ODLUKA
O GRADSKOM PRAVOBRANILAŠTVU GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 51/2016)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se delokrug i položaj Gradskog pravobranilaštva grada Leskovca, nadležnost, uređenje i organizacija, kao i druga pitanja od značaja za rad Gradskog pravobranilaštva grada Leskovca.

Član 2

Poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa grada Leskovca obavlja Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca, kao poseban organ grada Leskovca, koji se obrazuje ovom odlukom.

Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca vrši svoju nadležnost u skladu sa Ustavom, Zakonom i drugim opštim pravnim aktima.

Sedište Gradskog pravobranilaštva grada Leskovca je u Leskovcu, ul. Koste Stamenkovića broj 16.

Član 3

Funkciju Gradskog pravobranilaštva grada Leskovca obavljaju gradski pravobranilac grada Leskovca i zamenici gradskog pravobranioca grada Leskovca.

Član 4

Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca ima pečat okruglog oblika prečnika 32 mm, koji sadrži grb Republike Srbije u sredini, oko kojeg je ispisan tekst: "Republika Srbija, Leskovac - Grad Leskovac - Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca" na srpskom jeziku ćiriličnim pismom.

Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca ima štambilj pravougaonog oblika koji sadrži tekst: "Republika Srbija, Grad Leskovac, Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca, Broj _____,_____ 20__ godina, Leskovac".

Na zgradi u kojoj se nalazi sedište Gradskog pravobranilaštva grada Leskovca ističe se naziv Gradskog pravobranilaštva grada Leskovca.

Gradski pravobranilac grada Leskovca, zamenici gradskog pravobranioca grada Leskovca, pravobranilački pomoćnik i pravobranilački pripravnik u Gradskom pravobranilaštvu grada Leskovca, u vršenju poslova iz nadležnosti Gradskog pravobranilaštva grada Leskovca koriste službenu legitimaciju.

Obrazac, izgled i način upotrebe službene legitimacije bliže se uređuje posebnim aktom koji donosi gradski pravobranilac grada Leskovca.

NADLEŽNOST I DELOKRUG RADA

Član 5

Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca zastupa grad Leskovac, njegove organe i mesne zajednice u pravnim postupcima pred sudovima, organima uprave i drugim nadležnim organima, radi zaštite njihovih imovinskih prava i interesa i ima položaj zakonskog zastupnika.

Član 6

Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca može zastupati kao punomoćnik i druga pravna lica koja se finansiraju iz budžeta grada Leskovca, u pogledu zaštite njihovih imovinskih prava i interesa, ukoliko obim poslova u gradskom pravobranilaštvu to dozvoljava.

U slučaju sukoba imovinskih prava i interesa subjekata iz člana 5 i člana 6 ove Odluke, Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca zastupa grad Leskovac i njegove organe.

Član 7

Gradsko pravobranilaštvo može zastupati kao punomoćnik i druga pravna lica u pogledu njihovih prava i interesa, kad interesi tih pravnih lica nisu u suprotnosti sa funkcijom koju vrši.

Član 8

Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca prati i proučava pravna pitanja od značaja za rad organa grada Leskovca i lica koja zastupa, kao i primenu pravnih akata koji su od značaja za zaštitu imovinsko pravnih interesa Grada Leskovca.

Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca u tekućoj godini podnosi Skupštini grada Leskovca izveštaj o radu za prethodnu godinu.

Član 9

Prilikom zaključivanja ugovora koje zaključuje grad Leskovac, Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca, na zahtev organa grada koje zastupa, daje pravna mišljenja u vezi sa zaključivanjem ugovora iz oblasti imovinsko pravnih odnosa, privredno pravnih ugovora.

Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca može davati mišljenja u vezi sa drugim imovinsko pravnim pitanjima koja su od značaja za postupanje i odlučivanje subjekata iz člana 5. ove Odluke, na inicijativu tih subjekata, ali dato mišljenje Gradskog pravobranilaštva grada Leskovca ne može stvarati obavezu u postupanju tih subjekata.

Član 10

U obavljanju poslova pravne zaštite imovinskih prava i interesa grada Leskovca, Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca preduzima zastupanje pod istim uslovima kao i advokat kada je propisano da je u određenom postupku ili za preduzimanje određene radnje u postupku obavezno zastupanje stranke od strane advokata.

Organi grada i druga pravna lica koja koje Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca zastupa, ili kojima daje pravno mišljenje, dužni su da Gradskom pravobranilaštvu dostavljaju sve potrebne podatke, dokumentaciju, izjašnjenja, obaveštenja i druge dokaze radi obavljanja funkcije koju vrši.

