ODLUKA

O NAČINU IZMIRENJA DOSPELOG DUGA PO OSNOVU NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Beograda", br. 2/2017)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način i postupak izmirenja dospelog duga po osnovu zaključenih ugovora za plaćanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, odnosno uslovi i obim otpisa obračunate, a neplaćene kamate na dug po osnovu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, dospeo za plaćanje do dana stupanja na snagu ove odluke, a za koje nije doneta pravosnažna sudska odluka.

Član 2

Izrazi koji se koriste u ovoj odluci imaju sledeće značenje:

1. Dužnik je fizičko, odnosno pravno lice koje na dan stupanja na snagu ove odluke ima dospeo, a neplaćen dug po osnovu zaključenog ugovora za plaćanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

2. Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta je izvorni lokalni javni prihod utvrđen Zakonom o finansiranju lokalne samouprave.

3. Glavni dug po osnovu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta je dug dospeo za plaćanje do dana stupanja na snagu ove odluke, obračunat u skladu sa odredbama zaključenog ugovora o plaćanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, bez obračunate kamate.

4. Kamata je iznos obračunate, a neplaćene kamate na glavni dug.

5. Tekuće obaveze su obaveze na ime naknade za uređivanje građevinskog zemljišta po osnovu zaključenog ugovora o plaćanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, koje nisu dospele na naplatu do dana stupanja na snagu ove odluke, a koje periodično dospevaju za plaćanje u skladu sa ugovorenom dinamikom plaćanja.

Član 3

Glavni dug po osnovu zaključenih ugovora za plaćanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta koji je dospeo, a nije izmiren do dana stupanja na snagu ove odluke, dužnik može izmiriti na način i u postupku propisanom ovom odlukom.

Dužnik može izmiriti glavni dug u roku ne dužem od 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke na sledeći način:

- u roku ne dužem od 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke, čime stiče pravo na otpis kamate u celini uz obavezu da redovno u jednakim mesečnim ratama izmiruje glavni dug, uz dostavu sredstava obezbeđenja (bankarska garancija ili hipoteka);

- u roku od četiri meseca od dana stupanja na snagu ove odluke, čime stiče pravo na otpis kamate, uz obavezu da jednokratno izvrši uplatu u visini 50% od glavnog duga.

Član 4

Dužnik i Direkcija za uređivanje građevinskog zemljišta i izgradnju Beograda JP, zaključiće ugovor o izmirenju duga po osnovu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u skladu sa odredbama ove odluke, kojim će se bliže urediti rokovi i dinamika izmirenja glavnog duga, finansijski instrumenti obezbeđenja plaćanja (hipoteka I reda ili garancija banke), obustava prinudne naplate, i sl.

Dužnik protiv koga je pokrenut sudski postupak, a isti nije pravosnažno okončan, dužan je da izmiri i troškove sudskog postupka.

Član 5

Za vreme izmirivanja glavnog duga do njegove otplate u celosti ne teče kamata ni valorizacija.

Član 6

Dužnik koji, u skladu sa ovom odlukom, izmiruje glavni dug po osnovu zaključenog ugovora iz člana 4. ove odluke, dužan je da redovno plaća i ugovorene tekuće obaveze.

Prema dužniku koji ne izmiruje tekuće obaveze u skladu sa odredbama zaključenog ugovora o plaćanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, sprovešće se postupak naplate u skladu sa važećim propisima, odnosno odredbama potpisanog ugovora.

Član 7

Dužnik gubi pravo na otpis kamate po odredbama ove odluke ukoliko ne izmiri glavni dug na način i u rokovima utvrđenim ugovorom iz člana 4. ove odluke, a glavni dug se uvećava za pripadajuću kamatu, obračunatu u skladu sa propisima.

Član 8

Pravo na izmirenje dospelog duga po osnovu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, u skladu sa odredbama ove odluke, imaju dužnici koji podnesu Direkciji zahtev za zaključenje ugovora iz člana 4. ove odluke u roku do 90 dana od dana stupanja na snagu Odluke i u narednom roku od 60 dana od dana podnošenja, zahteva, zaključe ugovor sa Direkcijom.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".