ODLUKA

O SUFINANSIRANJU PROGRAMA RADA UDRUŽENJA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 35/2016)

Član 1

Ovom odlukom se utvrđuju oblasti od javnog interesa za grad Kraljevo (u daljem tekstu: Grad) u kojima se obezbeđuje sufinansiranje udruženja građana, uređuje se način sufinansiranja programa rada udruženja, postupak raspisivanja javnog poziva i donošenja odluke, zaključivanje ugovora, način kontrole trošenja odobrenih sredstava i raskid ugovora.

Član 2

Grad obezbeđuje sredstva za sufinansiranje realizacije programa rada udruženja za koje se utvrdi postojanje javnog interesa za grad.

Pravo na sufinansiranje programa imaju udruženja koja su registrovana u skladu sa Zakonom o udruženjima i čija su sedišta na teritoriji Grada.

Član 3

Javni interes Grada obuhvata sledeće oblasti:

1) kultura,

2) humanitarni programi,

3) boračko-invalidska zaštita,

4) zadovoljenje potreba mladih,

5) zaštita ljudskih prava i

6) drugi programi kojima se zadovoljavaju javne potrebe.

Član 4

Sufinansiranje programa ostvaruje se sprovedenim javnim pozivom, na osnovu podnetih predloga projekata udruženja, po zaključenju ugovora. Sufinansiraju se samo održivi projekti. Podnosioci predloga projekata ne mogu biti političke stranke, kao ni druga udruženja koja su osnovana radi ostvarivanja političkih ciljeva.

Član 5

Javni poziv iz člana 4. ove odluke raspisuje se dva puta godišnje i to najdalje do 15. januara, za projekte koji će se sufinansirati u prvom polugođu tekuće budžetske godine i do 15. jula za projekte koji će se realizovati u drugom polugođu tekuće budžetske godine.

Za prvi javni poziv mogu se podneti predlozi projekata koji će se realizovati od dana potpisivanja ugovora najdalje do 30. juna tekuće godine, a za drugi javni poziv predlozi projekata će se realizovati od dana potpisivanja ugovora najdalje do 20. decembra tekuće godine.

Član 6

Rok za podnošenje predloga projekata iznosi 15 dana od dana objavljivanja javnog poziva na zvaničnom sajtu Grada (www.kraljevo.org). Javni poziv se obavezno objavljuje i u najmanje jednom lokalnom štampanom mediju i na televiziji.

Administrativne i tehničke poslove vezane za sprovođenje ove odluke vrši Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 7

Po objavljivanju javnog poziva za sufinansiranje projekata udruženja građana gradonačelnik grada Kraljeva rešenjem obrazuje Komisiju za otvaranje prijava prispelih po javnom pozivu za sufinansiranje projekata udruženja građana.

Komisija se sastoji od najmanje tri lica, od kojih je jedno lice član Gradskog veća grada Kraljeva.

Zadatak Komisije je da otvori prijave prispele u zatvorenim kovertama po javnom pozivu grada Kraljeva za sufinansiranje projekata udruženja građana, utvrdi njihovu blagovremenost, potpunost priložene dokumentacije podnete uz prijavu i predlog projekta, kao i ispunjenost svih uslova propisanih Odlukom o sufinansiranju programa rada udruženja i javnim pozivom, sačini predlog liste predloga projekata koji ne ispunjavaju formalne i druge uslove iz javnog poziva i izvrši rangiranje predloga projekata za koje je utvrđeno postojanje javnog interesa za grad Kraljevo i koji ispunjavaju sve propisane uslove iz člana 15. Odluke o sufinansiranju programa rada udruženja najkasnije u roku od 25 dana od dana objavljivanja javnog poziva.

Član 8

Na osnovu predloga rangiranja projekata Gradsko veće grada Kraljeva (u daljem tekstu: Gradsko veće), donosi odluku po javnom pozivu u roku od 20 dana od dana isteka roka oglašavanja.

