ODLUKA

O ZAŠTITI SPOMENIKA PRIRODE "ŽUPANIJSKI PARK U ZRENJANINU"

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 9/2011, 13/2014 i 34/2016)

Član 1

Ovom Odlukom Gradski park u Zrenjaninu stavlja se pod zaštitu kao spomenik prirode pod imenom "Županijski park u Zrenjaninu" i svrstava se u značajno prirodno dobro, odnosno prirodno dobro III kategorije (u daljem tekstu: Spomenik prirode "Županijski park u Zrenjaninu").

Član 2

Spomenik prirode "Županijski park u Zrenjaninu" stavlja se pod zaštitu radi očuvanja autentičnosti stilski oblikovanog prostora, bogatstva dendroflore i vrtno-arhitektonskih elemenata.

Projektovan je u mešovitom stilu nastalom kombinovanjem elemenata francuskog (klasičnog) i engleskog (pejzažnog) stila i tipičan je za vreme u kojem je nastao.

Iako mali po površini, u njemu se nalaze stara stabla velikih dimenzija i visokih estetskih odlika kao što su: vredni stari primerci tise (Taxus Baccata L.), crnog bora (Pinus nigra Arn.), javorolisnog platana (Platanus acerifolia Wild.), sitnolisne lipe (Tilia cordata Mill.), paulovnie (Paulovnia tomentosa Steud.), i dr.

Član 3

Spomenik prirode "Županijski park u Zrenjaninu" nalazi se na teritoriji grada Zrenjanina, KO Zrenjanin I, na delu kat. parc. broj 4837/1.

Ukupna površina zaštićenog prirodnog dobra Spomenika prirode "Županijski park u Zrenjaninu" iznosi 1 ha 13 ari, u državnoj svojini.

Član 4

Na području Spomenika prirode "Županijski park u Zrenjaninu" ustanovljava se režim zaštite drugog stepena.

Član 5

Na području Spomenika prirode "Županijski park u Zrenjaninu":

1. ZABRANJENO JE:

- menjati namenu parkovske površine,

- preduzimati radove koji bi mogli ugroziti koncepciju i stil parka, sađenog biljnog fonda, vrtno-arhitektonskih elemenata i predstavnika faune (ptice pevačice i dr.),

- neplanski seći, uklanjati i oštećivati parkovsko bilje (lomljenje, kidanje, vađenje, branje i uništavanje biljaka),

- kretanje, zaustavljanje i parkiranje motornih vozila unutar granica zaštićenog dobra,

- izvođenje građevinskih i zemljanih radova osim predviđenih projektom obnove Parka i godišnjim programom uređenja,

- prevođenje vazdušnih elektro i telefonskih vodova preko zaštićenog prostora,

- bacanje i deponovanje smeća i svih drugih vrsta otpadnih materija,

- paljenje vatre na parkovskoj površini.

2. OBEZBEĐUJE SE:

- korišćenje Parka za miran odmor posetilaca,

- korišćenje Parka u edukativne svrhe,

- obavljanje naučno-istraživačkih, obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti koje ne ugrožavaju prirodno dobro,

- obnova Parka i postojećih građevinskih objekata u Parku u skladu sa projektno-tehničkom dokumentacijom,

- redovne i povremene mere održavanja Parka u skladu s pravilima hortikulturnog uređenja kao što su: stalno praćenje stanja biljnog fonda Parka i zaštita biljaka od bolesti i štetočina, uklanjanje suvih grana, samoniklog podrasta invazivnih vrsta i korova, praćenje kvaliteta zemljišta i regulisanje optimalnog sadržaja mineralnih i organskih materija u zemljištu, kao i folijarno prihranjivanje biljaka, oblikovanje šimšira, sadnja sezonskog cveća, sakupljanje lišća u jesen, košenje travnjaka, zalivanje, održavanje staza, sanitarna seča suvih stabala, primena drvne hirurgije kod vrednih starih stabala ukoliko budu oštećena vetrolomom, snegolomom ili na drugi način, sanacija i izmena dotrajalih delova vrtno-arhitektonskih elemenata i slično.

Član 6

Zaštita i razvoj Spomenika prirode "Županijski park u Zrenjaninu" sprovodi se prema Planu upravljanja (u daljem tekstu: Plan).

