ODLUKA
O TAKSI PREVOZU PUTNIKA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 40/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se posebni uslovi koje treba da ispuni prevoznik, karakteristike i obeležja taksi vozila, organizacija, način i uslovi obavljanja taksi prevoza na teritoriji grada Vranja.

Član 2

Taksi prevoz je vid vanlinijskog prevoza putnika koji se obavlja putničkim automobilom, odnosno vozilom koje ispunjava uslove propisane zakonom i ovom Odlukom.

Član 3

Taksi prevoz se obavlja na osnovu odobrenja za obavljanje taksi prevoza.

Nadležni organ Gradske uprave izdaje odobrenje iz st. 1. ovog člana privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu (u daljem tekstu: pravno lice) i preduzetniku čija je pretežna delatnost taksi prevoz i koji su za obavljanje te delatnosti registrovani u Registru privrednih subjekata, u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata.

Član 4

Taksi vozač je fizičko lice koje upravlja taksi vozilom i obavlja taksi prevoz kao preduzetnik ili kao vozač kod pravnog lica i preduzetnika.

Član 5

Optimalno organizovanje taksi prevoza uređuje se petogodišnjim programom na osnovu saobraćajno-tehničkih uslova koji se utvrđuju u skladu sa zakonom.

Program iz stava 1. ovog člana donosi Gradsko veće.

II USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

A) Preduzetnik

Član 6

Preduzetnik koji je registrovan za obavljanje taksi prevoza u Registru privrednih subjekata, ali bez datuma početka obavljanja delatnosti, pored uslova predviđenih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1) da ima vozačku dozvolu najmanje "B" kategorije, najmanje dve godine;

2) da ima završeno najmanje osnovno obrazovanje;

3) da je vlasnik, odnosno primalac lizinga najmanje jednog vozila i da je vozilo registrovano prema mestu sedišta taksi prevoznika sa izdatim registarskim tablicama čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije. Primalac lizinga mora biti upisan u saobraćajnu dozvolu kao korisnik vozila;

4) da ima prebivalište na teritoriji grada Vranja;

5) da mu pravnosnažnim rešenjem o prekršaju nije izrečena zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti, dok traju pravne posledice zabrane, kao i da mu nije zabranjeno upravljanje motornim vozilom i

6) da nije pravnosnažno osuđivano na kaznu zatvora dužu od dve godine za krivično delo protiv života i tela, polne slobode, protiv bezbednosti javnog saobraćaja i javnog reda i mira.

Dokaz o ispunjenosti uslova iz st. 1. tačke 4), 5) i 6) ovog člana ne može biti stariji od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

O ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza odlučuje Komisija za izdavanje odobrenja za obavljanje taksi prevoza na teritoriji grada Vranja.

Komisiju iz stava 3. ovog člana obrazuje Gradsko veće.

Preduzetnik za vreme obavljanja taksi delatnosti mora da ispunjava uslove predviđene zakonom i st. 1. ovog člana, a vozilo kojim obavlja taksi prevoz mora da ima registarske tablice sa oznakom TX i to vozilo mora da bude upisano u taksi dozvoli.

Taksi vozači, zaposleni kod preduzetnika, moraju biti prijavljeni na socijalno osiguranje sa punim radnim vremenom i moraju ispunjavati uslove iz st. 1. tač. 1, 2, 4, 5. i 6. ovog člana.

B) Privredno društvo

Član 7

Privredno društvo koje je registrovano za obavljanje taksi prevoza u Registru privrednih subjekata, pored uslova predviđenih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1) da je sedište pravnog lica ili poslovne, odnosno organizacione jedinice pravnog lica na teritoriji grada Vranja i

2) da je vlasnik, odnosno primalac lizinga najmanje jednog vozila i da je vozilo registrovano prema mestu sedišta taksi prevoznika sa izdatim registarskim tablicama čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije. Primalac lizinga mora biti upisan u saobraćajnu dozvolu kao korisnik vozila.

O ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza odlučuje Komisija iz člana 6. stav 3. ove Odluke.

Pravno lice za vreme obavljanja taksi delatnosti mora da ispunjava uslove predviđene zakonom i st. 1. ovog člana, a vozilo kojim obavlja taksi prevoz mora da ima registarske tablice sa oznakom TX i to vozilo mora da bude upisano u taksi dozvoli.

Taksi vozači, zaposleni u pravnom licu, moraju biti prijavljeni na socijalno osiguranje sa punim radnim vremenom i moraju ispunjavati uslove iz čl. 6. st. 1. tač. 1, 2, 4, 5. i 6. ove Odluke.

