PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA KRALJEVA ZA 2017. GODINU

("Sl. list grada Kraljeva", br. 2/2017)

1. Ovim programom utvrđuje se namena i način korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Kraljeva (u daljem tekstu: Fond) planiranih u budžetu Grada Kraljeva za 2017. godinu, namenjenih za realizaciju planova, programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji grada Kraljeva.

2. Sredstva Fonda iz tačke 1. ovog programa, su planirana Odlukom o budžetu grada Kraljeva za 2017. godinu ("Službeni list grada Kraljeva", broj 35/16), u iznosu od 25.000.000,00 dinara.

3. Sredstva Fonda iz tačke 2. ovog programa koristiće se namenski za finansiranje obaveza lokalne samouprave utvrđenih zakonima iz oblasti zaštite životne sredine; podsticajnih, preventivnih i sanacionih programa i projekata; programa i projekata praćenja stanja životne sredine (monitoring); programa i zaštite zaštićenih prirodnih dobara; naučno istraživačkih projekata i programa; edukacija i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine; informisanja i objavljivanje podataka o stanju životne sredine; troškova realizacije programa, kao i drugih aktivnosti za zaštitu životne sredine u gradu Kraljevu i to:

Stavka 1 - Kontrola kvaliteta vazduha

Kontrola kvaliteta vazduha se vrši u skladu sa Programom kontrole kvaliteta vazduha grada Kraljeva za 2017. godinu, na koji saglasnost daje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a koji usvaja Gradsko veće.

Stavka 2 - Kontrola alergenog polena u vazduhu

Na doniranom aparatu se sprovodi dnevno merenje u periodu od februara do novembra, a dostavljene rezultate Odsek za zaštitu životne sredine prezentuje javnosti u vidu sedmodnevnih izveštaja.

Stavka 3 - Praćenje buke u gradu Kraljevu

Sistematsko merenje nivoa buke u gradu Kraljevu se realizuje na 40 mernih mesta.

Stavka 4 - Uništavanje ambrozije na urbanom delu teritorije grada Kraljeva

Tretiranje korovske biljke ambrozije vršiće se u urbanom delu grada Kraljeva, kao i prigradskim naseljima, gde je i gustina stanovništva najveća. Na osnovu mapiranja ambrozije u 2015. i 2016. godini uočeno je znatno smanjenje prisutnosti na površinama na kojima je prethodnih godina hemijski i mehanički uništavana, tako da je dalji plan sistematskog suzbijanja proširenje na prigradska naselja gde će njeno prisustvo dodatno biti konstatovano mapiranjem od strane stručnih lica. Uništavanje ambrozije izvodiće se mehaničkim i hemijskim putem jednom ili dva puta u toku vegetacije u zavisnosti od stepena njene rasprostranjenosti na datim lokacijama i meteorološkim uslovima.

Stavka 5 - Povremene ciljane kontrole zagađenja životne sredine na teritoriji grada Kraljeva

Radi efikasnijeg rada gradske ekološke inspekcije i ciljanih nenajavljenih kontrola zagađenja životne sredine (bukom, aerozagađenjem, otpadnim vodama, nejonizujućim zračenjem i sl.), po potrebi, deo Programa se rezerviše za ovu namenu.

Stavka 6 - Sprovođenje režima zaštite nad zaštićenim prirodnim dobrima

Sprovođenje planova upravljanja nad zaštićenim prirodnim dobrima na teritoriji grada Kraljeva i izrada godišnjih programa upravljanja i izveštaja o ostvarenju godišnjih programa, i realizaciju od strane staraoca JKP "Čistoća" Kraljevo.

Stavka 7 - Plaćanje usluge iznošenja otpada iz 22 kištre

Pružanje usluge iznošenja otpada iz 20 kištri sa teritorije MZ-a: Vitkovac (2 komada), Vitanovac, Pečenog, Čukojevac, Mrsać, Lađevci, Rudno, Bukovica, Konarevo, Stubal (2 komada), Ravanica (2 komada), Bogutovac, Samaila, Metikoši, Dragosinjci, Oplanići, Roćevići, Tavnik i Popovići koje će se prazniti jednom nedeljno po važećem cenovniku JKP "Čistoća", po prosečnoj ceni za pražnjenje.

