ODLUKA

O REGRESIRANJU PREVOZA STUDENATA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 1/2013 i 5/2017)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način, uslovi i kriterijumi za raspodelu budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost opštinama i gradovima na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, u cilju regresiranja prevoza studenata u međugradskom, odnosno međumesnom saobraćaju u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

Član 2

Pod međugradskim, odnosno međumesnim prevozom studenata, podrazumeva se prevoz studenata između naseljenih mesta dve opštine, opštine i grada ili dva grada.

Član 3

Sredstva za namenu iz člana 1. ove odluke, dodeliće se korisnicima u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine, obezbeđenim na posebnom razdelu Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Član 4

U smislu ove odluke, korisnici koji imaju pravo da učestvuju u raspodeli sredstava su opštine i gradovi na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 5

Sredstva se dodeljuju za finansiranje, odnosno učešća u finansiranju prevoza studenata u međugradskom, odnosno međumesnom saobraćaju koji kumulativno ispunjavaju sledeće uslove: imaju prebivalište na području opštine ili grada, svakodnevno putuju na međugradskoj, odnosno međumesnoj relaciji do ustanove visokog obrazovanja (nisu korisnici usluge smeštaja u studentskim centrima), školuju se na teret budžeta, prvi put upisuju godinu studija, nisu korisnici studentskih stipendija i kredita od strane nadležnih ministarstava, Vlade Republike Srbije, nadležnih pokrajinskih organa uprave, Pokrajinske vlade, lokalnih samouprava, Republičkog fonda za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, Fonda za stipendiranje darovitih studenata Univerziteta u Novom Sadu i drugih institucija, fondova i fondacija.

Član 6

Visina sredstava za namene iz člana 5. ove odluke, utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma:

1) broja studenata u međugradskom, odnosno međumesnom saobraćaju iz člana 5. ove Odluke.

2) mesečne kalkulacije troškova prevoza studenata koji ispunjavaju uslove iz člana 5. ove odluke.

Član 7

Sredstva se raspodeljuju korisnicima iz člana 4. ove odluke putem konkursa, koji raspisuje Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, najmanje jedanput godišnje.

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost obrazuje komisiju za sprovođenje konkursa (u daljem tekstu: Komisija).

Deo sredstava, Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost može dodeliti korisnicima bez objavljivanja konkursa, za vanredne, nepredviđene situacije, u skladu sa Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 8

Konkurs sadrži podatke o nazivu akta na osnovu kog se raspisuje konkurs, o tome ko može da se prijavi na konkurs, kriterijume na kojima će se zasnivati visina dodeljenih sredstava, visina i namena sredstava koja se raspodeljuju, način i rok za podnošenje prijava na konkurs, kao i druge podatke koji su od značaja za sprovođenje konkursa.

Član 9

Prijava na konkurs podnosi se Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, na jedinstvenom obrascu, čiju sadržinu utvrđuje Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Član 10

O dodeli sredstava korisnicima po sprovedenom postupku, odlučuje Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost rešenjem, na predlog Komisije.

Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno.

Član 11

Obavezu za dodelu sredstava, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost preuzima na osnovu ugovora, kojim će se regulisati međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Član 12

Korisnik je dužan da sredstva koristi isključivo za namene, za koja su ona dodeljena, a neutrošena sredstva vrati budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Korisnik je u obavezi da podnese periodične izveštaje do 10. u mesecu, nakon isteka kvartalnog perioda u tekućoj godini, a na kraju budžetske godine celovit izveštaj o korišćenju sredstava sa odgovarajućom dokumentacijom, overenom od strane odgovornih lica.

U slučaju sumnje da dodeljena sredstva u pojedinim slučajevima nisu namenski korišćena, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole zakonitog i namenskog korišćenja sredstava.

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".