PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA POVLAŠĆEN GRADSKI PREVOZ NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 36/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi koji moraju biti ispunjeni, način podnošenja zahteva, kriterijumi i postupak za ostvarivanje prava na povlašćen gradski prevoz na teritoriji grada Zrenjanina, prethodni postupak za ostvarivanje prava na povlašćen gradski prevoz, kao i regulisanje međusobnih prava i obaveza između grada Zrenjanina i preduzeća kojem je povereno obavljanje javnog linijskog prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Zrenjanina (u daljem tekstu: ovlašćeni prevoznik).

Lica koja imaju pravo na povlašćen gradski prevoz na teritoriji grada Zrenjanina utvrđena su članom 2. Odluke o ostvarivanju prava na povlašćen gradski prevoz na teritoriji grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Odluka).

Član 2

Pravo na povlašćen prevoz u smislu Odluke i ovog pravilnika podrazumeva izdavanje besplatne godišnje karte za gradski prevoz na teritoriji grada Zrenjanina, izdate od strane ovlašćenog prevoznika.

Učenici ovo pravo ostvaruju u tekućoj školskoj godini, osim ako rešenjem Odeljenja za društvene delatnosti nije drugačije predviđeno.

Pravo na povlašćen prevoz ne obuhvata troškove izrade karte/legitimacije za povlašćen prevoz koju izdaje ovlašćeni prevoznik i njega snose korisnici.

II NORMATIVI I STANDARDI ZA UTVRĐIVANJE PRAVA NA POVLAŠĆEN PREVOZ

Član 3

Korisnik, roditelj/staratelj deteta i učenika kome je Mišljenjem Interresorne komisije, ili lice koje korisnik ovlasti podnosi zahtev za utvrđivanje prava i ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na povlašćen prevoz kod ovlašćenog prevoznika ili u Odeljenju za društvene delatnosti u skladu sa odredbama ovog Pravilnika.

Ispunjenost uslova za priznavanje prava na povlašćen prevoz na osnovu podnete dokumentacije proveravaju ovlašćeni prevoznik ili stručno lice u Odeljenju za društvene delatnosti u ime grada, a u skladu sa kriterijumima Odluke i ovog Pravilnika.

Član 4

Korisnik prava na povlašćen prevoz ili lica iz čl. 3. stav 1. ovog pravilnika uz zahtev prilažu i prateću dokumentaciju u zavisnosti za koju kategoriju korisnika se traži utvrđivanje prava na povlašćen prevoz.

Potrebna dokumentacija koja se podnosi ili daje na uvid po kategorijama je:

1. Deca i učenici koji pohađaju Osnovnu i srednju školu "9. maj" Zrenjanin - spisak dece i učenika škole kao i njihovih pratioca koji koriste ovaj vid prevoza - podnosilac jedinstvenog spiska je OSŠ " 9. maj" Zrenjanin;

2. Deca i učenici kojima se priznaje pravo na prevoz na osnovu Mišljenja Interresorne komisije, kao i pratiocima, ili ličnim pratiocima dece i učenika se ovo pravo priznaje rešenjem Odeljenja za društvene delatnosti uz vremensko određenje priznanja ovog prava na tekuću školsku ili kalendarsku godinu - roditelj ili staratelj na uvid daje poslednju stranu objedinjenog Mišljenja Interresorne komisije - individualni plan podrške detetu;

3. Učenici srednjih škola čije su porodice korisnici novčane socijalne pomoći Centra za socijalni rad grada Zrenjanina, kao i učenici čije se porodice na osnovu procene i potvrde Centra za socijalni rad grada Zrenjanina trenutno nalaze u stanju socijalne potrebe podnose Odeljenju za društvene delatnosti:

- uverenje o statusu redovnog učenika srednje škole,

- rešenje odnosno potvrdu Centra za socijalni rad grada Zrenjanina da su korisnici novčane socijalne pomoći, odnosno da se porodica nalazi u stanju socijalne potrebe;

4. Žene starije od 60 godina i muškarci stariji od 65 godina koji ostvaruju pravo na penziju (starosna, porodična), kao i žene starije od 60 godina i muškarci stariji od 65 godina koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje podnose ovlašćenom prevozniku za javni prevoz putnika:

- ličnu kartu na uvid,

- penzioni ček odnosno za nezaposlena lica uverenje Nacionalne službe za zapošljavanje o statusu nezaposlenog lica.

