PRAVILNIK
O IZGLEDU SLUŽBENOG ODELA CARINSKIH SLUŽBENIKA

("Sl. glasnik RS", br. 8/2006, 94/2006, 25/2009, 30/2012 i 5/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se izgled službenog odela carinskih službenika.

Član 2

Službeno odelo carinskih službenika je carinska uniforma i radno odelo, sa oznakama.

Carinska uniforma je zimska i letnja.

Zimska carinska uniforma za muškarce sastoji se od: vetrovke sa uloškom, kišnog mantila sa kapuljačom, odela (sako i pantalone), košulje dugih rukava, kravate, vunenog džempera, vunenog pulovera bez rukava, šapke, beretke, podkape, vunenog šala, kožnih rukavica, dubokih kožnih cipela sa gumenim đonom i kožnog kaiša (Prilog br. 1).

Letnja carinska uniforma za muškarce sastoji se od: odela (sako i pantalone), košulje dugih rukava, košulje kratkih rukava, kravate, šapke, beretke, plitkih kožnih cipela sa kožnim đonom, plitkih kožnih cipela sa gumenim đonom i kožnog kaiša (Prilog br. 2).

Zimska carinska uniforma za žene sastoji se od: vetrovke sa uloškom, kišnog mantila sa kapuljačom, odela (blejzer, suknja i pantalone), košulje dugih rukava, marame, vunenog džempera, vunenog pulovera bez rukava, pokrivke za glavu, podkape, vunenog šala, kožnih rukavica, kožnih kratkih čizama sa gumenim đonom i kožnog kaiša (Prilog br. 3).

Letnja carinska uniforma za žene sastoji se od: odela (blejzer, suknja i pantalone), košulje dugih rukava, košulje kratkih rukava, marame, pokrivke za glavu, plitkih kožnih cipela sa kožnim đonom, plitkih kožnih cipela sa gumenim đonom i kožnog kaiša (Prilog br. 4).

Član 3

Carinska uniforma ovlašćenih carinskih službenika pored uniforme iz člana 2. ovog pravilnika, sastoji se i od: bluzona sa pantalonama, štepanog prsluka, kombinezona, polo majice i kačketa (Prilog br. 5).

Član 4

Boje carinske uniforme su: siva - odelo (sako, odnosno blejzer i pantalone, odnosno suknja), kišni mantil, vetrovka, bluzon sa pantalonama, štepani prsluk, šapka, beretka, kačket i ženska pokrivka za glavu; svetlosiva u kombinaciji sa srednjesivom - košulja i polo majica; teget - kravata i marama; tamnoteget - džemper, pulover bez rukava, podkapa i šal i crna - rukavice, kaiš, zimska i letnja obuća.

Član 5

(Brisan)

Član 6

Radno odelo za muškarce sastoji se od: odela (sako i pantalone), košulje dugih rukava, košulje kratkih rukava, kravate, vunenog džempera, vunenog pulovera bez rukava, radnog kombinezona, radnog mantila, rukavica za rad, radne kape, plitkih kožnih cipela sa kožnim đonom, zaštitne obuće i kožnog kaiša.

Radno odelo za žene sastoji se od: odela (blejzer, suknja i pantalone), košulje dugih rukava, košulje kratkih rukava, marame, vunenog džempera, vunenog pulovera bez rukava, radnog mantila, rukavica za rad, radne kape, odnosno marame, plitkih kožnih cipela sa kožnim đonom, zaštitne obuće i kožnog kaiša.

Boja radnog odela je siva, teget, braon, crna ili bež, a boja košulje, kravate i marame se prilagođava boji radnog odela.

Zimsko radno odelo ovlašćenih carinskih službenika koji rade na poslovima kontrole primene carinskih propisa je tamno plave boje i sastoji se od: duže jakne sa kapuljačom, kombinezona i majice dugih rukava sa patent zatvaračem, pantalona, majice, polo majice, košulje, prsluka, kratke jakne, kape, podkape, rukavica, torbe, opasača/podopasača, pododela (donji veš), čizama i čarapa.

