PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA, KRITERIJUMIMA, NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA SUFINANSIRANJE TROŠKOVA ZA BIOMEDICINSKI POTPOMOGNUTO OPLOĐENJE ZA DRUGO, TREĆE I SVAKO NAREDNO DETE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 3/2017)

I Uvodne odredbe

Član 1

Ovim Pravilnikom određuju se bliži uslovi, kriterijumi, način i postupak za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za biomedicinski potpomognuto oplođenje za drugo, treće i svako naredno dete (u daljem tekstu: BMPO).

II Uslovi, kriterijumi, način i postupak za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za biomedicinski potpomognuto oplođenje za drugo, treće i svako naredno dete

Član 2

Pravo na sufinansiranje troškova za BMPO za drugo, treće i svako naredno dete može da ostvari porodica (parovi) za usluge koje se pružaju u zdravstvenim ustanovama koje imaju važeću dozvolu izdatu od strane zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja Republike Srbije za obavljanje postupaka BMPO.

Pravo iz stava 1. ovog člana mogu da ostvare bračni, odnosno vanbračni partneri (u daljem tekstu: korisnici sredstava) koji imaju najmanje jedno živo zajedničko dete ili dete koje pripada jednom od partnera i kada pacijentkinja nema više od 44 godine starosti.

Član 3

Zahtev za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za BMPO za drugo, treće i svako naredno dete sa svom neophodnom dokumentacijom predaje se na pisarnici Pokrajinske vlade ili se šalje pismenim putem na adresu: Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretarijat) sa naznakom za Komisiju za BMPO (u daljem tekstu: Komisija), Bulevar Mihajla Pupina 16, 21000 Novi Sad.

Uz zahtev, Komisiji je potrebno dostaviti:

a) izvod iz matične knjige venčanih ili izjavu overenu od strane javnog beležnika kao dokaz o vanbračnoj zajednici;

b) uverenja za oba korisnika sredstava o mestu prebivališta na teritoriji AP Vojvodine najmanje godinu dana neprekidno do dana pozitivnog mišljenja Stručne komisije za vantelesnu oplodnju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, izdata od strane nadležnog MUP-a;

c) izvod-izvode iz matične knjige rođenih za živu decu;

d) fotokopije ličnih karata oba korisnika sredstava;

e) pozitivno mišljenje Stručne komisije za vantelesnu oplodnju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu;

f) uverenje nadležnog organa MUP-a ukoliko se tačna adresa boravišta podnosioca zahteva razlikuje od adrese prebivališta podnosioca zahteva iz njegove lične karte;

g) fotokopija validnog dokumenta o broju tekućeg računa jednog od korisnika sredstava na koji će biti uplaćena novčana sredstva.

Korisnici sredstava su dužni da o svakoj promeni prebivališta i boravišta obaveste Komisiju Pokrajinskog sekretarijata u roku od osam dana od dana promene prebivališta, odnosno boravišta.

Član 4

Na osnovu člana 5. Pokrajinske skupštinske odluke o pravu na sufinansiranje troškova za biomedicinski potpomognuto oplođenje za drugo, treće i svako naredno dete ("Službeni list APV", broj: 42/14 i 69/16), pokrajinski sekretar nadležan za poslove demografije rešenjem obrazuje Komisiju.

Član 5

Komisija najmanje jednom mesečno razmatra pristigle zahteve poštujući redosled primljenih zahteva sa kompletnom dokumentacijom nakon čega sačinjava predlog rang-liste za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova za BMPO za drugo, treće i svako naredno dete i istu dostavlja pokrajinskom sekretaru radi donošenja rešenja.

Redosled razmatranja pristiglih zahteva za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za BMPO za drugo, treće i svako naredno dete, utvrđuje se prema datumu i času kada su ti zahtevi zaprimljeni u pisarnici Pokrajinske vlade.

Kvorum za rad i odlučivanje Komisije čini većina od ukupnog broja imenovanih članova Komisije.

Komisija vrši evidenciju korisnika sredstava na sufinansiranje troškova za BMPO za drugo, treće i svako naredno dete i kontrolu namenskog trošenja sredstava iz ovog Pravilnika.

