ODLUKA
O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE GRADA NOVOG PAZARA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 1/2015 i 12/2016)

Član 1

Ovom Odlukom uvodi se naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine (u daljem tekstu: naknada) na teritoriji grada Novog Pazara, utvrđuju obveznici, visina, rokovi, način plaćanja naknade, oslobađanja, kao i način korišćenja sredstava od naknade, a radi stvaranja materijalnih uslova za ostvarivanje prava i dužnosti grada Novog Pazara u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Član 2

Naknadom za zaštitu i unapređivanje životne sredine u smislu odredaba ove Odluke, podrazumeva se novčani iznos, koji obveznici plaćaju na ime unapređivanja i zaštite životne sredine.

Sredstva obezbeđena od naknade su prihodi budžeta grada Novog Pazara i uplaćuju se na račun propisan za uplatu naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine i koristiće se za finansiranje programa i projekata u oblasti zaštite životne sredine, saglasno Odluci o budžetskom fondu za zaštitu životne sredine Grada Novog Pazara ("Službeni list grada Novog Pazara", broj 13/09 i 6/011).

Član 3

Kriterijum za utvrđivanje naknade je:

- površina za korišćenje stambenih i poslovnih zgrada, stanova i poslovnih prostorija za stanovanje odnosno obavljanje poslovne delatnosti, kao i za korišćenje zemljišta za obavljanje redovne delatnosti privrednih subjekata.

Član 4

Obveznici plaćanja naknade su:

1) vlasnici, odnosno zakupci stambenog prostora - korisnici,

2) vlasnici, odnosno zakupci poslovnog prostora - korisnici,

3) vlasnici, odnosno zakupci zemljišta za obavljanje redovne delatnosti, (osim poljoprivredne).

Obveznik naknade je vlasnik, korisnik ili držalac nepokretnosti. Obveznik naknade može biti zakupac nepokretnosti ukoliko je ugovorom o zakupu predviđeno da naknadu plaća zakupac.

Od plaćanja naknade oslobađaju se državni organi i organizacije, organi i organizacije grada Novog Pazara, kao i obveznici plaćanja naknade za zagađivanje životne sredine i naknade za zagađivanje područja od posebnog državnog interesa u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita životne sredine, korisnici socijalne pomoći i korisnici pomoći i nege drugog lica.

Član 5

Pod stambenim prostorom u smislu odredaba ove Odluke smatra se površina stana, porodične stambene zgrade, pomoćni objekat (ostava, garaža i sl.), odnosno kuće za odmor i rekreaciju, koji predstavljaju osnov za utvrđivanje poreza za imovinu.

Pod poslovnim prostorom u smislu odredaba ove Odluke smatra se površina prostora koji je namenjen za obavljanje poslovne delatnosti, koja predstavlja osnov za utvrđivanje poreza na imovinu.

Pod zemljištem za obavljanje redovne delatnosti u smislu odredaba ove Odluke smatra se površina zemljišta koje pravna lica i preduzetnici koriste za obavljanje redovne delatnosti, a koja predstavlja osnov za utvrđivanje poreza na imovinu.

Zemljište iz stava 3. ovog člana ne obuhvata poljoprivredno zemljište, šume i šumsko zemljište.

Član 6

Visina naknade po osnovu korišćenja nepokretnosti utvrđuje se mesečno prema površini i to:

1) za stambeni prostor: 0,70 dinara po m2

2) - za poslovni prostor površine od 0,00-100 m2: 2,50 dinara po m2

- za poslovni prostor površine od 101-500 m2: 2,00 dinara po m2

- za poslovni prostor površine od 501-2.000 m2: 1,50 dinara po m2

- za poslovni prostor površine preko 2.001 m2: 1,00 dinara po m2

3) za zemljište za obavljanje redovne delatnosti 0,30 dinara po m2.

Ako se na zemljištu za obavljanje redovne delatnosti nalazi poslovni prostor, naknada se utvrđuje prema ukupnoj površini zemljišta, uključujući i površinu poslovnog prostora.

Član 7

Vlasnicima, odnosno zakupcima stambenog, poslovnog i drugog prostora, kao i vlasnicima i zakupcima poslovnog prostora i zemljišta za obavljanje redovne delatnosti, naknada se utvrđuje posebnim rešenjem.

Utvrđivanje i naplatu naknade iz stava 1. ovog člana vrši Gradska uprava za naplatu javnih prihoda nadležna za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda Grada Novog Pazara shodno primeni odredaba zakona kojim se utvrđuje poreski postupak i poreska administracija.

