JEDINSTVENA TARIFA

NAKNADA ZA EMITOVANJE FONOGRAMA I NA NJIMA ZABELEŽENIH INTERPRETACIJA PUTEM VEB RADIJA I VEB TELEVIZIJE

("Sl. glasnik RS", br. 7/2017)

Član 1

Ovom jedinstvenom tarifom naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija putem veb radija i veb televizije (u daljem tekstu: Tarifa) utvrđuje se visina i način određivanja naknade za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija. Ova tarifa se odnosi na pružaoce medijskih usluga koji emituju program isključivo putem interneta.

Pod emitovanjem programa isključivo putem interneta podrazumeva se delatnost internet radija ili internet televizije i drugih oblika korišćenja koji odgovaraju navedenom opisu, bez mogućnosti prenosa na trajni nosač (hard disk, mobilni telefon i sl.) odnosno prenos na koji krajnji korisnik ne može uticati, niti koristiti muzičke sadržaje drugačije nego redom i odabirom koji su određeni od strane korisnika.

Član 2

Naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija iz člana 1. ove tarife se utvrđuje u procentu od prihoda od emitovanja, koji predstavlja ukupan prihod sredstava koji korisnik ostvaruje po osnovu delatnosti emitovanja (na primer prihodi od prodaje reklamnog vremena i prostora, prihoda od pretplate, od iskorišćavanja repertoara i sl.), bez ikakvih umanjenja.

Ako korisnik ne ostvaruje prihod, naknada se određuje u procentu od troškova, a trošak predstavlja zbir svih napravljenih troškova koje korisnik ima obavljajući delatnost emitovanja iz člana 1. ove tarife u okviru koje iskorišćava fonograme i na njima zabeležene interpretacije.

Član 3

Naknada za veb radio i veb televiziju se određuje prema zastupljenosti repertoara na sledeći način:

Veb radio

Zastupljenost repertoara

% od ukupnog prihoda/troška

do 50%

4%

preko 50% (muzički radio)

5%

Veb televizija

Zastupljenost repertoara

% od ukupnog prihoda/troška

do 25%

3%

od 25% do 50%

4%

preko 50% (muzička televizija)

5%

Naknada određena primenom procenta na prihod/trošak ne može biti niža od minimalne naknade, koja predstavlja najniži iznos naknade za iskorišćavanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija. Minimalna naknada na mesečnom nivou iznosi 1000 bodova za veb TV za jedan kanal (strim kanal), odnosno 500 bodova za veb radio za jedan kanal (strim kanal).

Ako isto pravno lice ima više veb radio ili TV kanala ili strim kanala, za svaki naredni kanal (strim kanal) plaća minimalnu naknadu na sledeći način:

- od dva do pet kanala (strim kanala) 50% od propisane minimalne naknade po kanalu (strim kanalu);

- od šest do 15 kanala (strim kanala) 40% od propisane miminalne naknade po kanalu (strim kanalu);

- od 16 do 30 kanala (strim kanala) 30% od propisane minimalne naknade po kanalu (strim kanalu);

- od 31 do 50 kanala (strim kanala) 20% od propisane minimalne naknade po kanalu (strim kanalu);

- preko 50 kanala (strim kanala) 10% od propisane minimalne naknade po kanalu (strim kanalu).

Vrednost boda iznosi 11 dinara, uvećano za PDV.

Vrednost boda se svakog 1. januara usklađuje sa godišnjim indeksom potrošačkih cena, prema zvaničnim podacima republičkog organa za poslove statistike.

Član 4

Ukoliko korisnik koji emituje program isključivo putem interneta ima zaključen ugovor o naknadi za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija i ukoliko:

1. prijavi istinite podatke relevantne za obračun naknade;

2. naknadu isplati u celini po računu kolektivne organizacije koja ubira sredstva ili u skladu sa sporazumom o načinu i dinamici izmirenja dospelih potraživanja;

na iznos obračunate naknade primenom procenta na prihod/trošak korisnika odobrava se popust od 15% po konačnom obračunu za godinu za koju ima potpisan ugovor.

Član 5

Korisnik je dužan, da u cilju obračuna naknade, dostavi kolektivnoj organizaciji koja ubira naknadu bilans uspeha za prethodnu godinu u roku od 10 dana od predaje bilansa nadležnom organu, a overeni primerak od strane nadležnog organa u roku od 10 dana od prijema overenog primerka, radi utvrđivanja konačnog obračuna. Ako korisnik ne dostavi navedene izveštaje i podatke, kolektivna organizacija koja ubira naknadu će utvrditi konačni godišnji obračun naknade primenjujući podatke iz javno dostupnih finansijskih izveštaja, preko internet stranica Agencije za privredne registre, Narodne banke Srbije ili drugih nadležnih državnih organa.

U slučaju da korisnik dostavi podatke koji se razlikuju od podataka koje organizacija tokom kontrole iskorišćavanja predmeta zaštite utvrdi, organizacija zadržava prava da izvrši ispravku obračuna za prethodnu godinu na osnovu tih podataka.

Korisnik je dužan da do 31. januara tekuće godine dostave obaveštenje za tekuću godinu o klasifikaciji zastupljenosti repertoara. Ukoliko ne dostavi obaveštenje o klasifikaciji zastupljenosti repertoara, organizacija obračunava naknadu prema procentu koji je predviđen za zastupljenost repertoara preko 50%.

Korisnik je dužan da do petog dana u mesecu za prethodni mesec kolektivnoj organizaciji koja ubira naknadu dostavi podatke o prihodu od delatnosti emitovanja radi utvrđivanja iznosa naknade.

Korisnik je dužan da do petog u mesecu za prethodni mesec dostavi i specifikaciju veb kanala i strim kanala koje emituje, ukoliko se radi o korisniku pravnom licu koje emituje više veb kanala i strim kanala.

Član 6

Naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija se plaća u vidu akontativnih mesečnih obroka, do konačnog godišnjeg obračuna u procentu od prihoda/troška korisnika ili primenom minimalne naknade.

Iznos mesečne akontacije za korisnika koji koristi repertoar kolektivnih organizacija se utvrđuje na osnovu konačnog obračuna za prethodnu godinu.

Ako se po konačnom obračunu utvrdi da je korisnik putem mesečnih akontacija uplatio veći iznos od iznosa godišnje naknade po konačnom obračunu, ima pravo na povraćaj preplaćenog iznosa, koji je organizacija dužna da vrati u roku od 30 dana, pod uslovom da u roku od 15 dana od prijema konačnog obračuna podnese pismeni zahtev kolektivnoj organizaciji koja ubira jedinstvenu naknadu. Ako korisnik ne podnese zahtev u propisanom roku, preplaćeni iznos se smatra akontacijom za budući period.

Član 7

Ova tarifa stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se počevši od prvog dana meseca koji sledi za mesecom u kojem je ova tarifa stupila na snagu.

Stupanjem na snagu ove tarife prestaju da važe odredbe Tarife naknada koju od korisnika naplaćuje OFPS ("Službeni glasnik RS", br. 94/09 i 30/11) tarifna klasa 1. tarifni broj 3. tačka 1. koje se odnose na veb radio, veb simulkasting, veb TV i sl.