PRAVILNIK

O NAČINU, POSTUPKU I KRITERIJUMIMA ZA DODELU SREDSTAVA CRKVAMA I TRADICIONALNIM VERSKIM ZAJEDNICAMA ZA IZGRADNJU, ODRŽAVANJE I OBNOVU CRKVENIH I VERSKIH OBJEKATA NA TERITORIJI GRADA UŽICA

("Sl. list grada Užica", br. 3/2017)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se način, postupak i kriterijumi za dodelu sredstava radi finansiranja ili sufinansiranja projekata crkvama i tradicionalnim verskim zajednicama za izgradnju, održavanje i obnovu crkvenih i verskih objekata na teritoriji Grada Užica.

Član 2

Visina sredstava za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz člana 1. ovog Pravilnika, crkvama i tradicionalnim verskim zajednicama utvrđuje se Odlukom o budžetu grada Užica.

Sredstva iz stava 1. ovog člana dodeljuju se na osnovu javnog konkursa.

Član 3

Tradicionalne crkve su u skladu sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama jesu one koje u Srbiji imaju viševekovni istorijski kontinuitet i čiji je pravni subjektivitet stečen na osnovu posebnih zakona, i to: Srpska Pravoslavna Crkva, Rimokatolička Crkva, Slovačka Evangelička Crkva a. v., Reformatska Hrišćanska Crkva i Evangelička Hrišćanska Crkva a. v.

Tradicionalne verske zajednice su u skladu sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, one koje u Srbiji imaju viševekovni istorijski kontinuitet i čiji je pravni subjektivitet stečen na osnovu posebnih zakona, i to Islamska verska zajednica i Jevrejska verska zajednica.

II KORISNICI SREDSTAVA

Član 4

Pravo podnošenja prijave na javni konkurs za dodelu sredstava radi finansiranja ili sufinansiranja projekata crkava i tradicionalnih verskih zajednica za izgradnju, održavanje i obnovu crkvenih i verskih objekata na teritoriji grada Užica imaju sledeći subjekti:

- tradicionalne crkve;

- tradicionalne verske zajednice.

III KRITERIJUMI ZA IZBOR PROJEKATA

Član 5

Kriterijumi za dodelu sredstava za finansiranje ili sufinansiranje projekata crkava i tradicionalnih verskih zajednica iz budžeta grada Užica za izgradnju, održavanje i obnovu crkvenih i verskih objekata na teritoriji grada Užica jesu:

- broj vernika;

- da li je crkveni odnosno verski objekat pod zaštitom kao kulturno dobro;

- stanje u kom se nalazi objekat;

- sufinansiranje projekata iz drugih izvora;

- usmerenost ka što većem broju korisnika;

- unapređenje stanja u kom se nalazi objekat;

- realan finansijski plan za predloženi projekat;

- da se objekti crkve ili tradicionalne verske zajednice nalaze na teritoriji grada Užica.

Član 6

Sredstva predviđena Odlukom o budžetu grada Užica za dodelu finansiranja ili sufinansiranja projekata crkava i tradicionalnih verskih zajednica iz budžeta dodeljuju se za:

- projekte izgradnje crkvenih ili verskih objekata;

- tekuće popravke i održavanje crkvenih ili verskih objekata;

- projekte obnove crkvenih ili verskih objekata.

IV POSTUPAK DODELE SREDSTAVA

Član 7

Javni konkurs za finansiranje ili sufinansiranja projekata crkvama i tradicionalnim verskim zajednicama za izgradnju, održavanje i obnovu crkvenih i verskih objekata na teritoriji grada Užica iz člana 2. ovog Pravilnika raspisuje gradonačelnik, najmanje jednom godišnje.

Javnim konkursom iz stava 1. ovog člana gradonačelnik određuje koji projekti iz člana 6. ovog Pravilnika će se finansirati ili sufinansirati, kao i iznos sredstava.

Član 8

Konkursni postupak sprovodi Komisija za dodelu sredstava crkvama i tradicionalnim verskim zajednicama za izgradnju, održavanje i obnovu crkvenih i verskih objekata na teritoriji grada Užica, koju imenuje gradonačelnik (u daljem tekstu: Komisija).

Rešenjem o imenovanju Komisije utvrđuju se sastav, zadaci i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Član 9

Javni konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet strani grada Užica i oglasnoj tabli Gradske uprave.

