PRAVILNIK
O NAČINU, MERILIMA I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR PROJEKATA U KULTURI KOJI SE FINANSIRAJU I SUFINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 28/2010, 37/2010, 44/2011, 6/2012, 25/2012, 35/2015, 42/2015 i 6/2017)

 

I OPŠTA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način, merila i kriterijumi za izbor projekata za sufinansiranje izgradnje, održavanja i obnove verskih objekata iz sredstava budžeta Grada Novog Sada (u daljem tekstu: budžet Grada), kao i način obezbeđivanja prostornih uslova za rad amatersko kulturno-umetničkih društava.

Čl. 2-23a

(Brisano)

III IZBOR PROJEKATA ZA SUFINANSIRANJE IZGRADNJE, ODRŽAVANJA I OBNOVE VERSKIH OBJEKATA

Član 24

Izbor projekata za sufinansiranje izgradnje, održavanja i obnove verskih objekata, vrši se na osnovu konkursa, a u skladu sa potrebama i mogućnostima budžeta Grada.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, Gradonačelnik može i bez raspisivanja konkursa, da odobri sredstva iz budžeta Grada za sufinansiranje projekata izgradnje, održavanja i obnove verskih objekata.

Sredstva iz budžeta Grada za sufinansiranje projekata iz stava 2. ovog člana, prenose se na osnovu ugovora koji zaključuje Gradonačelnik sa nosiocem projekta, ili načelnik Uprave, po ovlašćenju Gradonačelnika.

Član 25

Konkurs za izbor projekata za sufinansiranje izgradnje, održavanja i obnove verskih objekata vrši se najmanje jednom godišnje, a raspisuje ga Gradsko veće Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće), ukoliko su budžetom Grada obezbeđena sredstva za ovu namenu.

Pravo učešća na konkursu imaju crkve i verske zajednice čiji se objekti nalaze na teritoriji Grada, ili čija se izgradnja planira na teritoriji Grada.

Član 26

Konkurs iz člana 24. ovog pravilnika, objavljuje se u sredstvima javnog informisanja.

Konkurs iz stava 1. ovog člana sadrži:

- naziv projekata za koje se sprovodi konkurs,

- moguće učesnike na konkursu,

- ukupan iznos sredstava iz budžeta Grada,

- rok za podnošenje prijave na konkurs,

- način prijavljivanja na konkurs,

- obrazac prijave na konkurs, i

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz prijavu na konkurs.

Član 27

Konkurs iz člana 24. ovog pravilnika, sprovodi komisija koju obrazuje i imenuje Gradsko veće.

Komisija iz stava 1. ovog člana ima predsednika i četiri člana koji se imenuju iz reda stručnjaka iz oblasti kulture, urbanizma, istorije umetnosti, arhitekture, građevinarstva, i sl., kao i predstavnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Član 28

Prijava na konkurs iz člana 26. stav 2. ovog pravilnika, podnosi se Upravi na obrascu prijave koji je sastavni deo konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs, prijave upućene faksom ili elektronskom poštom, kao i prijave onih učesnika na konkursu, koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na sufinansiranje projekata sredstvima iz budžeta Grada, a nisu podneli izveštaj o realizaciji projekta, komisija iz člana 27. ovog pravilnika neće razmatrati.

Član 29

Učesnici na konkursu iz člana 25. stav 2. ovog pravilnika, uz prijavu i dokumentaciju, koju je potrebno priložiti, podnose i projekat koji sadrži:

- osnovne podatke o učesniku na konkursu (naziv, sedište, matični broj i poreski identifikacioni broj),

- odluku organa crkve ili verske zajednice o izvođenju radova,

- potrebne dozvole i saglasnosti nadležnih organa predviđene zakonom i drugim propisima koji regulišu oblast planiranja i izgradnje,

- detaljan opis radova na izgradnji, održavanju i obnovi verskog objekta,

- finansijski plan projekta (pregled pojedinačnih aktivnosti koje se predviđaju projektom, sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju tih aktivnosti i specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih prihoda, ukupan iznos sredstava iz budžeta Grada i drugih izvora), i

- podatke o odgovornoj osobi za realizaciju projekta i korišćenje sredstava.

Član 30

Merila i kriterijumi za izbor projekata za izgradnju, održavanje i obnovu verskih objekata su:

- stepen ugroženosti verskog objekta,

- kategorizacija verskog objekta kao kulturnog dobra (izuzetan značaj, veliki značaj, spomenik kulture), i

- značaj verskih objekata za kulturu, umetnost, istoriju i sl., ukoliko verski objekat nije utvrđen za spomenik kulture, ako je u postupku pripreme za proglašenje, ili je dobro koje uživa prethodnu zaštitu.

Član 31

Komisija iz člana 27. ovog pravilnika, dužna je da dostavi Upravi izveštaj o sprovedenom postupku konkursa.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana sadrži predlog projekata, učesnike na konkursu i iznos sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Član 32

Nakon razmatranja izveštaja iz člana 31. ovog pravilnika, Uprava dostavlja Gradskom veću predlog akta o utvrđivanju projekata, nosioce projekata, kao i iznos sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Na osnovu predloga iz stava 1. ovog člana, Gradsko veće donosi akt o utvrđivanju projekata, nosioce projekata, kao i iznos sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Član 33

Nosilac projekta iz člana 32. stav 2. ovog pravilnika zaključuje sa Upravom ugovor o sufinansiranju projekta, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Nosilac projekta iz stava 1. ovog člana dužan je da Upravi, u roku od 15 dana po završetku projekta, a najkasnije do kraja tekuće godine, podnese izveštaj o realizaciji projekta i dostavi dokaze o namenskom korišćenju sredstava.

IV OBEZBEĐENJE PROSTORNIH USLOVA ZA RAD AMATERSKIH KULTURNO-UMETNIČKIH DRUŠTAVA

Član 34

Amaterskim kulturno-umetničkim društvima čije je sedište na teritoriji Grada, koja najmanje deset godina obavljaju kulturno-umetničku delatnost, a koriste prostor za obavljanje kulturno-umetničke delatnosti na osnovu ugovora o zakupu poslovnog prostora sa Javnim preduzećem "Poslovni prostor" u Novom Sadu, drugim pravnim ili fizičkim licem, obezbeđuju se prostorni uslovi za rad prenosom sredstava iz budžeta Grada za plaćanje zakupnine za korišćenje prostora.

Sredstva iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se mesečno, u iznosu koji se dobija množenjem iznosa dinarske protivvrednosti vrednosti 23 boda zakupnine za poslovni prostor kojim upravlja Javno preduzeće "Poslovni prostor" u Novom Sadu, i površine prostora od 200 m2.

Ukoliko je iznos sredstava iz stava 2. ovog člana veći od iznosa zakupnine koju plaća amatersko kulturno-umetničko društvo iz stava 1. ovog člana po osnovu ugovora o zakupu poslovnog prostora, sredstva iz budžeta Grada za zakupninu se obezbeđuju u iznosu utvrđenom u ugovoru o zakupu.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 35

Konkursi za 2010. godinu koji nisu raspisani na osnovu Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za programe-projekte iz oblasti kulture koji prestaje da važi, raspisaće se najkasnije do 30. juna 2010. godine, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Član 35a

Izuzetno, rokovi utvrđeni u čl. 13. stav 2, 22. stav 2. i 33. stav 2. ovog pravilnika za projekte za čiju realizaciju su dodeljena sredstva iz budžeta Grada u 2010. godini, mogu se zbog nastupanja objektivnih okolnosti, produžiti.

Član 36

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za programe-projekte iz oblasti kulture ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 18/09 i 7/10).

Član 37

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni član Pravilnika o dopunama
Pravilnika o načinu, merilima i kriterijumima za izbor projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Grada Novog Sada

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 44/2011)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopuni
Pravilnika o načinu, merilima i kriterijumima za izbor projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Grada Novog Sada

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 6/2012)

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni član Pravilnika o dopuni
Pravilnika o načinu, merilima i kriterijumima za izbor projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Grada Novog Sada

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 25/2012)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni
Pravilnika o načinu, merilima i kriterijumima za izbor projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Grada Novog Sada

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 35/2015)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".