Član 11

Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca može na zahtev drugog pravobranilaštva pružiti stručnu pomoć, odnosno preuzeti zastupanje u pojedinačnom predmetu, odnosno može uputiti zahtev drugom pravobranilaštvu za preuzimanje zastupanja grada Leskovca, njegovih organa kao i drugih pravnih lica koje zastupa, odnosno gde je Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca punomoćnik u skladu sa ovom odlukom, a gde bi neposredno zastupanje Gradskog pravobranilaštva grada Leskovca bilo otežano ili ne bi bilo ekonomično pre svega zbog udaljenosti suda ili drugog nadležnog organa pred kojim se vodi postupak.

U slučaju da drugo pravobranilaštvo prihvati da zastupa grad, njegove organe ili druga pravna lica koja zastupa Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca, punomoćje za pojedinačan predmet, odnosno postupak, ili pojedinačnu radnju u postupku daje gradski pravobranilac grada Leskovca.

ORGANIZACIJA I RAD

Član 12

Gradski pravobranilac grada Leskovca rukovodi radom i predstavlja Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca.

Gradski pravobranilac grada Leskovca odgovara za svoj rad i rad gradskog pravobranilaštva Skupštini grada, a zamenici gradskog pravobranioca odgovaraju gradskom pravobraniocu grada Leskovca i Skupštini grada.

Kada je gradski pravobranilac grada Leskovca odsutan ili sprečen da rukovodi Gradskim pravobranilaštvom grada Leskovca, zamenjuje ga zamenik kojeg on odredi.

Funkcionalna nadležnost

Član 13

Gradski pravobranilac grada Leskovca može preduzeti svaku radnju iz nadležnosti gradskog pravobranilaštva grada Leskovca.

Gradski pravobranilac grada Leskovca je isključivo nadležan za pokretanje postupka ocene ustavnosti i zakonitosti kao i za podnošenje izveštaja Skupštini grada.

Zamenik gradskog pravobranioca grada Leskovca može preduzeti svaku radnju iz nadležnosti gradskog pravobranilaštva koja nije u isključivoj nadležnosti gradskog pravobranioca.

Opšta obavezna uputstva gradskog pravobranioca

Član 14

Gradski pravobranilac grada Leskovca može da izda u pisanoj formi opšta obavezna uputstva za rad i postupanje zamenika gradskog pravobranioca i zaposlenih u gradskom pravobranilaštvu, radi postizanja zakonitosti, delotvornosti i jednoobraznosti u postupanju.

Opšta obavezna uputstva gradski pravobranilac može da izda i na predlog Kolegijuma gradskog pravobranilaštva grada Leskovca.

Uputstvo za obavezno postupanje u pojedinim predmetima

Član 15

Gradski pravobranilac grada Leskovca može izdati uputstvo za obavezno postupanje zamenika gradskog pravobranioca u pojedinim predmetima.

Uputstvo za obavezno postupanje izdaje se u pisanoj formi.

Zamenik gradskog pravobranioca koji smatra da je uputstvo za obavezno postupanje nezakonito ili neosnovano može izjaviti prigovor sa obrazloženjem gradskom pravobraniocu, u roku od tri dana od dana prijema uputstva.

Zamenik gradskog pravobranioca koji je izjavio prigovor, dužan je da postupa po uputstvu do odluke gradskog pravobranioca po prigovoru, ako postupanje po uputstvu u konkretnom slučaju ne trpi odlaganje.

Gradski pravobranilac će odlučiti o prigovoru najkasnije u roku od osam dana.

Ako gradski pravobranilac odbije prigovor, zamenik gradskog pravobranioca će postupiti po uputstvu.

Devolucija i supstitucija

Član 16

Gradski pravobranilac grada Leskovca može preduzeti sve radnje u predmetu kojim je zadužen zamenik gradskog pravobranioca.

Gradski pravobranilac može pisanim ili usmenim putem ovlastiti zamenika gradskog pravobranioca da postupa u pojedinom predmetu kojim je zadužen drugi zamenik gradskog pravobranioca, kada je taj zamenik gradskog pravobranioca sprečen, iz pravnih ili stvarnih razloga, da postupa u tom predmetu.

Zaštita poverljivih podataka dobijenih u postupku zastupanja

Član 17

Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca ne može suprotnoj strani u sudskom, upravnom ili drugom postupku, kao ni trećim licima, davati podatke dobijene od zastupanog subjekta, osim ako zastupani subjekat nije to prethodno odobrio.

Član 18

Za gradskog pravobranioca grada Leskovca i njegove zamenike mogu biti postavljena lica koja su državljani Republike Srbije, koja ispunjavaju opšte uslove za zasnivanje radnog odnosa u jedinici lokalne samouprave, koja su završila pravni fakultet, položila pravosudni ispit i dostojna pravobranilačke funkcije.

