ODLUKA
O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 18/2013, 13/2014 i 17/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi i način ostvarivanja prava na novčanu naknadu za prvorođeno dete, porodicu u kojoj se rode blizanci, trojke ili četvorke i regresiranje cene boravka blizanaca, trećeg i svakog narednog deteta i dece sa smetnjama u razvoju u Predškolskoj ustanovi "Ljubica Vrebalov" u Požarevcu (u daljem tekstu: Predškolska ustanova).

II NOVČANA NAKNADA ZA PRVOROĐENO DETE

Član 2

Pravo na novčanu naknadu za prvorođeno dete ostvaruje majka, ukoliko ona ili otac deteta imaju prebivalište na teritoriji grada Požarevca duže od šest meseci pre rođenja deteta, pod uslovom da dete ima prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Požarevca i koja je ostvarila pravo na roditeljski dodatak.

Član 3

Pravo iz člana 2. ove odluke može ostvariti i otac deteta, pod uslovom da majka deteta nije živa, da je na izdržavanju kazne zatvora ili je lišena roditeljskog prava u korist oca.

Uz zahtev za priznavanje prava, iz ove odluke, otac deteta podnosi i potrebne dokaze iz člana 10. ove odluke.

Član 4

Zahtev za novčanu naknadu ne može se podneti za dete koje nije živo u momentu podnošenja zahteva.

Član 5

Pravo na novčanu naknadu za prvorođeno dete, ostvaruje se na osnovu podnetog zahteva i sledećih dokaza:

1) zahteva koji se pribavlja od Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Požarevca (u daljem tekstu: Odeljenje), sa uputstvom o dokumentaciji koju je potrebno pribaviti u postupku ostvarivanja prava;

2) rešenja o ostvarenom pravu na roditeljski dodatak majke za prvorođeno dete;

3) fotokopije važeće lične karte i prijave prebivališta za majku;

4) uverenje o prebivalištu jednog od roditelja.

Član 6

Rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje ovog prava je šest meseci od dana rođenja deteta.

III NOVČANA NAKNADA PORODICI I KOJOJ SE RODE BLIZANCI, TROJKE ILI ČETVORKE

Član 7

Pravo na novčanu naknadu u porodici u kojoj se rode blizanci, trojke ili četvorke u skladu sa ovom odlukom, ostvaruje majka, ukoliko ona ili otac deteta imaju prebivalište na teritoriji grada Požarevca duže od šest meseci pre rođenja deteta, pod uslovom da dete ima prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Požarevca.

Član 8

Pravo na novčanu naknadu može se ostvariti podnošenjem zahteva Odeljenju.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, podnose se dokazi o ispunjenosti uslova za priznavanje prava na novčanu naknadu, u skladu sa ovom odlukom i to:

1) izvodi iz matične knjige rođenih za decu sa upisanim matičnim brojem, datumom i časom rođenja (original ili overene fotokopije);

2) uverenje o državljanstvu Republike Srbije (original ili overena fotokopija) koje ne može biti starije od šest meseci;

3) fotokopija važeće lične karte;

4) fotokopija overene zdravstvene knjižice;

5) prijave prebivališta za decu;

6) uverenje o prebivalištu jednog od roditelja.

7) zahtev koji se pribavlja od nadležne službe Odeljenja, sa uputstvom o dokumentaciji koju je potrebno pribaviti u postupku ostvarivanja prava.

Umesto dokaza iz stava 2. po tačkama od 1-5, podnosilac zahteva može podneti rešenje o ostvarenom pravu na roditeljski dodatak za decu navedenu u zahtevu.

Član 9

U slučaju da majka nije živa, da je napustila decu, lišena roditeljskog prava, da je na izdržavanju kazne zatvora ili da zbog teže bolesti ili drugih opravdanih razloga nije u mogućnosti da neposredno brine o deci, pravo iz ove odluke umesto majke može ostvariti otac dece, ukoliko ispunjava uslove utvrđene članom 7. ove odluke.

