PRAVILNIK

O UTVRĐIVANJU KRITERIJUMA ZA ODREĐIVANJE ZAŠTIĆENIH OBLASTI

("Sl. glasnik RS", br. 13/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se kriterijumi za određivanje zaštićenih oblasti iz člana 110. stav 1. tač. 5) i 6) Zakona o vodama.

Član 2

Oblasti namenjene zaštiti staništa ili vrsta gde postoji funkcionalna zavisnost od statusa voda i gde je bitan elemenat njihove zaštite održavanje ili poboljšanje statusa voda određuju se za zaštićene oblasti ako je ispunjen jedan od sledećih kriterijuma:

1) oblast ili područje i pripadajuća vodna tela zaštićeno je u skladu sa propisima o zaštiti prirode kojima se uređuje ekološka mreža;

2) područje je proglašeno u skladu sa potvrđenim međunarodnim ugovorima u oblasti zaštite prirode;

3) određeno zaštićeno područje proglašeno je u skladu sa zakonom koji uređuje oblast zaštite prirode.

Funkcionalna zavisnost od statusa voda za oblasti iz stava 1. ovog člana postoji ukoliko se u granicama oblasti iz stava 1. ovog člana nalaze vodeni i vlažni tipovi staništa i staništa divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva zaštićenih u skladu sa zakonom koji uređuje oblast zaštite prirode i međunarodnim ugovorima (kopnene površinske vode, močvarna, tresavska, ritska i slatinska staništa).

Član 3

Oblasti namenjene zaštiti ekonomski važnih akvatičnih vrsta određuju se za zaštićene oblasti ako je ispunjen jedan od sledećih kriterijuma:

1) da je na delu ribolovne vode, na kojoj se obavlja privredni ribolov, određeno posebno stanište riba značajno za biološke potrebe riba, kao što su: mrest, zimovanje, rast, ishrana i kretanje (migracija) riba, u skladu sa programom upravljanja ribarskim područjima;

2) u oblastima je prisutno ekonomsko korišćenje akvatičnih biljaka.

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".