5. Korisnici invalidske penzije, podnose:

- ličnu kartu na uvid,

- penzioni ček;

6. Osobe sa invaliditetom zahtev podnose u Odeljenju za društvene delatnosti i to: Lica sa telesnim invaliditetom i smetnjama u razvoju koja su korisnici dodatka za tuđu negu i pomoć, lica sa senzornim oštećenjima (slepa, slabovida, gluva, nagluva, osobe sa autizmom), lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti, lica obolela od plegija, lica obolela od cerebralne i dečije paralize i multipleks skleroze, kao i njihovi pratioci ostvaruju pravo na povlašćen prevoz na osnovu:

- lične karte na uvid korisnika prava i njegovog pratioca

- fotokopije rešenja o utvrđenom pravu na dodatak za pomoć i negu drugog lica ili uvidom u nalaz tercijarne službe, ili Rešenjem o proceni preostale radne sposobnosti i stepena invaliditeta lekarske komisije Nacionalne službe za zapošljavanje korisnika prava.

6. Bolesnici na dijalizi i lica sa transplantiranim organima, podnose Odeljenju za društvene delatnosti:

- ličnu kartu na uvid,

- fotokopiju izveštaja lekara specijaliste;

7. Ratni vojni invalidi, mirnodopski vojni invalidi, civilni invalidi rata i učesnici rata posle 17.08.1990. godine podnose:

- ličnu kartu na uvid,

- uverenje o statusu ratnog vojnog, mirnodopskog vojnog i civilnog invalida rata ili učesnika rata posle 17.08.1990. godine izdate od Odeljenja za društvene delatnosti ili Vojnog odseka;

8. Dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali trideset i više puta, podnose Odeljenju za društvene delatnosti:

- ličnu kartu na uvid,

- knjižica dobrovoljnih davaoca krvi na uvid, ili drugi dokaz o broju dobrovoljnog davanja krvi izdatog od Odeljenja za transfuziologiju;

9. Davaoci organa podnose Odeljenju za društvene delatnosti:

- lična karta na uvid,

- fotokopiju izveštaja lekara specijaliste;

10. I drugi korisnici za koje nadležni organ Gradske uprave proceni da treba da ostvare pravo na povlašćen prevoz: Odeljenje za društvene delatnosti, može u izuzetnim situacijama doneti Rešenje u pojedinačnim slučajevima i odobriti pravo na povlašćen prevoz i korisniku koji nije obuhvaćen nekom od kategorija lica, a za koje se na osnovu stručne procene i utvrđenog činjeničnog stanja smatra da bi bilo opravdano priznati ovo pravo.

Član 5

Radi ostvarivanja prava na povlašćen gradski prevoz na teritoriji grada Zrenjanina, Gradonačelnik raspisuje Javni poziv.

Javni poziv se objavljuje u nedeljnom listu "Zrenjanin" i na zvaničnoj internet prezentaciji grada Zrenjanina.

III PRAVA I OBAVEZE OVLAŠĆENOG PREVOZNIKA I GRADA ZRENJANINA

Član 6

Ovlašćeni prevoznik dostavlja spisak korisnika prava i podnetu dokumentaciju korisnika prava na povlašćen gradski prevoz na teritoriji grada Zrenjanina nadležnom organu Gradske uprave.

Član 7

Međusobna prava i obaveze između grada Zrenjanina i ovlašćenog prevoznika regulisaće se Ugovorom.

IV OBEZBEĐIVANJE SREDSTAVA

Član 8

Sredstva za ostvarivanje prava na povlašćen gradski prevoz na teritoriji grada Zrenjanina obezbeđuju se u budžetu grada Zrenjanina.

V ZAVRŠNA ODREDBA

Član 9

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima i načinu ostvarivanja prava na besplatan gradski prevoz na teritoriji grada Zrenjanina broj 110-4/12-II od 17. januara 2012. godine sa izmenom broj 110-1/13-II od 11. januara 2013. godine.

Član 10

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju tačaka u članu 4. ovog pravilnika kako je objavljeno u "Sl. listu Grada Zrenjanina", br. 36/2016.