PRAVILNIK

O SADRŽINI, NAČINU I POSTUPKU SPROVOĐENJA JAVNOG KONKURSA ZA JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO I KONCESIJE U PODRUČJU ŽIČARA

("Sl. glasnik RS", br. 12/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržina, način i postupak sprovođenja javnog konkursa za javno-privatno partnerstvo i koncesije u području žičara.

Član 2

Koncesija u području žičara može se davati za obavljanje usluge javnog prevoza lica, odnosno za građenje žičara, u postupku i na način propisan Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama ("Službeni glasnik RS", br. 88/11, 15/16 i 104/16, u daljem tekstu: Zakon).

Ako realizacija projekta javno-privatnog partnerstva u području žičara podrazumeva davanje koncesije iz člana 10. stav 1. Zakona, postupak izbora privatnog partnera sprovodi se u skladu sa odredbama Zakona.

Ako koncesija u području žičara ima pretežno obeležja koncesije za javne radove, odnosno javne usluge u skladu sa članom 10. st. 1. i 2. Zakona na postupak odabira koncesionara/privatnog partnera primenjuju se postupci javne nabavke, određeni zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

Član 3

Postupak dodele javnog ugovora za javno-privatno partnerstvo sa ili bez elemenata koncesije u području žičara, pokreće se objavljivanjem javnog poziva na srpskom jeziku i na stranom jeziku koji se uobičajeno koristi u međunarodnoj trgovini, u skladu sa odredbama člana 22. Zakona.

Član 4

Po odobravanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije u području žičara od strane organa za odobravanje iz člana 26. Zakona, javno telo otpočinje postupak javne nabavke za odabir privatnog partnera, u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

Član 5

Po donošenju koncesionog akta od strane organa iz člana 29. Zakona, postupak davanja koncesije za komercijalno korišćenje žičara započinje danom objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Javni poziv iz stava 1. ovog člana sadrži podatke određene Zakonom, kao i druge podatke u skladu sa posebnim zakonom, i to:

1) kontakt podatke davaoca koncesije;

2) predmet koncesije, uključujući prirodu i obim koncesione delatnosti, mesto obavljanja koncesione delatnosti i rok trajanja koncesije;

3) rok za predaju ponuda, adresu na koju se dostavljaju ponude, jezik i pismo na kojem ponude moraju biti sačinjene;

4) lične, stručne, tehničke i finansijske uslove koje moraju da zadovolje ponuđači, kao i isprave kojima se dokazuje njihovo ispunjenje;

5) kriterijume za izbor najpovoljnije ponude;

6) datum dostavljanja obaveštenja o ishodu postupka;

7) naziv i adresu tela nadležnog za rešavanje po zahtevima za zaštitu prava, kao i podatke o rokovima za njihovo podnošenje;

8) o vrsti postupka na osnovu koga se sprovodi davanje koncesije (sa ili bez pretkvalifikacije);

9) kapacitet žičare koja se daje u koncesiju;

10) obim prevoza žičare koja se daje u koncesiju;

11) dužina žičare koja se daje u koncesiju;

12) nadmorska visina na kojoj se žičara koja se daje u koncesiju nalazi.

Član 6

Postupak davanja koncesije za komercijalno korišćenje žičara okončava se donošenjem konačne odluke o izboru najpovoljnije ponude ili donošenjem konačne odluke o poništaju postupka davanja koncesije, u skladu sa Zakonom.

Član 7

Davalac koncesije za komercijalno korišćenje žičara zasniva izbor najpovoljnije ponude i donosi odluku o izboru najpovoljnije ponude za koju će ponuditi potpisivanje javnog ugovora o koncesiji, u skladu sa Zakonom.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".