UREDBA
O POSTUPKU PO KOME SE BIRAJU INFRASTRUKTURNI PROJEKTI I POSTUPKU PO KOME SE SPROVODI PODRŠKA UNAPREĐENJA LOKALNE I REGIONALNE INFRASTRUKTURE - GRADIMO ZAJEDNO

("Sl. glasnik RS", br. 5/2017)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom uredbom uređuje se postupak izbora infrastrukturnih projekata i postupak raspodele i korišćenja sredstava za podršku unapređenja lokalne i regionalne infrastrukture - Gradimo zajedno.

Infrastrukturni projekti (u daljem tekstu: projekti), u smislu ove uredbe, predstavljaju lokalne i regionalne projekte koji ispunjavaju kriterijume u skladu sa uslovima iz finansijskih ugovora između Republike Srbije i Evropske investicione banke "Zajam za opštinsku i regionalnu infrastrukturu" i "Zajam za opštinsku i regionalnu infrastrukturu B" (u daljem tekstu: Ugovori o zajmu), kao i kriterijume utvrđene ovom uredbom.

Postupak sprovođenja podrške unapređenja lokalne i regionalne infrastrukture - Gradimo zajedno, vrši se preostalim nepovučenim sredstvima zajma po osnovu Ugovora o zajmu (u daljem tekstu: Sredstva), od kojih će iznos Sredstava za 2017, 2018. i 2019. godinu biti utvrđen budžetom Republike Srbije za predmetnu budžetsku godinu, na razdelu Ministarstva privrede (u daljem tekstu: Ministarstvo).

II CILJ I NAMENA SREDSTAVA

Član 2

Cilj raspodele i korišćenja Sredstava je pružanje podrške jedinicama lokalne samouprave za sufinansiranje realizacije projekata.

Sredstva su namenjena za podršku unapređenja lokalne i regionalne infrastrukture, i to:

1) izgradnju, rekonstrukciju, rehabilitaciju i sanaciju puteva, ulica, biciklističkih staza i putnih objekata (mostovi, nadvožnjaci, pasarele i dr.);

2) izgradnju, rekonstrukciju, dogradnju, sanaciju i adaptaciju objekata za potrebe predškolskog, školskog i drugih nivoa obrazovanja, objekata za učenički i studentski standard, kao i objekata za naučna istraživanja;

3) izgradnju, rekonstrukciju, dogradnju, sanaciju i adaptaciju školskih sportskih sala i terena;

4) izgradnju, rekonstrukciju, dogradnju, sanaciju i adaptaciju objekata zdravstvene i socijalne infrastrukture (ustanove za pružanje zdravstvene i socijalne pomoći);

5) izgradnju, rekonstrukciju, dogradnju, sanaciju i adaptaciju objekata kulturno-istorijskog nasleđa (objekti kulturno-istorijskog značaja koji podstiču razvoj turizma).

III IZBOR PROJEKATA

Javni poziv

Član 3

Ministarstvo raspisuje javni poziv za prijavu projekata za podršku unapređenja lokalne i regionalne infrastrukture - Gradimo zajedno (u daljem tekstu: Javni poziv).

Javni poziv se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" i na internet strani Ministarstva.

Učešće u sufinansiranju projekta

Član 4

Iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva sufinansira se projekat u visini do 50% vrednosti projekta bez PDV.

Iz budžeta jedinice lokalne samouprave sufinansira se preostala vrednost projekta bez PDV, kao i PDV na ukupnu vrednost prijavljenog projekta, u skladu sa propisima kojima se uređuje porez na dodatu vrednost.

Podnosilac prijave projekta

Član 5

Podnosilac prijave projekta je jedinica lokalne samouprave na čijoj teritoriji je planirana realizacija određenog projekta, a ukoliko projekat realizuje više jedinica lokalne samouprave, podnosilac prijave projekta su jedinice lokalne samouprave koje zajedno realizuju projekat (u daljem tekstu: Podnosilac prijave).

Prijava projekta

Član 6

Prijava projekta podnosi se na Obrascu - Prijava projekta za podršku unapređenja lokalne i regionalne infrastrukture - Gradimo zajedno, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Uz obrazac iz stava 1. ovog člana, prilikom prijavljivanja projekta na Javni poziv, dostavlja se i dokumentacija koja je navedena u Javnom pozivu.

Komisija za ocenjivanje i odabir projekata

Član 7

Komisija za ocenjivanje i odabir projekata (u daljem tekstu: Komisija) vrši pregled i utvrđuje formalnu ispravnost prijave projekta i dokumentacije iz člana 6. ove uredbe, kao i ispunjenost uslova za dodelu Sredstava i kriterijuma za ocenjivanje i odabir projekata.

Komisiju obrazuje rešenjem ministar privrede.

Komisija razmatra samo prijave projekata koje su blagovremeno podnete i kompletne.

Komisija može tražiti dodatne informacije od Podnosioca prijave.

