ODLUKA
O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA ZA TERITORIJU GRADA ČAČKA

("Sl. list grada Čačka", br. 26/2013, 20/2014, 22/2015 i 26/2016)

Član 1

Ovom Odlukom uvode se lokalne komunalne takse (u daljem tekstu: komunalne takse) koje plaćaju pravna i fizička lica za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji grada Čačka i utvrđuju obveznici, visina, olakšice, rokovi i način plaćanja.

Član 2

Komunalna taksa plaća se za:

1. isticanje firme na poslovnom prostoru;

2. korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.);

3. držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina;

4. korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti;

5. držanje sredstava za igru ("zabavne igre");

6. korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima;

7. zauzeće javne površine građevinskim materijalom i izvođenje građevinskih radova;

8. korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja.

Član 3

Obveznik komunalne takse jeste fizičko i pravno lice - korisnik prava, predmeta ili usluga za čije je korišćenje ovom odlukom propisano plaćanje komunalne takse.

Član 4

Komunalne takse ne plaćaju se za korišćenje prava, predmeta i usluga od strane državnih organa i organizacija, organa i organizacija lokalne samouprave i javnih službi koje se finansiraju iz budžeta grada i drugi korisnici prava, predmeta i usluga u skladu sa taksenom tarifom koja je sastavni deo ove odluke, preduzetnici i pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u mala pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), a imaju godišnji prihod do 50.000.000 dinara, (u daljem tekstu: firmarina).

Član 5

Taksena obaveza nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse.

Taksena obaveza traje dok traje korišćenje prava, predmeta ili usluge.

Član 6

Komunalne takse utvrđuju se u različitoj visini zavisno od:

- vrste delatnosti,

- površine i tehničko - upotrebnih karakteristika objekta,

- veličine pravnog lica u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo,

- visine godišnjeg prihoda,

- dela teritorije, odnosno zone u kojima se nalaze objekti, predmeti ili vrše usluge za koje se plaća taksa i to:

Ekstra zona: obuhvaćena graničnom linijom koja se pruža ulicom Kneza Miloša od "Kasine" do ulice Sinđelićeve, ulicom Sinđelićevom i Železničkom do ul. Braće Glišić, ul. Braće Glišića do ul. Hajduk Veljkove, ul. Bogićevićevom do Rajićeve ulice, ul. Župana Stracimira od Rajićeve ulice do Gospodar Jovanove ulice, ul. Gospodar Jovanovom do Pošte.

Prva zona: obuhvaćena graničnom linijom koja se pruža ul. Kneza Miloša od ulice Sinđelićeve do ul. Cara Lazara, ul. Cara Lazara do ul. Dr Dragiše Mišović, ul. "9 Jugovića" do Železničke ulice, Železničkom ulicom do autobuske stanice, Lominom ulicom do raskrsnice sa Moravskom ulicom, Ljubićskom ulicom do ul. Kralja Petra, ul. Kralja Petra do ul. Veselina Milikića i ul. Veselina Milikića do Pošte.

Druga zona: Obuhvata područje od granice 1. zone do granične linije koja se pruža ul. Nemanjinom od raskrsnice sa ul. Svetog Save do raskrsnice sa ul. Bulevar Oslobođenja, ul. Bulevar Oslobođenja do kafane "Proleter", ul. Sime Sarage od kafane "Proleter" do železničke pruge, železničkom prugom do bedema na desnoj obali Zapadne Morave, bedemom do ul. Svetog Save i ul. Svetog Save do raskrsnice sa Nemanjinom ulicom.

Treća zona: Obuhvata područje od granice 2. zone do granične linije koja se pruža: ul. Vojvode Stepe od kafane "Belvi" do raskrsnice sa ul. Vladike Nikolaja Velimirovića, ul. Vladike Nikolaja Velimirovića do izlaska na ulicu Bulevar oslobodilaca Čačka ("kružni put"), ul. Bulevar oslobodilaca Čačka do raskrsnice sa ulicom Nikole Tesle, ul. Nikole Tesle do raskrsnice sa Beogradskom ulicom (veterinarska stanica), zatim prelazi preko Zapadne Morave do ul. Aca Zatežića, ul. Aca Zatežića do ul. Strajina Lapčevića, zatim ul. Sredoja Macanovića i u pravoj liniji preseca krug preduzeća "Sloboda" do ul. Đorđa Tomaševića, zatim ul. Đorđa Tomaševića do rampe, dalje ul. Slavka Krupeža do raskrsnice sa ul. Vidosava Kolaković, ul. Vidosava Kolaković do ul. Miladina Bošković, zatim ul. Miladina Bošković do ul. Knićaninove, dalje u pravoj liniji od ulice Knićaninove prelazi na desnu obalu Zapadne Morave kod "Brane" kraj SC "Mladost", pored stadiona "Borac" izlazi na gradski bedem i gradskim bedemom do kafane "Belvi".

U treću zonu svrstavaju se i naseljena mesta Mrčajevci, Ovčar Banja i G. Trepča u granicama njihovih urbanističkih planova.

Četvrta zona: Obuhvata ostalu teritoriju naseljenih mesta Čačak van granica 3-e zone.