Letnje radno odelo ovlašćenih carinskih službenika koji rade na poslovima kontrole primene carinskih propisa je tamno plave boje i sastoji se od: jakne, kombinezona i pantalona, majice, košulje, prsluka, kape, torbe, opasača/podopasača, čizama i čarapa.

Radno odelo carinskih službenika u bifeu je crne boje i sastoji se od: odela (sako, odnosno blejzer, prsluk i pantalone, odnosno suknja), bele košulje i kravate, odnosno ešarpe.

Član 6a

Oznake na carinskoj uniformi su: znak Uprave carina (u daljem tekstu: amblem), oznaka na dugmadima i oznake na epoletama.

Oznaka na radnom odelu je amblem.

Oznake na radnom odelu ovlašćenih carinskih službenika Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja koji rade na poslovima kontrole primene carinskih propisa su: amblem, oznake na epoletama i natpisi ’ODELJENJE ZA SUZBIJANJE KRIJUMČARENJA’ i ’CARINA/CUSTOMS’.

Član 6b

Amblem je istog izgleda kao službena značka ovlašćenih carinskih službenika čiji je izgled propisan Pravilnikom o izgledu službene značke ovlašćenih carinskih službenika ("Službeni glasnik RS", broj 94/06), osim što ne sadrži traku na kojoj se gravira identifikacioni broj ovlašćenog carinskog službenika, kao ni identifikacioni broj. Amblem je izvezen na platnu, odnosno izrađuje se u obliku značke. Dimenzije amblema su 70 x 60 mm, odnosno 50 x 43 mm (Prilog br. 6).

Amblem dimenzija 70 x 60 mm prišiva se na gornji deo spoljnog dela nadlaktice levog rukava vetrovke sa uloškom, košulje, polo majice, vunenog džempera, bluzona i kombinezona carinske uniforme i košulje kratkih rukava i vunenog džempera radnog odela, odnosno na levi grudni deo sakoa i blejzera radnog odela.

Amblem dimenzija 70 x 60 mm prišiva se na gornji deo spoljnog dela nadlaktice levog rukava polo majice i košulje radnog odela ovlašćenih carinskih službenika Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja koji rade na poslovima kontrole primene carinskih propisa.

Amblem dimenzija 50 x 43 mm prišiva se na sredinu čeonog dela beretke i kačketa.

Amblem dimenzija 50 x 43 mm izrađuje se i u obliku značke koja se pričvršćuje za sredinu čeonog dela šapke i pokrivke za glavu pomoću dva vijka dimenzija 2,5 x 5 mm sa dve navrtke dimenzija 8 x 2,5 mm. Značka je izrađena u obliku štitaste elipse srebrnosive boje. Elipsa je blago ispupčena. U centralnom delu elipse nalazi se Mali grb Republike Srbije dimenzija 24 x 13,2 mm, oblikovan u plitkom reljefu. Između ramova elipse - spoljnog širine 1,2 mm i unutrašnjeg (koncentričnog) širine 0,5 mm - nalazi se prostor širine 5,4 mm u kom je oblikovan reljefni preplet od tri trake, svaka širine 1 mm. Iz prepleta, sa leve i desne strane po vertikalnoj osi, izlaze po tri romboidna polja koja se, odozgo na dole, pune crvenim, plavim i belim sintetičkim emajlom. Unutrašnje stranice romboidnih polja koja se pune crvenim i belim sintetičkim emajlom su dužine 1,5 mm, a unutrašnje stranice polja koja se pune plavim sintetičkim emajlom su dužine 1,9 mm (duže), odnosno 1,5 mm (kraće). Između vrha unutrašnjeg rama i Malog grba ispisuje se reč: "CARINA", a ispod Malog grba ispisuje se reč: "SRBIJA", obe po zamišljenoj centralnoj polukružnoj liniji, ćiriličkim slovima (vrsta slova "ambasador") koja su ispupčena i srebrnosive boje. Veličina slova reči: "CARINA" je 17,2 pt, a reči: "SRBIJA" - 15,138 pt. Visina reljefa Malog grba Republike Srbije, prepleta i reči: "CARINA" i "SRBIJA" je 0,3 mm, od najnižeg do najvišeg nivoa reljefa.