Stavka 8 - Čišćenje divljih deponija sa teritorije seoskih mesnih zajednica

Uklanjanje više divljih deponija sa teritorija seoskih mesnih zajednica po predlogu JKP "Čistoća" i po rešenjima nadležne inspekcije, u količini smeća od oko 1170 m3, a po važećem cenovniku JKP "Čistoća".

Stavka 9 - Nabavka 400 kanti zapremine 120 l i 2 kištre zapremine 5 m3

Nabavka 400 kanti zapremine 120 l za deo Mesne zajednice Grdica radi zamene netipskih sudova tipskim i nabavka 2 kištre zapremine 5 m3 za proširenje usluge odnošenja otpada se teritorije mesnih zajednica Tavnik i Popovići.

Stavka 10 - Izrada Elaborata o geotehničkom ispitivanju zemljišta na lokaciji Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Region Kraljevo"

U postupku izrade Prethodne studije opravdanosti za potrebe Regionalnog privrednog društva za upravljanje otpadom "Region Kraljevo", Kraljevo, realizovaće se i izrada Elaborata o geotehničkim ispitivanjima zemljišta na potencijalnoj lokaciji regionalne deponije, kao učešće grada u sufinansiranju izrade projektno-tehničke dokumentacije od strane francuske firme SEURECA, koju finansira Vlade Francuske iz FASEP fonda.

Stavka 11 - Projektno i konkursno finansiranje i sufinansiranje projekata organizacija civilnog društva iz oblasti zaštite životne sredine

U cilju nastavka partnerske saradnje sa organizacijama civilnog društva, kroz obezbeđenje stručne i finansijske pomoći za realizaciju malih projekata iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, raspisaće se konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje projekata. Kriterijume za odabir i ocenu projekata definiše Odluka o sufinansiranju programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine ("Službeni list grada Kraljeva", broj 17/15).

Stavka 12 - Propagandne aktivnosti, štampanje strateških dokumenata i saradnja sa vaspitno-obrazovnim, naučnim ustanovama, javnim preduzećima i drugim ustanovama i organizacijama u cilju realizacije projekata vezanih za ekološku edukaciju i finansiranje aktivnosti Saveta za zaštitu životne sredine

 

Program

Finansijski plan

1

Kontrola kvaliteta vazduha

4.650.000,00

2

Kontrola alergentnog polena u vazduhu

720.000,00

3

Praćenje buke u gradu Kraljevu

500.000,00

4

Uništavanje ambrozije na urbanom delu teritorije grada Kraljeva

1.000.000,00

5

Povremene ciljane kontrole zagađenja životne sredine na teritoriji grada Kraljeva

100.000,00

6

Sprovođenje režima zaštite nad zaštićenim prirodnim dobrima

300.000,00

7

Plaćanje usluge iznošenja otpada iz 22 kištre

9.080.000,00

8

Čišćenje divljih deponija sa teritorije seoskih mesnih zajednica

1.500.000,00

9

Nabavka 400 kanti zapremine 120 l i 2 kištre zapremine 5 m3

1.150.000,00

10

Izrada Elaborata o geotehničkom ispitivanju zemljišta na lokaciji Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Region Kraljevo"

4.000.000,00

11

Projektno i konkursno finansiranje i sufinansiranje projekata organizacija civilnog društva iz oblasti zaštite životne sredine

1.500.000,00

12

Propagandne aktivnosti, štampanje strateških dokumenata i saradnja sa vaspitno-obrazovnim, naučnim ustanovama, javnim preduzećima i drugim ustanovama i organizacijama u cilju realizacije projekata vezanih za ekološku edukaciju i finansiranje aktivnosti Saveta za zaštitu životne sredine.

500.000,00

 

UKUPNO:

25.000.000,00

4. Ukoliko se prihodi i primanja u toku budžetske godine ne ostvaruju u planiranom iznosu rashodi će se ostvariti po prioritetima koje utvrdi gradonačelnik grada Kraljeva i to najpre obaveze utvrđene zakonom.

Sredstva iz tačke 2. ovog programa mogu da se uvećaju i za iznos donacija i prihoda iz drugih izvora, koja će se koristiti u skladu sa ovim programom.

Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2017. godinu stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".