ODLUKA
O PODSTICANJU POLJOPRIVREDE I RURALNOG RAZVOJA NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 10/2016)

Član 1

Odlukom o podsticanju poljoprivrede i ruralnog razvoja na teritoriji grada Smedereva (u daljem tekstu: Odluka) obezbeđuju se uslovi i utvrđuju prava za podsticanje i razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja za poljoprivredna gazdinstva i porodična poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, jedinice lokalne samouprave, kao i druga lica i organizacije, (u daljem tekstu: korisnik podsticaja).

Član 2

Sredstva za podsticanje poljoprivrede i ruralnog razvoja na teritoriji grada Smedereva obezbeđuju se u budžetu grada Smedereva i koristiće se u skladu sa Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za teritoriju grada Smedereva (u daljem tekstu: Program), za tekuću godinu, za sledeće namene:

- unapređenje i razvoj biljne proizvodnje;

- unapređenje i razvoj stočarske proizvodnje;

- izgradnju sistema za odvodnjavanje i navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta;

- investicije u poljoprivredi za unapređenje konkurentnosti i dostizanje standarda kvaliteta;

- unapređenje rada postojećih i uspostavljanje novih organizacija poljoprivrednih proizvođača i prerađivača;

- investicije za preradu i marketing poljoprivrednih i ribarskih proizvoda;

- obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima i uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti;

- podsticaji za održivi ruralni razvoj;

- podsticaji za revitalizaciju sela i unapređenje ruralne ekonomije, infrastrukture i usluga;

- druge namene od bitnog značaja za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja u skladu sa Programom za tekuću godinu.

Član 3

Sredstva iz člana 2. ove Odluke se koriste za finansiranje aktivnosti u skladu sa Programom, koga za svaku budžetsku godinu na predlog Odeljenja za privredu, preduzetništvo, lokalni ekonomski razvoj i javne nabavke donosi Skupština grada Smedereva, uz prethodnu saglasnost Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Sredstva iz člana 2. ove Odluke realizovaće se u postupku utvrđenom Programom i to kroz javni poziv, podnošenjem zahteva sa potrebnom dokumentacijom.

Odluku o dodeli sredstava donosi gradonačelnik grada Smedereva na predlog Odeljenja za privredu, preduzetništvo, lokalni ekonomski razvoj i javne nabavke, po sprovedenom postupku.

Utrošak sredstava realizuje se preko budžeta grada Smedereva u visini odobrenih godišnjih aproprijacija u Odluci o budžetu grada.

Preuzimanje obaveza i plaćanje na teret budžeta vrši se do nivoa sredstava raspoloživih u budžetu po donetom Programu za tekuću godinu.

Član 4

Poslove na izradi i realizaciji Programa obavljaju Odeljenje za privredu, preduzetništvo, lokalni ekonomski razvoj i javne nabavke i Odeljenje za finansije i lokalnu poresku administraciju.

Član 5

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe:

- Odluka o osnivanju Fonda za razvoj poljoprivrede grada Smedereva ("Službeni list grada Smedereva", broj 18/2009 - prečišćen tekst, 13/2012, 1/2014 i 2/2014),

- Pravilnik Fonda za razvoj poljoprivrede grada Smedereva ("Službeni list grada Smedereva", broj 4/2014),

- Rešenje o imenovanju predsednika, zamenika predsednika i članova Upravnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede grada Smedereva ("Službeni list grada Smedereva", broj 2/2014 i 3/2015),

- Rešenje o imenovanju predsednika i članova Nadzornog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede grada Smedereva ("Službeni list grada Smedereva", broj 14/2012).

Prestankom rada Fonda za razvoj poljoprivrede grada Smedereva, a na osnovu ove Odluke izvršiće se gašenje žiro računa Fonda, a sredstva koja se nalaze na računu Fonda za razvoj poljoprivrede grada Smedereva prenose se na račun budžeta grada.

Budžet grada Smedereva preuzima sve obaveze i potraživanja koje je stvorio Fond za razvoj poljoprivrede grada Smedereva u prethodnom periodu.

Član 6

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva", a primenjuje se od 01.12.2016. godine.