PRAVILNIK
O TIPU, VELIČINI, IZGLEDU I DRUGIM KARAKTERISTIKAMA KIOSKA I TEZGI KOJI SE POSTAVLJAJU NA PODRUČJU GRADSKE OPŠTINE BARAJEVO, VOŽDOVAC, GROCKA, ZVEZDARA, ZEMUN, LAZAREVAC, MLADENOVAC, NOVI BEOGRAD, OBRENOVAC, PALILULA, RAKOVICA, SOPOT, SURČIN I ČUKARICA

("Sl. list grada Beograda", br. 135/2016)

 

I OSNOVNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom određuje se tip, veličina, izgled i druge karakteristike kioska i tezgi koji se postavljaju na javnim i drugim površinama na području gradske opštine Barajevo, Voždovac, Grocka, Zvezdara, Zemun, Lazarevac, Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Rakovica, Sopot, Surčin i Čukarica.

II TIP, VELIČINA, IZGLED I DRUGE KARAKTERISTIKE KIOSKA

Član 2

Na javnim i drugim površinama na celokupnom području gradske opštine Barajevo, Voždovac, Grocka, Zvezdara, Zemun, Lazarevac, Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Rakovica, Sopot, Surčin i Čukarica, može se postavljati kiosk proizveden u tipu "NBK 15", i to kao:

1) Kiosk "NBK 15 S-A" - bruto površine od 6,5 m2;

2) Kiosk "NBK 15 S-B" - bruto površine od 8,5 m2 i

3) Kiosk "NBK 15" - bruto površine od 10,5 m2.

Veličina, izgled i druge karakteristike tipa kioska iz stava 1. ovog člana određeni su aktom kojim se bliže određuje tip, veličina, izgled i druge karakteristike kioska koji se postavljaju na području gradske opštine Vračar, Savski venac i Stari grad.

Član 3

Pored tipa kioska iz člana 2. ovog pravilnika, na javnim i drugim površinama na delu područja gradske opštine Barajevo, Voždovac, Grocka, Zvezdara, Zemun, Lazarevac, Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Rakovica, Sopot, Surčin i Čukarica, obuhvaćenog zonama 5 i 6 u skladu sa propisom kojim je uređen komunalni red na teritoriji grada Beograda i na delu područja koji se nalazi izvan teritorije grada Beograda obuhvaćene Generalnim urbanističkim planom grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", broj 11/16), može se postavljati kiosk proizveden u tipu "NBK 16", i to kao:

1) Kiosk "NBK 16 S-A" - bruto površine od 6,5 m2;

2) Kiosk "NBK 16 S-B" - bruto površine od 8,5 m2 i

3) Kiosk "NBK 16" - bruto površine od 10,5 m2.

Član 4

Kiosk "NBK 16 S-A" ima oblik položenog kvadra, pravougaone osnove, bruto površine 6,5 m2, dužine 2,80 m i širine 2,30 m, sa ukupnom visinom od 3,35 m. Unutrašnja visina kioska od poda do plafona je 2,38 m.

Konstrukcija kioska je od čeličnih profila dimenzija 50 x 50 x 3 mm, 60 x 80 x 3 mm i 80 x 80 x 3 mm sa jednim nosećim stubom na uglu konstrukcije profil dimenzija 200 x 50 mm, ofarbani u crnu boju - RAL 9005 (RAL označava kartu boja po RAL skali Nemačkog nacionalnog komiteta za osiguranje kvaliteta i isporuke).

Bokovi kioska su od alubond panela sa termo prekidom, debljine 63 mm. Na visini od 2,45 m postavljen je friz visine 82 cm.

Krovni friz u obliku kvadratne prizme, dimenzija osnove kioska, sastoji se od čelične podkonstrukcije sa alubond panelom kao fasadnim elementom.

Krov kioska je ravan sa 3% padom, i odvođenje vode sa njega vrši se kroz oluk.

Plafon kioska je termoizolacioni i hidroizolacioni sendvič, konstrukcije od čeličnih profila 50 x 50 x 2,5 mm, sa vidljive strane obložen univerom bele boje, ukupne debljine 60 mm.

Pod kioska je termoizolacioni sendvič, konstrukcije od čeličnih profila 50 x 50 x 3 mm, sa završnom površinom od laminata, ukupne debljine 65 mm.

Vrata kioska nalaze se na njegovoj zadnjoj strani, izuzetno na bočnoj strani.

Kiosk poseduje jedan šalter sa pultom, koji se nalazi na prednjoj strani kioska, i postavljen je na 1 m visine od poda kioska.

Ispod šaltera i pulta se nalazi prostor za izlaganje robe opremljen policama.

Neposredno ispod pulta, celom dužinom, nalazi se multinamenska polica sa poklopcem od pleksiglasa, osvetljena skrivenom rasvetom na bazi svetlećih dioda (u daljem tekstu: LED rasveta). Ispod nje se nalaze kaskadne police, razvijenog L profila, izrađene od punog materijala, crne boje (RAL 9005).

