PRAVILNIK
O POSTUPKU I NAČINU REŠAVANJA ZAHTEVA GRAĐANA ZA MIRNO REŠAVANJE SPOROVA ZA NAKNADU ŠTETE NASTALE USLED UJEDA PASA LUTALICA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 17/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o postupku i načinu rešavanja zahteva građana za mirno rešavanje sporova za naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica (u daljem tekstu: Pravilnik), utvrđuje se postupak i način rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica na površini javne namene, na području naseljenog mesta Grada Požarevca i naseljenog mesta Gradske opštine Kostolac.

Član 2

Pod psom lutalicom, u smislu ovog Pravilnika smatra se pas koji nema vlasnika, odnosno držaoca ili koji su neobeleženi (bez ugrađenog čipa), lišeni brige, nege, nadzora, a zateknu se na površini javne namene, na području naseljenog mesta Grada Požarevca i naseljenog mesta Gradske opštine Kostolac.

II PODNOŠENJE PRIJAVE OŠTEĆENOG LICA

Član 3

Oštećeno lice je u obavezi da nakon ujeda psa podnese pisanu prijavu o nastalom događaju JKP "Komunalne službe" Požarevac - Prihvatilište za pse i mačke, u roku od 24 časa od trenutka ujeda.

Izuzetno, zbog medicinske intervencije, taj rok može se produžiti, ali najduže do 72 časa od ujeda.

Član 4

Prijava iz člana 3. ovog Pravilnika sadrži podatke o oštećenom licu (ime i prezime, adresa stanovanja), mesto, datum i čas nastalog događaja i kratak opis događaja.

JKP "Komunalne službe" Požarevac - Prihvatilište za pse i mačke je u obavezi da oštećenom licu izda potvrdu o prijavljenom događaju, kao i da preduzme sve neophodne mere i aktivnosti na pronalaženju, hvatanju i zbrinjavanju napuštenog psa.

III OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU ŠTETE, SADRŽINA ZAHTEVA I PROPISANA DOKUMENTACIJA

Član 5

Oštećeno lice, može ostvariti pravo na naknadu štete, ukoliko o povredi nastaloj usled ujeda psa lutalice i lečenju poseduje medicinsku dokumentaciju iz nadležne zdravstvene ustanove (izveštaj nadležne zdravstvene ustanove primarne zaštite, izveštaj lekara specijaliste i sl.).

Član 6

Oštećeno lice podnosi zahtev za naknadu štete nastale usled ujeda psa lutalice, Komisiji za sprovođenje postupka, utvrđivanja nematerijalne štete građanima koji su pretrpeli ujed psa lutalice, na propisanom obrascu preuzetom na Pisarnici Gradske uprave.

Zahtev za naknadu štete u smislu stava 1. ovog člana, oštećeno lice može da podnese u rokovima predviđenim zakonom.

Zahtev za naknadu štete podnosi se u pisanoj formi, jasne sadržine, upisuju se osnovni podaci oštećenog lica - ime i prezime, adresa stanovanja, JMBG, zatim mesto, datum i čas nastalog događaja, kratak opis događaja, kao i opis pretrpljenih povreda, eventualne svedoke kontakt telefon.

Uz zahtev dostavlja se obavezno i sledeća dokumentacija (u originalu ili overenoj fotokopiji):

- lična karta;

- podaci o maloletnom licu, radi dobijanja izvoda iz knjige rođenih;

- potvrda izdata od strane JKP "Komunalne službe" Požarevac, da je slučaj prijavljen i evidentiran;

- izveštaj lekara koji se odnosi na povredu i lečenje;

- pisana izjava podnosioca o događaju pod pretnjom moralne, materijalne i krivične odgovornosti za davanje lažne izjave;

Uz zahtev se mogu dostaviti i:

- fotografije mesta (deo tela) ujeda;

- izjave svedoka događaja;

- drugi dokazi koji mogu biti od značaja za rešavanje zahteva.

IV RAD KOMISIJE PO PODNETIM ZAHTEVIMA

Član 7

Podneti zahtevi iz člana 6. ovog Pravilnika, dostavljaju se Komisiji za sprovođenje postupka, utvrđivanja nematerijalne štete građanima koji su pretrpeli ujed psa lutalice (u daljem tekstu: Komisija).

U slučaju kada je podneta tužba za naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalice, a pre toga nije podnet zahtev za naknadu štete Komisiji, Gradsko pravobranilaštvo Grada Požarevca može uz saglasnost stranke i te predmete uputiti Komisiji na razmatranje, ukoliko stranka u međuvremenu podneskom povuče tužbu.

Komisiju iz stava 1. ovog člana imenuje Gradsko veće posebnim aktom.

Naknadu za rad Komisije utvrđuje svojim aktom Gradsko veće grada Požarevca.

U sastav Komisije obavezno se imenuju lekari specijalisti sa liste sudskih veštaka, radi davanja stručnog mišljenja, na osnovu koga se određuje visina naknade štete nastale usled ujeda psa lutalice i u vezi sa tim pretrpljenog fizičkog bola i straha oštećenog lica, eventualne naruženosti i drugih mogućih komplikacija.

Član 8

U toku svog rada, a u cilju pribavljanja dodatnih informacija i utvrđivanja relevantnih činjenica, Komisija može uzimati izjave svedoka događaja, vršiti konsultacije i provere sa nadležnim organima i ustanovama.

Po prijemu zahteva oštećenog lica, Komisija utvrđuje da li je uz zahtev podneta propisana dokumentacija iz člana 6. ovog Pravilnika. Ukoliko nije, obaveštava podnosioca da svoj zahtev dopuni potrebnom dokumentacijom u roku od osam dana od dana prijema obavešenja. Ukoliko oštećeno lice ne dostavi traženu dokumentaciju, zahtev će se odbiti.

Po razmatranju svakog pojedinačno primljenog zahteva sa dokumentacijom, Komisija sačinjava predlog koji upućuje Gradskom veću grada Požarevca da odluči o predlogu za zaključenje vansudskog povravnanja i visinu naknade štete, ukoliko su ispunjeni uslovi utvrđeni ovim Pravilnikom ili da se zahtev odbije kao neosnovan.

Ukoliko je lice koje je podnelo zahtev za naknadu štete zbog ujeda psa lutalice već jednom primilo naknadu u toku iste kalendarske godine od strane Grada Požarevca, Komisija će predložiti Gradskom veću Grada Požarevca da svoje pravo ostvari putem nadležnog Suda.

VI IZNOS NAKNADE ŠTETE

Član 9

Komisija može predložiti iznos naknade štete nastale usled ujeda psa lutalice, u zavisnosti od vrste i težine povrede a najviše do 40.000,00 dinara.

U slučaju ne dostavljanja prijave iz člana 3. ovog Pravilnika oštećenom licu biće umanjen iznos naknade po proceni Komisije.

Ukoliko je oštećeni maloletno lice, Komisija može predložiti i viši iznos naknade štete, ali ne viši od 50.000,00 dinara.

U slučaju da u određenim situacijama kada je to neophodno, dođe do većih komplikacija zbog postojećih bolesti oštećenog, Komisija može da predloži viši iznos naknade štete od iznosa propisanog stavom 1. i 3. ovog člana, a najviše do iznosa od 70.000,00 dinara, a predlog se dostavlja Gradskom veću Grada Požarevca na odlučivanje.

VII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Sredstva za naknadu štete usled ujeda pasa lutalica obezbeđuju se u budžetu Grada Požarevca.

Član 11

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Požarevca".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka objavljenu u "Sl. glasniku grada Požarevca", br. 17/2016.