Za gradskog pravobranioca grada Leskovca i zamenika gradskog pravobranioca grada Leskovca može biti postavljeno lice koje pored opštih uslova ima radno iskustvo u pravnoj struci, i to deset godina za gradskog pravobranioca, i osam godina za zamenika gradskog pravobranioca.

Član 19

Gradskog pravobranioca grada Leskovca i njegove zamenike postavlja i razrešava Skupština grada Leskovca.

Gradski pravobranilac grada Leskovca se postavlja iz redova zamenika gradskog pravobranioca, na četiri godine, i može biti ponovo postavljan.

Kada gradski pravobranilac grada Leskovca po isteku mandata ne bude ponovo postavljen, ili se te dužnosti razreši ili mu dužnost prestane na lični zahtev, postavlja se za zamenika gradskog pravobranioca grada Leskovca.

Zamenici gradskog pravobranioca grada Leskovca poslove zamenika vrše kao stalnu dužnost.

Broj zamenika gradskog pravobranioca utvrđuje se aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u gradskom pravobranilaštvu.

Kolegijum gradskog pravobranilaštva grada Leskovca čine gradski pravobranilac i zamenici gradskog pravobranioca.

Član 20

U Gradskom pravobranilaštvu grada Leskovca rade i zaposleni na administrativnim, računovodstvenim i drugim pratećim poslovima značajnim za rad Gradskog pravobranilaštva grada Leskovca.

U Gradskom pravobranilaštvu grada Leskovca mogu da rade i pravobranilački pomoćnici kao i pravobranilački pripravnici, u skladu sa aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskom pravobranilaštvu grada Leskovca.

Akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskom pravobranilaštvu grada Leskovca, usvaja Gradsko veće.

Ostala opšta akta potrebna za rad gradskog pravobranilaštva gradski pravobranilac grada Leskovca donosi samostalno.

Član 21

Pravobranilački pomoćnici obavljaju poslove iz delokruga Gradskog pravobranilaštva grada Leskovca i pomažu pravobraniocu i zamenicima pravobranioca u obavljanju poslova iz delokruga pravobranilaštva, izrađuju podneske i akte, preduzimaju radnje zastupanja na raspravama pred sudom, organom uprave ili drugim nadležnim organom u granicama pismenog ovlašćenja koje daje gradski pravobranilac grada Leskovca i vrše druge poslove predviđene zakonom i aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta.

Član 22

Za pravobranilačkog pripravnika u Gradskom pravobranilaštvu grada Leskovca prima se lice koje je završilo pravni fakultet i ispunjava opšte uslove za zasnivanje radnog odnosa u jedinici lokalne samouprave.

Pravobranilački pripravnik se prima u radni odnos na tri godine.

Pravobranilački pripravnik koji je položio pravosudni ispit u toku trajanja vremena na koje je zasnovao radni odnos, može se preuzeti u radni odnos na neodređeno vreme u svojstvu pravobranilačkog pomoćnika.

Lice sa završenim pravnim fakultetom može biti primljeno na obuku u gradsko pravobranilaštvo, bez zasnivanja radnog odnosa, radi sticanja radnog iskustva i uslova za polaganje pravosudnog ispita (volonter).

RADNI ODNOSI

Član 23

O pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenih u Gradskom pravobranilaštvu grada Leskovca odlučuje gradski pravobranilac.

Na zaposlene u Gradskom pravobranilaštvu grada Leskovca primenjuju se propisi kojima se uređuju radni odnosi zaposlenih u jedinici lokalne samouprave.

SREDSTVA

Član 24

Sredstva za rad Gradskog pravobranilaštva grada Leskovca obezbeđuju se u budžetu grada Leskovca.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Stupanjem na snagu ove Odluke Gradsko javno pravobranilaštvo nastavlja sa radom pod nazivom Gradsko pravobranilaštvo grada Leskovca.

Član 26

Gradski javni pravobranilac i zamenici gradskog javnog pravobranioca postavljeni po ranijim propisima nastavljaju sa radom do postavljenja gradskog pravobranioca grada Leskovca i zamenika gradskog pravobranioca grada Leskovca u skladu sa ovom Odlukom.

Zaposleni u Gradskom javnom pravobranilaštvu nastavljaju sa radom do raspoređivanja zaposlenih u skladu sa ovom Odlukom i aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskom pravobranilaštvu grada Leskovca.

Član 27

Skupština grada će u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke postaviti gradskog pravobranioca grada Leskovca.

Zamenici gradskog pravobranioca grada Leskovca biće postavljeni u roku od 90 dana od dana donošenja Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskom pravobranilaštvu.

Član 28

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o Gradskom javnom pravobranilaštvu ("Službeni glasnik grada Leskovca", br. 22/2008).

Član 29

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".