ODLUKA

O POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA KRAJNJEG KUPCA NA PRISTUP PODACIMA O SOPSTVENOJ POTROŠNJI ELEKTRIČNE ENERGIJE I PRIRODNOG GASA

1. Ovom odlukom propisuje se postupak ostvarivanja prava krajnjeg kupca na pristup podacima o sopstvenoj potrošnji električne energije i prirodnog gasa, vrsta dostupnih podataka o potrošnji, rokovi u kojima operator sistema obezbeđuje podatke o potrošnji i obrazac kako se oni prikazuju krajnjem kupcu.

2. Krajnji kupac električne energije i prirodnog gasa ima pravo da od operatora prenosnog sistema električne energije, operatora distributivnog i zatvorenog distributivnog sistema električne energije, operatora transportnog i distributivnog sistema za prirodni gas (u daljem tekstu: operator sistema) zahteva pristup podacima o sopstvenoj potrošnji u skladu sa zakonom koji uređuje oblast energetike (u daljem tekstu: Zakon), a operator sistema obavezu da zatražene podatke dostavi krajnjem kupcu u roku i sa sadržinom propisanom ovom odlukom.

3. Pristup podacima o sopstvenoj potrošnji je besplatan, bez obzira da li krajnji kupac zahteva podatke za jedno ili za više mesta isporuke električne energije ili prirodnog gasa.

Ako krajnji kupac u zahtevu odredi za primaoca podataka i snabdevača, operator sistema dostavlja podatke o sopstvenoj potrošnji krajnjeg kupca istovremeno i krajnjem kupcu i snabdevaču, bez naknade.

Ova odluka se ne primenjuje u slučaju kada je krajnjem kupcu i njegovom snabdevaču sa kojim ima potpisan ugovor o potpunom snabdevanju omogućen pristup podacima o potrošnji krajnjeg kupca preko baze podataka operatora sistema na način uređen pravilima koja uređuju rad prenosnog, odnosno transportnog sistema, distributivnog sistema za električnu energiju, odnosno prirodni gas.

U slučaju iz stava 3. ove tačke, pristup podacima o sopstvenoj potrošnji krajnji kupac može zahtevati u skladu sa ovom odlukom samo za snabdevača koji ga trenutno ne snabdeva.

4. Podaci o sopstvenoj potrošnji električne energije i prirodnog gasa propisani ovom odlukom obezbeđuju se za poslednja 24 meseca.

Kada je zahtev za pristup podacima o sopstvenoj potrošnji podnet narednog dana od dana koji je u skladu sa Zakonom propisan kao krajnji rok za očitavanje potrošnje na mestu isporuke, operator sistema u potrošnju krajnjeg kupca za period iz stava 1. ove tačke uključuje i potrošnju ostvarenu za obračunski period za mesec koji prethodi mesecu u kome je zahtev podnet.

Ako pristup podacima o sopstvenoj potrošnji traži krajnji kupac kome je obustavljena isporuka električne energije ili prirodnog gasa, operator sistema obezbeđuje podatke o potrošnji u skladu sa ovom odlukom, a najmanje za 12 meseci koji prethode obustavi isporuke.

Ako je objekat krajnjeg kupca priključen na sistem kraće od 24 meseca ili ako je krajnji kupac električne energije ili prirodnog gasa evidentiran na mestu isporuke kraće od 24 meseca do dana podnošenja zahteva, operator sistema će dostaviti tražene podatke počev za mesec koji je bio prvi obračunski period u kome je otpočeo sa isporukom krajnjem kupcu, zaključno sa poslednjim obračunskim periodom za mesec koji prethodi mesecu u kome je zahtev podnet.

5. Zahtev za pristup podacima o sopstvenoj potrošnji krajnji kupac podnosi, po pravilu u pismenom obliku, elektronskim putem pod uslovima iz zakona koji uređuje elektronski potpis, redovnom poštom ili na drugi način propisan zakonom.

Zahtev krajnjeg kupca za pristup podacima o sopstvenoj potrošnji sadrži naročito:

1) lično ime, prebivalište ili boravište krajnjeg kupca kada je on fizičko lice, poslovno ime ili naziv krajnjeg kupca, sedište, matični broj i PIB kada je krajnji kupac pravno lice, adresu za dostavu pismena, odnosno adresu registrovanu za prijem elektronskog dokumenta;

2) adresu, odnosno naziv/lokaciju mesta isporuke električne energije ili prirodnog gasa na koje se zahtev odnosi, identifikacioni broj mesta isporuke i svojeručni, odnosno elektronski potpis krajnjeg kupca.

