ODLUKA

O PROŠIRENIM PRAVIMA U OBLASTI BORAČKE I BORAČKO INVALIDSKE ZAŠTITE NA TERITORIJI GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 15/2016)

 

I - OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom, kao dodatni oblik zaštite boraca, ratnih i mirnodopskih vojnih invalida, civilnih invalida rata, članova porodica umrlih vojnih invalida i civilnih invalida rata, članova porodica poginulih boraca i članova porodica civilnih žrtava rata, utvrđuju se proširena prava, uslovi, postupak ostvarivanja prava i način finansiranja u oblasti boračke i boračko invalidske zaštite na teritoriji grada Kruševca.

Član 2

Odlukom o budžetu grada Kruševca utvrđuju se posebna sredstva za namene iz prethodnog člana za svaku godinu.

Obim i uslovi za ostvarivanje proširenih prava zavise od raspoloživih sredstava u budžetu Grada Kruševca.

Sredstva za ostvarivanje proširenih prava iz ove Odluke ostvaruju se i od donatora i donatorskih organizacija i fondova.

II - KORISNICI PRAVA

Član 3

Svojstvo borca, radi ostvarivanja prava po ovoj odluci ima državljanin Republike Srbije koji je:

1) u ratu vršio vojne dužnosti ili druge dužnosti radi odbrane suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne celokupnosti Republike Srbije;

2) učestvovao u Narodnooslobodilačkoj borbi u Drugom svetskom ratu kao pripadnik partizanskih odreda narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije, odnosno Jugoslovenske armije u periodu od 17. aprila 1941. do 15. maja 1945. godine;

3) učestvovao u Drugom svetskom ratu kao pripadnik Jugoslovenske vojske u otadžbini i Ravnogorskog pokreta, u periodu od 17. aprila 1941. godine do 12. septembra 1944. godine;

4) vršio vojne dužnosti ili druge dužnosti za vojne ciljeve ili druge ciljeve državne bezbednosti u oružanim akcijama od 17. avgusta 1990. godine do 27. aprila 1992. godine radi odbrane suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne celokupnosti Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije;

5) vršio vojne dužnosti ili druge dužnosti za vojne ciljeve ili za ciljeve državne bezbednosti u vezi sa učestvovanjem u ratu u Saveznoj Republici Jugoslaviji od 24. marta do 26. juna 1999. godine.

Svojstvo borca se utvrđuje na osnovu vojne knjižice ili drugog pisanog dokaza izdatog od strane nadležnog organa.

Član 4

Ostala lica navedena u članu 1. ove Odluke mogu ostvariti prava utvrđena ovom Odlukom na osnovu pravosnažnog rešenja nadležnog organa kojim je priznat status i pravo po važećem Zakonu iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Član 5

Lica iz člana 1. ove Odluke mogu ostvariti prava utvrđena ovom Odlukom pod uslovom da imaju prebivalište, odnosno boravište ako je izbeglica ili raseljeno lice sa teritorije Kosova i Metohije, na području grada Kruševca, najmanje tri godine pre podnošenja zahteva.

III - OBIM PRAVA, POSTUPAK I NAČIN OSTVARIVANJA PRAVA

Član 6

Lica iz člana 1. ove Odluke, imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć u svrhu lečenja težih bolesti i to najviše dva puta u jednoj kalendarskoj godini, tako da ukupan iznos isplaćenih pomoći ne pređe 20% prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, poznatog u momentu podnošenja zahteva, odnosno prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku.

Član 7

Pod težim bolestima u smislu ove Odluke smatraju se:

1. maligna oboljenja,

2. teški oblici dijabetesa sa utvrđenim komplikacijama (nefropatija, retinopatija i angeopatija),

3. duševna oboljenja (sve vrste psihoza),

4. oboljenja nervnog sistema (parkinsonova, alchajmer, epilepsija i multipla skleroza),

5. teška oboljenja bubrega koja su dovela do terminalne insuficijencije,

6. potpuno slepa lica.

Teška bolest za lica iz člana 1. ove Odluke dokazuje se na osnovu dijagnoze iz otpusne liste ili druge dokumentacije, ne starije od šest meseci, na osnovu koje se nedvosmisleno utvrđuje navedena bolest ili stanje.

Član 8

Lica iz člana 1. ove Odluke, koja nemaju redovna mesečna primanja, imaju pravo jednom godišnje, na naknadu troškova prevoza u visini cene autobuske karte kada ih nadležni organ uputi ili pozove u drugo mesto radi lekarskog pregleda ili stacionarnog lečenja.

Član 9

O pravima iz ove Odluke u prvom stepenu, na osnovu podnetog zahteva, odlučuje rešenjem nadležna služba za poslove boračko invalidske zaštite, Odeljenja za društvene delatnosti, Gradske uprave grada Kruševca.

Član 10

Sredstva za ostvarivanje prava iz ove Odluke obezbeđuju se u budžetu grada Kruševca i namenski se prenose Centru za socijalni rad.

Član 11

U postupku ostvarivanja prava po ovoj Odluci primenjuju se odredbe opšteg upravnog postupka.

Član 12

O žalbi na rešenja Odeljenja za društvene delatnosti rešava Gradsko veće grada Kruševca.

IV - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca", a primenjivaće se od 01.01.2017. godine.

Član 14

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe Odluka o pravima ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca u oružanim sukobima posle 17. avgusta 1990. godine ("Sl. list opštine Kruševac" br. 5/93, 7/93 i 4/94), Odluka o proširenom obimu zaštite civilnih invalida rata ("Međuopštinski sl. list Kruševac" br. 2/80 i 9/82) i Odluka o dopunskom obezbeđenju učesnika NOR-a i članova porodica poginulih i umrlih boraca sa teritorije opštine Kruševac ("Međuopštinski sl. list Kruševac" br. 2/83, 2/87, 2/89 i "Sl. list opštine Kruševac" br. 8/93).