PRAVILNIK
O POSTUPKU I KRITERIJUMIMA ZA DODELU SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA ZDRAVSTVO UDRUŽENJIMA ZA OBLAST ZDRAVSTVENE ZAŠTITE U 2017. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 6/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se postupak i kriterijumi za dodelu sredstava Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat), za finansiranje realizacije projekata/ programa ili za obezbeđenje nedostajućeg dela sredstava za finansiranje projekata/programa koje realizuju humanitarne i stručne organizacije, savezi i udruženja u oblasti zdravstvene zaštite u 2017. godini, kao i način sprovođenja javnog konkursa za izbor projekta/programa i prava i obaveze korisnika sredstava čiji se projekat/program finansira, odnosno sufinansira.

Sredstva iz stava 1. ovog člana planirana su članom 11. Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2017. godinu ("Službeni list APV", broj 69/16), u razdelu 07 Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, za realizaciju programske aktivnosti 18031004 Saradnja sa humanitarnim i stručnim organizacijama, savezima i udruženjima u okviru Programa 1803 Razvoj kvaliteta i dostupnosti zdravstvene zaštite.

Član 2

Sredstva iz člana 1. stav 2. ovog pravilnika dodeljuju se za finansiranje realizacije projekata/programa ili za obezbeđenje nedostajućeg dela sredstava za finansiranje projekata/programa od javnog interesa, koje realizuju humanitarne i stručne organizacije, savezi i udruženja u oblasti zdravstvene zaštite, a kojima se: doprinosi prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti i prevenciji malignih bolesti, unapređivanju i očuvanju zdravlja dece i mladih, reproduktivnog zdravlja, zdravlja starih lica, osoba sa invaliditetom i marginalizovanih grupa stanovništva; pruža podrška obolelima od malignih bolesti; unapređuje mentalno zdravlje; promovišu i popularišu zdravi stilovi života i druge aktivnosti u pogledu razvoja zdravstvene zaštite i unapređivanja zdravlja.

Član 3

Dodela sredstava iz člana 1. stav 2. ovog pravilnika sprovodi se putem javnog konkursa koji raspisuje Sekretarijat najmanje jednom godišnje i ista se putem javnog konkursa mogu dodeliti udruženjima iz člana 1. stav 1. ovog pravilnika upisanim u registar kod nadležnog organa za projekte/programe koji se realizuju na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Sredstva iz člana 1. stav 2. ovog pravilnika ne dodeljuju se: fizičkim licima, indirektnim korisnicima budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine, privrednim subjektima i drugim korisnicima čije je finansiranje uređeno aktima koje donosi ili na njih daje saglasnost Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine ili Pokrajinska vlada.

Član 4

Javni konkurs iz člana 3. ovog pravilnika objavljuje se u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine", u javnom glasilu koje pokriva celu teritoriju Autonomne pokrajine Vojvodine i na internet stranici Sekretarijata www.zdravstvo.vojvodina.gov.rs.

Rok za podnošenje prijava na javni konkurs ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja javnog konkursa.

Član 5

Javni konkurs iz člana 3. ovog pravilnika sadrži podatke o aktu na osnovu kog se raspisuje javni konkurs, oblast od javnog interesa koja se podstiče ili podržava, podatke o visini ukupnih sredstava koja se dodeljuju po javnom konkursu, program odnosno projektni zadatak i rok za njegov završetak, podatke o krugu mogućih učesnika na javnom konkursu, načinu i roku za podnošenje prijava na javni konkurs, kriterijumima i merilima za ocenu prijava, obaveznoj dokumentaciji koja se podnosi uz prijavu, kao i druge podatke koji su od važni za sprovođenje javnog konkursa.

Javni konkurs može da sadrži podatak o maksimalnom iznosu sredstava koja se dodeljuju udruženju građana putem javnog konkursa i o broju prijava koje na javni konkurs može podneti udruženje građana.

Član 6

Prijava na javni konkurs podnosi se na obrascu prijave čiju sadržinu utvrđuje Sekretarijat (jedan primerak).

Uz prijavu iz stava 1. ovog člana, prilaže se sledeća obavezna dokumentacija: fotokopija potvrde o registraciji u nadležnom organu, fotokopija potvrde o poreskom identifikacionom broju, fotokopija OP obrasca (overeni potpisi lica ovlašćenih za zastupanje) i fotokopija izvoda iz statuta udruženja u kome je utvrđeno da se ciljevi udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se projekat/program realizuje.

Član 7

Neblagovremene i nepotpune prijave, prijave koje nisu podnela ovlašćena lica, prijave koje nisu podnete na utvrđenom obrascu i prijave koje nisu predmet javnog konkursa - neće se razmatrati.

Član 8

Postupak javnog konkursa za dodelu sredstava sprovodi komisija koju obrazuje pokrajinski sekretar za zdravstvo, rešenjem kojim se utvrđuju sastav i zadaci komisije.

Komisija iz stava 1. ovog člana ima predsednika i dva člana, koji se imenuju iz reda zaposlenih u Sekretarijatu; komisija radi i odlučuje u punom sastavu i o svom radu vodi zapisnik. Komisija odluke donosi većinom od ukupnog broja članova. Komisija na prvoj sednici bira predsednika komisije koji koordinira radom komisije i vodi sednice.

