ODLUKA
O USPOSTAVLJANJU SARADNJE IZMEĐU GRADA NOVOG SADA, REPUBLIKA SRBIJA I GRADA ORELA, RUSKA FEDERACIJA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 3/2017)

Član 1

Ovom odlukom Grad Novi Sad, Republika Srbija, uspostavlja saradnju sa Gradom Orelom, Ruska Federacija, na osnovama ravnopravnosti, uzajamnog poverenja i zajedničkih interesa.

Član 2

Grad Novi Sad i Grad Orel sarađivaće u oblastima ekonomije, nauke, tehnike, tehnologije, turizma, obrazovanja i kulture i u drugim oblastima o kojima se dogovore.

Član 3

Gradonačelnik Grada Novog Sada i Načelnik administracije Grada Orela potpisaće Sporazum o uspostavljanju saradnje između Grada Novog Sada, Republika Srbija i Grada Orela, Ruska Federacija, koji je sastavni deo ove odluke.

Član 4

Sredstva za finansiranje saradnje obezbeđena su u budžetu Grada Novog Sada.

Član 5

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a objaviće se po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije.

SPORAZUM
O USPOSTAVLJANJU SARADNJE IZMEĐU GRADA NOVOG SADA, REPUBLIKA SRBIJA I GRADA ORELA, RUSKA FEDERACIJA

Grad Novi Sad, Republika Srbija, koga zastupa Gradonačelnik Grada Novog Sada Miloš Vučević, na osnovu Statuta Grada Novog Sada i Grad Orel, Ruska Federacija, koga zastupa Načelnik administracije Grada Orela, A.I. Usikov, na osnovu Statuta Grada Orela (u daljem tekstu: Strane), u nastojanju da obezbede uslove dinamičnog i harmoničnog razvoja u oblasti ekonomske, naučno-tehničke i kulturne saradnje, svesni važnosti jačanja međuregionalnih veza, neposrednih kontakata organa lokalne samouprave, preduzeća i organizacija u gradovima, u nastojanju uspostavljanja partnerskih odnosa između organa i funkcionera lokalne samouprave, širokoj razmeni informacija i iskustava,

zaključuju Sporazum o sledećem:

Član 1

Strane izražavaju svoju nameru i saglasnost da razvijaju široke uzajamne veze između gradova, i da razmenjuju iskustvo stečeno u svom radu.

Član 2

Strane grade odnose na principima dobrovoljnosti, partnerstva i uzajamne koristi u skladu sa važećim zakonodavstvom, Statutom i drugim normativnim pravnim aktima Grada Novog Sada i Grada Orela.

Član 3

Strane su saglasne da se saradnja u okviru postojećih ovlašćenja i na uzajamnom interesu, ostvaruje u oblastima:

- stambeno-komunalna delatnost;

- urbanizam i uređenje grada;

- industrija i tehnologije;

- kultura i prosveta;

- obrazovanje;

- informacioni sistemi;

- razvoj turizma;

- fizička kultura i sport;

- druge oblasti saradnje u kojima se mogu zaključivati ugovori, protokoli koji mogu da budu dopuna ovom Sporazumu.

Član 4

Strane pružaju pomoć u uspostavljanju direktnih kontakata između organa lokalne samouprave, teritorijalne samouprave, društvenih pokreta i organizacija, neprofitnih organizacija i ustanova u gradovima, kao i u razmeni njihovih delegacija.

Saradnja konkretnih lica i organizacija određenih oblasti saradnje reguliše se odgovarajućim ugovorima i sporazumima na utvrđen način.

Član 5

Strane pružaju pomoć u uspostavljanju direktnih poslovnih kontakata preduzeća i firmi, redovnoj trgovinskoj razmeni i otvaranju komercijalnih predstavništava. Pri tome, privredni subjekti oba grada samostalno određuju partnere i stupaju u kontakt s njima, vodeći se principima dobrovoljnosti i uzajamne koristi.

Član 6

Strane razmenjuju informacije i iskustvo u radu prema programima socijalnog razvoja, pružaju pomoć u saradnji i jačanju međusobnih veza obrazovnih ustanova, ustanova kulture, umetnosti, kreativnih društava i sportskih organizacija.

Član 7

Po potrebi, Strane organizuju zajedničke konsultacije, razmenjuju delegacije i organizuju tematske konferencije.

Tematika, rokovi i mesto održavanja navedenih aktivnosti, Strane određuju u skladu sa zajedničkim dogovorima.

Član 8

Sporazum stupa na snagu od momenta potpisivanja obe Strane i važi 5 godina.

Za pojedine oblasti saradnje strane mogu da zaključuju Anekse uz ovaj Sporazum, koji nisu u suprotnosti sa principima partnerstva i saradnje Strana.

Sporazum je sastavljen u dva istovetna primerka, na srpskom i ruskom jeziku, od kojih svaka Strana zadržava po jedan primerak.

Gradonačelnik Grada
Novog Sada

Načelnik administracije
Grada Orela

____________________

____________________

M. Vučević

A. I. Usikov

"_____" _____________

"_____" _____________

MP

MP