>

PRAVILNIK

O DODELI BUDŽETSKIH SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA OBRAZOVANJE, PROPISE, UPRAVU, NACIONALNE MANJINE - NACIONALNE ZAJEDNICE ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE MODERNIZACIJE INFRASTRUKTURE USTANOVA OSNOVNOG I SREDNJEG OBRAZOVANJA I VASPITANJA I UČENIČKOG STANDARDA NA TERITORIJI AP VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 4/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuje način, uslovi i kriterijumi dodele budžetskih sredstava ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja i učeničkog standarda na teritoriji AP Vojvodine za finansiranje i sufinansiranje modernizacije infrastrukture ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja i učeničkog standarda na teritoriji AP Vojvodine u skladu sa aproprijacijama odobrenim odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine u okviru posebnog razdela Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Pod modernizacijom infrastrukture ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja i učeničkog standarda na teritoriji AP Vojvodine u smislu ovog pravilnika podrazumeva se izgradnja i dogradnja, rekonstrukcija, adaptacija, sanacija, investiciono održavanje objekata, tekuće održavanje zgrada i objekata, pribavljanje tehničke dokumentacije i nabavka opreme.

Član 2

Pravo na dodelu sredstava imaju ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja i učeničkog standarda na teritoriji AP Vojvodine, čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave (u daljem tekstu: korisnici).

Član 3

Dodela sredstava za finansiranje i sufinansiranje za namene iz člana 1. vrši se putem konkursa.

Konkurs se može se raspisati za određenu namenu, više namena ili sve namene iz člana 1. stav 2, što se utvrđuje konkursom.

Konkurs sadrži podatke o nazivu akta na osnovu kog se raspisuje konkurs, visinu ukupnih sredstava predviđenih za dodelu po konkursu, ko može da se prijavi na konkurs i za koje namene, način i rok za podnošenje prijava na konkurs, kao i drugu dokumentaciju kojom se dokazuje ispunjenost uslova za podnošenje prijave na konkurs i kriterijume za ocenu prijava.

Član 4

Konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Sekretarijata, u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine" i u jednom od javnih glasila, koje pokriva celu teritoriju AP Vojvodine.

Konkurs se može objaviti i na jezicima nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica koji su u službenoj upotrebi u radu organa AP Vojvodine.

Član 5

Prijava na konkurs se podnosi u pismenoj formi, na jedinstvenom obrascu koji se objavljuje na internet stranici Sekretarijata i koji sadrži opšte podatke o podnosiocu, naziv projekta, period realizacije, predviđene aktivnosti, očekivane rezultate, finansijski plan kao i planirani rok završetka projekta.

Sekretarijat zadržava pravo da od podnosioca prijave, po potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije.

Član 6

Komisija neće razmatrati:

- nepotpune prijave;

- neblagovremene prijave (prijave poslate nakon roka koji je označen kao poslednji dan konkursa);

- nedopuštene prijave (prijave podnete od strane neovlašćenih lica i subjekata koji nisu predviđeni konkursom);

- prijave koje se ne odnose na konkursom predviđene namene;

- prijave korisnika koji u prethodnom periodu nisu opravdali sredstva dodeljena iz pokrajinskog budžeta kroz finansijske i narativne izveštaje.

Član 7

Kriterijumi za ocenu prijava su:

1. Značaj realizacije projekta u odnosu na bezbednost učenika, nastavnika i zaposlenih koji koriste objekte

2. Značaj realizacije projekta u odnosu na obezbeđivanje kvalitetnih uslova za izvođenje vaspitno-obrazovnog rada

3. Finansijska opravdanost projekta

4. Održivost projekta

5. Lokalni odnosno regionalni značaj projekta

6. Aktivnosti koje su preduzete u cilju realizacije projekta

7. Obezbeđeni izvori sredstava za realizaciju projekta

Član 8

Pokrajinski sekretar nadležan za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar) obrazuje Komisiju za sprovođenje konkursa (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija razmatra podnete prijave na konkurs.

Nakon razmatranja podnetih prijava na konkurs, Komisija sačinjava obrazloženi predlog za dodelu sredstava i dostavlja ga pokrajinskom sekretaru.

Član 9

Pokrajinski sekretar razmatra predlog Komisije i odlučuje o raspodeli sredstava korisnicima rešenjem.

Rešenje iz stava 1. ovog člana jeste konačno.

Rezultati konkursa se objavljuju na internet stranici Sekretarijata.

Član 10

Obavezu dodele sredstava Sekretarijat preuzima na osnovu ugovora, u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem.