dokaze propisane Uredbom, u originalu ili overenoj kopiji.

Komisija razmatra prijave na konkurs i dužna je da u roku od 20 dana od dana zaključivanja konkursa sprovede obradu prispelih prijava, izvrši bodovanje po prijavama čiji podnosioci ispunjavaju uslove i uputi zahteve za dopunu nepotpunih prijava.

Zahtev za dopunu nepotpunih prijava treba da sadrži taksativno nabrojane dopune nepotpune prijave, koje su neophodne za bodovanje, uz upozorenje da Komisija neće vršiti bodovanje po kriterijumu za koji nisu priloženi odgovarajući propisani dokazi.

Sve dopunjene prijave podnosioci moraju da dostave Komisiji najkasnije 5 dana od dana prijema zahteva za dopunu nepotpune prijave. Ukoliko podnosilac prijave ne dostavi tražene dokaze, Komisija neće vršiti bodovanje po kriterijumu za koji nisu priloženi odgovarajući propisani dokazi.

Komisija neće razmatrati neblagovremene prijave, kao ni prijave lica koja ne ispunjavaju propisane uslove za učešće na konkursu. Ako lice uz prijavu ne priloži propisane dokaze o svim činjenicama na osnovu kojih se dokazuje ispunjenost uslova za učešće na konkursu, smatraće se da ne ispunjava uslove za učešće na konkursu.

Komisija je dužna da u roku od 10 dana od krajnjeg roka za podnošenje dopuna prijava sprovede obradu prispelih dopuna nepotpunih prijava.

Lica koja su podnela neblagovremenu prijavu i lica koja ne ispunjavaju uslove za učešće na konkursu biće navedena ispod utvrđene rang liste, uz navođenje razloga zbog kojih Komisija njihove prijave nije razmatrala.

Član 10

Komisija će sačiniti posebne rang liste za lica koja konkurišu za namenske stanove prilagođene posebnim potrebama lica koja pripadaju kategoriji osoba sa invaliditetom i za ostala lica predviđena članom 7. Uredbe.

Komisija u okviru rang listi iz stava 1. ovog člana formira zasebne rang liste prema strukturi stanova.

Nakon sačinjavanja rang listi za raspodelu stanova, vrši se njihova objava na oglasnoj tabli i sajtu grada Zrenjanina, oglasnoj tabli i sajtu GSA i u lokalnim sredstvima informisanja.

Broj bodova na rang listi utvrđuje se stanjem na dan isteka roka za podnošenje prijave na konkurs.

Član 11

Podnosioci zahteva imaju pravo prigovora na odluku Komisije o davanju u zakup stana u roku od 8 dana od dana objavljivanja odluke na način utvrđen u članu 10. stav 3. ove odluke.

Prigovor se podnosi Komisiji putem GSA.

Odluku po prigovoru donosi Komisija u roku od 8 dana od dana prispeća prigovora.

Nakon donetih odluka po prigovorima i proteka roka iz stava 1. ovog člana, rang lista je konačna i objavljuju se na način utvrđen u članu 10. stav 3. ove Odluke.

Po konačnosti rang liste Komisija donosi Odluku o raspodeli stanova, na koju zainteresovano lice može izjaviti prigovor Gradskom veću grada Zrenjanina, u roku od 8 dana od dana objavljivanja iste na način utvrđen u članu 10. stav 3. ove Odluke.

Odluka Gradskog veća grada Zrenjanina, doneta po prigovoru na dodelu stanova ili protekom roka za prigovor je konačna i javno se objavljuje na način utvrđen u članu 10. stav 3. ove Odluke.

Član 12

Po donošenju konačne odluke izdaje se rešenje o davanju stana u zakup na određeno vreme.

Pojedinačna Rešenja o davanju stana u zakup sadrže:

1) naziv organa koji je doneo odluku i datum donošenja odluke,

2) ime i prezime nosioca porodičnog domaćinstva kome je na osnovu rang liste dat stan u zakup,

3) podatke o članovima porodičnog domaćinstva (ime, prezime, srodstvo, matični broj),

4) podatke o stanu (adresa, sprat, broj stana, broj soba i površina stana),

5) period na koji se stan daje u zakup,

6) obrazloženje odluke,

7) pouku o pravnom leku,

8) druga značajna pitanja.

Direktor GSA zaključuje ugovor o zakupu u svemu prema rešenju Komisije.

Zakupac može obnoviti ugovor o zakupu podnošenjem pismenog zahteva GSA najkasnije 60 dana pre isteka ugovora o zakupu.

Na zahtev zakupca GSA može dodeliti nov ugovor na određeno vreme, a najduže do 3 godine ako su ispunjeni uslovi iz ove Odluke.

Ukoliko se tokom trajanja ugovora bitno promeni cena zakupa stana ugovorne strane će sačiniti aneks ugovora.

Član 13

Ako dva ili više lica i/ili porodičnih domaćinstava imaju isti broj bodova, prednost na rang listi ima lice ili porodično domaćinstvo koje ima veći broj bodova po redosledu utvrđenom u članu 15. ove Odluke.

IV KRITERIJUMI ZA DAVANJE U ZAKUP STANOVA ZA SOCIJALNO STANOVANJE

Član 14

Kriterijumi za davanje u zakup su:

1) stambeni status,

2) visina primanja,

3) zdravstveno stanje,

4) invalidnost,

5) broj članova porodičnog domaćinstva.

Određivanje redosleda na rang listi utvrđuje se brojem bodova.