Peta zona: Obuhvata ostala naseljena mesta na teritoriji grada Čačka.

Član 7

Obveznici komunalne takse koja se naplaćuje u godišnjem iznosu dužni su da podnesu prijavu za utvrđivanje obaveze po osnovu komunalne takse nadležnom organu najkasnije do 15. marta u godini za koju se vrši utvrđivanje komunalne takse, odnosno u roku od 15 dana od dana korišćenja prava, predmeta i usluga za koje je uvedena.

Obveznik komunale takse dužan je da svaku nastalu promenu prijavi nadležnom organu u roku od 10 dana od dana nastanka promene.

Obveznik komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru koji je podneo prijavu nije u obavezi da za isti poslovni prostor podnosi novu prijavu, osim u slučaju promene podataka sadržanih u prijavi koje se odnose na promenu poslovnog sedišta.

Obveznik komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru i reklamnih panoa (bilbordi i sl.), uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.), dužan je da svake godine, a po izradi redovnih finansijskih izveštaja iste dostavi Gradskoj upravi za lokalnu poresku administraciju kao i obaveštenje o razvrstavanju prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo.

U slučaju da obveznik ne podnese prijavu i navedenu dokumentaciju u navedenim rokovima, nadležni organ će doneti rešenje na osnovu podataka organa koji vrši upis u registar kao i na osnovu podataka drugih nadležnih organa.

Obrasci:

- prijava za komunalnu taksu za isticanje firme (PP LKT)

- prijava za komunalnu taksu za držanje sredstava za igru (PP LKT-ZI)

- prijava za komunalnu taksu za korišćenje reklamnih panoa, isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju gradu Čačku (PP LKT-B)

- su sastavni deo ove odluke.

Član 8

Komunalna taksa se plaća:

- prilikom izdavanja odobrenja za vršenje prava, korišćenja predmeta ili usluga za koje se plaća taksa,

- prilikom registracije predmeta,

- na osnovu rešenja nadležne Gradske uprave.

Član 9

Naplata komunalne takse vrši se preko nadležnih gradskih uprava grada Čačka, osim komunalne takse za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih vozila za koju se naplata vrši preko JKP "Parking servis" Čačak.

Član 10

Uplata prihoda od komunalnih taksi vrši se na odgovarajuće uplatne račune javnih prihoda u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa.

Član 11

U pogledu načina utvrđivanja komunalne takse, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate, visine novčanih kazni za zakonom propisane prekršaje i ostalog, primenjuju se odredbe Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o porezu na dobit preduzeća.

U svemu ostalom što nije posebno regulisano ovom odlukom primenjuju se odredbe Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Član 12

Lokalni organi, javne službe i organizacije koje izdaju odobrenje za korišćenje predmeta, prava i usluga ili vode evidenciju o korišćenju predmeta, prava i usluga za koje se plaća komunalna taksa dužni su da po službenoj dužnosti, a najkasnije u roku od 8 dana dostave Gradskoj upravi za lokalnu poresku administraciju akte od značaja za utvrđivanje i naplatu komunalne takse.

Član 13

Sastavni deo ove odluke je Taksena tarifa utvrđena za pojedina prava, predmete i usluge.

Član 14

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj takseni obveznik - pravno lice ako:

1. Gradskoj upravi grada Čačak ne podnese prijavu ili ne podnese prijavu za utvrđivanje naknade u propisanom roku ili u prijavi navede netačne podatke.

2. Ovlašćenom radniku Uprave ne omogući kontrolu podataka iz prijave na licu mesta ili utvrđivanje činjenica, podataka i okolnosti od značaja za visinu naknade.

3. Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u visini od 2.500,00 do 75.000,00 dinara.

4. Novčanom kaznom u visini od 5.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se takseni obveznik - preduzetnik ako učini prekršaje iz stava 1. ovog člana.

5. Novčanom kaznom u visini od 2.500,00 dinara do 75.000,00 dinara kazniće se fizičko lice ako učini prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Član 15

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o komunalnim taksama ("Sl. list grada Čačka", broj 26/2012).

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka", a primenjuje se od 01.01.2014. godine.

 

Samostalni član Odluke o dopuni
Odluke o lokalnim komunalnim taksama za teritoriju grada Čačka

("Sl. list grada Čačka", br. 20/2014)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".

TAKSENA TARIFA

Tarifni broj 1.

Komunalna taksa za isticanje firme na poslovnom prostoru utvrđuje se na godišnjem nivou u zavisnosti od pretežne registrovane delatnosti obveznika, odnosno prema delatnosti obveznika za čije obavljanje se izdaje odobrenje, odnosno sertifikat nadležnog organa, a koja nije registrovana kao pretežna delatnost, veličine pravnog lica u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i po zonama i to:

I grupa delatnosti:

- bankarstvo

- osiguranje imovine i lica

- trgovina naftom i derivatima nafte

- telefonske usluge

- elektroprivrede

- poštanske aktivnosti komercijalnog servisa

- delatnost proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima

- delatnost proizvodnje cementa

- Ekstra zona

347.050,00 dinara

- I zona

315.500,00 dinara

- II zona

304.500,00 dinara

- III zona

294.000,00 dinara

- IV zona

283.500,00 dinara

- van IV-e zone

262.500,00 dinara

II grupa delatnosti:

- mobilna telefonija

- kazina, kockarnice, bingo sale i pružanje kockarskih usluga

- noćni barovi i diskoteke

- Ekstra zona

450.450,00 dinara

- I zona

409,500,00 dinara

- II zona

395.500,00 dinara

- III zona

382.200,00 dinara

- IV zona

368.500,00 dinara

- van IV-e zone

341.250,00 dinara

III grupa za sve ostale delatnosti

- Ekstra zona

54.890,00 dinara

- I zona

49.900,00 dinara

- II zona

44.850,00 dinara

- III zona

39.900,00 dinara

- IV zona

34.900,00 dinara

- van IV-e zone

29.900,00 dinara

NAPOMENA:

1. Firmom se smatra svaki istaknuti naziv ili ime koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja delatnost, bez obzira da li se obeležje nalazi sa ulice, u hodniku, dvorištu, na stepeništu, ulaznim vratima ili na ma kom drugom mestu zgrade, barake i dr. gde se nalazi poslovna prostorija u kojoj se osnovna delatnost ili zanimanje obavlja.

2. Ako obveznik ima više istaknutih firmi na istom objektu, taksa se plaća samo za jednu.

3. Taksa na firmu plaća se kako za sedište tako i za svaku poslovnu jedinicu obveznika komunalne takse za isticanje firme na teritoriji grada Čačka.

Obveznici takse iz ovog tarifnog broja: su preduzeća, poslovna udruženja, imaoci radnji i lica koja obavljaju samostalna zanimanja.

4. Iznos takse za firmu ovog tarifnog broja, umanjuje se:

- Pravnim licima koja imaju sedište na teritoriji grada Čačka, a koja su prema Zakonu o računovodstvu razvrstana u srednja pravna lica za 10%, a u mala pravna lica za 30%.

- Preduzetnicima za 80% za svaki objekat oporezivanja.

- Preduzetnicima koji poslovnu delatnost obavljaju u objektima tipa kioska za 80%

- Preduzetnicima koji poslovnu delatnost obavljaju na tezgama za 90%.

- Advokatima za 50%

- Obveznicima komunalne takse za isticanje firmi na poslovnom prostoru koji poslovnu delatnost obavljaju u izdvojenim poslovnim jedinicama za 50%.

5. Preduzetnici i pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u mala pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), a imaju godišnji prihod do 50.000.000 dinara, počev od 01.10.2013. godine, ne plaćaju komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru (u daljem tekstu: firmirana).

Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u srednja pravna lica, kao i preduzetnici i mala pravna lica koja imaju godišnji prihod preko 50.000.000 dinara (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), firmarinu plaćaju na godišnjem nivou najviše do dve prosečne zarade ostvarene na teritoriji grada Čačka.

Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika pravna lica (osim pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), firmarinu plaćaju na godišnjem nivou najviše do tri prosečne zarade ostvarene na teritoriji grada Čačka.

Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica, u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i preduzetnici, a obavljaju delatnosti bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka) firmarinu plaćaju na godišnjem nivou do deset prosečnih zarada ostvarenih na teritoriji grada Čačka.

Pod prosečnom zaradom smatra se prosečna zarada po zaposlenom ostvarena na teritoriji grada Čačka u periodu januar-avgust godine koja predhodi godini za koju se utvrđuje taksa prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

6. Taksene obaveze iz ovog tarifnog broja oslobođeni su državni organi, jedinice lokalne samouprave, javne službe čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave i čiji se materijalni troškovi finansiraju iz budžeta Grada, osnovne i srednje škole, ustanove socijalne zaštite, ustanove zdravstvene zaštite kao i druga pravna lica koja se finansiraju iz budžeta, preduzetnici koji obavljaju delatnost u oblasti starih zanata - krojači narodnih odela, užari, kazandžije, dimničari, lončarski, grnčarski, potkivački, oštrački, izrada frula, dvojnica, gusala i ostalih narodnih instrumenata, jorgandžijski, opančarski, bunardžijski, sarački, optičarski, kao i izrada predmeta koji imaju estetsko obeležje narodnog stvaralaštva i slično u smislu člana 3. i 4. Pravilnika o određivanju poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, načinu sertifikovanja istih i vođenju posebne evidencije izdatih sertifikata ("Sl. glasnik rs", br. 56/2012).

Sportski klubovi udruženja građana, humanitarne organizacije i ostale nedobitne organizacije oslobođeni su plaćanja komunalne takse.

Preduzetnicima koji su privremeno odjavili obavljanje delatnosti umanjuje se godišnji iznos takse ovog tarifnog broja za vreme trajanja privremene odjave (s tim da za vreme trajanja privremene odjave firma nije istaknuta).

7. Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se na osnovu zaduženja nadležne Gradske uprave za lokalnu poresku administraciju grada Čačka, mesečno u visini 1/12 godišnjeg iznosa komunalne takse i to do 15. u mesecu.

Taksa se uplaćuje na račun javnih prihoda u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa, s pozivom na broj odobrenja model 97 93 034 (kontrolni broj i šifra grada Čačka).

