ODLUKA
O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. list Grada Loznice", br. 25/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se obaveza, način plaćanja i visina boravišne takse za boravak u ugostiteljskom objektu za smeštaj na teritoriji grada Loznice.

Član 2

Obveznik boravišne takse je fizičko lice koje koristi uslugu smeštaja izvan svog prebivališta u ugostiteljskom objektu za smeštaj.

Ugostiteljskim objektom za smeštaj, u smislu stava 1. ovog člana, smatraju se objekti u kojima se pružaju usluge smeštaja, ishrane i pića i druge uobičajene usluge u ugostiteljstvu ili samo usluge smeštaja, i to u vrsti ugostiteljskog objekta: hotel, motel, turističko naselje, kamp, pansion, hostel, prenoćište, odmaralište, prirodno lečilište, kuća, apartman, soba, seosko turističko domaćinstvo, lovačka vila, kuća ili koliba i drugi objekti za pružanje usluga smeštaja.

Član 3

Boravišnu taksu plaća lice iz člana 2. ove odluke za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu za smeštaj koji se nalazi na teritoriji grada Loznice, do 30 dana boravka.

Boravišna taksa plaća se za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu za smeštaj u iznosu od 60 dinara.

Boravišna taksa se utvrđuje u jedinstvenom iznosu i ne može se naplatiti u iznosu većem ili manjem od utvrđenog u stavu 2. ovog člana.

Član 4

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1. deca do sedam godina starosti;

2. lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od strane nadležne lekarske komisije;

3. osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize i multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, kao i pratilac navedenih osoba;

4. učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko- rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nad- ležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmi- čenja u znanju i veštinama;

5. strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse;

6. lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od sedam do 15 godina starosti.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz da su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana (članska karta, potvrda škole, odnosno obrazovne ustanove, uput lekarske komisije i drugo).

Član 5

Naplatu boravišne takse vrše subjekti koji pružaju uslugu smeštaja, kao i subjekti (Turistička organizacija grada Loznice, turističke agencije, privredni subjekt ili drugo pravno lice registrovano za obavljanje privredne delatnosti) preko kojih fizička lica, na osnovu ugovora, pružaju ugostiteljske usluge u domaćoj radinosti i u seoskom turističkom domaćinstvu (u daljem tekstu: davalac smeštaja).

Davalac smeštaja naplaćuje boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge smeštaja.

Član 6

Ako davalac smeštaja nenaplati boravišnu taksu, dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse.

Član 7

Davalac smeštaja je dužan da u računu za uslugu smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse, a, u slučajevima iz člana 4. ove odluke, da navede osnov oslobađanja od plaćanja ili osnov umanjenja iznosa boravišne takse.

Član 8

Sredstva od naplaćene boravišne takse davalac smeštaja uplaćuje na odgovarajući uplatni račun budžeta grada, u roku od 5 dana po isteku svakih 15 dana u mesecu.

Član 9

Sredstva od naplaćene boravišne takse su prihod budžeta grada Loznice i koriste se za obezbeđivanje informativno- propagandnog materijala kojim se promovišu turističke vrednosti i kulturno nasleđe, za obezbeđivanje turističke signalizacije i za rad turističko-informativnih centara.

Sredstva od naplaćene boravišne takse koriste se, u skladu sa Zakonom, i za finansiranje poslova koje, u okviru svojih nadležnosti, obavlja Turistička organizacija grada Loznice.

II NADZOR

Član 10

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši Gradska uprava grada Loznice preko ovlašćenog gradskog turističkog inspektora.

Nadzor iz stava 1. ovog člana vrši se u delu kojim se uređuje naplata i uplata boravišne takse, u skladu sa Zakonom.

III KAZNENE ODREDBE

Član 11

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice davalac smeštaja ako:

1. nenaplati boravišnu taksu isto- vremeno sa uslugom smeštaja (član 5. stav 2. ove odluke);

2. u računu za uslugu smeštaja ne iskaže posebno iznos boravišne takse, odnosno ne navede osnov oslobađanja od plaćanja ili osnov umanjenja iznosa boravišne takse (član 7. ove odluke);

3. davalac smeštaja ne uplati sredstva boravišne takse nadležnom organu u propisanom roku (član 8. ove odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 8.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 40.000 dinara.

Član 12

Novčanom kaznom u iznosu od 100.000 do 450.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice davalac smeštaja ako ne postupi po rešenju gradskog turističkog inspektora.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 25.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 100.000 do 350.000 dinara.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član13

Početkom primene ove odluke prestaje da važi Odluka o boravišnim taksama ("Službeni list grada Loznice", br. 7/11).

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice", a primenjivaće se počev od 1. januara 2017. godine.