Dokaz o ispunjenosti uslova iz st. 1. tačke 4), 5) i 6) ovog člana ne može biti stariji od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

V) Taksi vozilo

Član 8

Taksi vozilo (u daljem tekstu: vozilo), pored uslova predviđenih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1) da je fabrički proizvedeno putničko vozilo koje ima najviše pet sedišta, računajući i sedište vozača i najmanje četvoro vrata, i koje je registrovano prema mestu sedišta taksi prevoznika sa izdatim registarskim tablicama čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije;

2) da u vozilu ima odobrenje Gradske uprave za obavljanje taksi prevoza;

3) da ima na vidnom mestu za korisnika prevoza ugrađen ispravan, overen taksimetar, a potvrda o overi taksimetra mora se nalaziti u vozilu;

4) da u vozilu ima istaknute, na vidnom mestu za korisnika prevoza, taksi dozvole za vozilo i vozača;

5) da ima na vidnom mestu istaknutu evidencionu nalepnicu, zalepljenu u gornjem desnom uglu prednjeg vetrobranskog stakla, sa unutrašnje strane;

6) da ima krovnu oznaku grada Vranja vidno postavljenu na krovu vozila;

7) da ima cenovnik usluga postavljen na vidnom mestu u vozilu, dimenzija: dužine minimum 10 cm i širine minimum 6 cm;

8) da poseduje blok računa;

9) da vozilo preduzetnika na krovu ima istaknutu svetleću oznaku pravougaonog, poluelipsastog ili drugog sličnog oblika, na kojoj je sa obe strane ispisana oznaka "TAXI", koja sadrži obeležja asocijacije, odnosno udruženja, a ukoliko ne pripada ni jednoj asocijaciji, na krovu vozila se postavlja samo oznaka "TAXI", ili oznaka "TAXI" i oznaka sa nazivom radnje;

10) da vozilo pravnog lica na krovu ima istaknutu svetleću oznaku pravougaonog, poluelipsastog ili drugog sličnog oblika, na kojoj je sa obe strane ispisana oznaka "TAXI", ili oznaka "TAXI" i oznaka sa nazivom pravnog lica;

11) da ima ispravnu instalaciju za grejanje, ventilaciju i unutrašnje osvetljenje;

12) da ima ispravan protivpožarni aparat, pričvršćen na lako uočljivom i pristupačnom mestu, sa važećim rokom upotrebe;

13) da je vozilo uredno obojeno spolja i iznutra, čisto i bez fizičkih oštećenja i

14) da reklame i drugi natpisi ne budu postavljeni na staklenim površinama, a na krovu vozila na desnoj strani, po dužini vozila, može se postaviti reklama.

U putničkom vozilu, osim putničkog vozila kojim se obavlja taksi prevoz, odnosno koje ispunjava uslove iz st. 1. ovog člana, ne sme se nalaziti taksimetar.

Član 9

Gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, proverava ispunjenost uslova za vozilo, propisanih zakonom i čl. 6. st. 1. tač. 3) i 4), čl. 7. st. 1. tač. 1), kao i čl. 8. st. 1. tač. 1), 3), 7), 8), 9), 10), 11), 12), 13) i 14), o čemu donosi rešenje.

Utvrđivanje ispunjenosti uslova za vozilo u smislu stava 1. ovog člana, vrši se na zahtev pravnog lica ili preduzetnika, pre izdavanja taksi dozvole, odnosno pre upisa promene vozila u taksi dozvolu.

O rešenjima, donetim u smislu stava 1. i 2. ovog člana, gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, vodi evidenciju.

G) Taksi dozvola, krovna oznaka i evidenciona nalepnica

Član 10

Pravno lice i preduzetnik su obavezni da od nadležnog organa Gradske uprave pribave taksi dozvolu, krovnu oznaku i evidencionu nalepnicu za svako vozilo koje koriste za taksi prevoz, a za svakog taksi vozača taksi dozvolu za vozača.

Član 11

Na zahtev pravnog lica i preduzetnika nadležni organ Gradske uprave izdaje, za svako vozilo, taksi dozvolu, krovnu oznaku i evidencionu nalepnicu, kao i taksi dozvolu za svakog taksi vozača, zaposlenog u pravnom licu i kod preduzetnika.

Uz zahtev, pravno lice i preduzetnik dužni su da podnesu dokaze o ispunjenosti uslova, propisanih zakonom i ovom Odlukom.

Pravno lice i preduzetnik su u obavezi da svake godine, najkasnije na dan isteka taksi dozvole za vozilo i vozača, istu produže, uz dokaze o ispunjenosti uslova, propisanih zakonom, čl. 3. i čl. 6. st. 1. tačke 4), 5) i 6) ove Odluke, kao i dokaz o prijavi na socijalno osiguranje sa punim radnim vremenom.