Član 10

Kad otac dece, u skladu sa ovom odlukom ostvaruje pravo na novčanu naknadu, uz zahtev za priznavanje prava, pored dokaza iz člana 8. ove odluke, podnosi jedan od sledećih dokaza:

1) izvod iz matične knjige umrlih za majku;

2) uverenje organa starateljstva o činjenici da je majka napustila decu;

3) odluka nadležnog suda da je majka lišena roditeljskog prava;

4) potvrdu nadležne ustanove da se majka nalazi na izdržavanju kazne zatvora ili druge dokaze kojima se potvrđuje da majka neposredno ne brine o deci;

5) izveštaj nadležne zdravstvene ustanove o težoj bolesti majke ili druge dokaze kojima se potvrđuje da majka neposredno ne brine o deci.

Član 11

Zahtev za novčanu naknadu ne može se podneti za dete koje nije živo u momentu podnošenja zahteva.

Član 12

Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu podnosi se najkasnije do navršenih 6 meseci života dece.

IV REGRESIRANJE BORAVKA TREĆEG I SVAKOG NAREDNOG DETETA U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI

Član 13

Pravo na naknadu troškova u iznosu od 50% od cene koštanja boravka blizanaca, trećeg i svakog narednog deteta u Predškolskoj ustanovi imaju roditelji sa prebivalištem na teritoriji grada Požarevca i ugovorom zaključenim sa Predškolskom ustanovom o prijemu deteta.

Član 14

Za priznavanje prava na refundaciju cene boravka blizanaca, trećeg i svakog narednog deteta uz zahtev za ostvarivanje prava podnosilac prilaže fotokopiju:

1) izvoda iz matične knjige rođenih za svu svoju decu;

2) ugovora o prijemu deteta u Predškolsku ustanovu.

Član 14a

Pravo na naknadu troškova u iznosu od 100% od cene koštanja boravka dece sa smetnjama u razvoju u Predškolskoj ustanovi imaju roditelji sa prebivalištem na teritoriji Grada Požarevca koji su zaključili ugovor sa Predškolskom ustanovom o boravku deteta u Predškolskoj ustanovi.

Za priznavanje prava na refundaciju cene boravka dece sa smetnjama u razvoju uz zahtev za ostvarivanje prava podnosilac prilaže:

1) izvod iz matične knjige rođenih;

2) ugovor o boravku deteta;

3) akt o razvrstavanju deteta sa smetnjama u razvoju.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Rešenje u prvostepenom postupku za ostvarivanje prava iz ove odluke donosi Gradska uprava grada Požarevca - Odeljenje.

Rok za rešavanje o pravu iz stava 1. ovog člana je 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Protiv prvostepenog rešenja može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Požarevca, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Član 16

Gradsko veće grada Požarevca utvrđuje svojom odlukom visinu novčane naknade za prvorođeno dete za svaku budžetsku godinu.

Naknada, porodici u kojoj se rode blizanci, trojke ili četvorke, u skladu sa ovom odlukom isplaćuje se jednokratno, za svako dete, u visini novčane naknade za prvorođeno dete.

Član 17

Stupanjem na snagu ove odluke prestaju da važe: Odluka o novčanoj naknadi za prvorođeno dete u 2011. godini ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 12/10, 8/11 i 13/12), Odluka o ostvarivanju prava na novčanu naknadu porodici u kojoj se rode blizanci, trojke ili četvorke u 2011. godini ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 4/11, 8/11 i 13/12) i Odluka o regresiranju boravka trećeg i svakog narednog deteta u Ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Dečiji vrtić "Ljubica Vrebalov" Požarevac u 2011. godini ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 12/10, 8/11 i 13/12).

Član 18

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o finansijskoj podršci porodici sa decom

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 13/2014)

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca", a primenjivaće se od 1. januara 2015. godine.

 

Samostalni član Odluke o dopunama
Odluke o finansijskoj podršci porodici sa decom

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 17/2016)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Požarevca".