Kada krajnji kupac u svrhu pregovora za zaključenje ugovora o snabdevanju traži da se podaci o njegovoj potrošnji istovremeno dostave i snabdevaču koji ga trenutno ne snabdeva, krajnji kupac u zahtevu navodi puno poslovno ime tog snabdevača, sedište i matični broj, PIB, vrstu podataka o potrošnji koji se tom snabdevaču dostavljaju, svrhu za koju snabdevač podatke može da koristi i kontakt podatke snabdevača za potrebe dostave, po pravilu, adresu snabdevača registrovanu za prijem elektronskog dokumenta.

Krajnji kupac koji podnosi zahtev za pristup podacima preko trećeg lica uz zahtev prilaže punomoćje overeno u skladu sa zakonom.

6. Ako zahtev sadrži formalne nedostatke koji sprečavaju dalje postupanje, operator sistema poziva podnosioca da ih otkloni u roku koji ne može biti kraći od tri dana od dana prijema poziva, uz upozorenje da će smatrati da zahtev nije ni podnesen za slučaj propuštanja naknadno ostavljenog roka.

Ako operator sistema utvrdi da nema uslova za obezbeđivanje traženih podataka jer je zahtev podnet od strane lica koje nema sopstvenu potrošnju na mestu isporuke, on o tome obaveštava podnosioca, najkasnije u roku od osam dana od dana prijema zahteva.

Ako krajnji kupac, najkasnije do dana dostave podataka, odustane od dela zahteva za dostavu podataka snabdevaču, dostava podataka snabdevaču nije dozvoljena.

7. Operator sistema dostavlja krajnjem kupcu obaveštenje sa podacima o sopstvenoj potrošnji krajnjeg kupca najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva, a istovremeno dostavlja podatke i snabdevaču ako je krajnji kupac u zahtevu označio i snabdevača za primaoca podataka.

Operator sistema dostavlja obaveštenje po pravilu elektronskim putem, u skladu sa zakonom koji uređuje dostavu elektronskog dokumenta, ili redovnom poštom kada to zahteva krajnji kupac.

Obaveštenje operatora sistema sadrži naročito:

1) lične, odnosno poslovne podatke krajnjeg kupca iz tačke 5. stav 2. podtačka 1) ove odluke;

2) podatke o mestu isporuke, i to:

a) adresu (naziv/lokacija) mesta isporuke;

b) identifikacioni broj mesta isporuke (šifra mesta isporuke iz baze operatora sistema);

v) odobrenu snagu na mestu isporuke električne energije, odnosno odobren kapacitet na mestu isporuke prirodnog gasa,

g) za mesta isporuke na distributivnom sistemu oznaku:

- statusa krajnjeg kupca u smislu Zakona (kupac sa pravom na garantovano, odnosno javno snabdevanje - "domaćinstvo", "mali kupac", krajnji kupac sa obavezom snabdevanja na slobodnom tržištu);

- kategorije i grupe u koju se razvrstava krajnji kupac električne energije, odnosno mesto isporuke prirodnog gasa, saglasno metodologiji koja uređuje način određivanja cena pristupa distributivnom sistemu električne energije, odnosno prirodnog gasa;

d) napomenu o razlogu zbog koga su podaci obezbeđeni za period kraći od poslednja 24 meseca, kada je razlog:

- obustava isporuke električne energije ili prirodnog gasa na mestu isporuke u objektu krajnjeg kupca, u kom slučaju se u obaveštenju navodi činjenica obustave, datum početka i/ili prestanka obustave;

- novo ili ponovno priključenje isključenog objekta, ili promena vlasništva ili prava korišćenja na objektu, u kom slučaju se u obaveštenju navodi razlog i datum početka isporuke električne energije ili prirodnog gasa;

đ) svrhu u koju krajnji kupac dozvoljava snabdevaču korišćenje podataka;

3) podatke o sopstvenoj potrošnji krajnjeg kupca na mestu isporuke iz podtačke 2) za period koji se određuje u skladu sa ovom odlukom, prikazane na Obrascu 1, 2, 3, odnosno Obrascu 4 koji su priloženi uz ovu odluku i koji čine njen sastavni deo.

