ODLUKA

O UTVRĐIVANJU VREMENA I UZROKA SMRTI LICA UMRLIH IZVAN ZDRAVSTVENE USTANOVE NA TERITORIJI GRADA UŽICA

("Sl. list grada Užica", br. 2/2017)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se organizacija, način rada i druga pitanja od značaja za stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti lica umrlih izvan zdravstvene ustanove i izdavanje potvrde o smrti, na teritoriji grada Užica.

Član 2

Utvrđivanje vremena i uzroka smrti lica koja su umrla izvan zdravstvene ustanove i izdavanje potvrde o smrti, može vršiti lice koje:

- je doktor medicine

- ima položen stručni ispit

- ima najmanje godinu dana iskustva na poslovima utvrđivanja vremena i uzroka smrti lica

- ima prebivalište na teritoriji grada Užica.

Član 3

Gradsko veće grada Užica, određuje doktore medicine koji će obavljati poslove utvrđivanja vremena i uzroka smrti lica koja su umrla izvan zdravstvene ustanove na teritoriji grada Užica, na predlog Doma zdravlja Užice.

Doktori medicine određuju se na period od 2 godine.

Na osnovu navedenog akta Grad Užice zaključuje sa doktorima medicine pojedinačne ugovore o utvrđivanju vremena i uzroka smrti lica.

Član 4

Međusobna prava i obaveze grada Užica i Doma zdravlja u obavljanju poslova utvrđivanja vremena i uzroka smrti lica umrlih izvan zdravstvene ustanove na teritoriji grada Užica, regulisaće se ugovorom.

Član 5

Doktor medicine dužan je da, u roku od 12 sati od primljenog poziva, izvrši neposredan pregled, utvrdi vreme i uzrok smrti lica i izda potvrdu o smrti.

Utvrđivanje vremena i uzroka smrti lica i izdavanje potvrde o smrti, doktor medicine vrši po službenoj dužnosti ili na zahtev lica koja su po zakonu dužna da prijave činjenicu smrti.

Član 6

Potvrda o smrti je javna isprava na osnovu koje se vrši upis činjenice smrti u matičnu knjigu umrlih.

Potvrda o smrti sastavlja se u tri istovetna primerka, od kojih jedan ostaje u zdravstvenoj ustanovi a dva primerka se dostavljaju matičaru.

Član 7

Doktori medicine dužni su da uredno evidentiraju sve slučajeve utvrđivanja vremena i uzroka smrti lica umrlih izvan zdravstvene ustanove.

Dom zdravlja dužan je da mesečno podnese izveštaj o radu na poslovima utvrđivanja vremena i uzroka smrti lica, i to najkasnije do 5. u mesecu za prethodni mesec.

Izveštaj se dostavlja gradskoj upravi nadležnoj za finansije i na osnovu njega se vrši obračun naknade za rad doktora medicine.

Član 8

Sredstva za rad doktora medicine na poslovima koji su predmet ove odluke obezbeđuju se u budžetu grada Užica.

Visinu naknade za rad doktora za kalendarsku godinu utvrđuje Gradsko veće grada Užica.

Naknada se isplaćuje neposredno doktorima medicine.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".