PROGRAM

REFUNDIRANJA TROŠKOVA ZBRINJAVANJA UGINULIH DOMAĆIH ŽIVOTINJA NA TERITORIJI GRADA KIKINDA ZA 2017. GODINU

("Sl. list grada Kikinde", br. 4/2017)

Član 1

Programom refundiranja troškova zbrinjavanja uginulih domaćih životinja na teritoriji grada Kikinde za 2017. godinu (U daljem tekstu: Program) regulišu se uslovi, način, postupak i sredstva za refundiranje troškova neškodljivog uklanjanja leševa iz objekata za uzgoj registrovanog poljoprivrednog gazdinstva na teritoriji grada Kikinde, njihov transport i predaja u objekat za sakupljanje, preradu ili uništavanje.

Član 2

Neškodljivo uklanjanjanje životinjskih leševa iz tačke I ovog Programa vrši Zoohigijenska služba.

Član 3

Pod životinjskim leševima, u smislu ovog Programa, podrazumevaju se uginule, mrtvorođene ili pobačene životinje, kao i eutanazirane životinje.

Član 4

Sredstva za refundaciju troškova za usluge zbrinjavanja uginulih domaćih životinja na teritoriji grada Kikinda za 2017. godinu obezbeđena su u Budžetu grada Kikinde u programu "Poljoprivredni ruralni razvoj" -programska aktivnost "Mere podrške ruralnom razvoju" u iznosu od 3.000.000,00 dinara.

U slučaju utroška sredstava iz stava 1. ove tačke, troškove neškodljivog uklanjanja leševa životinja i njihov transport snosi vlasnik, odnosno držalac životinja.

Član 5

Troškovi neškodljivog zbrinjavanja leševa obuhvataju troškove aktivnosti počev od uklanjanje leša do zaključno sa predajom u objekat za sakupljanje, preradu ili uništavanje, prema važećem cenovniku Zoohigijenske službe.

Član 6

Vlasnik, odnosno držalac životinja koji je nosilac ili član registrovanog poljoprivrednog gazdinstva na teritoriji grada Kikinde, ima pravo na refundaciju 90% sredstava datih za izvršenu uslugu zoohigijenske službe.

Član 7

Vlasnici i držaoci životinja prijavljuju uginuće životinje nadležnom lokalnom veterinaru.

Veterinar nakon izlaska na lice mesta i konstatovanja uginuća izdaje potvrdu/zapisnik o uginuću.

Vlasnici i držaoci životinja dužni su da prijave uginuće životinje zoohigijenskoj službi i da se pridržavaju svih uputstava koje je služba izdala u vezi sa odlaganjem leševa, kao i da o uginuću životinje obaveste Centralnu bazu.

Član 8

Zahtev za refundaciju   sredstava datih za izvršenu uslugu zoohigijenske službe, vlasnik odnosno držalac životinje podnosi Gradskoj upravi grada Kikinde na propisanom obrascu.

Uz zahtev za refundaciju sredstava, prilaže se:

- potvrdu/zapisnik veterinara o uginuću životinje,

- račun zoohigijenske službe za izvršenu uslugu,

- rešenje o aktivnom poljoprivrednom gazdinstvu,

- tekući račun vlasnika uginule životinje.

Rok za podnošenje zahteva za refundaciju sredstava je 30 dana od dana uginuća životinje.

Rok za isplatu je 45 dana od dana izdavanja rešenja kojim se zahtev za refundaciju usvaja.

Rešenje o refundaciji sredstava donosi nadležan organ Gradske uprave grada Kikinda zadužen za poljoprivredu.

Član 9

Program stupa na snagu osmog dana od dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kikinde".