ODLUKA
O USPOSTAVLJANJU SARADNJE IZMEĐU GRADA NOVOG SADA, REPUBLIKA SRBIJA I GRADA ULMA, SAVEZNA REPUBLIKA NEMAČKA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 4/2017)

Član 1

Ovom odlukom Grad Novi Sad, Republika Srbija, uspostavlja saradnju sa Gradom Ulmom, Savezna Republika Nemačka, na osnovama ravnopravnosti, uzajamnog poverenja i zajedničkih interesa.

Član 2

Grad Novi Sad i Grad Ulm sarađivaće u oblastima privrede, nauke, turizma, infrastrukturnim projektima, sporta, obrazovanja, kulture i na realizaciji projekata Dunavske strategije Evropske unije, kao članice Dunavske regije.

Član 3

Gradonačelnik Grada Novog Sada i Gradonačelnik Grada Ulma potpisaće Sporazum o uspostavljanju saradnje između Grada Novog Sada, Republika Srbija i Grada Ulma, Savezna Republika Nemačka, koji je sastavni deo ove odluke.

Član 4

Sredstva za finansiranje saradnje obezbeđena su u budžetu Grada Novog Sada.

Član 5

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a objaviće se po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije.

 

1. Grad Novi Sad (Republika Srbija), koga zastupa Gradonačelnik Grada Novog Sada i

2. Grad Ulm (Savezna Republika Nemačka), koga zastupa Gradonačelnik Grada Ulma, (u daljem tekstu: Strane)

 

u Novom Sadu, _______________ godine, zaključuju

SPORAZUM
O USPOSTAVLJANJU SARADNJE IZMEĐU GRADA NOVOG SADA I GRADA ULMA

Član 1

Na osnovu obostrano izraženog interesa za produbljivanjem prijateljskih veza i saradnje koji povezuju dva naroda, srpski i nemački, i dva grada, Grad Novi Sad (Republika Srbija), administrativni centar Autonomne Pokrajine Vojvodine, i Grad Ulm (Savezna Republika Nemačka), Strane su konstatovale da u mnogim sferama društvenog života postoje brojne sličnosti, koje bi bile od zajedničkog interesa za oba grada.

Član 2

Saradnja između Strana potpisnica Sporazuma o saradnji postoji već više od jedne decenije, pre svega na polju zajedničkog rada i aktivnosti u okviru Saveta dunavskih gradova i regiona, kroz aktivno učešće u realizaciji projekata predviđenih Dunavskom strategijom Evropske unije.

Član 3

Strane su procenile da postoje i objektivne mogućnosti za nastavljanje veoma uspešne saradnje iz oblasti kulture, pre svega zbog činjenice da je jedan od najvećih naučnika i najgenijalnijih ljudi koje je svet dao, Albert Ajnštajn, rođen u Ulmu, a njegova supruga Mileva Marić Ajnštajn jedan deo života provela u Novom Sadu. Strane će ovo potvrditi otkrivanjem informativne table Milevi Marić-Ajnštajn i Albertu Ajnštajnu, na fasadi kuće u Kisačkoj 20, a u perspektivi bi bilo i pokretanje inicijative za postavku spomen-sobe posvećene njoj.

Član 4

Grad Ulm će pružiti značajnu savetodavnu i svaku drugu podršku Gradu Novom Sadu, nakon izbora za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Organizovanje raznih kulturnih događaja i međusobna razmena iskustava biće od neprocenjivnog značaja za Grad Novi Sad da se sadržajnije pripremi za sve obaveze i izazove koji ga očekuju u narednom periodu. Grad Ulm sebe smatra nemačkim gradom, ambasadorom Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture.

Član 5

Međusobni kontakti i vrlo tesna saradnja između omladinskih organizacija i udruženja Strana, bili bi od velikog značaja Gradu Novom Sadu koji je poneo još jednu laskavu titulu, Omladinske prestonice Evrope 2019. godine.

Član 6

Dugogodišnja saradnja dva grada na polju visokog obrazovanja je osnov za dalje razvijanje odnosa između Strana na polju međusobne razmene nastavnog kadra i studenata dva univerziteta. Dunavska letnja i zimska škola za studente u mlade naučnike, koje se održavaju u Ulmu i Novom Sadu svake godine, posebno su namenjene ovom cilju.

Član 7

Uvereni u značaj međunarodne saradnje, kao faktora koji povoljno utiče na društveno-ekonomski razvoj, kao i u vrednost razmene iskustava i boljeg međusobnog upoznavanja ljudi, zajednička je procena Strana da postoje objektivne mogućnosti za razvijanje partnerskih odnosa na osnovu uzajamnosti i ravnopravnosti u sferi delatnosti koje su od obostranog interesa, i to u oblastima: nauke, privrede, turizma, pokretanja infrastrukturnih projekata i sporta.

Član 8

U skladu sa gore navedenim, Strane izražavaju saglasnost da uspostave saradnju, pre svega:

- na polju najaktivnijeg učešća u realizaciji projekata predviđenih Dunavskom strategijom Evropske unije i bliskoj saradnji u Savetu dunavskih gradova i regiona; imajući u vidu činjenicu da će Gradonačelnik Grada Novog Sada biti član Izvršnog komiteta Saveta dunavskih gradova i regiona;

- u svetlu izbora Grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, u oblasti svih vidova kulturnog delovanja;

- povodom imenovanja Grada Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine, međusobnim kontaktima i aktivnostima omladinskih udruženja i organizacija;

- nastavkom započete saradnje dva grada na polju visokog obrazovanja, posebno imajući u vidu Dunavsku letnju i zimsku školu za studente i mlade naučnike.

Član 9

Potpisivanjem ovog Sporazuma, dve Strane daju nemerljiv doprinos u stvaranju pozitivne klime za promociju prijateljskih odnosa i veoma konkretnih aktivnosti u saradnji Strana.

Član 10

Sporazum o uspostavljanju saradnje sačinjen je u četiri (4) istovetna primeraka, na srpskom i nemačkom jeziku, od kojih svaka Strana zadržava po dva (2) primerka.

 

Miloš Vučević

 

Gunter Ciš

__________________

 

___________________

Gradonačelnik

 

Gradonačelnik

Grada Novog Sada

 

Grada Ulma