Javni konkurs sadrži:

- vrstu projekata i iznos sredstava za koji se raspisuje konkurs,

- subjekte ovlašćene za podnošenje prijave,

- uslove i kriterijume za podnosioca prijave,

- konkursnu dokumentaciju (obrasce),

- rok za podnošenje prijave i adresa,

- napomenu da se nepotpune, neblagovremene i prijave koje nisu predate na propisanim obrascima neće uzeti u razmatranje,

- i druge odredbe od važnosti za realizaciju konkursa.

Član 10

Prijava na konkurs podnosi se gradonačelniku u roku od 10 dana od dana objavljivanja na sajtu grada Užica, sa naznakom "Prijava na Konkurs za finansiranja ili sufinansiranja projekata crkvama i tradicionalnim verskim zajednicama za izgradnju, održavanje i obnovu crkvenih i verskih objekata na teritoriji grada Užica".

Za svaki projekat, podnosi se posebna prijava.

Uz prijavu, podnosilac prijave dužan je da obavezno priloži:

- detaljan opis projekta, za čije finansiranje ili sufinasiranje se podnosi prijava;

- budžet projekta;

Kompletna konkursna dokumentacija se dostavlja u jednoj zatvorenoj koverti.

Prijave se predaju na pisarnici Gradske uprave grada Užica ili poštom na adresu: Grad Užice, Dimitrija Tucovića 52, 31000 Užice - gradonačelniku, za izbor projekata za dodelu sredstava radi finansiranja ili sufinansiranja projekata crkvama i tradicionalnim verskim zajednicama na teritoriji grada Užica.

Blagovremenom dostavom smatra se i preporučena pošiljka predata pošti najkasnije do isteka poslednjeg dana utvrđenog roka za predaju konkursne dokumentacije (pečat pošte), bez obzira na datum prispeća.

Član 11

Komisija razmatra prijave i u skladu sa uslovima Konkursa, vrši izbor projekata i sačinjava predlog gradonačelniku o izboru projekata koji će se finansirati ili sufinansirati iz budžeta grada Užica.

O sprovedenom postupku Komisija vodi zapisnik koji zajedno sa Predlogom o izboru projekata kojima se iz budžeta opštine dodeljuju sredstva dostavlja gradonačelniku.

Na osnovu predloga Komisije, gradonačelnik donosi rešenje o finansiranju ili sufinansiranju projekta crkava i tradicionalnih verskih zajednica iz budžeta grada Užica.

Član 12

Na osnovu rešenja iz člana 11. stav 3. ovog Pravilnika gradonačelnik zaključuje u ime grada Užica ugovor o finansiranju ili sufinansiranju projekta crkava i tradicionalnih verskih zajednica za izgradnju, održavanje i obnovu crkvenih i verskih objekata iz budžeta grada Užica.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana uređuju se međusobna prava i obaveze ugovornih strana, način i rok za prenos odobrenih sredstava, rok za realizaciju projekta, obaveza podnošenja izveštaja, način rešavanja sporova, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 13

Korisnik sredstava, realizator projekta dužan je da u svakom momentu, omogući Komisiji, kontrolu realizacije projekta i uvid u svu potrebnu dokumentaciju.

Ako se prilikom kontrole utvrdi nenamensko trošenje sredstava nadležni organ dužan je da raskine ugovor i zatraži povraćaj prenetih sredstava, korisnik sredstava je dužan da sredstva vrati.

Korisnici sredstava, dužni su da u roku od 30 dana po završetku realizacije projekta, podnesu izveštaj o realizaciji i dostave dokaze o namenskom korišćenju sredstava, u skladu sa zaključenim Ugovorom.

Izveštaj o realizaciji projekta, podnosi se Komisiji na obrascu "Izveštaj o realizaciji projekta".

Izveštaj se podnosi u štampanom obliku, predajom na pisarnici Gradske uprave ili se šalje poštom.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Stručne i administrativno-tehničke poslove za sprovođenje ovog Pravilnika i rad Komisije, obavlja Gradska uprava za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti grada Užica.

Obrasce: prijave na Konkurs za sufinansiranje ili finansiranje projekata, detaljnog opisa projekta ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje iz budžeta grada Užica, budžeta projekta i izveštavanja (narativnog i finansijskog) propisuje Komisija.

Član 15

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja, a biće objavljen u "Službenom list grada Užica".