Dokaz o ispunjenosti uslova iz st. 3. ovog člana ne može biti stariji od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Ukoliko pravno lice i preduzetnik ne mogu da produže taksi dozvolu za vozača zbog neispunjavanja nekog od uslova za produženje taksi dozvole, koji se traži ovom Odlukom, dužni su da vrate staru taksi dozvolu i pribave novu taksi dozvolu za tog vozača, u skladu sa ovom Odlukom.

Nadležni organ Gradske uprave vodi registar taksi vozača, taksi vozila i krovnih oznaka.

Registar iz st. 4. ovog člana sadrži naročito ime i prezime taksi vozača, kao podatke o ličnosti, broj taksi dozvole i registarske tablice taksi vozila.

Taksi dozvola

Član 12

Taksi dozvola za vozilo sadrži:

1) broj i datum izdavanja;

2) redni broj;

3) poslovno ime pravnog lica, odnosno preduzetničke radnje;

4) sedište pravnog lica, odnosno preduzetnika i adresu organizacione jedinice pravnog lica;

5) matični broj pravnog lica, odnosno preduzetničke radnje;

6) poreski identifikacioni broj;

7) broj i datum donošenja rešenja o upisu pravnog lica, odnosno preduzetničke radnje u Registar privrednih subjekata kod Agencije za privredne registre;

8) osnov korišćenja vozila;

9) registarsku oznaku, marku i tip vozila;

10) mesto za upis promene podataka o vozilu;

11) mesto za produženje taksi dozvole.

Taksi dozvola za zaposlenog taksi vozača sadrži:

1) broj i datum izdavanja;

2) redni broj;

3) fotografiju;

4) ime i prezime vozača;

5) jedinstveni matični broj vozača;

6) adresu vozača;

7) poslovno ime pravnog lica, odnosno preduzetničke radnje u kojoj je zaposlen;

8) sedište pravnog lica, odnosno preduzetničke radnje;

9) matični broj pravnog lica, odnosno preduzetničke radnje;

10) poreski identifikacioni broj;

11) broj i datum donošenja rešenja o upisu pravnog lica, odnosno preduzetničke radnje u Registar privrednih subjekata kod Agencije za privredne registre;

12) mesto za upis promene podataka i

13) mesto za produženje taksi dozvole.

Taksi vozač ne može istovremeno da obavlja taksi prevoz u dva ili više privredna subjekta koja se bave taksi prevozom, niti može da ima više od jedne taksi dozvole za vozača.

Krovna oznaka

Član 13

Krovna oznaka sadrži grb grada i broj i mora da bude istaknuta na krovu vozila.

Evidenciona nalepnica

Član 14

Evidenciona nalepnica sadrži:

1) natpis: GRAD VRANJE;

2) serijski broj;

3) transparentni hologram - grb grada Vranja i

4) oznaku: "TAXI".

Član 15

Pravno lice i preduzetnik su obavezni:

1) da sve izmene podataka iz taksi dozvole za vozilo i taksi vozača prijave nadležnom organu Gradske uprave, najkasnije danom nastupanja izmene i

2) da sve činjenice i dokaze koji se odnose na prestanak, odnosno privremeni prekid obavljanja taksi delatnosti prijave nadležnom organu Gradske uprave, najkasnije danom prestanka rada, u skladu sa zakonom.

III NAČIN OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA, CENE TAKSI PREVOZA I TAKSI STAJALIŠTA

A) Način obavljanja taksi prevoza

Član 16

Taksi prevoz na teritoriji grada Vranja mogu obavljati samo pravna lica i preduzetnici koja ispunjavaju uslove propisane zakonom i ovom Odlukom.

Vozilom može upravljati samo preduzetnik koji ima taksi dozvolu za vozača i zaposleni taksi vozač u pravnom licu i kod preduzetnika koji ima taksi dozvolu za vozača.

Prilikom obavljanja taksi prevoza, pravno lice i preduzetnik u vozilu moraju imati taksi dozvole za vozilo i za taksi vozača.

Prilikom obavljanja taksi prevoza, taksi vozač u pravnom licu i kod preduzetnika u vozilu mora imati taksi dozvolu za vozilo kojim upravlja i taksi dozvolu za vozača.