Uplatni račun

Broj uplatnog računa

Poziv na broj odobrenja

Komunalna taksa za isticanje firmi na poslovnom prostoru

840-716111843-35

97 93 034

Tarifni broj 2.

Za korišćenje reklamnih panoa (bilbordi i sl.), uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.), komunalna taksa se plaća po svakom postojećem objektu i to na godišnjem nivou:

I. Za korišćenje reklamnih panoa (bilbordi i sl.), odnosno objekata i sredstava za oglašavanje na godišnjem nivou za pravna lica i preduzetnike u visini 20 % od:

1. dve prosečne zarade za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u srednja pravna lica, kao i preduzetnici i mala pravna lica koja imaju godišnji prihod preko 50.000.000 dinara (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka),

2. tri prosečne zarade za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika pravna lica (osim pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka),

3. deset prosečnih zarada za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica, u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i preduzetnici, a obavljaju delatnosti bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka.

NAPOMENA:

1. Taksu po ovom tarifnom broju plaćaju vlasnici bilborda i drugih reklamnih panoa odnosno pravna i fizička lica koja ističu objave i oglase i postavljaju transparente

2. Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za posmrtne objave i oglase, kao za oglase i reklame u humanitarne svrhe i u oblasti sporta i rekreacije.

3. Preduzetnici i mala pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), a imaju godišnji prihod do 50.000.000 dinara, ne plaćaju komunalnu taksu iz stava 1. ove tačke.

4. Organ nadležan za izdavanje odobrenja za postavljanje panoa, odnosno javna služba nadležna za zaključenje ugovora o korišćenju reklamnih panoa-bilborda, dužna je da dostavi jedan primerak odobrenja, odnosno ugovora organu za naplatu javnih prihoda sa sledećim podacima:

- za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica i žiro račun, adresu sedišta pravnog lica;

- za fizička lica: poreski identifikacioni broj, matični broj, tekući račun, broj lične karte, adresu stanovanja i sedište radnje.

5. Komunalna taksa po ovom tarifnom broju plaća se prilikom izdavanja odobrenja za postavljanje reklamnih panoa odnosno bilborda, ako se odobrenje za postavljanje reklamnih panoa izdaje za vreme do 1 godine. Ako se odobrenje za postavljanje i korišćenje reklamnih panoa odnosno bilborda izdaje za vremenski period duži od 1 godine, taksa se plaća na osnovu rešenja nadležne Gradske uprave i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

6. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se za svaki istaknuti reklamni pano.

7. Taksa po ovom tarifnom broju uplaćuje se na uplatni račun javnih prihoda u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa, s pozivom na broj odobrenja model 97 93 034 (kontrolni broj i šifra grada Čačka).

Uplatni račun

Broj uplatnog računa

Poziv na broj odobrenja

Komunalna taksa za korišćenje reklamnih panoa

840-714431843-12

97 93 034

II Za isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandereisl.) taksa se plaća na godišnjem nivou za pravna lica i preduzetnike u visini 20 % od:

1. dve prosečne zarade za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u srednja pravna lica, kao i preduzetnici i mala pravna lica koja imaju godišnji prihod preko 50.000.000 dinara (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka),

2. tri prosečne zarade za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika pravna lica (osim pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka),

3. deset prosečnih zarada za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica, u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i preduzetnici, a obavljaju delatnosti bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka.

NAPOMENA:

1. Taksu iz ovog tarifnog broja plaćaju pravna lica, preduzetnici i fizičko lice čija se firma ističe i ispisuje van poslovnog prostora na objektima i prostorijama koji pripadaju gradu Čačku.

2. Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se na osnovu zaduženja nadležnog organa gradske uprave grada Čačka, mesečno u visini 1/12 godišnjeg iznosa komunalne takse i to do 15. u mesecu.

3. Gradska uprava nadležna za izdavanje odobrenja i preduzeće kome je povereno staranje o lokalnim i nekategorisanim putevima i ulicama dužno je da jedan primerak odobrenja za isticanje firme van poslovnog prostora ili ugovora dostavi Gradskoj upravi za lokalnu poresku administraciju, koja naplaćuje i kontroliše obavezu po ovom tarifnom broju.

4. Preduzetnici i mala pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), a imaju godišnji prihod do 50.000.000 dinara, ne plaćaju komunalnu taksu iz stava 1. ove tačke.

Nadležnom organu gradske uprave dostavlja se dokumentacija sa sledećim podacima:

1) za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica i žiro račun, adresu sedišta pravnog lica;

2) za fizička lica: poreski identifikacioni broj, matični broj, tekući račun, broj lične karte, adresu stanovanja i sedišta radnje.

Taksa po ovom tarifnom broju uplaćuje se na uplatni račun javnih prihoda u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa, s pozivom na broj odobrenja model 97 93 034 (kontrolni broj i šifra grada Čačka).

Uplatni račun

Broj uplatnog računa

Poziv na broj odobrenja

Komunalna taksa za isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.)

840-716112843-42

97 93 034

Tarifni broj 3.

1. Komunalna taksa za držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, utvrđuje se u godišnjem iznosu i to:

Redni broj

Vrsta vozila

Iznos takse

1.