Član 6v

Oznaka na dugmadima je istog izgleda kao amblem, osim što ne sadrži reči: "CARINA" i "SRBIJA" (Prilog br. 7).

Dugmad iz stava 1. ovog člana prišivaju se:

1) na sako i blejzer i veličine su 22 mm;

2) na džep sakoa i veličine su 17 mm;

3) na naramenice sakoa i blejzera, kao i sa obe strane šapke i pokrivke za glavu i veličine su 15 mm.

Član 6g

Oznake na epoletama su trake i petlja od svetlosivog srebrnog ripsa. Trake su širine 6 mm, odnosno 14 mm i ušivaju se na epoletu sa razmakom od 6 mm. Traka koja je najbliža dnu epolete ušiva se na 10 mm od dna. Petlja je prečnika 25 mm i ušiva se na epoletu od sredine ivice trake koja je najbliža vrhu epolete (Prilog br. 8).

Ovlašćeni carinski službenici nose epolete, i to:

1) upravnik carinarnice i načelnik odeljenja - dve trake širine 14 mm, jedna traka širine 6 mm i petlja;

2) pomoćnik upravnika carinarnice - dve trake širine 14 mm i petlja;

3) ostali rukovodioci užih unutrašnjih jedinica - četiri, tri, odnosno dve trake širine 6 mm, u zavisnosti od stepena stručne spreme i petlja;

4) carinski službenici sa visokom stručnom spremom - četiri trake širine 6 mm;

5) carinski službenici sa višom stručnom spremom - tri trake širine 6 mm;

6) carinski službenici sa srednjom stručnom spremom - dve trake širine 6 mm.

Duge epolete, sa oznakama iz stava 2. ovog člana, nose se na naramenicama sakoa, odnosno blejzera.

Kratke epolete, sa oznakama iz stava 2. ovog člana, nose se na naramenicama vetrovke, bluzona, kombinezona i košulje, odnosno košulje radnog odela ovlašćenih carinskih službenika Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja koji rade na poslovima kontrole primene carinskih propisa.

Kratka epoleta sa oznakama iz stava 2. ovog člana otisnuta je na tkanini dimenzija 85 x 60 mm i prikačena čičak - trakom na prednjem levom džepu jakne radnog odela ovlašćenih carinskih službenika Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja koji rade na poslovima kontrole primene carinskih propisa.

Član 6d

Natpis "ODELJENJE ZA SUZBIJANJE KRIJUMČARENJA" iz člana 6a stav 3. ovog pravilnika je srebrne boje, otisnut na tkanini dimenzija 290 x 150 mm i prikačen čičak - trakom na leđnom delu jakne radnog odela ovlašćenih carinskih službenika Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja koji rade na poslovima kontrole primene carinskih propisa, odnosno otisnut je na leđnom delu polo majice slovima srebrne boje, veličine 25 mm.

Natpis "CARINA/CUSTOMS" iz člana 6a stav 3. ovog pravilnika je srebrne boje, otisnut na tkanini dimenzija 120 x 70 mm i prikačen čičak - trakom na prednjem desnom gornjem džepu jakne radnog odela ovlašćenih carinskih službenika Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja koji rade na poslovima kontrole primene carinskih propisa.

Član 7

Prilozi br. 1-8 odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 8

Zamena službenog odela carinskih službenika izvršiće se najkasnije do 31. decembra 2007. godine.

Do zamene odela iz stava 1. ovog člana carinski službenici dužni su da nose službena odela i oznake u skladu sa propisima koji su važili na dan njihovog dobijanja.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog br. 1

Zimska carinska uniforma za muškarce

Prilog br. 2

Letnja carinska uniforma za muškarce

Prilog br. 3

Zimska carinska uniforma za žene

Prilog br. 4

Letnja carinska uniforma za žene

Prilog br. 5

Carinska uniforma ovlašćenih carinskih službenika

Prilog br. 6

Znak Uprave carina - amblem

Prilog br. 7

Znak na dugmadima

Prilog br. 8

Oznake na epoletama