Privredni subjekti iz stava 1. ovog člana ne mogu bilo kojom svojom radnjom, koja se odnosi na davanje na korišćenje krovne oznake sa nazivom "TAXI", davanje dokumenata sa svojim poslovnim imenom, davanje taksi dozvole, davanje taksi vozila i drugo, da omoguće drugim pravnim licima, preduzetnicima ili fizičkim licima, koja ne ispunjavaju uslove propisane zakonom i ovom odlukom, da obavljaju taksi prevoz putnika.

Član 17

Putničkim vozilom kojim se obavlja taksi prevoz zabranjeno je obavljanje linijskog prevoza.

Taksi prevoz može da se obavlja samo na teritoriji jedinice lokalne samouprave za koju taksi prevoznik ima izdato važeće odobrenje za obavljanje taksi delatnosti.

Izuzetno, taksi prevoznik može da obavi taksi prevoz preko ili na teritoriji jedinice lokalne samouprave od koje nema izdato važeće odobrenje za obavljanje taksi delatnosti, ako je taksi prevoz započet na teritoriji jedinice lokalne samouprave od koje taksi prevoznik ima izdato važeće odobrenje za obavljanje delatnosti.

Taksi prevoznik koji obavi prevoz u smislu st. 3. ovog člana obavezan je da odmah po obavljenom taksi prevozu ukloni krovnu oznaku i oznaku "TAXI" i ne može da pruža usluge taksi prevoza na teritoriji jedinice lokalne samouprave od koje nema izdato važeće odobrenje za obavljanje taksi delatnosti.

Član 18

Taksi prevoz koji putničkim vozilom obavlja domaće, odnosno strano lice koje nema svojstvo taksi prevoznika, a koji se obavlja dva ili više puta tokom dana, nedelje ili meseca, na istom ili sličnom prevoznom putu, ili se lica koja se prevoze ukrcavaju ili iskrcavaju na autobuskim stajalištima ili na istim ili sličnim mestima ukrcavanja ili iskrcavanja, i lica koja se prevoze nisu u srodstvu sa licem koje upravlja vozilom, smatra se taksi prevozom koji je zakonom i ovom Odlukom zabranjen.

Taksi prevozom iz st. 1. ovog člana smatraće se naročito:

1) prevoz za koji je naplaćena usluga prevoza;

2) prevoz koji se obavlja na relacijama na kojima postoji linijski prevoz;

3) prevoz više od pet lica, uključujući i vozača;

4) prevoz "od vrata do vrata";

5) prevoz koji se obavlja na osnovu javnog oglašavanja i

6) ako lice koje upravlja vozilom (vlasnik ili korisnik vozila) nije u mogućnosti da iz sopstvenih prihoda, odnosno prihoda ostvarenih po osnovu rada, socijalnih ili penzijskih primanja finansira iznos troškova za gorivo koje je utrošeno za razliku broja pređenih kilometara u trenutku vršenja inspekcijske kontrole i broja pređenih kilometara evidentiranih u zapisniku o poslednjem tehničkom pregledu.

Član 19

Pravno lice i preduzetnik su dužni da taksi prevoz obavljaju samo vozilom koje je upisano u taksi dozvoli, a taksi vozač vozilom za koje to pravno lice, odnosno preduzetnik, ima taksi dozvolu.

Član 20

Asocijacije, odnosno udruženja taksi vozača ne smeju izdavati na korišćenje obeležja asocijacije preduzetnicima i pravnim licima koja ne poseduju taksi dozvole i krovne oznake, izdate od strane nadležnog organa Gradske uprave.

Asocijacije, odnosno udruženja taksi vozača, ne smeju davati na korišćenje obeležja asocijacije fizičkim licima.

Član 21

Taksi vozač je dužan da putnika primi u vozilo sa taksi stajališta, na radio, telefonski poziv i dr, iz dispečerskog centra ili na zaustavljanje putnika, u skladu sa zakonom.

Putnik sa taksi stajališta može uzeti vozilo po sopstvenom izboru.

Taksi vozač je dužan da prevoz vrši najkraćim putem do mesta opredeljenja putnika, ili putem koji putnik odredi, u skladu sa važećim režimom saobraćaja.

Član 22

Taksi prevoznik ne može koristiti autobuska stajališta koja su određena za međumesni prevoz.

Član 23

Taksi vozač može uzeti putnika na prevoz van taksi stajališta, na mestima gde nije zabranjeno zaustavljanje i parkiranje, na zahtev putnika, ako je slobodan.

O tome da li je vozilo slobodno ili zauzeto, putnik se obaveštava preko svetleće oznake "TAXI".

Taksi vozač je dužan da oznaku "TAXI" drži osvetljenu uvek kada je vozilo slobodno.

Član 24

Kada taksi prevoznik koristi vozilo za sopstvene potrebe, oznaka "TAXI" i krovna oznaka moraju biti uklonjene.

