PRAVILNIK
O USLOVIMA ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA BRAČNIM PAROVIMA SA PREBIVALIŠTEM NA TERITORIJI GRADA LOZNICE, ZA KUPOVINU KUĆA SA OKUĆNICOM NA SELU

("Sl. list Grada Loznice", br. 24/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se uslovi, način i postupak za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima sa prebivalištem na teritoriji grada Loznice za kupovinu kuća sa okućnicom na selu, do 50 ari.

Bračnim parom, u smislu ovog Pravilnika smatra se zajednica života žene i muškarca koji je sklopljen u skladu sa zakonom kojim se regulišu porodični odnosi (Porodični zakon).

Kuću sa okućnicom, u smislu ovog Pravilnika čini stambeni objekat koji je useljiv ili stambeni objekat koji nije useljiv ali je pogodan za adaptaciju i rekonstrukciju, stambeni objekat koji je u izgradnji (nezavršen), kao i zemljište koje se nalazi na istoj katastarskoj parceli, kao i zemljište izdvojeno od iste katastarske parcele a koje se nalazi u istoj katastarskoj opštini, a koje zajedno sa stambenim objektom ne prelazi 50 ari, koje se nalaze na teritoriji grada Loznice.

Selo, u smislu ovog Pravilnika je osnovni oblik teritorijalne, socijalne i ekonomske organizacije stanovništva koje se bavi pretežno poljoprivredom.

U cilju popravljanja demografske strukture stanovništva, ove mere prevashodno će se primenjivati u sledećima naseljenim mestima: Brnjac, Bradić, Gornje Nedeljice, Gornja Badanja, Gornja Borina, Gornji Dobrić, Grnčara, Donja Badanja, Donja Sipulja, Donji Dobrić, Donje Nedeljice, Draginac, Zajača, Jadranska Lešnica, Jarebice, Joševa, Jugovići, Kamenica, Korenita, Lipnica, Milina, Novo Selo, Paskovac, Pomijača, Ribarice, Simino brdo, Brezjak, Slatina, Straža, Stupnica, Tekeriš, Trbosilje, Tršić, Filipovići, Cikote, Čokešina i Šurice.

Član 2

Bespovratna sredstva mogu biti dodeljena bračnim parovima koja imaju prebivalište na teritoriji grada Loznice uključujući članove njihovog porodičnog domaćinstva.

Članovima porodičnog domaćinstva u smislu ovog Pravilnika smatraju se: deca rođena u braku, van braka, usvojena ili pastorci.

Član 3

Gradsko veće grada Loznice obrazovaće Komisiju za sprovođenje postupka dodele bespovratnih sredstava bračnim parovima sa prebivalištem na teritoriji grada Loznice za kupovinu kuća sa okućnicom na selu, koja ima 5 (pet) članova, među kojima su predsednik i zamenik predsednika, a koju formira Gradsko veće (u daljem tekstu: Komisija).

Odluku o raspisivanju Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima sa prebivalištem na teritoriji grada Loznice za kupovinu kuća sa okućnicom na selu (u daljem tekstu: Javni poziv) na predlog Komisije donosi Gradsko veće.

Visinu bespovratnih sredstava po jednoj prijavi za kupovinu kuće sa okućnicom na selu utvrdiće Gradsko veće na predlog Komisije iz stava jedan ovog člana.

II USLOVI I KRITERIJUMI ZA IZBOR BRAČNIH PAROVA

Član 4

Učesnici Javnog poziva mogu biti bračni parovi čiji:

1. supružnici imaju najviše navršenih 40 godina života u trenutku podnošenja prijave po raspisanom Javnom pozivu;

2. jedan supružnik ima najmanje 3 godina neprekidno prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Loznice;

3. supružnici čija bračna zajednica traje najmanje godinu dana;

4. supružnici koji nisu vlasnici ili suvlasnici bilo kakve nepokretnosti na teritoriji grada Loznice i da istu nisu otuđili u prethodnih 5 godina od dana objavljivanja Javnog poziva;

5. članovi porodičnog domaćinstva koji nisu vlasnici ili suvlasnici bilo kakve nepokretnosti na teritoriji grada Loznice i da istu (roditelji maloletne dece, odnosno punoletna deca) nisu otuđili u prethodnih 5 godina od dana objavljivanja Javnog poziva;

6. supružnici koji nisu srodnici po pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva, u pobočnoj zaključno sa trećim stepenom srodstva, a u tazbinskom srodstvu zaključno sa drugim stepenom srodstva, kao ni lica koja su u međusobnom odnosu usvojioca i usvojenika, odnosno staraoca i štićenika sa potencijalnim prodavcem nepokretnosti.

Uslovi iz prethodnog stava moraju biti kumulativno ispunjeni.