Komisija obaveštava korisnike sredstava o neophodnosti dopune dokumentacije i svim ostalim relevantnim činjenicama neophodnim za sprovođenje i odlučivanje po Odluci i Pravilniku.

Član 6

Pokrajinski sekretar nadležan za poslove demografije donosi rešenje o dodeli sredstava u roku od 15 dana nakon dobijanja predloga rang-liste za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova za BMPO za drugo, treće i svako naredno dete od strane Komisije.

Rešenje pokrajinskog sekretara iz stava 1. ovog člana je konačno, i protiv ovog rešenja se može pokrenuti upravni spor kod Upravnog suda.

Član 7

Korisnici sredstava su dužni da postupak BMPO, kao i pravdanje utrošenih sredstava izvrše najkasnije u roku od 6 meseci od dana kada su im sredstva uplaćena.

Ukoliko korisnici sredstava nisu ušli u postupak BMPO u roku iz stava 1, dužni su da izvrše povraćaj sredstava u roku od 15 dana od dana isteka roka iz stava 1.

Korisnici sredstava su u obavezi da u roku od 15 dana od završenog postupka BMPO dostave Komisiji Pokrajinskog sekretarijata fotokopiju otpusne liste o završenom postupku BMPO kao i fotokopije računa sa specifikacijom utrošenih sredstava za troškove procedure i lekova za BMPO, nalaz beta HCG i izvod sa tekućeg računa iz koga se može videti namensko trošenje dobijenih sredstava.

Ukoliko korisnici sredstava nisu u potpunosti utrošili primljena sredstva, dužni su da izvrše povraćaj neutrošenih sredstava na račun Budžeta APV u roku od 15 dana od dana završetka postupka BMPO.

U slučaju da Komisija utvrdi da je došlo do nenamenskog korišćenja sredstava, korisnici sredstava su dužni da u roku od 15 dana od dana prijema obaveštenja Komisije o nenamenskom trošenju sredstava izvrše povraćaj tih sredstava na račun Budžeta APV.

Član 8

Ukoliko je postupak uspešno završen, korisnici sredstava su dužni da najkasnije u roku 15 dana od dana porođaja ili pobačaja pismenim putem obaveste izabranu ustanovu i Komisiju Pokrajinskog sekretarijata.

Član 9

Pokrajinski sekretarijat pred nadležnim sudom u Novom Sadu, putem Pokrajinskog javnog pravobranioca Vojvodine, pokreće postupak protiv korisnika sredstava za povraćaj sredstava dobijenih za sufinansiranje troškova za BMPO ukoliko ne dostave blagovremeno ili uopšte ne dostave traženu dokumentaciju, ako dostavljenom dokumentacijom bude utvrđeno da uplaćena sredstva nisu namenski utrošena ili nisu utrošena u potpunosti.

Član 10

Potencijalni korisnici sredstava mogu da se informišu o uslovima, kriterijumima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za BMPO za drugo, treće i svako naredno dete putem govorne pošte 021/487-4333 Pokrajinskog sekretarijata kao i na zvaničnoj internet prezentaciji Pokrajinskog sekretarijata - www.pssp.vojvodina.gov.rs.

Član 11

Pokrajinski sekretarijat će nakon donošenja pozitivnog rešenja o dodeli sredstava Pokrajinskom sekretarijatu za finansije predati zahtev za plaćanje u roku od 15 dana od dana donošenja rešenja.

Odobrena sredstva podnosiocima zahteva biće isplaćena u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta AP Vojvodine.

Član 12

Danom početka primene ovog Pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o bližim uslovima, kriterijumima, načinu i postupku ostvarivanja prava na sufinansiranje troškova za biomedicinski potpomognuto oplođenje za drugo, treće i svako naredno dete ("Službeni list AP Vojvodine", broj: 48/14 i 20/16).

Član 13

Svi zahtevi za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za BMPO za drugo, treće i svako naredno dete koji su sa svom neophodnom dokumentacijom pristigli do početka primene ovog Pravilnika, rešavaće se prema odredbama Pravilnika o bližim uslovima, kriterijumima, načinu i postupku ostvarivanja prava na sufinansiranje troškova za biomedicinski potpomognuto oplođenje za drugo, treće i svako naredno dete ("Službeni list AP Vojvodine", broj: 48/14 i 20/16).

Član 14

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".