PRAVILNIK
O SUFINANSIRANJU ISTRAŽIVAČKIH I RAZVOJNIH PROJEKATA I PROGRAMA IZ OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 5/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se kriterijumi, uslovi, obim, način i postupak dodele sredstava za sufinansiranje istraživačkih i razvojnih projekata i programa iz oblasti zaštite životne sredine za koje postoji potreba i interes da se realizuju na teritoriji Grada Novog Sada (u danjem tekstu: Grad).

Član 2

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada - Gradska uprava za zaštitu životne sredine - Budžetski fond za zaštitu životne sredine.

Član 3

Istraživačkim i razvojnim projektima i programima iz oblasti zaštite životne sredine, iz člana 1. ovog pravilnika, smatraju se projekti i programi čiji rezultati doprinose zaštiti i unapređenju stanja životne sredine na teritoriji Grada, a naročito zaštiti i unapređenju stanja prirodnih vrednosti, zemljišta, vode, vazduha, unapređenju upravljanja otpadom, ublažavanju klimatskih promena i prilagođavanju klimatskim promenama, smanjenju nivoa buke i sl.

Član 4

Dodela sredstava za sufinansiranje projekata i programa iz člana 3. ovog pravilnika, za koje su obezbeđena sredstva u budžetu Grada Novog Sada, vrši se putem Javnog konkursa, koji se raspisuje najmanje jednom godišnje.

Pravo učešća na Javnom konkursu imaju indirektni korisnici javnih sredstava budžeta Republike Srbije i Autonomne Pokrajine Vojvodine, a koji su, saglasno odredbama svog osnivačkog akta - statuta registrovani za obavljanje istraživačkog rada u oblasti na koju se projekat, odnosno program odnosi (u daljem tekstu: korisnik sredstava).

Sredstvima obezbeđenim u budžetu Grada Novog Sada za realizaciju projekata, odnosno programa iz člana 3. ovog pravilnika neće se sufinansirati kupovina opreme, režijski troškovi i drugi slični troškovi za redovan rad korisnika sredstava.

Član 5

Korisnik sredstava na Javnom konkursu može da konkuriše za nedostajući deo sredstava uz, obavezno dostavljanje overene i potpisane izjave o visini učešća sopstvenih sredstava, odnosno visini učešća drugih subjekata u realizaciji projekta, odnosno programa.

Korisnik sredstava može na Javnom konkursu da učestvuje sa više projekata, odnosno programa.

Član 6

Prijava na Javni konkurs se dostavlja na popunjenom Obrascu prijave uz koji se podnosi sledeća dokumentacija:

- rešenje o upisu u registar nadležnog suda,

- overena fotokopija izvoda iz statuta korisnika sredstava u kome je utvrđeno da je delatnost korisnika sredstava istraživački rad u oblasti na koju se projekat, odnosno program odnosi,

- potpisana i overena izjava o visini učešća sopstvenih sredstava, odnosno, visini učešća drugih subjekata u realizaciji projekta, odnosno programa,

- druga dokumenta koja korisnik sredstava smatra odgovarajućim za predloženi projekat, odnosno program (na primer: pisma preporuke i pisma podrške ako postoje, biografije koordinatora projekta i ključnih lica uključenih u rad na projektu, odnosno programu).

Obrazac prijave sadrži podatke o podnosiocu predloga projekta, odnosno programa, osnovne podatke o projektu, odnosno programu i potrebnim finansijskim sredstvima za realizaciju.

Prijava se podnosi u roku koji ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja Javnog konkursa.

Član 7

Gradska uprava za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Gradska uprava) raspisuje Javni konkurs za sufinansiranje projekata, odnosno programa iz člana 3. ovog pravilnika, uz saglasnost Gradonačelnika Grada Novog Sada.

Član 8

Javni konkurs iz člana 4. stav ovog pravilnika objavljuje se u sredstvima javnog informisanja i na sajtu Uprave www.environovisad.org.rs.

Član 9

Javni konkurs naročito sadrži:

- predmet Javnog konkursa

- uslove koje korisnik sredstava mora da ispunjava kao učesnik u Javnom konkursu,

- rok za podnošenje prijave i predloga projekta, odnosno programa,

- namenu i ukupan iznos sredstava za koji se Javni konkurs sprovodi,

- najviši pojedinačni iznos koji se korisniku sredstava može dodeliti, po projektu, odnosno programu,

- proceduru prijavljivanja na Javni konkurs,

- obaveznu dokumentaciju koja se podnosi za učešće na Javnom konkursu,

- krajnji rok za realizaciju projekata, odnosno programa,

- rok za donošenje odluke o izboru projekata, odnosno programa,

- način objavljivanja odluke o izboru projekata, odnosno programa, i

- bliža merila za vrednovanje i rangiranje prijavljenih projekata, odnosno programa.