Bračni parovi - učesnici Javnog poziva mogu aplicirati samo sa jednom prijavom.

Odluka o Javnom pozivu sadrži između ostalog maksimalan iznos sredstava koji se dodeljuje po jednoj prijavi, s tim da Gradsko veće može dodeliti i veći iznos sredstava u slučaju da se na javni poziv prijavi manji broj bračnih parova ili se prijave bračni parovi koji ne ispunjavaju uslove predviđene ovim Pravilnikom, do iznosa sredstava predviđenih u budžetu grada.

Bračni parovi ne mogu da otuđe nepokretnost u narednih 20 godina, a ostala pitanja u vezi sa sredstvima obezbeđenja nepokretnosti biće detaljno regulisana ugovorom zaključenim između grada Loznice, bračnog para (kupca) i prodavca nepokretnosti iz člana 16. stav 1. ovog Pravilnika.

Član 5

Red prvenstva za izbor bračnih parova utvrđuje se na osnovu broja bodova koje oni kao podnosioci prijave i članovi njihovog porodičnog domaćinstva ostvare, a prema sledećim kriterijumima:

1) za svakog učesnika koji ima stečeno visoko obrazovanje iz oblasti medicine, poljoprivrede, veterinarstva, prosvete -

50 bodova

2) za svakog učesnika javnog poziva koji ima master, specijalističke studije ili doktorat -

15 bodova

3) za svakog učesnika Javnog poziva koji ima višu školu ili osnovne studije -

10 bodova

4) broj članova porodičnog domaćinstva: za svakog člana porodičnog domaćinstva -

10 bodova

Maksimalan broj bodova koji se po ovom osnovu može ostvariti iznosi -

50 bodova

5) broj maloletne dece u porodičnom domaćinstvu: za svako maloletno dete u porodičnom domaćinstvu -

5 bodova

Maksimalan broj bodova koji se po ovom osnovu može ostvariti iznosi‚ -

15 bodova

6) za nepokretnosti koje se pribavljaju na teritoriji Gornjeg Jadra (a koju obuhvataju sledeća naseljena mesta: Brnjac, Veliko Selo, Gornja Badanja, Gornja Sipulja, Donja Badanja, Donja Sipulja, Draginac, Jarebice, Jugovići, Pomijača, Ribarice, Simino Brdo, Slatina, Stupnica, Tekeriš, Trbosilje, Filipovići, Cikote i Šurice) -

20 bodova

Član 6

Ako dva ili više bračna para - učesnika javnog poziva imaju isti broj bodova, prednost će imati učesnici Javnog poziva koji:

1) imaju stečeno visoko obrazovanje navedeno u članu 5. stav 1. tačka 1;

2) imaju veći broj maloletne dece;

3) imaju veći broj članova porodičnog domaćinstva;

4) za kupovinu nepokretnosti predlože nepokretnost koja ima okućnicu veće površine;

III POSTUPAK ZA DODELU SREDSTAVA

Član 7

Za dodelu bespovratnih sredstava Komisija raspisuje Javni poziv kojim poziva lica iz člana 2. stav 1. ovog Pravilnika da u određenom roku od dana objavljivanja Javnog poziva a koji ne može biti kraći od 8 dana podnesu prijavu za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima za kupovinu kuće sa okućnicom na selu.

Javni poziv se objavljuje na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Loznice, na sajtu grada, u elektronskim i štampanim medijima koji se emituju, odnosno objavljuju na teritoriji grada Loznice.

Član 8

Bračni par kao podnosilac prijave na Javni poziv za sebe i članove porodičnog domaćinstva podonosi sledeću dokumentaciju:

1) fotokopiju lične karte bračnog para, punoletne dece i izvod iz MK rođenih za maloletnu decu;

2) fotokopiju diplome o stečenom obrazovanju;

3) dokaz o državljanstvu RS;

4) dokaz o bračnoj zajednici (izvod iz MKV bračnog para ne stariji od mesec dana);

5) overenu izjavu bračnog para za sebe i njihovu maloletnu decu, i overenu izjavu njihove punoletne dece da ne poseduju u vlasništvu/suvlasništvu nepokretnost (stambeni objekat, građevinsko zemljište ili poljoprivredno zemljište) i da istu nisu otuđili u prethodnih 5 godina;

6) potvrdu iz Ministarstva finansija RS - Poreske uprave da nije bilo prenosa vlasništva ili suvlasništva na ime bračnog para i članova njihovog porodičnog domaćinstva iz tačke 5. ovog člana;

7) potvrdu izdatu od strane nadležne Poreske uprave o neposedovanju nepokretnosti u mestu prebivališta bračnog para i članova porodičnog domaćinstva;