Član 9

Udruženja mogu podneti samo jedan projekat iz svih oblasti od javnog interesa.

Pravo na podnošenje projekata nemaju udruženja kojima su u toku budžetske godine u kojoj se raspisuje javni poziv za sufinansiranje programa rada udruženja već opredeljena sredstva za finansiranje projekata po javnim pozivima koje je raspisao grad Kraljevo.

Član 10

Na godišnjem nivou raspodeljuju se sredstva u visini od:

1) 42% za programe iz oblasti kulture,

2) 26% za humanitarne programe,

3) 5% za programe iz oblasti boračko-invalidske zaštite,

4) 14% za programe kojima se zadovoljavaju potrebe mladih,

5) 4% za programe iz oblasti zaštite ljudskih prava i

6) 9% za druge programe

od ukupnih budžetskih sredstava planiranih Odlukom o budžetu grada Kraljeva za sufinansiranje programa rada udruženja građana.

Član 11

U razmatranje će se uzeti samo predlozi projekata za čiju realizaciju budžeti iznose najmanje 50.000,00 dinara, a najviše 2.000.000,00 dinara.

Budžet predloga projekta čine stvarni troškovi neophodni za realizaciju projekta, koji su proverljivi, podržani originalnom dokumentacijom na osnovu koje se projekti pravdaju. U stvarne troškove ubrajaju se troškovi lica angažovanih na realizaciji projekta, troškovi potrošnog materijala i drugog materijala neophodnog za realizaciju projekta, ostali troškovi koji direktno proizilaze iz predloženih projektnih aktivnosti (informisanje, evaluacija, prevođenje, oglašavanje, štampanje, troškovi transfera novca i bankarskih provizija, troškovi PDV-a...). Troškovi osoblja koje je zaposleno kod podnosioca projekta i partnerske organizacije, odnosno udruženja, mogu se obračunati najviše u visini zarade zaposlenog u Gradskoj upravi grada Kraljeva u najmanjem stepenu zvanja odgovarajuće stručne spreme.

Ukoliko se u budžetu predloga projekta nalaze troškovi za koje se utvrdi da se radi o troškovima koji nisu neophodni, isti se neće smatrati sastavnim delom budžeta predloga projekta.

Član 12

Podnosilac predloga projekta je direktno odgovoran za realizaciju projekta. Ukoliko je predlogom projekta predviđeno da podnosilac projekta istupa sa partnerskom organizacijom, odnosno partnerskim udruženjem, podnosilac projekta mora uz dokumentaciju predviđenu članom 16. ove odluke podneti i odluku upravnog odbora partnerske organizacije, odnosno partnerskog udruženja da prihvata učešće u projektu, statut partnerske organizacije odnosno partnerskog udruženja, kopiju njenog završnog računa za prethodnu budžetsku godinu i sporazum o međusobnoj saradnji na predloženom projektu.

Član 13

U zavisnosti od priliva sredstava u budžet Grada, Gradsko veće grada Kraljeva može da utvrdi da se po jednom javnom pozivu raspodeli i manji iznos sredstava od jedne polovine sredstava opredeljenih Odlukom o budžetu grada Kraljeva za budžetsku godinu u kojoj se javni poziv raspisuje.

Član 14

Svi predloženi projekti se realizuju na teritoriji Grada, osim projekata koji se odnose na promociju i učešće na takmičenjima i manifestacijama koje se ne održavaju na teritoriji Grada.