Plan iz stava 1. ovog člana sadrži sledeće:

1. prikaz glavnih prirodnih i stvorenih vrednosti, kao i prirodnih resursa;

2. ocenu stanja životne sredine;

3. pregled konkretnih aktivnosti, delatnosti i procesa koji predstavljaju faktor ugrožavanja;

4. dugoročne ciljeve zaštite, očuvanja i unapređenja i održivog razvoja;

5. analizu i ocenu uslova za ostvarivanje tih ciljeva;

6. prioritetne aktivnosti i mere na zaštiti, održavanju, praćenju stanja i unapređenju prirodnih i stvorenih vrednosti;

7. prioritetne zadatke naučnoistraživačkog i obrazovnog rada;

8. planirane aktivnosti na održivom korišćenju prirodnih vrednosti, razvoju i uređenju prostora;

9. prostornu identifikaciju planskih namena i režima korišćenja zemljišta;

10. aktivnosti na promociji vrednosti;

11. studijsku (istraživačku), programsku, plansku i projektnu dokumentaciju za sprovođenje ciljeva i aktivnosti;

12. oblike saradnje i partnerstva sa lokalnim stanovništvom i drugim vlasnicima i korisnicima nepokretnosti;

13. aktivnosti i mere na sprovođenju plana sa dinamikom i subjektima realizacije plana upravljanja i način ocene uspešnosti njegove primene;

14. finansijska sredstva i druge materijalne pretpostavke za izvršavanje poverenih poslova u upravljanju i način njihovog obezbeđenja.

Plan iz stava 1. ovog člana donosi se na period od pet godina, a ostvaruje se godišnjim programom koji sadrži zadatke i poslove koji se realizuju u tekućoj godini, dinamiku njihovog izvršavanja i iznos potrebnih sredstava.

Na Plan, na koji je prethodno pribavljeno mišljenje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, saglasnost daje Gradska uprava - Odeljenje nadležno za poslove zaštite životne sredine.

Član 7

O spomeniku prirode "Županijski park u Zrenjaninu" stara se Ustanova "Rezervati prirode" Zrenjanin (u daljem tekstu: upravljač).

Član 8

Upravljač obavlja poslove zaštite i razvoja Spomenika prirode "Županijski park u Zrenjaninu" i obezbeđuje: sprovođenje propisanih režima zaštite radi očuvanja i unapređivanja prirodnog dobra, kulturnih, vaspitno-obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti, omogućuje obavljanje naučno-istraživačkih aktivnosti, donosi Plan upravljanja i godišnji Program zaštite i razvoja.

Izveštaj o ostvarivanju godišnjeg programa za prethodnu godinu i godišnji program za narednu godinu, upravljač dostavlja nadležnom organu do 15. decembra tekuće godine, a izveštaj o ostvarivanju Plana upravljanja najkasnije 60 dana pre isteka roka za koji je plan donet.

O predlogu plana upravljanja, upravljač je dužan da obavesti javnost. Obaveštenje javnosti podrazumeva javni uvid u predloženi plan.

Javni uvid organizuje upravljač i traje 30 dana.

Član 9

Upravljač u obavljanju poslova zaštite i razvoja Spomenika prirode "Županijski park u Zrenjaninu" obezbeđuje obeležavanje prirodnog dobra i unutrašnji red i mir u skladu sa članom 5. ove Odluke.

Član 10

Sredstva za zaštitu i razvoj Spomenika prirode "Županijski park u Zrenjaninu" obezbeđuju se iz sredstava Gradske uprave grada Zrenjanina, iz sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine, iz naknade za korišćenje prirodnog dobra, iz sredstava obezbeđenih za realizaciju programa, planova i projekata u oblasti zaštite prirode, iz donacija, poklona, pomoći i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 11

Upravljač iz člana 8. ove odluke obavezan je da postojeći srednjoročni Program zaštite i razvoja usaglasi sa ovom odlukom najkasnije u roku od tri meseca od dana donošenja iste.

Član 12

Donošenjem ove odluke prestaje da važi Odluka o zaštiti Spomenika prirode "Županijski park u Zrenjaninu" ("Službeni list opštine Zrenjanin", broj 09/06).

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".