Vrsta L - mopedi, motocikli i tricikli

 

1.1.

Do 125 cm3

211

1.2.

Preko 125 cm3 do 250 cm3

317

1.3.

Preko 250 cm3 do 500 cm3

528

1.4.

Preko 500 cm3 do 1200 cm3

1013

1.5.

Preko 1.200 cm3

1266

2.

Vrsta M - vozila za prevoz lica

 

2.1.

M1- putničko vozilo

 

2.1.1

Do 1.150 cm3

422

2.1.2.

Preko 1.150 cm3 do 1.300 cm3

950

2.1.3.

Preko 1.300 cm3 do 1.600 cm3

1266

2.1.4.

Preko 1.600 cm3 do 2.000 cm3

1688

2.1.5.

Preko 2.000 cm3 do 3.000 dm3

2532

2.1.6.

Preko 3.000 cm3

4220

3.

Tarifa u zavisnosti od snage motora

 

3.2.1.

Do 66 kw

950

3.2.2.

Preko 66 do 96

1583

3.2.3.

Preko 96 do 132

1899

3.2.4.

Preko 132 do 177

2374

3.2.5.

Preko 177

3.165

3.2.6.

Za radna vozila, specijalna adaptirana vozila za prevoz rekvizita za putujuće zabave, radnje i atestirana specijalizovana vozila za prevoz pčela

844

3.3

M2-laki autobus, kombi busevi

42 dinara po
registrovanom sedištu

3.4.

M3-teški autobus,

42 dinara po
registrovanom sedištu

4.

Vrsta N - teretna vozila

 

4.1.

Do 2 t nosivosti

1.583

4.2.

Preko 2t do 5 t nosivosti

1.688

4.3.

Preko 5 t do 12 t nosivosti

2.954

4.4.

Preko 12 t nosivosti

4.220

5.

Vrsta 0-priključna vozila

 

5.1.

Do 1 t nosivosti

338

5.2.

Preko 1 t do 5 t nosivosti

591

5.3.

Preko 5 t do 10 t nosivosti

802

5.4.

Preko 10 t do 12 t nosivosti

1097

5.4.

Preko 12 t nosivosti

1688

NAPOMENA:

1. Ako nosivost drumskog teretnog vozila i teretne prikolice ili poluprikolice nije izražena u celim tonama, naknada se plaća za nosivost do ½ tone u visini od 50% iznosa određenog za celu tonu, a za nosivost preko ½ tone do 1 tone u iznosu određenom za celu tonu.

2. Taksa za držanje motornih vozila umanjuje se 2% za svaku godinu starosti vozila s tim što ukupno umanjenje ne može da pređe 50% od propisane visine.

3. Takse iz ovog tarifnog broja oslobađaju se vatrogasna vozila, vozila MUP-a, sanitetska vozila, vozila za iznošenje smeća i pranje ulica.

4. Taksu iz ovog tarifnog broja ne plaćaju vojni i civilni invalidi rata i invalidi rada sa 80 ili više procenata telesnog oštećenja ili kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta od 60 ili više procenata, ako im služe za ličnu upotrebu, i to za putničko motorno vozilo koje je prvo registrovano u tekućoj kalendarskoj godini.

5. Taksa iz ovog tarifnog broja u iznosu od 50% plaća se za vozila dobrovoljnih davalaca krvi i putnička taksi vozila.

6. Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se prilikom registracije vozila, na uplatni račun javnih prihoda u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa, s pozivom na broj odobrenja model 97 93 034 (kontrolni broj i šifra grada Čačka).

Uplatni račun

Broj uplatnog računa

Poziv na broj odobrenja

Komunalna taksa za držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina

840-714513843-04

97 93 034

Tarifni broj 4.

Za korišćenje prostora na javnim površinama radi postavljanja privremenih objekata, osim privremenih objekata za prodaju štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, plaća se komunalna taksa, čija visina zavisi od područja - zone u kojoj se javna površina nalazi, površine izražene u m2 javne površine, vrste objekta, odnosno delatnosti, kao i vremena korišćenja (izraženo u dnevnom iznosu), i to:

1. Za postavljanje privremenih objekata na javnim površinama tipa kioska, autobuskih stajališta, privremenih objekata sportske namene, privremenih objekata na vodi i vodnom zemljištu i slično, plaća se komunalna taksa za svaki ceo ili započeti kvadratni metar zauzete javne površine, u dnevnom iznosu, i to:

ekstra zona

11,00 dinara

I zona

10,00 dinara

II zona

5,00 dinara

III i ostale zone

3,00 dinara

2. Za postavljanje tezge (pulta) za vanpijačnu prodaju, stolova i sl., na kojima se vrši prodaja robe na javnoj površini, za postavljanje tezge (pulta) za izlaganje i prodaju robe ili reklamne vitrine na javnoj površini ispred prodajnog objekta, plaća se dnevno komunalna taksa za svaki ceo ili započeti kvadratni metar zauzete javne površine, i to:

ekstra zona

33,00 dinara

I zona

32,00 dinara

ostale zone

26,00 dinara

3. Za postavljanje rashladnih uređaja za prodaju sladoleda, kremova, aparata za točenje sladoleda, uređaja za proizvodnju i prodaju kokica, krofnica, kestenja, kikirikija, pečenog ili kuvanog kukuruza, fiksnih aparata za dečju igru (konjići, automobilčići i dr.) i slično na javnoj površini, plaća se komunalna taksa po uređaju - aparatu dnevno, i to:

ekstra zona

22,00 dinara

I zona

21,00 dinara

II zona

16,00 dinara

III i ostale zone

11,00 dinara

4. Za postavljanje letnjih bašti ugostiteljskih objekata na javnoj površini, plaća se komunalna taksa za svaki ceo ili započeti kvadratni metar zauzete javne površine, u dnevnom iznosu, i to:

ekstra zona

12,00 dinara

I zona

11,00 dinara

II zona

10,00 dinara

Za postavljanje zimskih bašti, ugostiteljskih objekata na javnoj površini, plaća se komunalna taksa za svaki ceo ili započeti kvadratni metar zauzete javne površine, u dnevnom iznosu i to:

ekstra zona

5,00 dinara

I zona

4,00 dinara

II zona

3,00 dinara

5. Za korišćenje javne površine za iznajmljivanje dečjih automobila, motora, vozića i slično, plaća se komunalna taksa po vozilu dnevno, i to:

Zona:

dečji automobili i motori:

dečji vozići i sl:

ekstra zona

22,00 dinara

45,00 dinara

I zona

21,00 dinara

42,00 dinara

II i ostale zone

16 dinara

32 dinara

6. Za korišćenje javnih površina radi postavljanja pokretnih objekata za priređivanje sportskih, kulturnih, marketinških ili izložbenih manifestacija, kao i u komercijalne i druge svrhe, plaća se komunalna taksa, i to 139,00 dinara za svaki ceo ili započeti m2 zauzete javne površine za prvi dan korišćenja, a za svaki naredni dan po 88,00 dinara za svaki ceo ili započeti m2 zauzete javne površine.

7. Za korišćenje javnih površina radi postavljanja privremenih objekata radi obavljanja ugostiteljske delatnosti van poslovnog sedišta, na vašarima, proslavama i slično plaća se komunalna taksa u iznosu od 53,00 dinara dnevno za svaki ceo ili započeti m2 zauzete javne površine.

8. Za korišćenje javne površine radi postavljanja privremenih objekata za zabavu (zabavni park, cirkus i slično), plaća se dnevno, bez obzira na površinu, i to:

ekstra zona

464,00 dinara

I zona

422,00 dinara

ostale zone

190,00 dinara

9. Za korišćenje javne površine radi postavljanja privremenih objekata u Mrčajevcima tokom održavanja kulturne manifestacije "Kupusijada", plaća se komunalna taksa za svaki ceo ili započeti kvadratni metar zauzete javne površine, i to:

VRSTA OBJEKTA

IZNOS

1) privremeni trgovinski objekat - tezga, štand i slični objekti

2.500,00/m2

2) privremeni ugostiteljski objekat-šatra, pivnica i slični objekti

527,00/ m2

3) privremeni ugostiteljski objekat-roštilj

1582,00/ m2

4) objekat zabavnih parkova i vašarskih aktivnosti-ringišpil i slični uređaji

211,00/ m2

10. Za korišćenje javne površine radi postavljanja privremenih trgovinskih objekata-tezgi, štandova i sl. objekata u parku ispred bine, plaća se komunalna taksa za svaki ceo ili započeti kvadratni metar zauzete javne površine:

VRSTA OBJEKTA

IZNOS

1) privremeni trgovinski objekat - tezga, štand i slični objekti u parku ispred bine

3.000,00/ m2

NAPOMENA:

1. Taksa po ovom tarifnom broju obračunava se i plaća prilikom dobijanja rešenja Gradske uprave za urbanizam za koje je izdato odobrenje za korišćenje prostora na javnim površinama. Ako se rešenje Gradske uprave za urbanizam grada Čačka izdaje na period duži od godinu dana, taksa se plaća po rešenju Gradske uprave za lokalnu poresku administraciju, mesečno i to do 15- tog u mesecu.

2. Za postavljanje kioska Udruženja invalidnih lica registrovanih za određene delatnosti u kojima delatnost obavljaju invalidna lica, plaća se taksa umanjena za 50% od propisane.

3. Taksu po ovom tarifnom broju ne plaćaju direktni i indirektni korisnici budžeta grada Čačka, organizatori manifestacija kada je pokrovitelj grad Čačak i javna preduzeća čiji je osnivač grad Čačak, na javnim površinama koje su im poverene na upravljanje, korišćenje i održavanje.

4. Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za zauzimanje javne površine za potrebe humanitarnih i nevladinih organizacija.

5. Ako se pored štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti prodaje i neka druga roba, onda se taksa plaća u celokupnom propisanom iznosu iz ovog tarifnog broja.

6. Gradska uprava nadležna za izdavanje odobrenja za zauzimanje javne površine dužna je da zakonom određenoj gradskoj upravi za naplatu javnih prihoda dostavi jedan primerak odobrenja za zauzimanje javne površine sa podacima:

- za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica i žiro račun, adresu sedišta pravnog lica;

- za fizička lica: poreski identifikacioni broj, matični broj, žiro račun, broj lične karte, adresu stanovanja i sedište radnje.

7. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa, s pozivom na broj odobrenja model 97 93 034 (kontrolni broj i šifra grada Čačka).

naziv uplatnog računa

broj uplatnog računa

poziv na broj odobrenja

Komunalna taksa za korišćenje prostora na javnim površinama

840-741531843-77

97 93 034

8. Pod javnim površinama za čije se korišćenje plaća taksa iz tačke 9. ovog tarifnog broja podrazumevaju se javne površine na kojima nema izgrađenih objekata, već se delatnost vrši u privremenim objektima postavljenim samo za dane "Kupusijade".

Tarifni broj 5.

Za držanje sredstava za igru ("zabavne igre") utvrđuje se taksa srazmerno vremenu korišćenja i to dnevno - po aparatu za zabavne igre u iznosu od

21,00 dinar.

NAPOMENA:

1. Pod zabavnim igrama smatraju se igre na računarima, simulatorima, video-automatima, fliperima i drugim sličnim napravama koje se stavljaju u pogon pomoću novca ili žetona, kao i pikado, bilijar i druge slične igre, u kojima se učestvuje uz naplatu, a u kojima učesnik ne može ostvariti dobitak u novcu, stvarima, uslugama ili pravima, već pravo na jednu ili više besplatnih igara iste vrste.

2. Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je korisnik prostora (pravno lice ili preduzetnik - fizičko lice), koje drži - priređuje zabavne igre na osnovu zaduženja zakonom određenog organa za naplatu javnih prihoda.

3. Takseni obveznik je dužan da prijavi držanje sredstava - aparata za zabavnu igru Gradskoj upravi za lokalnu poresku administraciju, koja vrši utvrđivanje obaveze po ovom tarifnom broju.

Prijava sadrži ime i prezime korisnika prostora, adresu, vrstu, marku, tip i serijski broj aparata i vreme držanja aparata. Prijava se podnosi u roku od 8 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, odnosno dana početka korišćenja aparata.

4. Gradska uprava nadležna za izdavanje odobrenja za držanje sredstava za igru dužna je da dostavi jedan primerak odobrenja za držanje sredstava za igru Gradskoj upravi za lokalnu poresku administraciju sa sledećim podacima:

- za pravna lica: poreski identifikacioni broj, matični broj pravnog lica i žiro račun, adresu sedišta pravnog lica;

- za fizička lica: poreski identifikacioni broj, matični broj, žiro račun, broj lične karte, adresu stanovanja i sedište radnje.

5. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se mesečno do 15. u mesecu na uplatni račun javnih prihoda u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa, s pozivom na broj odobrenja model 97 93 034 (kontrolni broj i šifra grada Čačka).

Uplatni račun

Broj uplatnog računa

Poziv na broj odobrenja

Komunalna taksa za držanje sredstava za igru ("zabavne igre")

840-714572843-29

97 93 034

Tarifni broj 6.

1. Odlukom o javnim parkiralištima razvrstana su parkirališta po zonama.

2. Komunalna taksa za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih vozila i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima plaća se po svakom započetom satu (času) korišćenja:

Vrsta usluga

Veličina

Iznos

1a) za parkiranje putničkih, kombi i teretnih vozila do 1T nosivosti i njihove prikolice

 

 

Komunalna taksa-pojedinačna karta ekstra zona

1 čas

53

Komunalna taksa-pojedinačna karta prva zona

1 čas

41

Komunalna taksa-pojedinačna karta druga zona

1 čas

26

Komunalna taksa-pojedinačna karta treća zona

1 čas

16

Komunalna taksa-pojedinačna karta zatvoreni parking u (ul. Skadarska i Lučna zgrada).

1 čas

35

Komunalna taksa-pojedinačna karta, zatvoreni parking->Taksi stanica<

1 čas

25

1c) za parkiranje teretnih vozila i autobusa

 

 

- Komunalna taksa za kamione i autobuse po:

1 čas

66

1d) za korišćenje posebno obeleženog mesta za parkiranje vozila određenih korisnika, taksa iznosi:

 

 

- Komunalna taksa - pretplatna karta za registrovane taksiste

1 mesec

2.848

1đ) Komunalna taksa-pretplatna karta po zonama za 1 mesec

 

 

Komunalna taksa - pretplatna karta prva zona

1 mesec

2.980

Komunalna taksa-pretplatna karta druga zona

1 mesec

1.760

Komunalna taksa-pretplatna karta treća zona

1 mesec

1.625

Komunalna taksa-pretplatna karta za sve lokacije

1 mesec

4.605

Komunalna taksa - pretplatna karta za prvu i drugu zonu

1 mesec

3.481

Komunalna taksa-pretplatna karta za drugu i treću zonu

1 mesec

2.370

Komunalna taksa - pretplatna karta za ograđeni prostor kod "taksi stanice"

1 mesec

1.150

1e) pretplatna karta za vozila stanara

 

 

Komunalna taksa - pretplatna karta prva zona

1 mesec

950

Komunalna taksa - pretplatna karta druga zona

1 mesec

738

Komunalna taksa - pretplatna karta treća zona

1 mesec

527

1ž) pretplatna karta zakup parking mesta

 