Član 9

Projekte/programe na javnom konkursu - koji se boduju s najviše 100 bodova - procenjuje i vrednuje komisija primenom sledećih kriterijuma i dodelom odgovarajućeg broja bodova:

1. Prema referencama projekta/programa za oblast u kojoj se realizuje (ukupno najviše 30 bodova):

- jasno formulisani ciljevi i ciljne grupe i povezanost ciljeva i aktivnosti (najviše 10 bodova);

- broj direktnih korisnika projekta/programa (najviše 10 bodova);

- mogućnost razvijanja projekta/programa i njegova održivost (najviše 10 bodova).

2. Prema ciljevima koji se postižu realizacijom projekta/programa (ukupno najviše 40 bodova):

- procena doprinosa unapređivanju razvoja zdravstvene zaštite i zaštiti zdravlja (najviše 20 bodova):

- procena doprinosa unapređivanju položaja ciljne grupe (najviše 20 bodova).

3. Prema ekonomičnosti budžeta, usklađenosti budžeta s planiranim aktivnostima i postojanju sufinansiranja programa iz drugih izvora (ukupno najviše 30 bodova):

- procena ekonomičnosti budžeta programa i usklađenosti budžeta s planiranim aktivnostima (najviše 10 bodova);

- visina traženih sredstava u poređenju sa ukupnim obimom sredstava na koja se javni konkurs odnosi (najviše 10 bodova);

- stepen obezbeđenosti sopstvenih sredstava ili sredstava iz drugih izvora (najviše 10 bodova).

Član 10

Komisija sačinjava preliminarnu listu vrednovanja i rangiranja prijava na javni konkurs primenom kriterijuma iz člana 9. ovog pravilnika, u roku koji ne može biti duži od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

Lista iz stava 1. ovog člana objavljuje se na internet stranici Sekretarijata i učesnici javnog konkursa imaju pravo prigovora i uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju u roku od tri dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru učesnika javnog konkursa na listu iz stava 1. ovog člana donosi komisija u roku od osam dana od dana njegovog prijema.

Nakon odlučivanja o podnetim prigovorima, komisija sačinjava predlog liste vrednovanja i rangiranja prijava na javni konkurs, koja se objavljuje na internet stranici Sekretarijata i dostavlja pokrajinskom sekretaru za zdravstvo radi odlučivanja o dodeli i visini sredstava.

Član 11

Rešenjem koje je konačno, pokrajinski sekretar za zdravstvo - u skladu s likvidnim mogućnostima budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine - odlučuje o dodeli sredstava i visini sredstava, u roku od 15 dana od dana objavljivanja predloga liste vrednovanja i rangiranja prijava na javni konkurs na internet stranici Sekretarijata.

Rešenje iz stava 1. ovog člana objavljuje se na internet stranici Sekretarijata.

Član 12

Na osnovu rešenja iz člana 11. ovog pravilnika, Sekretarijat i korisnik sredstava zaključuju ugovor kojim se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana.

Korisnik sredstava, prilikom zaključenja ugovora iz stava 1. ovog člana, dužan je da - kao garanciju urednog izvršenja svojih ugovornih obaveza - Sekretarijatu preda meničnu izjavu s blanko menicom i ovlašćenjem i overenu fotokopiju kartona deponovanih potpisa ovlašćenih lica od strane poslovne banke, na dan zaključenja ugovora.

U slučaju da korisnik sredstava ne izvrši ili da delimično izvrši ugovorne obaveze, Sekretarijat će popuniti menicu ukupnim iznosom novčanog dugovanja korisnika sredstava na dan popunjavanja kao "menicu sa dospećem po viđenju", s klauzulom "bez protesta", koju će aktivirati radi naplate.

Sekretarijat je obavezan da menicu vrati udruženju građana nakon realizacije predmeta ugovora u celosti ukoliko je ne iskoristi u skladu sa stavom 2. ovog člana.

Član 13

Sekretarijat prenosi dodeljena sredstva na osnovu ugovora iz člana 12. ovog pravilnika na račun korisnika sredstava u skladu s likvidnim mogućnostima budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 14

Sredstva dodeljena po javnom konkursu korisnici sredstava mogu koristiti isključivo za namene za koje su dodeljena i u obavezi su da izvrše povraćaj neutrošenih sredstava. Ukoliko bude utvrđeno da korisnik sredstava po javnom konkursu nije koristio sredstva namenski, Sekretarijat će zatražiti povraćaj prenetih sredstava sa zakonskom zateznom kamatom, računajući od dana uplate do dana povrata dodeljenih sredstava.

Sredstva iz stava 1. ovog člana podležu kontroli primene zakona u oblasti materijalno-finansijskog poslovanja i namenskog i zakonitog korišćenja sredstava, koju obavlja služba budžetske inspekcije Autonomne pokrajine Vojvodine i kojoj je korisnik sredstava dužan da omogući nesmetanu kontrolu namenskog i zakonitog korišćenja sredstava po predmetu ugovora kod korisnika sredstava.

Član 15

Udruženja građana - korisnici sredstava po javnom konkursu - dužni su da, nakon završetka realizacije projekta/programa, Sekretarijatu podnesu izveštaj o njegovoj realizaciji i korišćenju sredstava na obrascu koju propisuje Sekretarijat, u roku od 15 dana od roka utvrđenog za realizaciju projekta/programa s dokumentacijom o njihovom namenskom korišćenju, koju su overila odgovorna lica.

Član 16

Korisnici sredstava po javnom konkursu dužni su da u svim javnim publikacijama i prilikom objavljivanja o programima koji se finansiraju po javnom konkursu navedu da je u njihovom finansiranju učestvovala Autonomna pokrajina Vojvodina, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".