Član 25

Prevoz putnika započinje ulaskom putnika u vozilo.

Taksi vozač je obavezan da, neposredno pre započinjanja vožnje sa putnikom, uključi taksimetar i da ga isključi odmah nakon završene vožnje, a da cenu prevoza naplati u iznosu koji pokaže taksimetar.

U slučaju da taksi vozač ne uključi taksimetar na početku vožnje, putnik nije u obavezi da plati cenu usluge taksi prevoza.

Član 26

Taksi vozač je obavezan da primi u vozilo svakog putnika u granicama raspoloživih sedišta, kao i prtljag putnika u granicama veličine i nosivosti prostora za prtljag.

U delu putničkog vozila kojim se obavlja taksi prevoz, namenjenim za prevoz putnika, ne mogu se smeštati stvari koje nisu ručni prtljag.

Taksi vozač je obavezan da se, za vreme obavljanja taksi prevoza, prema putnicima ophodi sa pažnjom i poštovanjem.

Član 27

Taksi vozač vozilom ne može prevoziti:

1) decu do šest godina starosti bez pratioca, osim na osnovu sporazuma roditelja ili staraoca sa taksi prevoznikom;

2) na prednjem sedištu lice pod dejstvom alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci, dok se lica obolela od zaraznih bolesti ne smeju prevoziti uopšte;

3) lica koja svojom odećom mogu oštetiti unutrašnjost vozila;

4) posmrtne ostatke;

5) uginule životinje i

6) eksplozivne, lako zapaljive, otrovne, radioaktivne, zarazne, nagrizajuće i druge materije, koje zbog svojih osobina mogu biti opasne po bezbednost i zdravlje ljudi, ili mogu naneti drugu štetu.

Član 28

Taksi vozač je obavezan da za vreme taksi prevoza bude uredan i da mu odeća bude čista.

Taksi vozač u toku rada ne sme nositi kratke pantalone, majicu bez rukava i drugu neurednu odeću, kao i neadekvatnu, odnosno neprikladnu obuću.

B) Cena taksi prevoza

Član 29

Cena usluge (u daljem tekstu: taksi tarifa) u taksi prevozu utvrđuje se posebnim aktom Gradskog veća.

Taksi tarifa je skup jediničnih cena za start, pređeni kilometar, vreme čekanja, dolazak na adresu po pozivu i prevoz prtljaga po komadu, o čemu se putnici obaveštavaju pre ulaska u taksi vozilo, a primenjuje se u zavisnosti od doba dana ili noći, od dana u nedelji (radni dan, nedelja ili državni praznik) i područja na kome se vožnja obavlja (uža ili šira teritorija jedinice lokalne samouprave i teritorije drugih jedinica lokalne samouprave) i koja je učitana u merni instrument.

Taksimetar mora biti podešen isključivo u skladu sa taksi tarifom iz stava 2. ovog člana.

Cena taksi prevoza naplaćuje se u iznosu koji pokaže taksimetar, na mestu opredeljenja korisnika prevoza.

Član 30

O prijemu drugih putnika u toku taksi prevoza odlučuje putnik koji je započeo korišćenje prevoza do mesta opredeljenja.

Ako putnik, koji je primljen u toku vožnje, nastavlja korišćenje taksi prevoza i posle mesta opredeljenja putnika koji je započeo korišćenje prevoza, nastavak vožnje se smatra kao započeta nova vožnja.

Član 31

Taksi prevoznik je dužan da izda račun korisniku usluge taksi prevoza za obavljeni prevoz, koji sadrži datum, relaciju ili kilometražu, cenu prevoza i koji je potpisan i overen pečatom prevoznika.

V) Taksi stajališta

Član 32

Taksi stajališta su određena i uređena mesta, odnosno uređene i obeležene saobraćajne površine na kojima vozila pristaju, čekaju i primaju putnike i stvari.

Taksi stajališta moraju imati znak zabrane parkiranja drugih vozila.

Na taksi stajalištima se mogu parkirati samo taksi prevoznici vozilima koja imaju taksi dozvolu izdatu od strane nadležnog organa Gradske uprave i na krovu vozila istaknutu krovnu oznaku i oznaku "TAXI".

Član 33

Lokacije za taksi stajališta određuje svojim aktom nadležni organ jedinice lokalne samouprave, u skladu sa zakonom i saobraćajno-tehničkim i urbanističkim uslovima.

Član 34

Taksi stajališta mogu biti stalna, privremena i povremena.

Stalna taksi stajališta su određene i uređene saobraćajne površine za organizovano i stalno obavljanje taksi prevoza.

