ODLUKA

O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU OBJEKTA GRADSKE BRANE NA GRADSKOJ PLAŽI

("Sl. list grada Užica", br. 2/2017)

Član 1

Ovom Odlukom reguliše se održavanje i upravljanje objektom Gradske brane na Gradskoj plaži (u daljem tekstu: Gradska brana).

Član 2

Upravljanje objektom Gradske brane, kao delatnost od opšteg interesa, poverava se Javnom preduzeću "Veliki park" Užice.

JP "Veliki park" prati stanje ustava, obaloutvrda i drugih vodnih objekata na Gradskoj plaži, kao i ispravnost opreme za podizanje ustava i o stanju blagovremeno obaveštava gradsku upravu nadležnu za poslove voda.

JP "Veliki park" organizuje dežurstvo, obaveštavanje o dostignutim nivoima i preduzimanje i drugih mera na Gradskoj brani u slučaju povišenih vodostaja ili u drugim slučajevima na osnovu naredbe lica nadležnih za odbranu od poplava iz nadležne gradske uprave i JP "Srbijavode".

JP "Veliki park" Užice odgovorno je za pravovremeno podizanje i spuštanje ustava na Gradskoj brani u skladu sa odlukama grada Užica, Planom zaštite od poplava i naredbama nadležnih lica koja rukovode odbranom od poplava.

Član 3

Upravljanje tehničkim i investicionim održavanjem vrši grad Užice preko gradske uprave nadležne za poslove voda.

Član 4

Kupališna sezona na Gradskoj plaži počinje 15. juna i traje do 01. septembra.

Za vreme trajanja kupališne sezone organizuje se rad spasilačke službe.

Ustave na brani spuštaju se 10. maja, a podižu 15. oktobra.

Ustave se mogu podići u slučajevima pojave akcidentnih situacija i potrebe izvođenja hitnih radova u koritu u periodu od 10. maja do 15. oktobra odlukom JP "Srbijavode" ili odgovornog lica grada Užica.

Član 5

U cilju obezbeđenja uslova za održavanje sportskih i kulturnih manifestacija, na predlog organizatora, ustave se mogu podizati i spuštati uz prethodnu saglasnost nadležnog lica grada Užica ili JP "Srbijavode" za odbranu od poplava.

Član 6

Radi odbrane od poplava i konsolidacije vodostaja reke Đetinje ustave se mogu spuštati i podizati u toku cele godine u skladu sa Planom odbrane od poplava i naredbama nadležnog lica grada Užica ili JP "Srbijavode" za odbranu od poplava.

Član 7

Obavezuje se JKP "Vodovod" da blagovremeno obaveštava JP "Veliki park" i gradsku upravu nadležnu za poslove voda o svim naglim promenama dotoka vode na brani "Vrutci", a u cilju preduzimanja odgovarajućih mera na Gradskoj plaži.

Obavezuje se JP "Veliki park" da, bez odlaganja, na osnovu obaveštenja i procene iz stava 1. ovog člana, preduzme mere za podizanje ili spuštanje brane.

Član 8

JP "Veliki park" je dužno da u koordinaciji sa JKP "Vodovod" vrši punjenje i pražnjenje Gradske plaže, u nivou potrebnom za regulisanje biološkog minimuma u rečnom koritu nizvodno od Gradske plaže.

Član 9

Nadzor nad radom JP "Veliki park" u obavljanju poslova upravljanja gradskom plažom propisanog ovom odlukom vrši gradska uprava nadležna za poslove voda.

Član 10

Gradska uprava nadležna za poslove voda, u skladu sa Operativnim planom odbrane od poplava za vodotokove na teritoriji grada Užica, procenom rizika i ukazanom potrebom za preduzimanje mera bezbednosti i zaštite većeg obima sarađuje sa gradskom upravom nadležnom za poslove vanrednih situacija i drugim subjektima zaštite od poplava.

Gradske uprave iz stava 1. ovog člana sarađuju sa republičkim organima, organizacijama i institucijama nadležnim za vode i vanredne situacije i dužne su da zajedno odrede jedno lice koje će sarađivati sa navedenim subjektima.

Član 11

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o upravljanju i održavanju objektom Gradske brane na Gradskoj plaži ("Službeni list grada Užica" br. 15/10).

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".