Organ koji vrši utvrđivanje naknade prilikom obračuna naknade, može koristiti podatke o obveznicima, vrsti nepokretnosti i površini, koji predstavljaju osnov za utvrđivanje poreza na imovinu.

Obrazac prijave za utvrđivanje naknade za unapređivanje i zaštitu životne sredine doneće organ koji vrši utvrđivanje naknade.

Član 8

Ako je jedno lice obveznik plaćanja naknada po više osnova utvrđenih članom 4. ove Odluke najviši iznos naknade koju taj obveznik plaća ne može biti veći od 0,40% ostvarenog prihoda na godišnjem nivou.

Član 9

Obračun naknade se vrši na godišnjem nivou a plaća se u jednakim tromesečnim ratama, u roku od 45 dana od početka tromesečja.

Do donošenja rešenja o utvrđivanju naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za tekuću godinu, naknada se plaća akontaciono u visini obaveze za poslednje tromesečje godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje i plaća naknada.

Razliku između naknade utvrđene rešenjem nadležnog organa i akontaciono uplaćene naknade za tromesečje za koje je obaveza nastala, obveznik je dužan da plati u roku od 15 dana od dana dostavljanja prvostepenog rešenja o utvrđivanju naknade.

U slučaju docnje sa plaćanjem utvrđene obaveze po osnovu naknade, obvezniku naknade obračunava se kamata propisana zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, počev od narednog dana od dana dospelosti obaveze.

Član 10

Naknada iz člana 6. ove Odluke je namensko punjenje budžetskog fonda saglasno Odluci o budžetskom fondu za zaštitu životne sredine grada Novog Pazara ("Službeni list grada Novog Pazara", broj 13/09 i 6/011).

Sredstva od naknade, ostvarena u skladu sa odredbama ove odluke, koriste se namenski za zaštitu i unapređivanje životne sredine prema usvojenim programima korišćenja sredstava budžetskog fonda, odnosno lokalnim akcionim i sanacionim planovima, u skladu sa strateškim dokumentima koji se donose na osnovu zakona.

Dokumenti iz prethodnog stava ovog člana obuhvataju: podsticajne, preventivne i sanacione programe i planove, programe i planove praćenja stanja životne sredine, programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji grada Novog Pazara, naučno-istraživačke programe i planove, obrazovne aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine, informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine i troškove realizacije istih.

Član 11

Sredstva budžetskog fonda iz člana 2. ove Odluke koriste se na osnovu utvrđenog programa korišćenja sredstava budžetskog fonda, koji za svaku kalendarsku godinu usvaja Gradsko veće, grada Novog Pazara na predlog Odeljenja zaštite životne sredine, protivpožarnu zaštitu, bezbednosti i zdravlje na radu.

Na osnovu programa iz stava 1. ovog člana Gradonačelnik grada Novog Pazara na predlog Odeljenja nadležnog za poslove zaštite životne sredine, tromesečno utvrđuje prioritete za korišćenje sredstava budžetskog fonda.

Za realizaciju prioriteta iz stava 2. ovog člana Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti, zaključuje ugovor sa korisnikom sredstava, koji naročito sadrži:

1. sadržaj programa odnosno projekta,

2. međusobna prava i obaveze ugovornih strana,

3. rokove za izvršenje ugovornih obaveza,

4. iznos sredstava i način plaćanja,

5. nadzor nad izvršenjem ugovornih obaveza.

Član 12

Izradu programa i projekata kao i nadzor nad izvršenjem ugovorenih obaveza i realizacijom pojedinačnih programa i projekata vrši Odeljenje za zaštitu životne sredine, protivpožarnu zaštitu, bezbednosti i zdravlje na radu Gradske uprave grada Novog Pazara.

Član 13

Skupština Grada Novog Pazara, po potrebi, a najmanje jednom godišnje, razmatra izveštaj o realizaciji programa i projekata i utrošku sredstava za zaštitu i unapređivanje životne sredine.

Član 14

U pogledu načina utvrđivanja naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, obračunavanja, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate, troškova prinudne naplate shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Protiv rešenja o utvrđivanju naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine može se podneti žalba u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Podneta žalba ne odlaže izvršenje donetog rešenja.

Žalba na rešenje o utvrđivanju naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine izjavljuje se nadležnom organu propisanom Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Član 15

Na ovu Odluku pribavljeno je mišljenje Ministarstva energetike, razvoja i životne sredine, broj: 401-00-446/2014-01, od 16.04.2014. godine, koje je sastavni deo ove Odluke.

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara", a primenjivaće se od 01.01.2017. godine.