Privremena taksi stajališta su određene saobraćajne površine koje se koriste do privođenja nameni, utvrđenoj urbanističkim planom.

Povremena taksi stajališta su određene saobraćajne površine koje se koriste za vreme održavanja sajmova, vašara, većih sportskih i kulturnih manifestacija i drugih značajnih skupova.

Član 35

Taksi stajališta se obeležavaju saobraćajnim znakom, saobraćajnom oznakom i posebnim oznakama.

Postavljanje vertikalne i obeležavanje horizontalne saobraćajne signalizacije radi se u skladu sa zakonom i pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji.

Član 36

O obeležavanju i održavanju taksi stajališta stara se nadležni organ jedinice lokalne samouprave.

Član 37

Vozila se na taksi stajalištu postavljaju prema redosledu dolaska i broju slobodnih mesta.

Taksi vozač je obavezan da na taksi stajalištu bude u vozilu ili pored vozila.

IV PRESTANAK OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA

Član 38

Preduzetnik je dužan da za vreme privremene odjave, odnosno prilikom trajne odjave delatnosti taksi prevoza, nadležnom organu Gradske uprave vrati taksi dozvole za vozila, krovne oznake i taksi dozvole za vozače, danom odjave.

Pravno lice je dužno da, danom prestanka obavljanja delatnosti taksi prevoza, vrati nadležnom organu Gradske uprave taksi dozvole za vozila, krovne oznake i taksi dozvole za vozače.

Pravno lice i preduzetnik su dužni da, kada vozilo, koje ima taksi dozvolu, prestanu da koriste za taksi prevoz (otuđenje, kvar, itd.), vrate taksi dozvolu i krovnu oznaku, danom nastupanja tih okolnosti.

Pravno lice i preduzetnik su dužni da, danom odjave socijalnog osiguranja za zaposlenog taksi vozača (po bilo kom osnovu), vrate nadležnom organu Gradske uprave taksi dozvolu za vozača.

V NADZOR

Član 39

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke u obavljanju taksi prevoza vrši Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine preko gradskog saobraćajnog inspektora, odnosno ovlašćenog lica Gradske uprave.

U vršenju poslova inspekcijskog nadzora u smislu stava 1. ovog člana, gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, ima dužnosti i ovlašćenja propisana zakonom.

U vršenju inspekcijskog nadzora, saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, sarađuje sa komunalnom policijom, u skladu sa zakonom i gradskim propisima.

U vršenju komunalno-policijskih poslova, komunalni policajac, pored ovlašćenja utvrđenih zakonom, ovlašćen je i da:

1) vrši kontrolu taksi prevoznika;

2) podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje utvrđene ovom Odlukom;

3) podnosi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo;

4) obavesti drugi nadležan organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti i

5) izda prekršajni nalog za prekršaje za koje je zakonom i ovom Odlukom od prekršajnih sankcija predviđena samo novčana kazna u fiksnom iznosu.

Preduzetnik, pravno lice, taksi vozač i fizičko lice su dužni da gradskom saobraćajnom inspektoru, odnosno ovlašćenom licu Gradske uprave omoguće nesmetano vršenje poslova, stave na uvid potrebna dokumenta i u roku, koji gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, odredi, dostave potrebne podatke i postupe po nalogu inspektora, odnosno ovlašćenog lica Gradske uprave.

Član 40

Gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, ima pravo da, radi pregleda, zaustavi vozilo kojim se obavlja taksi prevoz.

Zaustavljanje taksi vozila vrši se isticanjem saobraćajnog znaka "zabranjen saobraćaj svim vozilima u oba smera" na kome je upisano "STOP INSPEKTOR".

Vozač je dužan da zaustavi vozilo kojim se obavlja prevoz u drumskom saobraćaju, ako saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave istakne saobraćajni znak opisan u st. 2. ovog člana.

Član 41

Gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, u vršenju poslova inspekcijskog nadzora, ima pravo da:

1) rešenjem naloži otklanjanje nedostataka u obavljanju taksi prevoza;

2) izda nalog o otklanjanju nedostataka u obavljanju taksi prevoza;

3) izda prekršajni nalog za prekršaje za koje je zakonom i ovom Odlukom od prekršajnih sankcija predviđena samo novčana kazna u fiksnom iznosu;

4) podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom organu za prekršaje;

5) zabrani prevoz vozilom ako se prevoz obavlja protivno odredbama zakona i ove Odluke;

6) isključi putničko vozilo domaćeg prevoznika kojim se prevoz putnika obavlja protivno odredbama zakona i ove Odluke, odredi mesto parkiranja i oduzme saobraćajnu dozvolu i registarske tablice u trajanju od deset dana, a u slučaju ponovnog isključivanja putničkog vozila istog prevoznika, u trajanju od 30 dana i

7) privremeno oduzme identifikacionu ispravu - taksi dozvolu, do otklanjanja utvrđene nepravilnosti i izda potvrdu o oduzimanju iste.