IV USLOVI ZA DODELU SREDSTAVA

Član 8

Uslovi za dodelu Sredstava su:

1) da je realizacija projekta u skladu sa ciljem i namenom Sredstava iz člana 2. ove uredbe;

2) da je sufinansiranje projekta predviđeno od strane Podnosioca prijave u visini pripadajućeg iznosa.

V KRITERIJUMI ZA OCENJIVANJE I ODABIR PROJEKATA

Član 9

Ocenjivanje i odabir projekata vrši se na osnovu sledećih kriterijuma:

1) vrsta projekta (lokalni ili regionalni);

2) efekti projekta;

3) održivost projekta;

4) usklađenost projekta sa strateškim dokumentima;

5) broj direktnih korisnika projekta;

6) broj indirektnih korisnika projekta.

Kriterijumi za ocenjivanje i odabir projekata iz stava 1. ovog člana detaljno su razrađeni u Prilogu - Kriterijumi za ocenjivanje i odabir projekta, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

VI RASPODELA I KORIŠĆENJE SREDSTAVA

Alociranje, povlačenje i trošenje Sredstava

Član 10

Na osnovu Javnog poziva, a u skladu sa uslovima za dodelu Sredstava iz člana 8. ove uredbe i kriterijumima za ocenjivanje i odabir projekata iz člana 9. ove uredbe, Komisija vrši rangiranje projekata i sačinjava Listu projekata za alociranje Sredstava (u daljem tekstu: Lista projekata), koju dostavlja na mišljenje Jedinici za upravljanje projektima u Ministarstvu.

Jedinica za upravljanje projektima, po davanju pozitivnog mišljenja, dostavlja Listu projekata Evropskoj investicionoj banci na odobrenje.

Nakon odobrenja Liste projekata od strane Evropske investicione banke, Komisija utvrđuje predlog odluke o raspodeli i korišćenju Sredstava za podršku unapređenja lokalne i regionalne infrastrukture - Gradimo zajedno, u zavisnosti od visine sredstava koja bude obezbeđena u budžetu Republike Srbije za 2017, 2018. i 2019. godinu i dostavlja ga ministru privrede.

U slučaju da ukupna vrednost projekata sa odobrene Liste projekata bude manja od vrednosti Sredstava, Ministarstvo raspisuje novi Javni poziv sve dok se Sredstva u potpunosti ne alociraju.

Dinamika povlačenja i trošenja alociranih Sredstava trajaće tri godine, i to 2017, 2018. i 2019. godine, u skladu sa rokovima iz Ugovora o zajmu.

Donošenje odluke

Član 11

Na osnovu predloga odluke iz člana 10. ove uredbe, odluku o raspodeli i korišćenju sredstava za podršku unapređenja lokalne i regionalne infrastrukture - Gradimo zajedno (u daljem tekstu: Odluka) donosi ministar privrede.

Odluka sadrži: naziv Podnosioca prijave, naziv projekta, mesto ulaganja i visinu odobrenog iznosa sredstava za realizaciju projekta. Odluka se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" i na internet strani Ministarstva.

U slučaju potrebe, Odluka se može menjati, odnosno dopunjavati, u skladu sa odobrenom Listom projekata.

VII REALIZACIJA PROJEKATA

Sprovođenje javne nabavke

Član 12

Javne nabavke za potrebe realizacije odobrenih projekata Ministarstvo će sprovesti u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

Nakon sprovedenog postupka javne nabavke Ministarstvo, Podnosilac prijave i izabrani ponuđač zaključuju ugovor za realizaciju projekta.

Praćenje realizacije projekta

Član 13

Ministarstvo putem svojih stručnih službi, obezbediće praćenje realizacije svakog odabranog projekta sa svih aspekata realizacije (tehničke, finansijske, pravne i dr.).

Podnosilac prijave obezbeđuje stručni nadzor nad izvođenjem radova na realizaciji odabranog projekta.

Član 14

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac

PRIJAVA PROJEKTA ZA PODRŠKU UNAPREĐENJA LOKALNE I REGIONALNE INFRASTRUKTURE - GRADIMO ZAJEDNO

1. OPŠTI PODACI O PROJEKTU

1.1

PODNOSILAC PRIJAVE PROJEKTA

c Grad

 

c Opština

Naziv

 

Okrug

 

Odgovorno lice
(Gradonačelnik/Predsednik)

 

Adresa

 

Kontakt telefon (fiksni i mobilni)

 

Internet stranica

 

Adresa elektronske pošte

 

Napomena: Ukoliko je u pitanju regionalni infrastrukturni projekat, polje 1.1 Podnosilac prijave projekta iskopirati i popuniti za svaku jedinicu lokalne samouprave koja učestvuje u realizaciji regionalnog projekta.

1.2

ODGOVORNO LICE ZA PRAĆENJE REALIZACIJE PROJEKTA - KOORDINATOR PROJEKTA

Ime i prezime

 

Kontakt telefon (fiksni i mobilni)

 

Adresa elektronske pošte

 

 

1.3

NAZIV PROJEKTA

 

 

1.4

MESTO ULAGANJA

 

 

1.5

GODINA POČETKA REALIZACIJE PROJEKTA

2017.     c

2018.     c

Napomena: U polje 1.5 Godina početka realizacije projekta treba da se označi godina u kojoj će se započeti realizacija prijavljenog projekta.