8. Operator sistema prikazuje podatke iz tačke 7. podtačka 3) ove odluke, prema vrsti podataka kako su oni propisani ovom odlukom, ako se, u skladu sa Zakonom, evidentiraju za to mesto isporuke:

1) električne energije, i to:

a) podaci o aktivnoj energiji (kWh) za svaki obračunski period, sa datumom početka i kraja obračunskog perioda, koja je isporučena u višoj i u nižoj tarifi, saglasno metodologiji za određivanje cene pristupa sistemu za prenos, odnosno distribuciju električne energije, sa grafičkim prikazom potrošnje električne energije u višoj i nižoj tarifi (dijagram) za naznačeni period;

b) podaci o reaktivnoj i prekomernoj reaktivnoj energiji (kvarh) za svaki obračunski period, sa datumom početka i kraja obračunskog perioda;

v) podaci o vršnom opterećenju (kW), (maksimalna petnaestominutna aktivna snaga) za svaki obračunski period, sa datumom početka i kraja obračunskog perioda;

g) podaci o satnim opterećenjima za svaki obračunski period, sa datumom početka i kraja obračunskog perioda, kada na mestu isporuke električne energije sa prenosnog, odnosno distributivnog sistema postoji merenje satnih opterećenja, odnosno profil potrošnje određen u skladu sa pravilima o radu distributivnog sistema električne energije kada na mestu isporuke ne postoji merenje satnih opterećenja;

d) oznaka koji od prikazanih podataka je dobijen očitavanjem izmerenih vrednosti na mernom uređaju, a koji računanjem na osnovu propisanih profila potrošnje;

2) prirodnog gasa, i to:

a) podaci o obračunatim količinama prirodnog gasa krajnjem kupcu (m3) za svaki obračunski period, sa datumom početka i kraja obračunskog perioda;

b) podaci o maksimalnoj izmerenoj, odnosno izračunatoj dnevnoj potrošnji krajnjeg kupca na mestu isporuke, iskazan za dve poslednje uzastopne kalendarske godine koje prethode godini u kojoj je podnet zahtev za pristup podacima o potrošnji, osim za mesto isporuke razvrstano u kategoriju "1" grupu "mala potrošnja";

v) podaci o dnevnim potrošnjama krajnjeg kupca izmerenim u poslednja 24 meseca na mestu isporuke na kome je merni uređaj automatski beležio dnevno isporučene količine prirodnog gasa krajnjem kupcu, a kada na mestu isporuke merni uređaj nije automatski registrovao dnevne potrošnje, operator sistema prikazuje podatke o dnevnim potrošnjama prirodnog gasa izračunatim u skladu sa pravilima koja uređuju rad transportnog, odnosno distributivnog sistema za prirodni gas (profil potrošnje), osim za mesto isporuke koje se razvrstava u kategoriju "1" grupu "mala potrošnja";

g) oznaku koji od prikazanih podataka je dobijen očitavanjem sa mernog uređaja, a koji računanjem u skladu sa pravilima koja uređuju rad transportnog, odnosno distributivnog sistema za prirodni gas (profil potrošnje).

9. Operator sistema dostavlja obaveštenje o sopstvenoj potrošnji krajnjeg kupca u kome na obrascu iz priloga prikazuje vrste podataka o potrošnji propisane ovom odlukom, a izuzetno deo podataka iz baze može prikazati na posebnom izvodu koji prilaže i dostavlja kao sastavni deo obaveštenja.

Operator sistema će prikazati potrošnju krajnjeg kupca na više odgovarajućih obrazaca iz priloga ove odluke ako je u toku perioda za koji se obezbeđuju traženi podaci došlo do promene načina merenja, kategorije ili grupe u koju je krajnji kupac, odnosno mesto isporuke razvrstano saglasno metodologiji kojom se uređuje određivanje cene pristupa sistemu za prenos, odnosno transport, distribuciju električne energije, odnosno prirodnog gasa.

10. Snabdevači električnom energijom i prirodnim gasom i operatori sistema obezbeđuju potrebne tehničke, kadrovske i organizacione mere u cilju zaštite Zakonom propisane tajnosti podataka o potrošnji krajnjeg kupca od nedopuštenog korišćenja, objavljivanja i otkrivanja ovih podataka trećim licima, uz određivanje posebnih obaveza lica zaposlenih na njihovom prijemu i obradi u skladu sa zakonima kojima se uređuje zaštita podataka o ličnosti, odnosno zaštita poslovne tajne.

11. Ova odluka objavljuje se na internet stranici Agencije za energetiku Republike Srbije (www.aers.rs) i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, a primenjuje se počev od 31. januara 2017. godine.

 

Obrasce 1-4, koji su sastavni deo ove odluke, možete pogledati OVDE