Ako u vršenju poslova inspekcijskog nadzora gradski saobraćani inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, utvrdi da lice koje nema svojstvo prevoznika obavlja taksi prevoz koji je zakonom i ovom Odlukom zabranjen, dužan je i ovlašćen da isključi putničko vozilo, odredi mesto parkiranja i oduzme saobraćajnu dozvolu i registarske tablice u trajanju od 90 dana, kao i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaj iz člana 18. ove Odluke.

Gradski saobraćajni inspektor, odnosno ovlašćeno lice Gradske uprave, dužno je da bez odlaganja o preduzetoj meri iz st. 2. ovog člana obavesti Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zabranjeno je, za vreme trajanja isključenja, koristiti putničko vozilo koje je u vršenju inspekcijskog nadzora isključeno iz saobraćaja.

Član 42

Verodostojnom ispravom, kojom se dokazuje izvršenje prekršaja u smislu zakona i ove Odluke, smatra se i:

1) video ili foto zapis na kome se jasno mogu videti: vozilo kojim je izvršen prekršaj, registarske tablice vozila i bitna obeležja prekršaja i

2) fotokopija dokumentacije u vezi sa prevozom, koja se nalazi u putničkom vozilu.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 43

Novčanom kaznom u iznosu od 150.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) obavlja taksi prevoz a ne ispunjava uslove iz čl. 3. ove Odluke;

2) obavlja taksi prevoz a ne ispunjava uslove iz čl. 7. st. 1, 3. i 4. ove Odluke;

3) vozilo koje koristi za taksi prevoz ne ispunjava uslove iz čl. 8. ove Odluke;

4) ne pribavi taksi dozvolu, krovnu oznaku ili evidencionu nalepnicu za svako vozilo, kao i taksi dozvolu za svakog zaposlenog taksi vozača (čl. 10.);

5) ne produži taksi dozvolu za vozilo, kao i za vozača, najkasnije danom isteka iste (čl. 11. st. 3.);

6) ne postupa u skladu sa čl. 15. ove Odluke;

8) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 16. ove Odluke;

9) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 17. ove Odluke;

10) obavlja taksi prevoz koji se smatra zabranjenim (čl. 18. ove Odluke);

11) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 19. ove Odluke;

12) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 20. ove Odluke;

13) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 22. ove Odluke;

14) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 23. st. 3. ove Odluke;

15) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 24. ove Odluke;

16) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 26. st. 1. i 2. ove Odluke;

17) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 29. st. 3. ove Odluke;

18) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 16. ove Odluke;

19) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 32. st. 3. ove Odluke;

20) postupa protivno odredbi čl. 37. st. 2. ove Odluke;

21) ne postupi u skladu sa čl. 38. st. 2, 3. i 4. ove Odluke;

22) ne postupi u skladu sa čl. 39. st. 5. ove Odluke i

23) ne postupi u skladu sa čl. 40. st. 3. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 25.000 do 50.000 dinara kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 44

Novčanom kaznom u iznosu od 100.000 do 300.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 25. st. 2. ove Odluke;

2) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 29. st. 4. ove Odluke,

3) ne postupi u skladu sa čl. 31. ove Odluke i

4) ne izvrši zamenu taksi dozvole u skladu sa čl. 50. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 30.000 dinara kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 45

Novčanom kaznom u iznosu od 75.000 do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1) obavlja taksi prevoz a ne ispunjava uslove iz čl. 3. ove Odluke;

2) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 8. st. 2. ove Odluke i

3) obavlja taksi prevoz koji se smatra zabranjenim (čl. 18. ove Odluke).

