NAREDBA
O PREDUZIMANJU MERA ZA SPREČAVANJE UNOŠENJA ZARAZNE BOLESTI PTICA AVIJARNA INFLUENCA U REPUBLIKU SRBIJU

("Sl. glasnik RS", br. 98/2016 i 12/2017)

1. Radi sprečavanja unošenja u cilju prevencije, kontrole i sprečavanja pojave i širenja zarazne bolesti ptica avijarna influenca sprovodiće se mere na način propisan ovom naredbom.

2. Radi sprečavanja unošenja u cilju prevencije, kontrole i sprečavanja pojave i širenja zarazne bolesti ptica avijarna influenca u Republici Srbiji zabranjuje se uvoz i provoz, odnosno unos pošiljki iz zemalja u kojima je potvrđena pojava bolesti ptica avijarne influence, i to:

1) živine, ukrasnih i egzotičnih ptica, pernate divljači i ptica za zoovrtove;

2) priplodnih jaja i jednodnevnih pilića živine;

3) proizvoda, sirovina i sporednih proizvoda poreklom od živine, ukrasnih i egzotičnih ptica i pernate divljači.

3. Zabrana iz tačke 2. podtač. 1) i 2) ove naredbe odnosi se i na pošiljke koje se provoze preko zaraženih područja zemalja iz tačke 2. ove naredbe.

4. Zabrana iz tačke 2. podtačka 3) i tačke 3. ove naredbe ne odnosi se na pošiljke:

1) proizvoda od živine ili pernate divljači koji su tokom proizvodnje podvrgnuti termičkoj obradi u hermetički zatvorenoj konzervi do postizanja Fo vrednost od tri i više;

2) proizvoda od jaja koja su tokom proizvodnje podvrgnuti termičkoj obradi sušenja u toku procesa proizvodnje jaja u prahu, pasterizaciji ili sterilizaciji;

3) proizvoda koji su podvrgnuti termičkoj obradi pri kojoj je postignuta temperatura od najmanje 70˚C u centru proizvoda;

4) perja i delova perja za koje se potvrđuje da su tretirani vrućom parom na temperaturi od najmanje 100°C u trajanju od najmanje 30 minuta;

5) sporednih proizvoda poreklom od živine, ukrasnih i egzotičnih ptica i pernate divljači su tretiranih metodom koja osigurava da se tom pošiljkom ne može preneti virus.

5. Primenom analize rizika kod pojave bolesti avijarne influence domaće živine, uzimajući u obzir broj žarišta u državi, odnosno regionu, ako su sprovedene sve potrebne mere u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja avijarne influence, može se dozvoliti uvoz, odnosno provoz pošiljki iz tačke 2. ove naredbe, iz zone slobodne od ove zarazne bolesti, pod uslovom da se objekat iz koga se uvozi nalazi izvan žarišta i zaraženog područja i da je udaljen najmanje 10 km od granica ugroženog područja i da u tom području nije prijavljena sumnja na bolest avijarna influenca.

6. Ako se na području susednih država i na teritoriji Autonomne pokrajine Kosova i Metohije postavi sumnja, odnosno potvrdi bolesti avijarna influenca, na osnovu analize rizika i blizine zaraženog područja na graničnim, odnosno administrativnim punktovima mogu se preduzimati dodatne mere i to:

1) postavljanje dezinfekcionih barijera;

2) dezinfekcija motornih vozila.

Dezinfekciju iz stava 1. ove tačke vršiće ovlašćena pravna lica koja ispunjavaju uslove za obavljanje poslova dezinfekcije, a u skladu sa Zakonom o veterinarstvu.

7. Mere iz tač. 2. i 6. ove naredbe primenjuju se najmanje 21 dan od poslednjeg slučaja uginuća ili ubijanja i neškodljivog uništavanja životinja u žarištu posle sprovedene završne dezinfekcije.

8. Danom stupanja na snagu ove naredbe prestaje da važi Naredba o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave i suzbijanja zarazne bolesti ptica avijarne influence u Republici Srbiji ("Službeni glasnik RS", broj 28/06).

9. Ova naredba stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".