UPUTSTVO
O UTVRĐIVANJU PREVENTIVNIH MERA ZA BEZBEDNO ČUVANJE, SKLADIŠTENJE, ODNOSNO KORIŠĆENJE NAROČITO OPASNIH HEMIKALIJA

("Sl. glasnik RS", br. 6/2017)

1. Uvod

1. Ovim uputstvom propisuje se utvrđivanje preventivnih mera za bezbedno čuvanje, skladištenje odnosno korišćenje naročito opasnih hemikalija (u daljem tekstu: preventivne mere).

2. Imalac dozvole za obavljanje delatnosti prometa naročito opasnih hemikalija može da vrši promet naročito opasnih hemikalija pravnim licima, odnosno preduzetnicima koji ih koriste u industrijske ili profesionalne svrhe, drugim imaocima dozvole za obavljanje delatnosti prometa ovim hemikalijama ili imaocima dozvole za njihovo korišćenje. Naročito opasne hemikalije mogu da koriste samo ona pravna lica i preduzetnici koji poseduju stručna znanja o svojstvima ovih hemikalija, riziku koje one predstavljaju po zdravlje ljudi i životnu sredinu i merama za smanjenje tog rizika.

3. Zbog opasnih svojstava naročito opasnih hemikalija pravna lica i preduzetnici koji imaju dozvolu za obavljanje delatnosti prometa obezbeđuju da pristup ovim hemikalijama imaju samo ovlašćena lica.

4. Preventivne mere utvrđuju se u skladu sa merama za sprečavanje hemijskog udesa, protivpožarnim merama, merama koje se odnose na bezbednost i zdravlje na radu, kao i merama zaštite životne sredine koje su utvrđene posebnim propisima. Primenom svih mera iz ove tačke postiže se bezbedno čuvanje, skladištenje odnosno korišćenje naročito opasnih hemikalija.

2. Preventivne mere za bezbedno čuvanje i skladištenje naročito opasnih hemikalija

5. Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za obavljanje delatnosti prometa naročito opasnih hemikalija utvrđuje preventivne mere za bezbedno čuvanje i skladištenje naročito opasnih hemikalija.

6. Preventivne mere za bezbedno čuvanje i skladištenje naročito opasnih hemikalija odnose se na:

1) bezbedno čuvanje odnosno skladištenje naročito opasnih hemikalija;

2) bezbednosne procedure;

3) način sprovođenja interne kontrole bezbednosnih procedura i rukovanja naročito opasnim hemikalijama.

2.1. Bezbedno čuvanje i skladištenje naročito opasnih hemikalija

7. Preventivne mere za bezbedno čuvanje i skladištenje naročito opasnih hemikalija obuhvataju opis mesta i načina čuvanja i skladištenja naročito opasnih hemikalija. Ovim merama utvrđuje se mesto gde se naročito opasne hemikalije nalaze i određuje se lice ovlašćeno (stručno osposobljeno lice) za pristup ovim hemikalijama.

8. Preventivne mere utvrđuju se posebno za čuvanje i skladištenje, i to u:

1) ormaru;

2) skladišnom prostoru;

3) pokretnom i samostojećem kontejneru; i

4) prodajnom prostoru.

9. Preventivnim merama za čuvanje i skladištenje naročito opasnih hemikalija obezbeđuje se kontrolisan pristup ovim hemikalijama, što se postiže čuvanjem naročito opasnih hemikalija pod ključem i odvojeno od ostalih hemikalija. Ovim merama utvrđuje se mesto čuvanja ključa, kao i spisak ovlašćenih lica za pristup naročito opasnim hemikalijama.

2.1.1. Pristup naročito opasnim hemikalijama

10. Preventivne mere obuhvataju određivanje lica ovlašćenih (stručno osposobljena lica) za pristup mestima gde se čuvaju i skladište naročito opasne hemikalije i koja se istovremeno staraju da onemoguće pristup neovlašćenih lica mestima gde se čuvaju i skladište te hemikalije.

2.2. Bezbednosne procedure za prijem, izdavanje, čuvanje i transport (unutar lokacije pravnog lica ili preduzetnika) naročito opasnih hemikalija

11. Preventivnim merama utvrđuju se bezbednosne procedure za prijem, izdavanje, čuvanje i transport naročito opasnih hemikalija unutar lokacije pravnog lica ili preduzetnika. Sve bezbednosne procedure potpisuju se od strane odgovornog lica i overavaju pečatom.

12. Bezbednosnom procedurom za prijem, odnosno izdavanje naročito opasnih hemikalija obezbeđuje se provera:

1) obeležavanja naročito opasnih hemikalija;

2) vrste i stanja pakovanja;

3) količine naročito opasnih hemikalija.

13. Podaci o izvršenoj proveri iz tačke 12. ovog uputstva evidentiraju se. Evidencija o izvršenoj proveri sadrži potpis primaoca i isporučioca naročito opasnih hemikalija.

14. Bezbednosnom procedurom o načinu čuvanja naročito opasnih hemikalija obezbeđuje se provera, i to:

1) da li pristup naročito opasnim hemikalijama imaju samo ovlašćena lica;

2) da li su ispravni uređaji za zaključavanje.

15. Podaci o izvršenoj proveri iz tačke 14. ovog uputstva evidentiraju se. Evidencija o izvršenoj proveri sadrži potpis lica odgovornog za čuvanje naročito opasnih hemikalija.

16. Bezbednosnom procedurom o transportu naročito opasnih hemikalija u okviru pravnog lica ili preduzetnika uređuje se postupak kojim se transport hemikalije obavlja u skladu sa njenim opasnim svojstvima, kao i postupak kojim se onemogućava pristup neovlašćenim licima.

2.3. Način sprovođenja interne kontrole bezbednosnih procedura i rukovanja naročito opasnim hemikalijama

17. Deo preventivnih mera kojima se utvrđuje način sprovođenja interne kontrole bezbednosnih procedura i rukovanja naročito opasnim hemikalijama sadrži podatke o licu koje je ovlašćeno za vršenje interne kontrole, intervale u kojima se sprovodi interna kontrola, kao i sadržaj izveštaja o izvršenoj kontroli. Na osnovu izveštaja o izvršenoj kontroli odgovorno lice utvrđuje mere koje treba preduzeti kako bi se obezbedilo što bolje sprovođenje bezbednosnih procedura.

3. Način korišćenja i čuvanja naročito opasnih hemikalija

18. Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za korišćenje naročito opasnih hemikalija, uz zahtev, podnosi obrazloženje o načinu korišćenja i načinu čuvanja naročito opasnih hemikalija.

19. Obrazloženje za način korišćenja sadrži podatke o načinu pripreme, načinu primene iz koga se vidi da je ta primena u skladu sa bezbednosnim listom za tu hemikaliju, dozama za primenu, kao i da li je potrebno koristiti opremu za ličnu zaštitu.

20. Obrazloženje za način čuvanja sadrži opis preduzetih mera kako naročito opasna hemikalija ne bi došla u posed neovlašćenih lica (npr. držanje odvojeno od ostalih hemikalija i drugog pribora, zaključavanje i dr.).

4. Prelazna odredba

21. Danom stupanja na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo o utvrđivanju preventivnih mera za bezbedno čuvanje, skladištenje odnosno korišćenje naročito opasnih hemikalija ("Službeni glasnik RS", broj 94/10).

5. Stupanje na snagu

22. Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".