Član 46

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1) obavlja taksi prevoz a ne ispunjava uslove iz čl. 6. st. 5. i 6. Ove Odluke;

2) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 8. st. 1. ove Odluke;

3) ne pribavi taksi dozvolu, krovnu oznaku ili evidencionu nalepnicu za svako vozilo kao i taksi dozvolu za svakog zaposlenog vozača (čl. 10.);

4) ne produži taksi dozvolu za vozilo, kao i za vozača, najkasnije danom isteka iste (čl. 11. st. 3.);

5) ne postupa u skladu sa čl. 15. ove Odluke;

6) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 16. ove Odluke;

7) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 17. ove Odluke;

8) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 19. ove Odluke;

9) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 22. ove Odluke;

10) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 23. st. 3. ove Odluke;

11) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 24. ove Odluke;

12) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 25. st. 2. ove Odluke;

13) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 26. st. 1. i 2. ove Odluke;

14) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 29. st. 3. i 4. ove Odluke;

15) ne postupi u skladu sa čl. 31. ove Odluke;

16) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 32. st. 3. ove Odluke;

17) postupa protivno odredbi čl. 37. st. 2. ove Odluke;

18) ne postupi u skladu sa čl. 38. st. 1, 3. i 4. ove Odluke;

19) ne postupi u skladu sa čl. 39. st. 5. ove Odluke

20) ne postupi u skladu sa čl. 40. st. 3. ove Odluke i

21) ne izvrši zamenu taksi dozvole u skladu sa čl. 50. ove Odluke.

Član 47

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 20.000 dinara kazniće se za prekršaj zaposleni taksi vozač ili fizičko lice koje u pravnom licu ili kod preduzetnika obavlja taksi prevoz, ako:

1) obavlja taksi prevoz a ne ispunjava uslove iz čl. 6. st. 6. Ove Odluke;

2) obavlja taksi prevoz a ne ispunjava uslove iz čl. 7. st. 4. Ove Odluke;

3) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 8. st. 1. tač. 4. ove Odluke;

4) obavlja taksi prevoz sa neproduženom taksi dozvolom za vozilo ili vozača (čl. 11. st. 3.)

5) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 16. st. 4. i 5. ove Odluke;

6) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 17. ove Odluke;

7) obavlja taksi prevoz koji se smatra zabranjenim (čl. 18. ove Odluke);

8) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 22. ove Odluke;

9) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 23. st. 3. ove Odluke;

10) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 25. st. 2. ove Odluke;

11) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 26. st. 1. i 2. ove Odluke;

12) obavlja taksi prevoz protivno odredbama čl. 29. st. 4. ove Odluke;

13) ne postupi u skladu sa čl. 31. ove Odluke;

14) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 32. st. 3. ove Odluke;

15) postupa protivno odredbi čl. 37. st. 2. ove Odluke;

16) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 38. st. 4. ove Odluke;

17) ne postupi u skladu sa čl. 39. st. 5. ove Odluke i

18) ne postupi u skladu sa čl. 40. st. 3. ove Odluke.

Član 48

Novčanom kaznom u iznosu od 40.000 do 75.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako postupi suprotno odredbi čl. 40. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 25.000 do 75.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice za prekršaj, ako:

1) obavlja taksi prevoz a ne ispunjava uslove iz čl. 3. ove Odluke;

2) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 8. st. 2. ove Odluke;

3) ako koristi dokumenta ili taksi dozvolu ili taksi vozilo ili krovnu oznaku u smislu čl. 16. st. 5. ove Odluke;

4) obavlja taksi prevoz koji se smatra zabranjenim (čl. 18. ove Odluke);

5) koristi obeležja asocijacije, odnosno udruženja taksi vozača protivno odredbi čl. 20. st. 2. ove Odluke;

6) obavlja taksi prevoz protivno odredbi čl. 32. st. 3. ove Odluke;

7) poseduje taksi dozvolu za vozilo ili vozača ili krovnu oznaku, izdatu od nadležnog organa Gradske uprave, protivno odredbama čl. 38. st. 1. ove Odluke;

8) poseduje taksi dozvolu za vozilo ili vozača ili krovnu oznaku, izdatu od nadležnog organa Gradske uprave, protivno odredbama čl. 38. st. 2. ove Odluke;

9) ne postupi u skladu sa čl. 39. st. 5. ove Odluke i

10) ne postupi u skladu sa čl. 40. st. 3. ove Odluke.

Član 49

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako za vreme trajanja isključenja koristi putničko vozilo koje je u vršenju inspekcijskog nadzora isključeno iz saobraćaja (čl. 41. st. 4.).

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 50

Pravna lica i preduzetnici su dužni da kod nadležnog organa Gradske uprave zamene postojeće taksi dozvole za vozila i zaposlene vozače u skladu sa ovom Odlukom u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 51

Za sve što nije regulisano ovom Odlukom neposredno se primenjuju odredbe zakona i drugih propisa kojima se reguliše delatnost taksi prevoza.

Član 52

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o taksi prevozu putnika na teritoriji grada Vranja ("Sl. glasnik grada Vranja", broj: 33/09, 3/11, 21/11, 4/13, 10/14, 21/14, 21/15 i 1/16).

Član 53

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Vranja".