Član 15

U skladu sa merilima iz člana 14. ove Odluke za utvrđivanje reda prvenstva, prednost u rešavanju stambene potrebe davanjem stana u zakup imaju lica koja pripadaju sledećim kategorijama, po redosledu kako su navedena:

1) osobe sa invaliditetom;

2) porodice sa više dece;

3) lica preko 65 godina starosti;

4) deca bez roditeljskog staranja;

5) samohrani roditelji,

6) i ostala lica u skladu sa članom 10. stav 3. Zakona o socijalnom stanovanju.

Stambeni status

Član 16

Za stambeni status utvrđuje se najviše do 30 bodova:

- stanuju kao podstanari više od pet godina - 30 bodova;

- stanuju kao podstanari do pet godina ili su korisnici sobe u samačkom hotelu, ili stanuju u istoj stambenoj jedinici kod roditelja ili roditelja svog supružnika ili vanbračnog partnera ili bliskih srodnika ili su korisnici prostorija za privremeni smeštaj ili su korisnici stana na kojem je prestao pravni osnov bez njihove krivice - 20 bodova;

- stanuju u stanu neodgovarajućeg standarda - 5 bodova.

Bodove po ovom kriterijumu mogu ostvariti samo lica koja kao podstanari borave u stanu koji je na teritoriji grada Zrenjanina.

Vrednuje se samo podstanarski status samo ako je ostvaren na teritoriji grada Zrenjanina.

Uzima se u obzir stambeni status koji su ostvarili lice, odnosno lice i članovi njegovog porodičnog domaćinstva, a koji su bez stana u svojini ili bez stana odgovarajućeg standarda, samo ako je taj stambeni status ostvaren neprekidno u periodu od najmanje tri godine zaključno sa danom podnošenja prijave.

Podnosiocu prijave ili članu njegovog porodičnog domaćinstva koji se od dana stupanja na snagu Uredbe svojom voljom liši svojine na stanu ili porodičnoj stambenoj zgradi, odnosno svojstva zakupca na neodređeno vreme ili korisnika takvog stana, uzeće se u obzir stambeni status koji je imao do dana promene stambenog statusa.

Visina primanja

Član 17

Visina primanja, kao merilo za rešavanje stambene potrebe prilikom utvrđivanja reda prvenstva lica ili lica sa članovima njegovog porodičnog domaćinstva, utvrđuje se u zavisnosti od toga da li je visina primanja lica, odnosno lica i članova njegovog porodičnog domaćinstva ispod 50% odgovarajućih maksimalnih kvalifikujućih primanja iz člana 3. stav 3. Uredbe, a iznad visine primanja utvrđenih u članu 3. stav 6. pomenute Uredbe.

Visina primanja iz stava 1. ovog člana boduje se sa 20 bodova.

Zdravstveno stanje

Član 18

Na osnovu reda prvenstva, u zavisnosti da li lice ili član njegovog porodičnog domaćinstva ima neku od teških bolesti u skladu sa članom 10. Uredbe, boduje se sa najviše do 10 bodova za svakog člana porodičnog domaćinstva za koga se dostavi mišljenje lekara zdravstvene ustanove u kojoj se ono ili član/članovi njegovog porodičnog domaćinstva leči/e.

Lice koje je podnelo prijavu na konkurs dužno je da uz prijavu dostavi mišljenje lekara zdravstvene ustanove u kojoj se ono ili član porodičnog domaćinstva leči kojom se potvrđuje postojanje jedne od navedenih teških bolesti, kao uslov za dodelu bodova po osnovu kriterijuma zdravstveno stanje.

Invalidnost i telesno oštećenje

Član 19

Invalidnost i telesno oštećenje vrednuju se za podnosioca prijave na konkursu i članove njegovog porodičnog domaćinstva sa najviše 10 bodova, i to na sledeći način:

Ako podnosilac prijave ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva imaju invalidnost, za lice koje ima potpuni gubitak radne sposobnosti daje se 10 bodova, a za lice koje ima preostalu radnu sposobnost daje se 5 bodova.

Ako podnosilac prijave ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva imaju telesno oštećenje, za telesno oštećenje navedenog lica daju se bodovi, zavisno od težine telesnog oštećenja i to:

- telesno oštećenje

100%

10 bodova,

- telesno oštećenje

90%

9 bodova,

- telesno oštećenje

80%

8 bodova,

- telesno oštećenje

70%

7 bodova,

- telesno oštećenje

60%

6 bodova,

- telesno oštećenje

50%

5 bodova,

- telesno oštećenje

40%

4 boda,

- telesno oštećenje

30%

3 boda.

U slučaju da kod istog lica postoje invalidnost i telesno oštećenje, bodovanje se vrši samo po jednom osnovu.

Broj članova porodičnog domaćinstva

Član 20

Broj članova domaćinstva utvrđuje se tako što se svaki član porodičnog domaćinstva vrednuje određenim brojem bodova.

Svakom članu porodičnog domaćinstva pripada po 2 boda.

Svaki maloletni član porodičnog domaćinstva vrednuje se dodatnim bodovima.

Svakom maloletnom članu domaćinstva pripada po 5 dodatnih bodova.

Samohranom roditelju pripada dodatnih 10 bodova.

Samohrani roditelj je roditelj deteta čiji je drugi roditelj nepoznat, umro ili proglašen za umrlog, potpuno lišen roditeljskog prava ili potpuno lišen poslovne sposobnosti, ili je razvedeni roditelj koji vrši samostalno roditeljsko pravo, a u skladu sa odlukom nadležnog organa.

Član 21

Na sve što nije uređeno ovom Odlukom, primenjuju se odgovarajuće odredbe Zakona o socijalnom stanovanju, Uredbe o standardima i normativima i Uredbe.

Član 22

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".