ODLUKA
O UTVRĐIVANJU ZAKUPNINA ZA POSLOVNI PROSTOR U JAVNOJ SVOJINI GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 11/2016)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se način i postupak utvrđivanja zakupnina za poslovni prostor u javnoj svojini grada Smedereva.

Član 2

Cena zakupa poslovnog prostora utvrđuje se u zavisnosti od zone u kojoj se poslovni prostor nalazi i delatnosti koja se u prostoru obavlja.

Zakupnina za poslovni prostor na mesečnom nivou određuje se množenjem cene zakupa sa površinom poslovnog prostora.

CENA ZAKUPA POSLOVNOG PROSTORA

(izražena u din/m2) bez PDV-a

DELATNOST

ZONA

EKSTRA

I

II

trgovinska, ugostiteljska, finansijska

600,00

400,00

270,00

uslužna, ostale delatnosti

400,00

320,00

210,00

proizvodna, zanatska

270,00

210,00

140,00

Cena zakupa prostora u području Slobodne zone Smederevo (Industrijska zona - Industrijski park) za poslovne prostore iznosi 4,00 evra/m2, a za hale 3,00 evra/m2.

Cena zakupa za poslovni prostor u selima utvrđuje se u iznosu od 50% od cene zakupa poslovnog prostora u II zoni.

Član 3

Cene zakupa poslovnog prostora utvrđene u članu 2. ove Odluke su početne cene za davanje poslovnog prostora u zakup.

Početna cena za davanje poslovnog prostora u zakup može biti utvrđena i u evrima koja odgovara dinarskoj protivvrednosti cene zakupa iz člana 2. ove Odluke.

Ukoliko je zakupnina utvrđena u evrima, fakturisanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem zvaničnom kursu Narodne banke Srbije na dan fakturisanja, a plaćanje u roku i iznosu na fakturi.

Na mesečni iznos zakupnine koji je postignut po sprovedenom postupku javnog nadmetanja, prikupljanja pismenih ponuda i neposredne pogodbe, obračunaće se porez na dodatu vrednost, osim ukoliko je zakonom ili podzakonskim aktom propisano drugačije.

Visina zakupnine za poslovne prostore (izuzev za prostore koji se nalaze u Industrijskoj zoni) usklađivaće se mesečno sa indeksom potrošačkih cena u Republici Srbiji.

Član 4

U slučaju kada se prostor ne izda u zakup posle dva uzastopno sprovedena postupka javnog oglašavanja, početna visina zakupnine po kojoj se prostor daje u zakup umanjiće se na 80% od početne tržišne visine zakupnine utvrđene na način i pod uslovima iz člana 2. ove Odluke.

U slučaju kada se nepokretnost u ponovljenom postupku javnog oglašavanja sa umanjenom početnom visinom zakupnine, na način i pod uslovima iz stava 1. ovog člana, ne izda u zakup, visina zakupnine se umanjuje na 60% od početne tržišne visine zakupnine utvrđene na način i pod uslovima iz člana 2. ove Odluke, po kojoj ceni će se nastaviti sa javnim oglašavanjem.

Humanitarnim organizacijama koje imaju za cilj pomoć oboleloj deci i licima sa invaliditetom, udruženjima građana iz oblasti zdravstva, kulture, nauke, prosvete, sporta, socijalne i dečije zaštite, parlamentarnim političkim strankama, koji poslovni prostor ne koriste za sticanje prihoda, dobrovoljnim organizacijama koje učestvuju u spasilačkim akcijama, može se dati u zakup poslovni prostor, uz obavezu plaćanja zakupnine u visini od 20% od procenjene tržišne visine zakupnine utvrđene na način iz člana 2. ove Odluke za ostale delatnosti.

Agencijama, direkcijama, službama i drugim organizacijama čiji je osnivač nosilac prava javne svojine, može se dati u zakup poslovni prostor, radi obavljanja poslova iz njihovog delokruga rada, na osnovu obrazložene odluke Gradskog veća grada Smedereva, uz obavezu plaćanja zakupnine u visini od 30%, a najviše do 50% od procenjene tržišne visine zakupnine utvrđene na način iz člana 2. ove Odluke za ostale delatnosti.

Član 5

Postojećim zakupcima poslovnog prostora koji zakupljeni prostor koriste kao kancelarije za rad političkih, društvenih, nevladinih, verskih i sl. organizacija, udruženja građana, društava i klubova, za rad organizacija u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, nauke, kulture, sporta i humanitarnih organizacija, zakupnina će se fakturisti u iznosu od 20% od cena zakupa utvrđenih u članu 2. ove Odluke za ostale delatnosti, počev od faktura za mesec decembar 2016. godine.

Član 6

Zakupnina za izdvojeni magacinski prostor koji se ne nalazi u okviru poslovnog prostora obračunava se u iznosu od 60% od cene zakupa poslovnog prostora utvrđene za određenu zonu i delatnost.

Zakupnina za pripadajući podrumski prostor obračunava se u iznosu od 30% od zakupnine za poslovni prostor.

Član 7

Zakupnina se plaća do 5-og u mesecu za prethodni mesec, osim ukoliko je ugovorom predviđeno drugačije.

Ukoliko je u postupku davanja u zakup poslovnog prostora utvrđeno plaćanje zakupnine unapred za određeni period, zakupnina se plaća u skladu sa tim uslovom.

Član 8

U cenu zakupa poslovnog prostora nisu uračunati troškovi tekućeg održavanja poslovnog prostora, troškovi grejanja, utroška električne energije, vode, osiguranje prostora od određenih rizika, iznošenje smeća, poštanske i telefonske usluge, internet, komunalne takse i slično, što je u obavezi da snosi zakupac.

Član 9

Odredbe ove Odluke primenjivaće se i prilikom utvrđivanja zakupnina za poslovne prostore čiji je korisnik grad Smederevo, kao i za poslovne prostore na kojima mesne zajednice imaju pravo korišćenja.

Ova Odluka primenjivaće se počev od izdavanja faktura za mesec decembar 2016. godine.

Član 10

Donošenjem ove Odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor u javnoj svojini grada Smedereva ("Službeni list grada Smedereva", broj 2/2014).

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".