Član 15

Kriterijumi za bodovanje projekata su:

1) broj učesnika projekta - na svakih 10 učesnika po 2 poena, a najviše 20 poena;

2) broj direktnih korisnika rezultata projekta - na svakih 10 korisnika 1, a preko 100 korisnika 20 poena (ukoliko se projektom ne može precizno definisati broj direktnih korisnika, a na nesumnjiv način je učinjena verovatnom činjenica da će broj direktnih korisnika biti veći od 200 - 20 poena);

3) rezultati koji se u odnosu na Grad postižu projektom:

- međunarodni nivo - 20 poena,

- republički nivo - 15 poena,

- regionalni nivo - 10 poena,

- gradski nivo - 8 poena i

- nivo mesnih zajednica - 5 poena i

4) projekti u kojima se traži najviše sufinansiranje Grada u iznosu do:

- 10% - 20 poena,

- 20% - 18 poena,

- 30% - 16 poena,

- 40% - 14 poena,

- 50% - 12 poena,

- 60% - 10 poena,

- 70% - 8 poena,

- 80% - 6 poena,

- 90% - 4 poena i

- preko 90% - 2 poena.

Nije dozvoljeno finansiranje projekata od strane Grada u iznosu od 100%.

Neće se finansirati projekti koji su bodovani sa 35 i manje od 35 bodova.

Ukoliko se prilikom razmatranja podnetih predloga projekata utvrdi da postoji više podnosilaca predloga koji dele poslednje mesto na listi onih projekata koje je u okviru raspoložive kvote moguće sufinansirati, konačnu odluku o tome koji će se od tih projekata sufinansirati donosi Gradsko veće.

Gradsko veće može odlučiti da se podneti predlozi projekata finansiraju u manjem obimu od predloženog obima sredstava u budžetima projekata, u kom slučaju iznos umanjenja sredstava mora biti procentualno isti za sve projekte.

Član 16

Potrebna dokumentacija za konkurisanje je: Statut udruženja (fotokopija), akt kojim su definisani osnivači i članovi Upravnog odbora, odluka Upravnog odbora da se konkuriše po javnom pozivu, godišnji finansijski izveštaj za prethodnu godinu, izjava data pod krivičnom i materijalnom odgovornošću da su obezbeđena sopstvena sredstva za sufinansiranje predloženog projekta, diplome zaposlenih u udruženju koji će biti angažovani na projektu, prijava M1 za zaposlene koji će biti angažovani na projektu, izjava o broju učesnika u projektu i broju direktnih korisnika projekta.

Član 17

Ugovor o realizovanju odobrenih programa sa udruženjima zaključuje gradonačelnik Grada i njime se regulišu sva međusobna prava i obaveze.

Sredstva po odobrenim projektima prenose se nosiocima projekata po ispostavljenom zahtevu sukcesivno, dinamikom koja prati izvođenje projekta. Moguće je prvi transfer sredstava izvršiti i u celokupnom iznosu, ukoliko to definišu aktivnosti i dinamika sprovođenja predloženog projekta.

Ukoliko se raskine ugovor u smislu stava 1. ovog člana to udruženje ne može narednih 5 godina učestvovati po javnom pozivu za raspodelu sredstava po ovoj odluci, kao ni druga udruženja čiji je najmanje jedan osnivač ili član upravnog odbora lice koje je bilo ili je i sada osnivač ili član upravnog odbora udruženja sa kojim je već raskinut ugovor u smislu stava 1. ovog člana.

Član 18

Udruženja su u obavezi da u toku trajanja projekta najdalje do 10-tog u mesecu dostave izveštaj o realizaciji projekta za prethodni mesec, a po završetku projekta da dostave i konačni izveštaj u roku od 10 dana od dana završetka projekta.

Nedostavljanje izveštaja ima za posledicu raskid ugovora. U slučaju raskida ugovora udruženje je u obavezi da davaocu sredstava vrati celokupan iznos prenetih sredstava sa zakonskom zateznom kamatom od dana transfera sredstava.

Član 19

Obrasce prijave za konkurisanje i budžeta projekta, kao i smernice za popunjavanje ovih obrazaca i model ugovora utvrđuje Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 20

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o sufinansiranju programa rada udruženja ("Službeni list grada Kraljeva", broj 4/16).

Član 21

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".