1.6

NAMENA FINANSIRANJA

Putna infrastruktura                          c

Obrazovanje i nauka                 c

Školski sportski objekti                 c

Zdravstvena i socijalna infrastruktura         c

Kulturno-istorijsko nasleđe         c

 

1.7

UKUPNA VREDNOST PROJEKTA

Vrednost projekta bez PDV

 

PDV (20%)

 

Vrednost projekta sa PDV

 

 

 

1.8

UČEŠĆE MINISTARSTVA PRIVREDE

U visini do 50% vrednosti projekta bez PDV

 

% u odnosu na ukupnu vrednost projekta bez PDV

 

 

1.9

UČEŠĆE PODNOSIOCA PRIJAVE PROJEKTA

Preostala vrednost projekta bez PDV (A)

 

% u odnosu na ukupnu vrednost projekta bez PDV

 

PDV na ukupnu vrednost celog projekta (B)

 

Ukupno učešće podnosioca prijave projekta (A+B)

 

Napomena: Iznosi u polju 1.7, 1.8 i 1.9 upisuju se u dinarima (RSD).

2. OPIS PROJEKTA

2.1

OPIS TRENUTNOG STANJA-RAZLOZI ZA REALIZACIJU PROJEKTA (maksimalno 1/2 strane)

 

 

 

2.2

TEHNIČKI OPIS PROJEKTA (maksimalno 1/2 strane)

 

 

 

2.3

DETALJNE INFORMACIJE O PROJEKTU (maksimalno 1/2 strane)

 

 

 

2.4

CILJEVI PROJEKTA

Opšti cilj

 

 

RB

Specifični ciljevi

1.

 

2.

 

...

 

 

2.5

OČEKIVANI REZULTATI

RB

Rezultat

Izvor provere

1.

 

 

2.

 

 

...

 

 

3. VRSTA PROJEKTA, EFEKTI I ODRŽIVOST PROJEKTA, STRATEŠKI OKVIR I KORISNICI

3.1

VRSTA PROJEKTA

c Lokalni

 

c Regionalni

 

3.2

OČEKIVANI EFEKTI NAKON REALIZACIJE PROJEKTA (maksimalno 1/2 strane)

 

 

 

3.3

ODRŽIVOST PROJEKTA (maksimalno 1/2 strane)

 

 

 

3.4

USKLAĐENOST PROJEKTA SA STRATEŠKIM DOKUMENTIMA
(za regionalne projekte navesti strateške dokumente na regionalnom nivou, za lokalne projekte navesti strateške dokumente na lokalnom nivou, ukoliko su usvojeni)

RB

Naziv dokumenta

Veza sa dokumentom
(Kratko i jasno navesti veze sa navedenim dokumentima, uključujući i oznaku dela/poglavlja/odeljka)

1.

 

 

2.

 

 

...

 

 

 

3.5

INFORMACIJE O KORISNICIMA

Direktni korisnici

Rb

Naziv

Broj

1.

 

 

2.

 

 

...

 

 

Indirektni korisnici

Rb

Naziv

Broj

1.

 

 

2.

 

 

...

 

 

 

Datum:

 

Gradonačelnik/Predsednik opštine

________________

M.P

_________________________

 

Prilog

KRITERIJUMI ZA OCENJIVANJE I ODABIR PROJEKTA

 

Odeljak

Maksimalno bodova

1. Vrsta projekta

10

Regionalni projekat - 10 poena
Lokalni projekat - 5 poena

 

2. Efekti projekta

20

Odnos između procenjenih troškova ulaganja i očekivanih rezultata je zadovoljavajući - 20 poena
Odnos između procenjenih troškova ulaganja i očekivanih rezultata je delimično zadovoljavajući - 10 poena
Odnos između procenjenih troškova ulaganja i očekivanih rezultata nije zadovoljavajući - 0 poena

 

3. Održivost projekta

30

Dostavljeni podaci ukazuju da će rezultati realizacije projekta biti vidljivi duže vreme nakon završetka projekta - 30 poena;
Dostavljeni podaci pretežno ukazuju da će rezultati realizacije projekta biti vidljivi duže vreme nakon završetka projekta - 15 poena;
Dostavljeni podaci ne ukazuju da će rezultati realizacije projekta biti vidljivi duže vreme nakon završetka projekta - 0 poena

 

4. Usklađenost projekta sa strateškim dokumentima

10

Projekat je usklađen sa strateškim dokumentima - 10 poena
Projekat nije usklađen sa strateškim dokumentima - 0 poena

 

5. Broj direktnih korisnika projekta

20

preko 200 - 20 poena
101-200 - 15 poena
51-100 - 10 poena
do 50 - 5 poena

 

6. Broj indirektnih korisnika projekta

10

preko 10.000 - 10 poena
od 1001 do 10.000 - 5 poena
do 1000 - 2 poena

 

Maksimalan broj bodova

100