 

Komunalna taksa - prva zona

1 mesec

9.481

Komunalna taksa - druga i treća zona

1 mesec

5.011

1z) dnevne takse

 

 

Komunalna taksa-dnevna karta (II i III) zona

1 dan

158

1i) taksa na privremenim parkiralištima

 

 

Komunalna taksa na privremenom parkiralištu

1 čas

21

Komunalna taksa na privremenom parkiralištu

1 dan

127

3. Naplatu takse iz ovog tarifnog broja vrši JKP "Parking servis" Čačak kome je povereno održavanje i uređenje parking prostora, a koje je dužno da naplaćena sredstva uplati sledećeg dana od dana naplate parkiranja na uplatni račun javnih prihoda u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa, s pozivom na broj odobrenja model 97 93 034 (kontrolni broj i šifra grada Čačka).

4. Kod SMS naplate usluga parkiranja naplatu takse iz ovog tarifnog broja vrši mobilni operater (Telekom, Telenor, Vip i dr.) na osnovu ugovora sa JKP "Parking servis" Čačak i na osnovu mesečnog izveštaja o naplati potraživanja (usaglašenog sa JKP "Parking servis" Čačak) 100% bruto iznosa koji je naplaćen, prenosi se na uplatni račun javnih prihoda u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa javnih prihoda i rasporeda sredstava sa tih računa, s pozivom na broj 97 97 034 (kontrolni broj i šifra grada Čačka).

Uplatni račun

Broj uplatnog računa

Poziv na broj odobrenja

Komunalna taksa za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih vozila i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima

840-741532843-84

97 93 034

Tarifni broj 7.

Za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova, utvrđuje se komunalna taksa dnevno i to:

1. pri izgradnji objekata dnevno po m2 zauzete površine

42,00 dinara

2. pri izvođenju radova na objektima koji iziskuju raskopavanje kolovoza i trotoara dnevno po m2 plaća se

53,00 dinara

3. pri zauzimanju javnih površina koje zahtevaju zabranu kretanja vozila i pešaka i parkiranja vozila dnevno po m2 i to

464,20

NAPOMENA:

1. Taksa iz tačke 1, 2. i 3. plaća se srazmerno vremenu korišćenja.

2. Taksa iz tačke 2. i 3. ovog tarifnog broja povećava se za 50% ukoliko se dozvoljeni rok za raskopavanje, odnosno zauzimanje javnih površina produžava za 15 dana, a ukoliko se rok produži više od 15 dana taksa se povećava za 100%.

3. Taksu iz tačke 1. ovog tarifnog broja plaća investitor objekta od dana početka gradnje do dana podnošenja pisanog zahteva za tehnički prijem objekta, odnosno do završetka gradnje.

4. Taksu iz tačke 2. i 3. plaća investitor, odnosno izvođač radova uz zahtev za odobrenje za raskopavanje odnosno zauzeće.

5. Taksa iz tačke 2. i 3. ovog tarifnog broja ne plaća se ako se raskopavanje, odnosno zauzeće javne površine vrši zbog rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine.

6. Od plaćanja takse iz ovog tarifnog broja oslobađaju se investitori koji grade građevinske objekte za potrebe prosvete, socijalne i zdravstvene zaštite, društvene brige o deci, kulture i fizičke kulture.

7. Taksu iz tačke 2. i 3. ovog tarifnog broja u iznosu od 50 % od predviđene tarife plaća izvođač radova ako se raskopavanje, odnosno zauzimanje javne saobraćajne površine vrši zbog izgradnje komunalne primarne infrastrukture.

8. Taksu iz tačaka od 1. do 3. ovog tarifnog broja naplaćuje Gradska uprava za urbanizam grada Čačka prilikom izdavanja odobrenja za raskopavanje odnosno zauzeće javnih površina.

9. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa, s pozivom na broj odobrenja model 97 93 034 (kontrolni broj i šifra grada Čačka).

Uplatni račun

Broj uplatnog računa

Poziv na broj odobrenja

Komunalna taksa za zauzeće javne površine građevinskim materijalom

840-741535843-08

97 93 034

Tarifni broj 8.

Za korišćenje slobodne površine za kampove, postavljanje šatora ili druge oblike privremenog korišćenja plaća se za svaki kvadratni metar zauzete površine dnevno u iznosu od 11,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Taksu iz ovog tarifnog broja plaća korisnik površine za postavljanje kampova, šatora i drugih sličnih objekata.

2. Taksu naplaćuju organizacije koje drže prostore za kampovanje.

3. Naplaćenu taksu pravna i fizička lica iz prethodne tačke dužna su da uplaćuju u roku od 2 dana po njenoj naplati na račun javnih prihoda u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa, s pozivom na broj odobrenja model 97 93 034 (kontrolni broj i šifra grada Čačka).

Uplatni račun

Broj uplatnog računa

Poziv na broj odobrenja

Komunalna taksa za korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge oblike privremenog korišćenja

840-741533843-91

97 93 034

Napomene

Obrasci koji su sastavni deo ove odluke nisu objavljeni u "Sl. listu grada Čačka", br. 26/2013.