8) list nepokretnosti izdat od strane RGZ - Službe za Katastar nepokretnosti za nepokretnost koju predlažu za kupovinu;

9) izjavu potencijalnog prodavca da je prihvatio uslove Javnog poziva i da je saglasan sa istim;

10) izjavu potencijalnog prodavca da je vlasnik/suvlasnik kuće i okućnice, da je saglasan da iste otuđi u korist podnosioca prijave, da kao vlasnik navedenih nepokretnosti tvrdi da predmetne nepokretnosti nisu u sporu ili pod teretom (pod hipotekom i da nepokretnost nije predmet ostavinskog postupa koji je u toku), i da će primopredaju predmetnih nepokretnosti izvršiti nakon uplate novčanih sredstava na njegov tekući račun, a u skladu sa prethodno sačinjenim odgovarajućim ugovorima zaključenim između grada Loznice, prodavca i kupca, i ugovora zaključenog između kupca i prodavca;

11) potvrda o prebivalištu bračnog para;

12) izjava bračnog para da će stanovati u predmetnoj kući i da istu neće otuđiti u periodu od 20 godina od dana potpisivanja Ugovora.

U slučaju da su nastale promene u pogledu činjenica koje se dokazuju dokumentacijom od trenutka podnošenja prijave učesnici Javnog poziva su dužni da dostave dokaze o istim.

Član 9

Komisija po službenoj dužnosti pribavlja izvod iz MK venčanih, izvod iz MK rođenih, uverenja o državljanstvu, list nepokretnosti od RGZ, potvrdu o prebivalištu bračnog para i njihove dece (osim ukoliko stranka izjavi da će u cilju efikasnijeg i ekonomičnijeg razmatranja svoje podnete prijave na Javni poziv, navedene dokaze pribaviti sama).

Član 10

Prijavu podnetu nakon isteka roka za podnošenje prijava iz Javnog poziva, Komisija ne razmatra, već istu Zaključkom odbacuje, kao neblagovremenu. Ako Prijava sadrži neki formalni nedostatak koji sprečava postupanje po istoj ili ako je nerazumljiva ili nepotpuna podnosilac se pisanim putem poziva da uočene nedostatke otkloni u roku od 3 (tri) dana, uz upozorenje na posledice propuštanja.

Prijavu u pogledu koje podnosilac ne otkloni nedostatke, i to u roku određenom u stavu 1. ovog člana, Komisija ne razmatra, već istu Zaključkom odbacuje kao neurednu.

Protiv Zaključka Komisije iz stava 1. i 2. ovog člana, zainteresovano lice može uložiti žalbu Gradskom veću preko Komisije u roku od 8 dana od dana dostavljanja navedenog Zaključka.

Prijavu u pogledu koje podnosilac otkloni uočene nedostatke u roku iz stava 2. ovog člana, Komisija smatra kao da je od početka bila uredna.

Ukoliko se iz priložene dokumentacije iz člana 8. ovog Pravilnika utvrdi da je predmetna kuća sa okućnicom na selu kojom podnosilac prijave konkuriše pod ograničenjem (da kuća nije legalizovana), Komisija može tražiti od podnosioca prijave da reguliše pitanje ovog ograničenja, odnosno da dostavi dokaz da je podnet zahtev za ozakonjenje predmetne kuće sa okućnicom na selu (ukoliko je kuća izgrađena nakon 1961. godine).

Ukoliko se na osnovu dokumentacije iz člana 8. ovog Pravilnika i stava 5. ovog člana utvrdi da za kuću nije podnet zahtev za ozakonjenje, ili da je podnet zahtev za ozakonjenje ali da se nalazi na zemljištu koje u skladu sa informacijom o lokaciji nije predviđeno za individualnu stambenu gradnju, ili da nije pokrenut postupak ozakonjenja, Komisija rešenjem odbija prijavu.

Ukoliko se na osnovu dokumentacije iz člana 8. ovog Pravilnika utvrdi da je kuća sa okućnicom na selu kojom podnosilac prijave konkuriše za novčana sredstva u svojini lica koje je u krvnom, adoptivnom ili tazbinskom srodstvu sa podnosiocem prijave ili članom njegovog porodičnog domaćinstva koji je naveden u prijavi, Komisija rešenjem odbija prijavu.

Član 11

Prijavu koja ne sadrži formalni nedostatak ili u pogledu koje je postupljeno u skladu sa članom 10. ovog Pravilnika, Komisija razmatra i utvrđuje ispunjenost uslova iz člana 4. ovog Pravilnika.

Prijavu u pogledu koje nisu ispunjeni uslovi iz člana 4. ovog Pravilnika Komisija ne boduje već istu rešenjem odbija kao neosnovanu.

Protiv rešenja Komisije iz stava 2. ovog člana, podnosilac prijave može uložiti žalbu Gradskom veću preko Komisije u roku od 8 (osam) dana od dana dostavljanja navedenog rešenja.

U pogledu prijava kod koji su ispunjeni uslovi iz člana 4. ovog Pravilnika Komisija vrši bodovanje u skladu sa kriterijumima iz člana 5. i 6. ovog Pravilnika.

Za dokazivanje činjenice vezane za moguću useljivost ponuđene neuslovne kuće za život i stanovanje (ukoliko je za istu potrebna rekonstrukcija, adaptacija ili završetak gradnje), kao i cene predmetne nepokretnosti opis i stručno mišljenje daje stručno lice građevinske struke zaposleno u Gradskoj upravi grada Loznice.

Član 12

Na osnovu broja bodova koje podnosilac prijave ostvari prema kriterijuma iz člana 5. i 6. ovog Pravilnika Komisija utvrđuje predlog liste bračnog para za dodelu bespovratnih sredstava (u daljem tekstu Predlog liste).

Predlog liste Komisija objavljuje na Oglasnoj tabli Gradske uprave Grada Loznice, i na sajtu grada.

Član 13

Na Predlog liste podnosilac može uložiti Prigovor Komisiji, u roku od 3 (tri) dana od dana objavljivanja Predloga liste.

Komisija je obavezna da o pristiglim prigovorima odgovori u roku od 3 (tri) dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora.

Član 14

Nakon provere navoda iz Prigovora i utvrđenog činjeničnog stanja, odnosno nakon isteka roka za odgovor na prigovore, Komisija utvrđuje konačnu listu bračnih parova za dodelu bespovratnih sredstava (u daljem tekstu Konačna lista).

Konačnu listu Komisija utvrđuje i objavljuje odmah po utvrđivanju na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Loznice i sajtu grada.

Na osnovu Konačne liste Komisija priprema i dostavlja Gradskom veću Informaciju o sprovedenom postupku i izboru bračnih parova za dodelu bespovratnih sredstava.

Član 15

Na osnovu Konačne liste Komisija donosi Odluku o dodeli bespovratnih novčanih sredstava bračnim parovima na teritoriji grada Loznice za kupovinu kuća sa okućnicom na selu (u daljem tekstu: Odluka) koja se dostavlja licima na koja se Odluka odnosi.

Lica iz stava 1. ovog člana imaju pravo žalbe Gradskom veću na donetu Odluku, preko Komisije, u roku od 8 (osam) dana od dana dostavljanja Odluke.

Član 16

Na osnovu Odluke iz člana 15. stav. 2. ovog Pravilnika, grad Loznica, vlasnik predmetne nepokretnosti - kuće sa okućnicom na selu (kao prodavac) i bračni par kojem su dodeljena bespovratna novčana sredstva, zaključuju ugovor u pisanoj formi.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana se regulišu međusobna prava i obaveze ugovarača.

Obavezni elementi ugovora iz člana 1. ovog člana su:

- da bračni par mora da koristi kuću sa okućnicom, koja je kupljena na osnovu odobrenih sredstava grada Loznice najmanje 20 (dvadeset) godina od dana zaključenja ovog ugovora;

- da bračni par nemože otuđiti kupljenu kuću najmanje 20 (deset) godina računajući od dana zaključenja ovog ugovora.

Zabrana otuđenja iz alineje 2. ovog člana upisuje se u Katastar nepokretnosti na osnovu rešenja koje donosi načelnik Gradske uprave.

Član 17

Nakon zaključenja ugovora iz člana 16. ovog Pravilnika bračni par kome su dodeljena sredstva i prodavac zaključuju Ugovor o kupoprodaji kuće sa okućnicom na selu.

Član 18

Ukoliko bračni par ne ispuni obavezne uslove opisane u članu 16. ovog Pravilnika, Ugovor zaključen između grada Loznice, kupca i prodavca se raskida, a kupac je dužan da gradu Loznica vrati primljena novčana sredstva, i to sa pripadajućom kamatom.

Član 19

Bračni par je dužan da se u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora iz člana 16. ovog Pravilnika useli u kupljenu kuću.

Ukoliko je predmetna kuća neuslovna za život, pa je za njeno korišćenje neophodna prethodna rekonstrukcija ili adaptacija, odnosno ako je kuća nezavršena pa je neophodno izvođenje građevinskih radova na završetku kuće, bračni par je dužan da se u predmetnu kuću useli u roku do 6 meseci od dana zaključenja ugovora iz člana 16. ovog Pravilnika.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Izmene i dopune ovog Pravilnika vrše se na način donošenja istog.

Član 21

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".