Član 10

Javni konkurs sprovodi Komisija sastavljena od predstavnika Gradske uprave, koju na predlog načelnika Gradske uprave, obrazuje Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Komisija).

Sastav, broj članova, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije utvrđuje se za svaki Javni konkurs.

Član 11

Komisija ima zadatak:

- da ispita blagovremenost i urednost podnetih prijava,

- da pregleda i oceni sve predloge projekata, odnosno programa prijavljenih na Javni konkurs,

- da o pregledu i oceni prijavljenih projekata, odnosno programa sačini zapisnik sa predlogom odluke o izboru projekata, odnosno programa i iznosom sredstava za sufinansiranje, kao i predlogom o odbijanju prijava, u roku određenom u Javnom konkursu.

Član 12

Komisija, u roku koji ne može biti duži od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava, utvrđuje Listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata, odnosno programa (u daljem tekstu: Lista), uzimajući u obzir sledeće elemente:

- zakonitost i efikasnost korišćenih sredstava, odnosno da li su ranije korišćena sredstva iz budžeta Grada Novog Sada i ako jesu, da li su ispunjene ugovorne obaveze,

- ciljevi koji se postižu, odnosno očekivani rezultati projekta, odnosno programa, mogućnost implementacije projekta, odnosno programa, stepen unapređenja stanja u tematskoj oblasti na koji se predmetni projekat, odnosno program odnosni, mogućnost razvijanja projekta, odnosno programa,

- referentna lista realizovanih projekata, odnosno programa u oblasti na koju se projekat, odnosno program odnosi, i

- sufinansiranje projekata, odnosno programa iz drugih izvora finansiranja (visina potraživanih sredstava).

Lista se objavljuje na sajtu Gradske uprave.

Učesnici Javnog konkursa imaju pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju po utvrđivanju Liste iz stava 1. ovog člana, u roku od tri dana od dana objavljivanja Liste.

Na Listu učesnici Javnog konkursa imaju pravo prigovora u roku od tri dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru iz stava 3. ovog člana donosi Komisija u roku od sedam dana od dana prijema prigovora.

Član 13

Izveštaj o sprovedenom postupku Javnog konkursa sa zapisnikom i predlogom Liste sa visinom sredstava za svaki od predloženih projekata, odnosno programa, Komisija dostavlja Gradonačelniku Grada Novog Sada u roku od 15 dana od dana njenog donošenja.

Gradonačelnik Grada Novog Sada, nakon razmatranja dostavljenog materijala i predloga iz stava 1. ovog člana, donosi akt o odobravanju projekta, odnosno programa i utvrđivanju visine sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta, odnosno programa.

Član 14

Sredstva iz člana 13. stav 2. ove odluke, kao namenska sredstva budžeta Grada Novog Sada - Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, prenose se korisniku sredstava u skladu sa ugovorom koji sa korisnikom sredstava zaključuje Gradonačelnik Grada Novog Sada ili lice koje ovlasti i mogu se koristiti isključivo za realizaciju konkretnog projekta, odnosno programa.

Ugovorom se, pored službenih, odnosno, poslovnih podataka o korisniku sredstava i ovlašćenom licu reguliše i sledeće:

- predmet ugovora-naziv projekta, odnosno programa koji se sufinansira u okviru Javnog konkursa;

- visina sredstava za sufinansiranje realizacije projekata, odnosno programa koja obezbeđuje Grad putem Gradske uprave i utvrđuje dinamika obezbeđenja i prenosa sredstava;

- utvrđuje krajnji rok za realizaciju projekata, odnosno programa u skladu sa Javnim konkursom;

- obavezuje korisnik sredstava da Gradskoj upravi pruža dokaze o dinamici realizacije i namenskom utrošku sredstava, a po zahtevu Gradske uprave;

- obavezuje korisnik sredstava da po realizaciji projekata, odnosno programa dostavi izveštaj na obrascu čije elemente utvrđuje Gradska uprava u okviru dokumentacije za Javni konkurs;

- utvrđuje način i postupak vraćanja sredstava dodeljenih za sufinansiranje projekata, odnosno programa u slučaju da korisnik sredstava dobijena sredstva ne koristi namenski za realizovanje odobrenog projekata, odnosno programa, i

- određuju i druga pitanja koja su od značaja za realizaciju izabranog projekata, odnosno programa korisnika sredstava.

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".