Iznad šaltera na fasadi kioska je postavljena tenda, na visini od 2,50 m. Tenda je od akrilnog platna u bež boji (RAL 1015), bez prepuštanja platna.

Zatvaranje kioska je rolovratima čija je kutija smeštena u krovu kioska. Rolo je pozicioniran na prednjoj strani kioska. Rolovrata su metalna plastificirana u crnoj mat boji (RAL 9005).

Unutar prednjeg dela kioska, formiran je prostor-kaseta namenjen postavljanju jedne rashladne vitrine ili automata za prodaju robe na malo i pružanje usluga (u daljem tekstu: ATM aparat). U zastakljenim vratima kasete, sa unutrašnje strane moguća je ugradnja polica za izlaganje knjiga i slične robe.

Na prednjoj strani kioska, u delu predviđenom za kaskadnu policu, moguće je postavljanje jednog konzervatora za sladoled.

Na kiosku je predviđena površina za isticanje ispisa poslovnog imena ili logoa, i to na delu krovnog frizu iznad šaltera. Ova površina je dimenzija 120 cm dužine i 40 cm visina, i nalazi se uz gornju ivicu krovnog friza i bočnu ivicu friza na uglu susticanja prednje i bočne strane koja je dalja od rashladne vitrine.

U istoj horizontalnoj osi, a uz suprotne ivice friza od površina za isticanje ispisa poslovnog imena ili logoa, predviđene su pozicije za logo grada Beograda, koji je urezan na fasadni panel friza sa pozadinskim osvetljenjem.

Logo ili ispis se može realizovati na četiri načina: 1) urezan na fasadni panel friza, sa pozadinskim osvetljenjem; 2) u vidu slova od fluo ili LED cevi nakačenih na objekat, i 3) u vidu ispupčenog/trodimenzionalnog logoa ili tekst ualnog (slovnog) ispisa maksimalne debljine od 5 cm, sa pozadinskim osvetljenjem i 4) postavljanje prosvetnjenog reljefnog klirita, bez rama.

U slučaju kada se primenjuje logo, on se urezuje na u tvrđenim pozicijama a prema u tvrđenim merama, dok se ispisi rade na predviđenoj poziciji, prema u tvrđenim merama, fontom "Pfdin Display Pro" ili "Pfdin Text Co mp Pro".

Na prednjoj strani kioska iznad mesta za rashladnu vitrinu ili ATM aparata, nalazi se površina za isticanje oglasnih poruka.

Izgled Kioska "NBK 16 S-A" sa prostorom za smeštaj rashladne vitrine i konzervatora za sladoled i prostora za logotip dat je u Grafičkom prilogu br. 1, koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Član 5

Kiosk "NBK 16 S-B" je pravougaone osnove, bruto površine 8,5 m2, visine 3,35 m, dužine 3,50 m i širine 2,40 m.

Sve ostale karakteristike su istovetne karakteristikama Kioska "NBK 16 S-A".

Izgled Kioska "NBK 16 S-B" sa prostorom za smeštaj rashladne vitrine i konzervatora za sladoled i prostora za logotip dat je u Grafičkom prilogu br. 2, koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Član 6

Kiosk "NBK 16" je pravougaone osnove, bruto površine 10,5 m2 visine 3,35 m, dužine 4,20 m i širine 2,50 m. Unutar prednjeg dela kioska mogu se postaviti dve rashladne vitrine ili ATM aparat.

Sve ostale karakteristike su istovetne karakteristikama Kioska "NBK 16 S-A".

Izgled Kioska "NBK 16" sa prostorom za smeštaj rashladne vitrine i konzervatora za sladoled i prostora za logotip dat je u Grafičkom prilogu br. 3, koji je sastavni deo ovog pravilnika.

III TIP, VELIČINA I IZGLED TEZGE

Član 7

Na javnim i drugim površinama na području gradske opštine Barajevo, Voždovac, Grocka, Zvezdara, Zemun, Lazarevac, Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Rakovica, Sopot, Surčin i Čukarica, mogu se postavljati tezge proizvedene u sledećim tipovima:

1) Sklopiva tezga "ST 2015";

2) Sklopiva tezga "ST 2015 K" i

3) Mobilna tezga "MT 2015".

Veličina, izgled i druge karakteristike tipova tezgi iz stava 1. ovog člana, određeni su aktom kojim se bliže određuje tip, veličina, izgled i druge karakteristike tezgi koji se postavljaju na području gradske opštine Vračar, Savski venac i Stari grad.

IV ZAVRŠNA ODREDBA

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".

Grafički prilog br. 1 - Kiosk "NBK 16 S-A"

 

Grafički prilog br. 2 - Kiosk "NBK 16 S-B"

 

Grafički prilog br. 3 - Kiosk "NBK 16"